Saltar apartados

la Torre de les Maçanes-Xixona

 

Informació de l'etapa

  • Distància: 27,4 km
  • Desnivell positiu: 1130 m
  • Desnivell negatiu: 1471 m
  • Altitud màxima: 1203 m
  • Traçat de l'etapa: gpx, kml

 

Torremanzanas-Jijona

 

 

 La Torre de les Maçanes-Xixona

 

 

 

 

Informació complementària

 

«El Paratge Natural Municipal els Plantadets està declarat com a tal des de l'any 2006, i es localitza al terme municipal de Xixona, a la província d'Alacant. Aquest espai comprèn una superfície de 254,03 ha.

Des del punt de vista geomorfològic, la zona pertany a la unitat del Prebètic meridional, caracteritzada per l'alternança de serres i valls sobre materials carbonatats. La vegetació existent en el paratge és molt homogènia, amb un predomini de les pinades denses de pi blanc. Paisatgísticament, la zona presenta un gran interès local, ja que constitueix una extensa taca verda en un entorn àrid.»

Aljub

 

  • Projecte Cims Nets. Centre Excursionista d'Alcoi i AVINENÇA (Associació Valenciana de Custòdia i Gestió Responsable del Territori)

«El CEA, des dels seus inicis l'any 1949, ha dedicat els seus esforços no sols a l'activitat esportiva sinó que ha tingut un gran interès per vetlar i conservar el patrimoni natural i cultural de les serres que ens envolten. Com a exemple d'aquesta preocupació i per esmentar-ne alguns tenim el desmantellament de la caseta de TV al pic del Montcabrer abans que es declarara Parc Natural la zona de Mariola. També hem format part dels col·lectius que s'han oposat a la creació d'un hotel al cor del Parc Natural de la Font Roja.»

«La serra dels Plans deu probablement el seu nom a les formes suaus del relleu, s'estén en forma de mitja lluna entre el port de la Carrasqueta (sud) i la font del Regadiu (nord), per la zona de la Canal (oest) i la CV-780 que va d'Alcoi a la Torre de les Maçanes (est). Aquesta serra forma el conjunt muntanyenc que des de la penya Migjorn (Xixona) s'allarga a fins l'Aitana, i que inclou les serres de la Carrasqueta, el Rontonar i Penàguila.»

 

  • El Rentonar. Diputació d'Alacant, Alacant Natura, Espais naturals

«Originalment aquest espai natural era una finca agrícola, amb la seua masia, que la Diputació d'Alacant va restaurar completament després d'adquirir-la, igual que els camps de conreu associats, abandonats, en què s'han plantat amb espècies d'arbres fruiters, com el cirerer, la pomera o nesprers, igual que amb gran varietat de plantes aromàtiques, com el romer, la frígola o timó, i l'espígol, que li confereixen una gran bellesa, especialment durant l'època de floració.

Els terrenys circumdants conserven la vegetació natural, formada per bosquetons de carrasques i pins, que donen lloc a una gran varietat d'ambients i paisatges, en els quals la fauna troba abundant aliment i llocs de recer, factors que potencien la biodiversitat. Hi podem veure tant espècies de muntanya com de terrenys agrícoles pròxims a l'home, com el conill, la perdiu, el senglar o la rabosa.»

 

«La Torre de les Maçanes es troba entre Alacant i Alcoi, envoltada per bancals abalconats i coronada per una torre almohade del segle XII que va donar origen al municipi i s'ha convertit en tot un símbol.»

 

«Quan començàrem la campanya "La Torre de les Maçanes, espècie protegida" ens vam proposar dos objectius: el primer i principal conscienciar era la ciutadania per a posar en valor el nostre entorn privilegiat, la nostra història, tradició, i patrimoni cultural; i el segon, aplicar les mesures necessàries per a preservar i protegir realment el patrimoni natural o el fet per la mà de l'home que considerem d'interès.»

 

  • Jijona. Ruta de Alcoy. Rutas Jaume I

Què veure: castell, forn del Raval, església vella, Museu del Torró, etc.

«Encara que les restes de civilització trobades a la zona es remunten al període ibèric, van ser els àrabs els que van establir la ubicació actual de la ciutat, que van denominar Saxona. El castell, construït entre els segles XII i XIII, aglutinava el primer enclavament musulmà, que apareix mencionat documentalment per primera volta en el Tractat d'Almizra. La vila va ser conquistada per Jaume I el 1258, i el 1268 obtenia el títol de vila real.»

 

Senders PR i SL

 

 

«El Rentonar naix l'any 1994 com un grup de voluntariat contra incendis per la inquietud que desperta en un nombrós grup de persones de la nostra localitat l'onada d'incendis (provocats) que arrasa la nostra costa i es dirigeix cap a l'interior amb molta rapidesa.

Des d'aquest instant, la conservació del nostre entorn es converteix en la màxima prioritat del grup, i per a dur a terme aquesta tasca es decideix que la neteja dels boscos, la replantació d'arbres, la vigilància mediambiental (especialment a l'estiu), les excursions per a conèixer els nostres paisatges i camins, i l'acció immediata en cas d'incendi són la base dels objectius que volem assolir.»

Secció de Muntanya

«La Secció de Muntanya Rentonar som una associació legalitzada des de primers d'any i inscrita en la Federació d'Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana, i duu a terme activitats locals i a la resta de l'estat (Puigcampana, Sierra Nevada, Pirineus...).»

Pàgina en facebook

El Rentonar. Natura i Patrimoni. Blog.

 

«La secció de Muntanya naix el 1972, i ha organitzat infinitat d'eixides, excursions, escalades i activitats de la Federació Territorrial Valenciana de Muntanyisme (FTVM). Es duen a terme col·laboracions amb diverses AMPA, escoles i instituts per a la promoció de diferents modalitats de la secció. Es fan nombroses activitats de muntanya i escalada. La secció d'escalada va començar a utilitzar tècniques modernes de la modalitat esportiva, i ha fet ascencions en les parets oest del Cabeçó, Puigcampana, etc.»

Pàgina en facebook

 

 

 

 

Sender GR de la Muntanya d'Alacant


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400 - Ext. 2393

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464