Saltar apartados

Pedreguer-Benissa

Información de la etapa

  • Distancia: 13,8 km
  • Desnivel positivo: 633 m
  • Desnivel negativo: 464 m
  • Altitud máxima: 343 m
  • Track: gpx, kml

 

Pedreguer-Benissa

 

 

 Pedreguer-Benissa

 

Información complementaria

 

«El municipio de Pedreguer ofrece vistas privilegiadas del mar y la montaña y un pintoresco casco antiguo formado por soportales cubiertos donde se celebran los mercados tradicionales entre otras muchas actividades.»

 

«Vídeo presentació de la vila de Pedreguer, a la Marina Alta: cultura, natura, gastronomia, esports, patrimoni i molt més... Tot un món per descobrir, a un pas de la mar... a un pas de la muntanya...»

 

«Rodeado de las viñas que han dado fama a sus vinos y mistelas, emerge Xaló en plena Marina Alta. Municipio cargado de historia y famoso en la Vall de Pop gracias a sus productos y al mercadillo de antigüedades que convoca todos los sábados a cientos de visitantes.»

 

«Espectaculares playas de arena y de roca se combinan en los veinte kilómetros de costa que ofrece Dénia, un litoral que se ha convertido en todo un referente del turismo y los deportes náuticos y que, además, guarda un importante patrimonio histórico-cultural.»

 

«En la nostra muntanya és molt important el treball a base de la pedra en sec. Es veu sobre tot en les grans superfícies abancalades, però també en les cases, els pous, els camins, els refugis, les escales dels marges, o en molts altres elements secundaris. La configuració d’aquest material ha configurat un paisatge únic i singular.»

 

«El jardín de L’Albarda es un modelo de referencia en el mundo de la jardinería mediterránea. Creado en el año 1990 este jardín nos muestra la gran riqueza de la flora vinculada a este clima. L’Albarda cuenta con una superficie de unos 50.000 m2 y con mas de 700 especies de plantas autóctonas, además de una amplia colección de rosas y palmeras.

Sumado a su gran biodiversidad botánica, L’Albarda cuenta con jardín formal y jardín silvestre, recreando la imagen de los antiguos jardines renacentistas valencianos, influenciados por la cultura árabe. Al ser un jardín renacentista los aspectos arquitectónicos tienen una gran importancia. El visitante observará paseos, pérgolas, templetes y fuentes de una gran belleza que conseguirán transportar su imaginación a tiempos pasados.»

L’Albarda pertenece a FUNDEM, fundación para la conservación de la fauna y flora mediterránea. Uno de los propósitos de FUNDEM es dar a conocer un ejemplo de jardinería sostenible, basado en el empleo de plantas autóctonas que tienen un bajo consumo de agua y sustancias químicas.

 

«Los elementos que mejor identifican la cultura de la pasa son los riuraus, unos edificios que, desde finales del siglo XVIII marcaron los paisajes de la Marina. Los riuraus valencianos son edificios emblemáticos, y únicos en todo el mundo. Consideramos riuraus aquellas construcciones hechas durante los siglos XVII, XIX y XX con el fin de convertir la uva de moscatel en pasa. La mayoría tienen tres, cuatro o cinco arcos, también los hay más pequeños, que conocemos como riurauets. Los más interesantes de conocer son los grandes riuraus, como el Gran Riurau del Señor de Benissadeví, en Jesus Pobre, donde, a finales de agosto escalda cada año a la vista del público.»

 

«La ruta de Dénia recorre las poblaciones mediterráneas de  Calp, Dénia y Jávea, todas ellas pertenecientes a la comarca de la Marina Alta, en la provincia de Alicante. Hablar de estas poblaciones es hablar de la Costa Blanca, de sus playas y de su clima, de su rico patrimonio histórico y cultural y de sus parajes naturales.

En esta ruta encontraremos dos parques naturales, El Montgó y el Peñón de Ifach. Son tesoros naturales que no debemos perdernos y en los que destacan la riqueza de la flora y la fauna y sus espectaculares paisajes.

Esta ruta también es rica en  patrimonio histórico y cultural, con sus castillos, murallas medievales, museos, ermitas, yacimientos arqueológicos y todo el encanto de los pueblos mediterráneos.»

 

«Esta ruta nos lleva de una cueva junto al mar a otra, desde la Cova de l’Aigua Dolça en Dénia a la Cova del Moraig en Benitatxell. No es una metáfora, ya que en esta ruta deberemos usar la imaginación para entender los secretos que atesora, para comprender porqué desaparecen las aguas de un río o cómo circulan por grutas subterráneas hasta desembocar a los pies de espectaculares acantilados.»

Facilita un documento de 38 páginas, el itinerario y un mapa de la ruta en formato PDF.

 

«La cueva de Bolumini es una cueva muy conocida en la Sierra de Segaria. Situada en una altitud de 350 metros tiene una larga secuencia cultural que abarca desde el Paleolítico Superior Final hasta la Edad del Bronce.»

 

  • Antoni Mas i Forners, Josep Mas i Martí, Jaume Noguera i Mengual. La senda de l'èxode: els moriscs de la Marina Alta i la seua empremta després de 1609. MACMA, Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, 2009, 245 p. Catálogo BUA.

La senda de l'èxode

«La Senda de l'èxode, però, suposà en la recta final de l'any de la commemoració un document inèdit des del qual abordar el conjunt d'episodis traumàtics que acompanyaren el procés d'expulsió dels moriscs. Aquesta tasca l'han sabuda acomplir els seus tres autors, els quals treballaren els fons documentals i arxivístics tant de la nostra comarca com d'institucions veïnes, per tal de completar un rigorós estudi sobre l'empremta dels moriscs al nostre territori una vegada consumada l'expulsió. Tanmateix, tal com matisà Jaume Noguera, un dels autors del treball, en la presentació del llibre "una de les conclusions més clares de l'estudi és que no hi ha cap estereotip sociocultural del morisc, motiu que enllaçaria amb altres problemàtiques culturals que encara ens acompanyen en l'actualitat pel que fa al rebuig d'allò divergent amb les nostres idees preconcebudes".»

 

«En Alcalalí, como en la mayoría de los municipios del interior de la comarca de la Marina Alta, la actividad económica predominante ha sido durante años la derivada del sector primario. En Alcalalí, especialmente, los cultivos básicos fueron la almendra, la vid y el olivo. Para la transformación de estos cultivos se abrieron al público las almazaras.
   La más importante, por su grado de actividad fue la Almazara propiedad de la Cooperativa Agrícola de San José, que se puso en funcionamiento a finales de la década de los 50. Se encontraba situada en la calle Porche, nº 33, de Alcalalí, y a ella acudían los agricultores del municipio y de los pueblos vecinos para transformar la uva y la aceituna en vino y aceite.
   La Almazara quedó sin actividad y se cerró en 1998, aunque en su interior se conservó toda la maquinaria necesaria para el desarrollo de las actividades que se ejercían en el mismo. El Ayuntamiento rehabilitó el edificio y la maquinaria existente, convirtiéndolo en Museo Etnológico; además, se encuentra adherido a la Ruta del Vino de Alicante

 

Senderos PR y SL

 

«Al Centre trobaràs una especial sensibilitat per la cultura, sobretot en els temes relacionats amb les ciències naturals, la història, les tradicions, l’art, la fotografia, el vídeo, la literatura excursionista, etc…
     Podràs obtenir coneixements de la flora i la fauna de les nostres muntanyes, la geologia i interessar-te per l’exploració científica d’avencs i coves.
    També hi trobareu les excursions amb un clar contingut cultural i, fins i tot, científic que formen part i són la continuació històrica dels orígens del Centre.»

 

- Ruta A: Senda del Racó del Bou
- Ruta B: Cova de l'Aigua
- Ruta C: Cova del Gamell
- Ruta D: Ruta Verda

«Hem de recordar que ens trobem dins d’ un espai natural protegit. Per a contribuir a la seua conservació hem d’intentar anar en grups reduïts, fer el menor soroll possible, no eixir de les sendes delimitades, respectar els animals i plantes, i no deixar brossa, residus ni cap deixalla del nostre pas per l’itinerari.»

 

«El sender PR-V 53 rodeja la serra de la Muntanya Gran de Pedreguer i les muntanyes de Beniquasi, l’altura màxima de les quals és el Castell d’Aixa 606 m.
     Aquestes muntanyes formen part de la serralada Prebètica, pertanyen al període mesozoic. Es caracteritza pels seus plecs amb lleugers encavalcaments que donen lloc a “flysch”, formats per sediments oceànics amb alternances de capes dures, calcàries i “blanetes”, i margues que en ser arrossegades per la pluja donen a la muntanya l’aparença de pàgines d’un gran llibre, formant escarpats pics i zones càrstiques.»

 

- Ruta de les fonts de la Muntanya Gran
- Ruta de l'Ocaive i les alqueries medievals
- Ruta dels Molins i el Miquelet de la Sella
- Ruta d'En Josep de la Tona

 

«En el Club de Muntanya Margalló tenim un programa molt extens d'activitats durant tot l'any, rutes de senderisme de dificultat moderada perquè puga venir tota la família i d'altres amb un nivell més elevat. En arribar el bon temps gaudim dels nostres "hotels sota els estels", els vivacs, en què es combinen les caminades amb el plaer de dormir sota la llum de la lluna i els estels, nits per a compartir converses, rialles i altres símbols d'alegria. En entrar la tardor, i reservat solament per als més exigents, tres dies caminant entre serres i valls amb dues nits d'acampada, arriba l'hora de la" Marxa del Fuji".»

Pàgina en facebook

 

 

«La ruta camins de pedra i aigua  té caràcter lineal, transcorre a la vora del llit del riu Gorgos, declarat lloc d'interès comunitari (LIC) i enllaça les poblacions de la vall de Pop: Benissa, Senija, Llíber, Xaló, Alcalalí, Parcent, Murla, Benigembla i Castell de Castells. Aquesta proposta et permetrà penetrar en la nostra història i patrimoni, ja que hi trobaràs part de l'arquitectura hidràulica tradicional com són els pous, els aljubs, les basses, les séquies, les sénies i els molins.»

 

  • Rutes per Benissa. Portal www.benissa.net, web de turisme de l'Ajuntament de Benissa

«Benissa té un dels termes municipals més extensos de la Mari­na Alta, amb una orografia, unes empremtes culturals i una biodiversitat que paga la pena conèixer.

Per a fer-ho hem dissenyat una sèrie de rutes que et poden ajudar a descobrir aquests valors d'una manera agradable.»


- Ruta dels Riberers o anti­c camí vell de València
- Ruta d'Oltà
- Ruta de Bèrnia
- Ruta de la solana
- Ruta de les ermites
- Ruta del molí del Quisi
- Ruta de camins de pedra i aigua

 

Sender GR de la Muntanya d'Alacant


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400 - Ext. 2393

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464