Saltar apartados

Sella-Confrides

Informació de l'etapa

  • Distància: 24,6 km
  • Desnivell positiu: 1405 m
  • Desnivell negatiu: 1010 m
  • Altitud màxima: 1305 m
  • Traçat de l'etapa: gpx, kml

 

Sella-Confrides

 

 

 Sella-Confrides

 

 

Informació complementària

 

 

«Aitana como espacio singular aplega les reflexions d'un geògraf, Juan Antonio Marco Molina, sobre aquesta porció de les terres alacantines des d'una perspectiva sintètica, en la qual es destaquen les qualitats i peculiaritats del medi natural: trets que deriven del relleu, clima, modelatge, circulació de les aigües, flora i vegetació d'aquesta serra, als quals cal sumar, naturalment, l'empremta humana que, a través de les activitats i aprofitaments tradicionals, ha configurat un paisatge únic, que integra un important patrimoni cultural.»

 

«Aquesta obra és una aportació a l'estudi biogeogràfic de l'Aitana, espai que acumula un incomparable patrimoni natural i cultural. En aquesta ocasió, un nombrós grup d'especialistes s'endinsen en la recerca dels sòls, vegetació, fauna i paisatge des de diverses perspectives, mètodes i tècniques d'anàlisi.

Els autors d'aquesta obra pertanyen al col·lectiu de geògrafs de diferents universitats espanyoles que tenen un interès comú: el coneixement biogeogràfic. En aquesta ocasió han treballat en un àmbit territorial diferent de l'habitual, amb unes característiques mediambientals i uns valors paisatgístics que permeten catalogar aquesta serra com a "espai singular".»

 

«Els avencs del Partagat són grans fractures obertes que separen blocs de calcària de grans dimensions (decamètric a hectomètric de costat, amb volums en algun cas de més de deu milions de metres cúbics). Tenen unes obertures màximes de fins a 15-20 m i profunditats de desenes de metres, cosa que els converteix en un dels exemples més espectaculars del nostre país.»

 

 

«El present article planteja una sèrie de qüestions de tipus territorial i paisatgístic sobre les terrasses de cultiu que remunten els vessants de la muntanya mediterrània mitjana. Detenint-nos en les muntanyes del sud valencià, i en concret en el cas de la serra d'Aitana, es plantegen les possibilitats de datació i anàlisi de l'evolució de sistemes de terrasses mitjançant alguns exemples concrets. Per tant, el treball pretén ser una reflexió metodològica dins del debat internacional sobre la datació d'aquestes estructures agràries.»

 

  • Simas y dolinas. Ruta Azul. Diputació d'Alacant, Departament de Cicle Hídric

«Aquesta ruta transcorre per la serra d'Aitana, on hi ha el cim més alt de la província d'Alacant (1.557 m s.n.m.). El valor paisatgístic és el principal al·licient d'aquesta etapa, que inclou bonics i didàctics exemples d'elements geomorfològics molt relacionats amb la hidrogeologia.»

 

«La hidrogeologia que inclou la ruta està estretament relacionada amb els aqüífers o embassaments subterranis que formen part de la serra d'Aitana. La seua hidrologia està emmarcada pels cursos dels rius Amadòrio, Sella i, finalment, Penàguila.»

«El riu Sella es presenta com una rambla que naix a Sella per la unió del barranc del Seguró, procedent del terme d'Alcoleja, i el de Tagarina, i desemboca en el ramal oriental de la cua de l'embassament de l'Amadòrio.»

 

«Aquesta ruta pretén acostar el visitant a una de les serres més espectaculars de les comarques alacantines i que descobrisca alguns dels racons més emblemàtics. Es proposa iniciar el recorregut en el paratge de les Agulles dels Frares, a Quatretondeta, amb la sana intenció que l'excursionista se senta xicotet als peus d'aquestes formacions columnars que semblen gegants petris, per a acabar, com a senyors de l'horitzó, a la part alta de la Serrella, on tindrem vistes increïbles tant de la vall del Seta, situada al nord, com de la serra d'Aitana, al sud.»

 

«Les seues principals línies d'actuació són dues, i les dues tenen per objectiu conservar el nostre medi natural de manera sostenible, així com sensibilitzar i implicar la ciutadania en la conservació del patrimoni natural valencià.

1. Difusió i foment de l'ús d'espècies autòctones en jardineria, d'interès especial des del punt de vista ecològic i de la conservació de la natura.
2. Gestió responsable del territori. Compra i custòdia de terrenys d'alt interès ecològic per a la seua conservació integral.»

«La finca se situa a la partida del Secretari, entre les valls de l'Arc i del Xarquer, al terme municipal de Benimantell, encara que més pròxima al nucli urbà de Sella, per on s'hi accedeix. Concretament s'emplaça en el sector muntanyenc dels massissos d'Aitana i Puigcampana, on s'arriba a les altituds més elevades de les comarques d'Alacant. La finca forma part d'un ampli sector muntanyenc declarat Lloc d'Interès Comunitari (Aitana-Serrella-Puigcampana), Zona d'Especial Protecció d'Aus (ZEPA Muntanyes de la Marina) i Sòl no Urbanitzable d'Especial Protecció. La parcel·la es localitza en el tram final d'una petita i estreta vall, al costat del pas del Goleró, una espectacular gola que ha servit des de fa segles com a pas de comunicació entre les valls de l'Arc i del Xarquer.»

 

¿Què és Geolodia?

 

«Desde que en 1970, en el primer estudio completo que sobre esta actividad se hizo en España, el geógrafo Horacio Capel llamó la atención sobre el valor del estudio de la industria tradicional del hielo para demostrar un progresivo calentamiento del clima, los neveros, neveras o pozos de nieve han sido considerados como indicadores del fin de la Pequeña Edad del Hielo en las montañas mediterráneas. Este período –comprendido de forma no consensuada entre los siglos xiv y xix– estuvo caracterizado por un descenso global de las temperaturas medias alrededor de 1-2 ºC y por la presencia de inviernos excepcionalmente fríos en Europa.»

 

«A la falda de la serra d'Aitana i acompanyada per la remor de l'aigua de les fonts, safarejos, molins o séquies, Sella respira la serenitat de la muntanya i ofereix un interessant patrimoni arquitectònic, cultural i paisatgístic.»

 

Senders PR i SL

 

  • Font de Mela. Microruta associada a Rutas Azules de Alicante. Diputació d'Alacant, Departament de Cicle Hídric

«El naixement o font de Mela abasteix els habitants de la pedania de l'Abdet des de temps immemorials. No solament ha tingut un ús domèstic, sinó que durant molts anys també s'ha utilitzat per a moldre tota mena de gra en tres antics molins, les ruïnes dels quals encara estan presents avui dia.»

 

«Entre fruiters de serra, pedregars i ginestes, i amb la companyia de l'espectacular panoràmica de la vall de Guadalest, pugem fins a arribar a les surgències situades a més altura de totes les comarques d'Alacant.»

 

«Aquesta excursió recorre els vessants dels barrancs de l'Arc i Sella, amb cabalosos salts d'aigua, tolls i històrics molins fariners. Es proposa recórrer aquesta vila passant pel castell del Belga, construït fa uns quants anys per un visitant d'aquell país que va quedar enamorat de la bellesa d'aquesta localitat, i allunyar-se del nucli urbà per a apreciar el característic paisatge de grans massissos rocallosos amb profundes valls i els vessants aterrassats del barranc de l'Arc, les fonts del Pi i de l'Alcàntara, el preciós racó conegut com el toll de l'Alcàntara i les impressionants vistes de Sella al capdamunt, l'assut del Salt de Sella i el molí d'Amable.

Després de contemplar aquestes vistes, es visiten les ruïnes del Molinet o molí de Dalt i la font Major de Sella, passant pel pont que hi condueix, i els llocs emblemàtics del racó del Toll de la V i el safareig de Sella.»

Sender GR de la Muntanya d'Alacant


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400 - Ext. 2393

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464