Saltar apartados

Ibi-Cocentaina

 

Informació de l'etapa

  • Distància: 27,8 km
  • Desnivell positiu: 1286 m
  • Desnivell negatiu: 1602 m
  • Altitud màxima: 1302 m
  • Track: gpx, kml

 

Ibi-Cocentaina

 

 

Ibi-Cocentaina

 

Informació complementària

 

«El barranc dels Molins i les hortes Majors d'Ibi tenen un dels conjunts hidràulics més rellevants de les comarques d'Alacant. Nombrosos jaciments de totes les èpoques certifiquen que el lloc ha estat ocupat per diversos grups culturals. En un espai relativament reduït d'aproximadament 3,5 quilòmetres quadrats es pot estudiar com s'estableixen diferents assentaments entorn del recurs de l'aigua al llarg de la història. Futures prospeccions i excavacions arqueològiques podrien llançar llum sobre noves estructures hidràuliques. Secularment el cabal de la font de Santa Maria s'ha usat per al reg de l'horta, per a abastir la població i per a moure vuit molins. Avui l'aigua flueix per mitjà de una galeria i corre per una séquia tallada en la roca i que pren altura en cada tram per a moure els molins. Els elements patrimonials que s'estudien, com jaciments, estructures hidràuliques, arquitectura i paisatge de l'horta, camins històrics i assagadors, defineixen uns entorns paisatgístics diferenciats també per les visuals: l'entorn del barranc dels Molins, que essencialment és la conca receptora del cabal, i l'entorn de les hortes Majors, que és el perímetre de l'espai regat.»

 

«L'entorn de Sant Pasqual-Torretes va ser declarat paratge natural municipal l'any 2011. Es localitza al terme municipal d'Ibi, a la província d'Alacant, i té una superfície de 69,30 hectàrees.

Gran part d'aquesta extensió està inclosa en el Lloc d'Importància Comunitària Serres de Mariola i Carrascal de la Font Roja, i, íntegrament, la seua extensió s'inclou en la Zona d'Especial Protecció per a les Aus Serra de Mariola i Carrascal de la Font Roja.

Pel que fa al paisatge, la complexitat geomorfològica de la zona, unida a l'estat de maduresa de la vegetació i el seu elevat grau de naturalitat, donen lloc a un paratge amb una elevada qualitat paisatgística. A més, la presència de l'associació de vegetació forestal i les parcel·les agrícoles abancalades associades a una activitat tradicional formen un mosaic de gran interès ecològic i paisatgístic.»

Sant Pasqual-Torretes

 

 

«El Parque Natural de la Font Roja, se encuentra enclavado en la comarca de l'Alcoià, entre los términos municipales de Alcoy e Ibi, y representa uno de los espacios naturales mejor conservados del territorio valenciano. Sus 2.298 ha de área protegida, comprende la alineación montañosa de l'alt de Sant Antoni, el carrascal de la Font Roja y la Teixereta. La cumbre del Menejador, con 1.356 m de altura es la cota más elevada del parque.

La conservación del espacio protegido supone la preservación de un conjunto de valores ecológicos y paisajísticos propios del entorno mediterráneo, con una variada representación botánica y faunística. El uso tradicional del monte también muestra su impronta en el legado cultural de la zona.»

Mapa. Visor Web de cartografía de la GV.

Guía del Parque Natural. Folleto, 16 p.

Vídeo, 12:49.

Página en facebook.

 

«El Parc Natural del Carrascal de la Font Roja és un indret d’una bellesa i una riquesa ecològica incomparables que, juntament amb la veïna serra de Mariola, és considerat per molts el gran pulmó de les comarques centrals valencianes. Al llarg dels segles, l’home ha mantingut amb la natura una relació molt intensa en aquest territori, de la qual camins i masos, entre altres, són un clar testimoni. Des del passat més llunyà, l’ésser humà ha trobat en el carrascal una inestimable font de recursos primaris: fusta, herbes, fruits, caça o llenya. Més tard hi va desplegar tota una activitat preindustrial dedicada a l’obtenció de carbó i calç, i també gel en els denominats pous de neu. La devoció, a través de les romeries a la Font Roja i Sant Antoni (Alcoi) i Sant Pasqual (Ibi), ha contribuït a fer més íntima aquesta relació. En l’actualitat, el Carrascal, dotat d’una alta protecció per l’alt valor ecològic que té, troba el seu ús principal en la investigació i l’esplai, en forma de senderisme, turisme rural, etc.»

La Font Roja

 

«Caldrà insistir encara que l'acció cabdal dins de l'espai de l'ecologia o que la tasca mediambiental més urgent i principal és la recerca, l'estudi i la divulgació especialitzada i d'abast popular? Que la més eficaç i econòmica política forestal és la vigilància qualificada i activa i deixar fer i refer a la Natura? Que la millor intervenció física sobre l'entorn natural, fins la més ben intencionada, és aquella que no es realitza? I que en els casos més excepcionals i sagnants en què cal intervindre s'haurà de portar a terme amb els mateixos coneixements, bon fer, cura i netedat que fa servir el cirurgià quan entra en el quiròfan?»

«Evidentment l'eina més eficaç o, si es vol, l'arma més potent contra totes els formes de barbàrie és la cultura. Mai no serà prou, en una societat que és vol solidària i ecològica, l'energia invertida en l'educació i la investigació en qualsevol dels seus aspectes i nivells.»

Joan Pellicer i Bataller

Plantes medicinals de la Serra de Mariola

 

  • Serra Laliga, Lluís i Soler, Jaume X. Flora del parc natural de la Font Roja. Alcoi. Lluís Serra Laliga, 2011, 592 pàg. ISBN 978-84-614-6724-2. Catàleg BUA

 

«D'entre les activitats que s'hi duen a terme, cal destacar-ne la realització de visites guiades, fòrum de conferències, l'elaboració de material divulgatiu divers i la participació en esdeveniments com les Jornades Micològiques del Museu de la Biodiversitat, que, després de la seua tercera edició, s'han convertit en un dels actes ambientals més populars de la comarca.»

 

«La informació referent a la vegetació resulta clau per a la correcta gestió del territori. Fins avui hi ha pocs estudis de detall sobre la localització de les principals comunitats vegetals al Parc Natural de la Font Roja. La cartografia de la coberta vegetal del PN del Carrascal de la Font Roja és un producte digital realitzat en l'ECFRN UA que descriu les principals cobertes i usos del sòl d'aquest parc natural a escala d'origen 1:5.000. Inclou dotze categories corresponents tant a unitats vegetals com a usos de sòl, i un total de vint-i-nou subunitats.»

 

  • La Font Roja. Panoràmiques aèries, Jaime Brotons, 29/11/2013. Magnífiques vistes aèries en 360º

Font Roja

 

 

«Els espais naturals de la conca mediterrània, a diferència dels d'altres àmbits, no es poden considerar com a espais naturals sensu stricto, sinó que més aviat són àrees pseudonaturals com a resultat del seu llarg procés d'ocupació i de la seua posada en valor mitjançant una sèrie de tècniques que s'adaptaven al medi físic sense superar la capacitat d'acollida. Això va determinar la configuració en les àrees d'interior de paisatges on és freqüent l'alternança de masses forestals i superfícies conreades. Aquesta relació justifica l'elevat interès de les polítiques de desenvolupament rural per a revaloritzar uns elements que han esdevingut molt atractius arran de la conjugació d'elements naturals (paisatges abruptes, masses forestals) i antròpics (patrimoni rural, agrosistemes). Igualment, alguns d'aquests espais durant les últimes dècades s'han caracteritzat per un difús procés urbanitzador que aprofita aquest potencial paisatgístic i que és continuació d'una ocupació humana ancestral en petits nuclis de població.»

 

 

«L'objectiu principal d'aquesta aventura és conèixer alguns dels naixements d'aigua més destacats del nord de la província d'Alacant  i aconseguir, gràcies a un traçat pràcticament circular, que el viatger comprenga el concepte d'aqüífer com a element de captació, emmagatzematge i transmissió de recursos hídrics.

Amb aquesta missió eixirem des de la localitat de Muro d'Alcoi, a l'extrem nord-est de la ruta, i visitarem els naixements de la capçalera del riu Agres. Avançarem cap a l'oest per la cara nord de la serra de Mariola fins a Banyeres de Mariola, on podrem passejar pel naixement del riu Vinalopó. Posteriorment ens tornarem a dirigir cap a orient, entre els massissos carbonatats de la Mariola, al nord, i la serra del Menejador, al sud, per a gaudir del tram més agrest i abarrancat del riu Polop en el paratge de Sant Bonaventura-Canalons, de l'espectacular caiguda d'aigua del Salt d'Alcoi i acabar amb la visita a la històrica font del Molinar al barranc de la Batalla, on en les èpoques que circula aigua potser ens vindrà de gust un bany refrescant.»

 

«Els espais naturals de la conca mediterrània, a diferència dels d'altres àmbits, no poden considerar-se com a espais naturals stricto sensu, sinó que més aviat són àrees pseudonaturals com a resultat del seu llarg procés d'ocupació i de la seua posada en valor mitjançant una sèrie de tècniques que s'adaptaven al medi físic sense superar la seua capacitat d'acolliment. Aquesta capacitat va determinar la configuració en les àrees d'interior de paisatges on és freqüent l'alternança de masses forestals i superfícies cultivades. Aquesta relació justifica l'elevat interès de les polítiques de desenvolupament rural per a revalorar uns elements que en l'actualitat són molt atractius atesa la conjugació d'elements naturals (paisatges abruptes, masses forestals) i antròpics (patrimoni rural, agrosistemes). Igualment, alguns d'aquests espais en les últimes dècades s'han caracteritzat per un difús procés urbanitzador que aprofita aquest potencial paisatgístic i que és continuació d'una ocupació humana ancestral en petits nuclis de població.»

 

  • Río Agres. Ruta Azul. Diputació d'Alacant, Departament de Cicle Hídric

«L'aigua i les seues fonts són una de les grans riqueses naturals de la serra de Mariola. Des de tots els enclavaments d'aquesta ruta es pot contemplar el llit del riu Agres i la vall que forma. Es tracta d'un petit curs fluvial, d'escàs cabal, que a penes recorre 12 km fins a desembocar en el riu Serpis, al terme municipal d'Alcosser de Planes, prop de la cua de l'embassament de Beniarrés.

Aquest riu s'alimenta de les múltiples surgències que des del vessant nord de la serra de Mariola baixen en forma de barrancs per a fondre's amb el llit del riu. En aquesta vessant, en només 5 km es registren desnivells de prop de 900 m.»

 

 

Senders PR i SL

 

Pàgina en facebook

 

 

El Menejador
Barranc de l'Infern
El Xicotet

 

«Aquest senzill itinerari, d'uns 5 km de longitud però sense cap dificultat perquè el recórrega qualsevol persona, permet descobrir aquests dos espectaculars paratges poc coneguts a escala valenciana, però espectaculars, dins de les comarques d'Alacant.

A més, podrem gaudir de bonics racons amb fonts, salts d'aigua, tolls, preses i gorgs al llarg del llit del riu Barxell i passar per davall de l'impressionant viaducte de les Set Llunes del riu Polop.»

 

  • Alfafara a Molí Pantanet. Petita ruta associada a Rutas Azules d'Alacant. Diputació d'Alacant, Departament de Cicle Hídric

«Aquesta primera excursió d'uns 4 km de longitud davalla cap a la vall del riu Agres, de la mà del llit del Pantanet, fins a arribar un recòndit molí fariner d'època medieval construït en la mateixa roca, travessant una franja del territori amerada de la història de la comarca. Per la seua longitud, és recomanable fer aquesta excursió a peu, es pot arribar amb cotxe a la senda que porta fins al molí del Pantanet.»

 

  • Fuentes d'Alfafara. Petita ruta associada a Rutas Azules d'Alacant. Diputació d'Alacant, Departament de Cicle Hídric

«Excursió circular d'uns 4 km amb començament i final a l'alberg Font de Tarragó. Comença visitant-se la Font del Tarragó i la seua àrea recreativa, i continua per diversos enclavaments de naixements i fonts, com la cova de la Font i la bassa dels regants amb una fantàstica balconada de vistes al poble d'Alfafara i a la vall, i ja dins del nucli urbà, la font del poble d'Alfafara i el safareig, un curiós racó que encara compleix la seua funció per als habitants d'aquest singular poble, i la font de l'Assut, amb el seu jardí i parc.»

 

«El Parc Natural de la Font Roja és a la comarca alacantina de l'Alcoià. Avui recorrerem el sender més famós d'aquest parc, una ruta circular que ix del centre de visitants i que ens mostra la vegetació, els paisatges i les empremtes que l'home hi ha deixat al llarg del temps.»

 

Sender GR de la Muntanya d'Alacant


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400 - Ext. 2393

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464