Saltar apartados

Polop-Finestrat

 

Informació de l'etapa

  • Distància: 13,1 km
  • Desnivell positiu: 884 m
  • Desnivell negatiu: 748 m
  • Altitud màxima: 948 m
  • Traçat de l'etapa: gpx, kml

 

Polop-Finestrat

 

 

 Polop-Finestrat

 

Informació complementària

 

«El Paisatge Protegit del Puigcampana i el Ponotx, declarat com a tal el juliol de 2006, forma un petit sistema individualitzat d'elevat valor paisatgístic i ambiental, en el qual la seua gran altitud, la diversitat ecològica i morfològica, i la proximitat al mar són els principals factors que contribueixen a l'existència de nombrosos hàbitats i espècies de flora i fauna, moltes de les quals endèmiques. D'origen prebètic, representa l'extrem sudoriental del gran massís muntanyenc de la serra d'Aitana i constitueix un element distintiu sobre les planes litorals circumdants. Avui dia se'l considera un important espai d'esbarjo al medi natural, i una àrea de referència nacional per a la pràctica tradicional d'esports de muntanya i escalada.»

 

  • Puig Campana Senderos Geológicos. Diputació Provincial. Àrea de Medi ambient. 2010

«L'interès geològic del Puigcampana és múltiple depenent de la disciplina des de la qual s'aborde. Presenta d'una banda un interès tectònic lligat a la seua formació. Així mateix presenta interès geomorfològic per tractar-se d'una abrupta elevació molt propera a la línia de costa. Igualment presenta gran interès estratigràfic per ser un dels pocs afloraments juràssics del Prebètic de la província d'Alacant. Des del punt de vista hidrogeològic, el Puigcampana és també molt interessant, atès que constitueix la principal reserva d'aigua que alimenta la font del Molí de Finestrat.»

 

«Gabriel Miró es va enamorar de Polop i té el seu merescut museu en aquest municipi de la Marina Baixa, el racó de la qual més singular és la Plaça del Xorros, cridada així per la seua font de 221 canelles. Les restes d'un vell castell musulmà envoltat per rutes i senderes d'indubtable atractiu, afigen encant a aquesta singular localitat situada en un terreny muntanyenc.»

 

  • Polop. Ruta del Castell de Guadalest. Rutes Jaume I.

Què veure: Castillo d'Abenromá, Casa Museu Gabriel Miró, Hort de creus, etc.

«La població de Polop i el seu castell van formar part de les places fortes del cabdill rebel Al-Azraq que, per la seua estratègica posició, van mantenir viva la revolta dels moriscs contra Jaume I. Una vegada conquistada la fortalesa, va ser confiada la seua custòdia en 1271 a Beltrán de Belpuig.

La posterior baronia, a la qual estaven adscrits els actuals territoris de La Nucia i Benidorm, va ser ostentada durant llarg temps per la família Fajardo. Durant l'expulsió dels moriscs en 1609, el castell va ser escenari d'un tancament de cristians, temorosos de les represàlies dels moriscs obligats a abandonar el lloc.»

 

  • Finestrat. Ruta del Castell de Guadalest. Rutes Jaume I.

Què veure: Castillo i torre de Finestrat.

«Encara que s'han trobat restes d'època íbera i romana, l'origen de l'actual població és una antiga alquería musulmana, conquistada per Jaume I i atorgada en 1249 a Ponce Ferrer. Pedro III atorga la carta de poblament en 1280 i, des del segle XIV, Finestrat canvia de mans successivament. En 1513 és propietat del comte d'Elda i en 1612, ja com a baronia, ostenta la seua titularitat el comte d'Anna. Va patir una forta despoblació amb l'expulsió dels moriscs de 1609.»

 

«Des d'aquest punt de partida, l'excursionista recorrerà el marge sud de l'aqüífer de Cocoll albirarà des del mirador de Tàrbena, les escarpadas cims calcaris de les serres de Ferrer i Bernia a l'est, les d'Aixortá al sud-oest, i ja més allunyades, les d'Aitana al sud, amb els becs de Ponox i el Puig Campana.

Aquest inici de singladura permetrà comprendre el comportament com a esponges d'aquestes masses rocoses (àrees d'infiltració preferencial), en les quals la precipitació que no s'evapora o converteix en vessament, s'infiltra en els aqüífers per a crear posteriorment deus i rius. Com la Font dels Dolls de Bolulla o les famoses Fonts de l'Algar.»

Facilita un document de 40 pàgines, l'itinerari i un mapa de la ruta en format PDF.

 

 

Senderes PR i SL

 

 

  • Barranco de Polop. Microrruta associada a Rutes Blaves pel Patrimoni Hidrogeológico d'Alacant. Diputació d'Alacant, Departament de Cicle Hídric.

«Aquest curt recorregut lineal, d'amb prou faenes 600 m (anada), s'inicia a l'altura del viaducte de la carretera CV-715 que creua el Barranc de Polop, cridat de Gulapdar, aigües a dalt, i de Sentenilles, aigües a baix. Al llarg del camí, poden observar-se elements singulars tals com la sèquia de reg del Planet, el Reg Major de Polop, el Salt del Gall i el molí de Soler o el de Rovira, aigües a baix del com conflueix el Barranc de Polop amb el de Torrent, finalitzant el recorregut en el marge esquerre d'aquest últim.»

 

Sender GR de la Muntanya d'Alacant


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400 - Ext. 2393

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464