Saltar apartados

Relleu-Aigües

Informació de l'etapa

  • Distància: 22,4 km
  • Desnivell positiu: 698 m
  • Desnivell negatiu: 779 m
  • Altitud màxima: 441 m
  • Traçat de l'etapa: gpx, kml

 

Relleu-Aigües

 

 

Relleu-Aigües

 

Informació complementària

 

«En aquestes breus notes oferim una valoració general de les característiques tècniques de la presa volta de Relleu, que constitueix un monument de l'enginyeria hidràulica europea. Igualment es planteja, per primera vegada, la possibilitat que l'autoria de la paret siga obra de l'enginyer italià Cristóbal Antonelli. Basat en una troballa documental, aquesta dada permet situar els orígens del projecte al principi del segle XVII. Finalment reflexionem sobre la necessitat urgent d'aplicar mesures de protecció i conservació, atès l'avançat estat d'abandó d'aquesta infraestructura de regadiu, mereixedora del títol de Patrimoni de la Humanitat juntament amb Tibi, Elx o Almansa.»

 

«El aquest treball pretén analitzar els orígens del projecte i construcció de la presa de Relleu i la seua repercussió en els canvis espacials de l'horta de la Vila Joiosa. Seguidora del modèlic pantà de Tibi, el de Relleu va introduir una sèrie de millores tècniques destacables i la seua edificació -d'iniciativa local amb el beneplàcit reia- va estar acompanyar d'una forta polèmica entre la població constructora i la veïna vila de Relleu, en el terme de la qual es va alçar la paret. S'esmenten finalment els intents per evitar els problemes de rebliment, que finalment l'inutilitzaran en la primera meitat del segle XX.»

 

  • Giménez Font, Pablo. Cristóbal Antonelli y la innovación de la presa-bóveda de Relleu. Olcina Cantos, Jorge; Rico Amorós, Antonio M. (coord.). Llibre jubilar en homenatge al professor Antonio Gil Olcina. Edició ampliada. Sant Vicent del Raspeig: Institut Interuniversitari de Geografia; Universitat d'Alacant, 2016. ISBN 978-84-16724-09-3, pàg. 159-170. Repositori de la Universitat d'Alacant (UA)

«Aquesta aportació preté desvelar la incògnita sobre qui va projectar la presa volta de Relleu, en el riu Amadòrio (Marina Baixa). Aquest embassament ha sigut reconegut internacionalment com un dels primers exemples d'aplicació de les propietats de la volta en aquesta mena d'infraestructures hidràuliques, però tant la generalització d'una datació errònia com l'absència de referents sobre l'autoria li havien restat la seua autèntica entitat en la història hidràulica mundial.»

 

«La cova del Canelobre es presenta com una gran sala de morfologia més o menys semiesfèrica. Té un desenvolupament vertical d'unes quantes desenes de metres, i la seua entrada natural es troba en la part més elevada. Un dels trets més singulars d'aquesta cavitat és el sostre espectacular en forma de cúpula, en el qual és possible reconèixer nombroses fractures. Associades a algunes d'aquestes fractures hi ha un desenvolupament significatiu d'estalactites. Al llarg del recorregut turístic per l'interior és possible reconèixer blocs de roca al terra provinents de la solsida del sostre.»

 

«Aquesta ruta de cinquanta-tres quilòmetres travessa un entorn d'argiles versicolors amb algeps del triàsic, materials impermeables que tenen un paper fonamental dins de la hidrogeologia, ja que constitueixen els elements estancs de base o laterals d'infinitat d'aqüífers en aquesta regió.

El recorregut pel llit del riu Montnegre permet veure la morfologia típica que generen les aigües de vessament en aquest tipus de formacions argiloarenoses les males terres o badlands. Zones amb solcs profunds, canyons, regalls, rases, canals i barrancs entapissen un paisatge ruïniforme i semidesèrtic amb intensos colors vermellosos, ocres, violetes i marrons del terreny.»

 

 

«Les propietats mineromedicinals de les seues aigües van donar origen al seu nom. Arrecerada en la vessant del Cabeçó d´Or i molt prop de la costa, Aigües ofereix, a més, espectaculars vistes del Mediterrani.»

 

  • Relleu. Ruta del Castell de Guadalest. Rutas Jaume I

«Com la majoria de les poblacions de la zona, Relleu té el seu origen en una alquería musulmana conquistada pels exèrcits de Jaume I. El 1609, després del decret d'expulsió dels moriscos, els habitants obligats a exiliar-se es van refugiar en les muntanyes. L'enclavament va ser propietat de Bernat de Sarrià, dels comtes d'Anna i, finalment, dels comtes de Cervelló.»

 

Senderes PR i SL

 

 

 

«El Rentonar naix l'any 1994 com un grup de voluntariat contra incendis per la inquietud que desperta en un nombrós grup de persones de la nostra localitat l'onada d'incendis (provocats) que arrasa la nostra costa i es dirigeix cap a l'interior amb molta rapidesa.

Des d'aquest instant, la conservació del nostre entorn es converteix en la màxima prioritat del grup, i per a dur a terme aquesta tasca es decideix que la neteja dels boscos, la replantació d'arbres, la vigilància mediambiental (especialment a l'estiu), les excursions per a conèixer els nostres paisatges i camins, i l'acció immediata en cas d'incendi són la base dels objectius que volem assolir.»

Secció de Muntanya

«La Secció de Muntanya Rentonar som una associació legalitzada des de primers d'any i inscrita en la Federació d'Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana, i duu a terme activitats locals i a la resta de l'estat (Puigcampana, Sierra Nevada, Pirineus...).»

Pàgina en facebook

El Rentonar. Natura i Patrimoni. Blog.

 

«Encaixada en un barranc d'altes parets calcàries, es descobreix aquesta polèmica presa de l'embassament del segle XVII que, juntament amb unes altres, s'ha constituït com la pionera del sistema de construcció i tipus de presa moderna.
Es proposa visitar l'antiga zona inundada del pantà, que en època de fortes pluges pot arribar a anegarse per complet, i gaudir de les vistes i la bellesa de l'entorn des de l'alt de la presa.»

 

Sender GR de la Muntanya d'Alacant


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400 - Ext. 2393

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464