Saltar apartados

Refugi del Perrió (Petrer)-Biar

Informació de l'etapa

  • Distància: 37,6 km
  • Desnivell positiu: 1492 m
  • Desnivell negatiu: 1518 m
  • Altitud màxima: 1228 m
  • Track: gpx, kml

 

Refugi del Perrió (Petrer)-Biar

 

 

Refugi del Perrió (Petrer)-Biar

 

Informació complementària

  • Castell de Biar.Panoràmiques aèries, Jaime Brotons, 18/05/2014. Magnífiques vistes aèries en 360º

Biar

 

  • Torre García, Antonio de la; Alies Pérez, Luis J. Suelos y vegetación en el Alto Vinalopó. Alacant: Universitat d'Alacant, Secretariat de Publicacions, 1996. ISBN 84-7908-271-2, 139 pàg. Repositori de la Universitat d'Alacant (RUA)

«Convé aclarir que l'àrea estudiada no es correspon amb el total de la comarca, tal com s'entén des del punt de vista geogràfic (ROSELLÓ,1964; MATARREDONA, 1983), ja que no s'hi han inclòs els territoris situats a l'oest del riu Vinalopó. Per contra, s'ha prospectat també l'àrea corresponent a la Foia de Castalla, així com les regions muntanyenques que la circumden pel nord, est i sud-oest.»

 

«Situada al centre d'una gran vall d'altura i sota l'atenta mirada del castell d'origen musulman, símbol del municipi, sorgeix Castalla, amb un important llegat històric i patrimonial.»

 

  • Castalla. Ruta de Villena. Rutas Jaume I

Què veure: Castell, Xorret de Catí, etc.

«La població i el seu castell, d'origen musulmà, van ser permutats per Jaume I el 1245 a Eiximèn Peres d'Arenós, gendre d'Abu Zayd i repoblats ràpidament amb cristians.

El primer senyor de la baronia creada el 1362 va ser Ramon Vilanova. Finalment, quedaria vinculada als marquesos de Dosaigües.

Durant la guerra del Francès s'hi van produir dues importants batalles. La primera, el 1812, amb derrota de l'exèrcit espanyol, i una altra posterior, el 1813, en la qual les tropes franceses van caure finalment vençudes per les espanyoles.»

 

  • Biar. Ruta de Villena. Rutas Jaume I

Què veure: Castell, aqüeducte medieval, muralla, museu etnogràfic, etc.

«Biar és una població d'origen musulmà, vocable que en àrab s'usa per a denominar un lloc amb fonts o pous d'aigua. La seua posició fronterera va originar nombrosos conflictes entre les corones d'Àragó i  Castella.

El castell de Biar va ser un dels que va oposar més resistència a Jaume I, com va quedar reflectit en la seua crònica, amb un setge, el 1245, que es va prolongar durant sis mesos. La seua població després de la conquesta cristiana va ser majoritàriament musulmana.»

 

 

Senders PR i SL

 

«La recopilació no va tant dirigida als amants del senderisme com a les persones que estiguen interessades a conèixer un poc més les vies de comunicació que antigament s'usaven. Com una gran teranyina, els camins i sendes s'entrecreuen i es confonen en l'actualitat amb els camins més nous, les pistes forestals o els tallafocs.

A Biar hi ha moltíssims més llocs que els que apareixeran ací però la selecció està basada en els coneixements directes que en tinc i que és el meu desig de compartir, juntament amb petites històries, pràcticament sempre personals, que aporten dades d'una forma de vida i tradicions amenaçades de quedar en l'oblit.»

 

«Biar es troba en els contraforts de la serra de Mariola, envoltat d'una sèrie de muntanyes que formen una espècie d'amfiteatre, totes amb més de 1 000 m sobre el nivell del mar, entre les quals destaca el Reconco (1 206 m), la penya Tallada (1 044 m), l'alt Redó (1 015 m), la penya la Blasca (1 150 m) i la Fenessosa (1 210 m).»

PRV-155. Serra del Flare
PR-CV 55. Serra de la Fontanella
Itinerari Botànic de la serra del Flare
Sender botànic del Reconco

 

«Ja fa molts anys que la gent del Centre Cultural Castellut eixim a caminar. Primerament ho feiem per ací, pels voltants de Castalla: "A les 8 a la Torre", però prompte va sorgir la necessitat de conèixer altres serres i paratges que teníem relativament a prop i que despertaven la nostra curiositat. Aquest desig de descobrir racons de la nostra terra -molts dels quals espectaculars- va fer que començàrem a programar les nostres eixides. El 1988 vam encetar la programació, quasi sempre quinzenal, i d'aleshores ençà, pràcticament sense interrupció, hem seguit amb constància, gaudint de l'esport i de la natura, moltes vegades combinant aquests factors amb el patrimoni -pobles, castells, esglésies, ruïnes- i, com no podia ser altrament, amb la gastronomia.»

 

 

 

Sender GR de la Muntanya d'Alacant


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400 - Ext. 2393

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464