Saltar apartados

Universitat d'Alacant-Tibi

 

Informació de l'etapa

 • Distància: 26,1 km
 • Desnivell positiu: 1150 m
 • Desnivell negatiu: 693 m
 • Altitud màxima: 628 m
 • Traçat de l'etapa: gpx, kml

 

Universidad de Alicante-Tibi

 

 

 Universitat d'Alacant-Tibi

 

 

Informació complementària

 

«Considerat com un dels més moderns, sostenibles i habitables d'Europa, el campus de la Universitat d'Alacant és, a més, un dels més reconeguts internacionalment per la seua arquitectura i el seu ric patrimoni tant artístic com mediambiental. Per a posar en valor aquestes riqueses, donar-les a conèixer i oferir-les al públic com a espai visitable, la Universitat d'Alacant ha editat aquest llibre.»

«La principal novetat del llibre, que revisa i amplia l'edició del 2012, és que, a més del patrimoni tangible, hi incorpora la dimensió humana de la Universitat i inclou les seus i estacions científiques. Més d'una vintena de professionals de diferents disciplines han participat en l'elaboració d'uns textos que, per primera vegada, aporten una dimensió completa de la Universitat d'Alacant.»

Campus Universitat d'Alacant

 

 

 • Río Monnegre. Senderos Geológicos. Diputació Provincial. Àrea de Medi Ambient. 2010

«El riu Montnegre naix a la Foia de Castalla, on rep el nom de riu Verd, i després de superar l'embassament de Tibi, magnífica obra hidràulica del segle XVI, penetra en la comarca de l'Alacantí. Rep per l'esquerra el riu de la Torre, el seu principal afluent, i desemboca al Campello en el lloc conegut com la punta del Riu o cap Blau. En l'últim tram se'l coneix com a riu Sec.»

«En el sector que ens ocupa, el riu Montnegre s'encaixa fortament en els seus propis al·luvions i en el substrat geològic per a deixar al descobert formes i estructures, l'interès didàctics de les quals només és superat per la profunda bellesa d'uns materials descarnats en un esclat de colors.»

 

«El pantà de Tibi és un embassament prototípic i singular en la història hidràulica espanyola; presa de tipus arc-gravetat va ser, amb quaranta-un metres d'altura, la més alta d'Europa durant dos segles.»

«Aquest monument i el seu entorn van ser declarats Bé d'Interès Cultural pel Decret del Consell de la Generalitat Valenciana de 26 d'abril de 1994

 

No deixes de veure aquestes magnífiques vistes aèries en 360º

Pantà de Tibi

 

 • Alberola Roma, Armant. El Pantano de Tibi y el sistema de riegos en la huerta de Alicante. Alacant: Institut Juan Gil Albert, 1984. 191 pàg. ISBN 84-398-1510-7. Catàleg BUA

 

 

«L'horta d'Alacant s'emmarca en el conjunt dels paisatges de l'aigua que formen els regadius històrics de les planes al·luvials mediterrànies. Sotmesa a una gran pressió urbanística i en el context del declivi de l'activitat agrària de tot el país, els últims vint anys ha experimentat una transformació sense precedents que ha comportat la desaparició de l'activitat agrària i la degradació d'un paisatge cultural i patrimonial amb un elevat valor. Aquest article analitza l'estructura territorial d'aquest lloc, el seu valor patrimonial i paisatgístic, i examina si aquesta antiga horta continua tenint valors importants que en justifiquen la preservarció.»

 

«A Sant Vicent del Raspeig, el sistema de reg tradicional, igual que en altres parts del sud-est peninsular, ha consisitit en l'aprofitament de les aigües tèrboles, també conegut com a pràctica de boqueres. Aquest sistema aprofitava els vessaments després d'episodis de pluges per a regar, adobar els camps, omplir cisternes i aljubs. Aquesta modalitat d'aportació d'aigües esporàdiques va anar abandonant-se progressivament durant la primera meitat del segle XX amb la implantació de noves tècniques agrícoles i l'arribada de cabals d'altres zones que garantien un volum d'aigua regular durant tot l'any. Actualment, l'abandó de les antigues àrees on es practicava aquest aprofitament i la seua utilització a favor d'usos residencials ha generat una sèrie de problemàtiques ambientals i territorials que aquestes tècniques minimitzaven.»

 

«Aquesta ruta de cinquanta-tres quilòmetres travessa un entorn d'argiles versicolors amb algeps del triàsic, materials impermeables que tenen un paper fonamental dins de la hidrogeologia, ja que constitueixen els elements estancs de base o laterals d'infinitat d'aqüífers en aquesta regió.

El recorregut pel llit del riu Montnegre permet veure la morfologia típica que generen les aigües de vessament en aquest tipus de formacions argiloarenoses les males terres o badlands. Zones amb solcs profunds, canyons, regalls, rases, canals i barrancs entapissen un paisatge ruïniforme i semidesèrtic amb els intensos colors vermellosos, ocres, violetes i marrons del terreny.»

 

 

 

 • L'Horta d'Alacant. Preguntes freqüents. Torre Juana (el de Rovira)

  Quin àmbit territorial comprenia l'Horta d'Alacant?
  Quins són els orígens de l'Horta d'Alacant?
  Com era el paisatge agrari de l'Horta d'Alacant?
  Quins eren els camins històrics de l'Horta d'Alacant?
  D'on procedia l'aigua de reg de l'Horta d'Alacant?
  A què es deu la importància històrica del pantà de Tibi?
  Quines raons expliquen el declivi i la desaparició de l'Horta d'Alacant?

  «La casa torre Juana o el de Rovira està integrada dins del patrimoni cultural del municipi d'Alacant (Bé d'Interès Cultural). Segons Santiago Valera, la casa torre se situa cronològicament en els segles XVII i XVIII, si bé Ruiz la data en el segle XVI.»

Història de Torre Juana i les Torres de l'Horta d'Alacant

 

 

Senders PR i SL

 

 

Pàgina en facebook. Rutes en Wikiloc

 

Pàgina en facebook

 

 • Embalse de Tibi. Microruta associada a Rutas Azules pel Patrimonio Hidrogeológico de Alicante. Diputació d'Alacant, Departament de Cicle Hídric

«Aquesta microruta s'inicia des del paratge de Salim de Dalt, zona situada a uns 1 500 m aigües avall del tancament de la presa. Des d'ací el trajecte total (anada i tornada) és d'escassos cinc quilòmetres.»

 

«En aquesta ruta caminem, conversem, gaudim d'un campus saludable i descobrim els tresors ambientals, arquitectònics i culturals que molts desconeixeu i que hi ha al campus de la Universitat d'Alacant.

Ara aquesta ruta s'ha editat en una presentació que en recull les fites més importants i una descripció detallada; a més, aporta altres dades complementàries.

En la guia i document elaborat hi ha una introducció en què s'explica el moviment peripatètic impulsat pels alumnes de la Universitat Permanent, que s'integra en Campus Saludable. Aquest treball ha sigut elaborat per alumnes, professors i companys de la UPUA.»

 

«Volem començar a mostrar tot un seguit de camins, senders i rutes tradicionals del nostre poble i de la nostra comarca que estan en perill de desaparició a causa, fonamentalment, de les usurpacions de particulars i la pressió de l'urbanisme i de les grans infraestructures, que les tallen i les esborren del territori.

El primer camí tradicional que presentarem és a la zona nord del terme municipal i naix com un brançal de l'antic camí real d'Alacant a Alcoi (actual autovia) que, travessant obagues i valls d'una gran bellesa, arriba al pantà de Tibi.» Edició conjunta amb l'Ajuntament de Sant Vicent d'un fullet imprès, disponible en pdf.

 

Sender GR de la Muntanya d'Alacant


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400 - Ext. 2393

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464