Saltar apartados

Grup d'Investigació en Gènere (IG)

 

 

En el Congrés Internacional. Àmbits públic i privat. Gènere, compromís i transgressió entre el segle XIX i el XXI intervenen diversos integrants del Grup IG. Direcció: Mónica Moreno Seco

Segona circular

Call for papers: Les propostes de comunicacions (250 paraules i 5 paraules claus màx.) seran remeses abans del 20 de maig de 2019 al compte: congreso.gct@gmail.com

Formulari d'inscripció en el congrés internacional

Fullet del programa

Cartell

Organitza: Projecte d'Investigació "Género, compromiso y trasgresión en España, 1890-2016" (Ministeri d'Economia i Competitivitat - Fons FEDER)

Universitat d'Alacant, 23 al 25 d'octubre del 2019
Seu Universitària Ciutat d'Alacant
(Av. Ramón y Cajal, 4). Localització

 

 

Mónica Moreno ha participat en el Seminari "Percursos cruzados das esquerdas radicais ibéricas entre a ditadura e a democracia"amb la intervenció titulada “Identidades masculinas y femeninas en la izquierda radical española de los años setenta”.
Organitza: Institut d'Història Contemporània de la Universidade Nova de Lisboa.
27-28 de juny de 2019.

 

 

Mónica Moreno participa en la Trobada “Polítiques i Pràctiques de Memòria Històrica i Democràtica”
Alacant, 28 al 31 de març de 2019.


 

Mónica Moreno forma part de la coordinació de la Jornada d'estudis. Subjectivitats, Transgressió i Gènere. Qüestions metodològiques.
22 de febrer de 2019
Colegio de España. Cité internationale universitaire de Paris
Organitza:
Projecte d'Investigació "Género, compromiso y trasgresión en España, 1890-2016" (Ministeri d'Economia i Competitivitat. FEM2016-76675-P)
Seminari doctoral "Féminisme, genre et sexualités dans l'aire hispanique"

    

Mónica Moreno i María Jiménez participen en "El declive de los Derechos Humanos". 70 aniversario de la Declaración Universal de Derechos Humanos de las Naciones Unidas.
Del 10 al 14 de desembre de 2018
Lloc: sala de graus de Dret Ramón Martín Mateo
Universitat d'Alacant.

 

Mónica Moreno intervé en el Congrés Internacional 68s
Barcelona, 29 i 30 de novembre de 2018 
El Born Centre de Cultura i Memòria.
Plaça Comercial 12, 08002 Barcelona

 

 

 

Mónica Moreno Seco és autora de: HISTÒRIA. Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere Editor: Xarxa Vives d'Universitats. 2018. ISBN: 978-84-09-05893-8

Diverses integrants del Grup IG han intervingut en el IV Fòrum de l'IUIEG. "En masculí plural. La utilitat del concepte 'Masculinitats per la investigació".
13 y 14 de novembre de 2018
Sala d'actes de l'edifici Germàn Bernàcer

 

 Mónica Moreno ha participat en el Workshop "Mujeres de Ley: del tardofranquismo a los inicios de la transición a la democracia"
12 de novembre de 2018
Sala Buero Vallejo. Universitat Carlos III de Madrid
Organitzen:
- Projecte d'investigació "Género, compromiso y trasgresión en España, 1890-2016" (FEM2016-76675-P).
-Institut d'Historiografia "Julio Caro Baroja" (Universitat Carlos III de Madrid)

Mónica Moreno i Carlos Martos han participat en el "XIX Col·loqui Internacional de la AEIHM. Creencias y Disidencias. Experiencias políticas, sociales, culturales y religiosas en la historia de las mujeres"
24,25 i 26 d'octubre de 2018
Universitat Pablo de Olavide, Sevilla

 

 

Mónica Moreno, Bárbara Ortuño i Carlos Martos han participat en el XIV Congreso de la Asociación de Historia Contemporánea
20-22 de setembre de 2018
Universitat d'Alacant

Inmaculada Fernández Arrillaga dirigeix "La perspectiva de género en las aulas de educación secundaria: una aplicación práctica". Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant "Rafael Altamira" .
Data: del 9 al 11 de juliol 2018
Lloc: C/ Puríssima, 57-59. Benissa

 

 Logo_Càtedra Interuniversitària Memòria Democráica CV

Modesta Salazar Agulló, participa en el Seminari: La desaparición forzada de menores en la dictadura argentina (1976-1983) y en España (1938-1996) (Bebés Robados)

Dia: dijous 17 de maig de 2018

Hora: de 11:00 a 15:00 h.

Lloc: Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres (Edfi B) - (Edif. de Geografia i Història). Universitat d'Alacant

Organitzen: Universitat d'Alacant; Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana.
Col·laboració docent de l'Observatori de Desaparicions Forçades de Menors -ODFM- (Bebès Robats).

 Cartell Maig 68

Jornades Maig de 1968. Transgressió i Imaginació,compta amb la participació de Mónica Moreno, Carlos Martos i Bárbara Ortuño. 
Programa
Organitza: Projecte d'Investigació Género,compromiso y trasgresión en España,1890-2016 (Ministeri d'Economia i Competitivitat, FEM2016-76675P); IUIEG. Grup d'Investigació "Investigació en Gènere" (IG)
Data: divendres, 4 i 11 de maig de 2018 
Hora: 9:00 a 14:30 h. 
Lloc: aula GE/2-08M de la Facultat de Filosofia i Lletres II (edifici de Geografia)

    

Inmaculada Fernández Arrillaga dirigeix el VI SEMINARI MODERNES D'ÈPOCA "El cos femení com a imaginari en la modernitat"

Data: divendres, 23 de març de 2018

Lloc: sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres. Universitat d'Alacant 

Lidia Delicado Moratalla

Lydia Delicado Moratalla ha sigut guardonada per la revista GenderPlace and Culture, la més prestigiosa en Geografia Feminista (amb factor d'impacte (2016) 1.605).
Aquest premi es convoca anualment, té un caracter internacional i està dirigit a investigadores i investigadors emergents. La Dra. Delicado Moratalla ha guanyat el certamen d'enguany 2018 pel seu treball: “Theorizing the Prostitution System from Feminist Geopolitics”, una investigació que ha sigut especialment valorada per la seua transcendència i les seues contribucions al desenvolupament de la disciplina. A més, assistirà com a convidada a Canadà per a presentar-ho personalment en el congrés de Geografia Feminista de la Unió Geogràfica Internacional que tindrà lloc en el mes d'agost a Montreal. 

   

Cartell Seminari març Raça i Gènere

 

Nilda Garay Montañez participa en el Seminari d'Investigació "Discriminació racial i contra les dones en  el constitucionalisme. Debats des de la perspectiva interdisciplinària" 

Data: dimarts, 20 de març de 2018
Hora: 10:45 a 14:00 hores
Lloc: Sala de Juntes de la Facultat de Dret.  

 

Organitza: Projecte d'Investigació Género y raza: las subjetividades omitidas en el constitucionalismo (GV/2017/168, Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana) i (GRE 16-16, Universitat d'Alacant); IUIEG. Grup d'Investigació "Investigació en Gènere" (IG). 

Debat del document de treball "Mujeres criminales y mitos sobre la violencia femenina en la España de los años veinte", escrit por Adriana Cases Sola, en la sessió del seminari d'Història de l'Institut Universitari Ortega y Gasset. El text serà comentat perJosé Luis Ledesma, professor de la Universitat Complutense de Madrid, en la sessió del seminari d'Història de l'Institut Universitari Ortega y Gasset.
Data: dijous 1 de març - 19:00 h. 
Lloc: Fundació Giner de los Ríos (Institució Lliure d'Ensenyament), Passeig General Martinez Campos 14-16. Aula 0.2

 

 Llibre Hacia el hondo bajo fondo...

Bárbara Ortuño Martínez ha publicat el seu llibre: "Hacia el hondo bajo fondo... Inmigrantes y exiliados en Buenos Aires tras la Guerra Civil española" Editorial Biblioteca Nueva. Madrid, 2018. ISBN:9788417408008
Índex del llibre Hacia el hondo bajo fondo...

Nilda Garay i Inmaculada Fernández, participen en la Jornada Científica "Llums i ombres en la genealogia dels drets. Gènere i raça: les subectivitats omese en el constitucionalisme".
Organitzada pel Projecte d'Investigació Género y raza: las subjetividades omitidas en el constitucionalismo
(GV/2017/168, Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana), (GRE 16-16, Universitat d'Alacant); IUIEG. Col·labora: Associació Klias.
22 de febrer de 2018
Aula: DE/0-09M. Facultad de Dret de la Universitat d'Alacant.

 

 Jornada de conscienciació sobre la mutilació genital femenina

Modesta Salazar participa en la taula redona Globalización y mutilación genital femenina: el cénit de la violencia de género en el siglo XXI", dins de la Jornada de conscienciació sobre la mutilació genital femenina,organitzat pel Dpt. d'Infermeria juntament amb el Grup d'Infermeria i Cultura de les Cures de la Universitat d'Alacant. El dia 6 de febrer de 2018, en la sala de Graus de la Facultat de Ciències de la Salut.

Cartel Seminari Activistas y RebeldesMónica Moreno, Helena Establier, Adriana Cases i Bárbara Ortuño, van participar en el seminari "Activistas y Rebeldes. Género, Compromiso y Trasgresión en España"  Organitzat per l'IUIEG, dins del Projecte d'Investigació"Género, compromiso y trasgresión en España, 1890-2016" (Ministeri d'Economia i Competitivitat, FEM2016-76675-P). El día 29 de gener de 2018 a la Universitat d'Alacant.

 

Cartell III FÒRUM DE L'IUIEGLa construcción lingüística y discursiva de la violencia de género?, participació de Mar Galindo Merino en taula redona d'investigadores de la UA en el III Fòrum d'investigació de l'IUIEG: Investigar en violència de gènere, Universitat d'Alacant, IUIEG, 8 - 9 de novembre de 2017.


Mónica Moreno ha participat en "MUJERES PELIGROSAS".
Congrés del grup d'Història de les dones de l'Institut d'Historiografia Julio Caro Baroja
. Universitat Carlos III de Madrid.
30 de novembre i 1 de desembre de 2017.

 

Cartell Jornada 28N 2017Lidia Delicado Moratalla participa en la taula redona i col·loqui de la presentació del llibre de Guadalupe Lizárraga "Desaparecidas de la Morgue". 
Dimarts, 28 de novembre de 2017. 19.00 h.
Casa de la Música del CC Les Cigarreres.

Mónica Moreno va participar en les jornades sobre Mayo del 68 y las dictaduras del sur de EuropaCelebrades el 16 i 17 de novembre de 2017 a l'edifici d'Humanitats de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED)Madrid.

  

Mujeres entre el claustro y el siglo

Inmaculada Fernández Arrillaga ha participat en la Trobada Científica Internacional. "Mujeres entre el claustro y el siglo. Autoridad y poder en el mundo religioso femenino, siglos XVI-XVIII"organitzat per la Fundació Sant Millán i la Universitat de La Rioja. 

Data: 9 i 10 de novembre de 2017.

Imatge llibre_ArrillagaPresentació del llibre: Al margen y Calladas. Mujeres en la modernidad (2016), coordinat per Inmaculada Fernández Arrillaga.

Data: 29 de novembre de 2017- 20.00 h.
Lloc: Fundación Paurides (C/ Cardenal Cisneros, 1. Elda)
Organitza: Seu Universitària d'Elda

Data: 21 de novembre de 2017 - 12.00 h.
Lloc: sala d'investigadors de Russell P. Sebold - Biblioteca de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant (2a planta).

 

 

 

cada-30-horas_miniModesta Salazar coordina la sessió i activitat de la proyección-debate película 'Cada 30 horas' . El debat comptarà amb la presència de la directora del film, Alejandra Perdomo. 
Data: 13 de novembre de 2017, a les 16.30 h.
Sala polivalent. Seu de la Universitat d'Alacant. C/Sant Ferran, núm. 40.

Beatriz Souto Galván, ha dirigit i participat en el curs "Protecció internacional i violència de gènere" impartit els dilluns del 16 d'octubre al 6 de novembre de 2017. Organitzat per l'Institut Universitari d'Investigació d'Estudis de Gènere de la Universitat d'Alacant.

   

Jornada protecció internacionalBeatriz Souto Galván ha coordinat la Jornada sobre protección internacional frente a la persecución por motivos de género, organitzada per la Facultat de Dret de la Universitat d'Alacant i celebrada el 21 de setembre de 2017 en la sala de graus de la Facultat de Dret d'aquesta Universitat. 

 

II Seminari intel·ligència espiritual i gènereInmaculada Fernández Arrillaga dirigeix el 
II SEMINARI INTEL·LIGÈNCIA ESPIRITUAL I GÈNERE. Profetisas i visionàries en la Modernitat.
Dimarts, 7 de novembre de 2017, a les 17.00 h. en la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant.

 

Congrés Internacional Des de la capital de la República

Adriana Cases Sola participarà en el CONGRÉS INTERNACIONAL  DES DE LA CAPITAL DE LA  REPÚBLICA. Noves perspectives i estudis sobre la Guerra civil Espanyola 
València, 25 al 27 d'octubre de 2017. 
Sala Joan Fuster de la la Facultat de Geografia i Història. Universitat de València.

VII Seminari Internacional AEIHMMónica Moreno ha format part del comitè científic del VII Seminari Internacional de la AEIHM "CULTURA MATERIAL E HISTORIA DE LAS MUJERES: NUEVAS MIRADAS", celebrat el 28 i 29 de setembre de 2017 en la Facultat de Geografia i Història de la Universitat Complutense de Madrid.

 

Lydia Delicado Moratalla impartirà la conferència “Los procesos de deshumanización de las mujeres” dins del Seminari Salut, Dones i Gènere que organitza l'Aula de la Salut, de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.
26 de setembre de 2017, a les 19:00 h.
Seu Ciutat d'Alacant, c/ San Fernando, 40

Cartel Seminario Internacional de ValladolidInmaculada Fernández Arrillaga participa en el Seminari Internacional "Entre Mujeres en la Modernidad. Replanteamientos Culturales y de Civilización".

Valladolid, 21 i 22 de setembre de 2017.

Sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Valladolid.

 

Cartell VIII Congrés Iberoamericà Estudis de GènereMónica Moreno y Bárbara Ortuño van participar en les XIII Jornades Nacionals d'Història de les Dones.
VIII Congrés iberoamericà d'Estudis de Gènere: “Horizontes revolucionarios. Voces y cuerpos en conflicto”, celebrat a Buenos Aires del 24 al 27 de juliol de 2017.

 

M. Mar Galindo Merino va participar en: Paper "Contemporary directions in research of gender and study abroad", en el symposium "Contemporary Directions in Study Abroad Research?, The 18th World Congress of Applied Linguistics (AILA): Innovation and Epistemological Challenges in Applied Linguistics, Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ), Brasil, 23 - 28 de juliol de 2017.

 

 

 

 

Inmaculada Fernández Arrillaga ha participat en el Seminari del Doctorat en Història de la Universitat de Sevilla: Mujeres en la Historia Americana. "Pasado Prehispánico y Época Colonial", amb la conferència "Lo divino femenino en la América precolombina: consecuencias tras la conquista". 19 de juny de 2017

ESO en femenino. Cuaderno de trabajo

Fernández Arrillaga, I.; Sanjuán Sanjuán, E.;  Blanco Fernández, M.; Puigcerver Viudes, A.J. Publicacions Universitat d'Alacant, 2017 (juny)

 

 

Inmaculada Fernández Arrillaga dirigeix el V SEMINARI MODERNES D'ÈPOCA. Viatges i viatgeres en la modernitat, que tindrà lloc el 26 de maig de 2017 a la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant.
Programa


 

 

CÓMO ENSEÑAMOS LA HISTORIA (DE LAS MUJERES)

Henar Gallego i Mónica Moreno (eds.), Cómo enseñamos la historia (de las mujeres). Homenatge a Amparo Pedregal, Barcelona, Icaria, 2017, ISBN: 978-84-9888-750-1 
Llegir més

   

 
«Soy musulmana a mi manera. Religiosidad, espiritualidad y laicismo de las jóvenes estudiantes musulmanas»
. Investigació de María Jiménez Delgado publicada en el número 28 de la revista Feminismo/s (desembre 2016, pp. 147-168) de l'Institut Universitari d'Investigació d'Estudis de Gènere (IUIEG), ha sigut destacada en els mitjans de comunicació.

Font: Actualitat Universitària

"Grans i petites històries dels moviments feministes" a càrrec de Mar GalindoDia internacional de la Dona i per la Igualtat. Associació Mariola Violeta, Ajuntament de Banyeres de Mariola, 17 de març de 2017.

 

Com parlen les dones? Discurs femení i poder

Conferència a càrrec de Mar Galindo impartida en:

  • Biblioteca Pública Municipal de Guardamar del Segura en col·laboració amb el Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística de la Universitat d'Alacant, Guardamar del Segura, 11 de maig de 2017.
  • Aules Tercera Edat d'Elda en col·laboració amb el Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística de la Universitat d'Alacant, Fundació Paurides d'Elda, 9 de març de 2017.
  • Día Internacional de la Dona.Casa de Cultura, Ajuntament de Sant Joan (Alacant), 8 de març de 2017
  • "IX Jornades per a conviure sense violència" de la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Banyeres de Mariola (Alacant) en col·laboració amb el Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística de la Universitat d'Alacant, Casa de la Cultura de Banyeres de Mariola, 29 de novembre de 2016.

Inmaculada Fernádez Arrillaga va impartir la conferència "Ser Dona en la Història Moderna" el 17 de març de 2017 a les 18:30 h. en el Saló d'Actes de la Seu Universitària la Marina.

 

Mónica Moreno impartirá la conferencia "La movilizacion de las mujeres en la Guerra Civil" impartirà la conferència dins del curs "MUJERES EN LA GUERRA CIVIL", del 9 al 30 de març de 2017, a la Seu Universitària d'Elda. Universitat d'Alacant.

En les "Conferencias conmemorativas 8 de marzo. La historia de las mujeres de época Moderna a debate", intervindran: Inmaculada Fernández Arrillaga amb la conferència titulada Investigando la historia de las mujeres desde la Universidadt. I Rosa Tribaldos Soriano amb Las mujeres guaraníes en las misiones jesuitas. Tindrà lloc l'11 de març de 2017 a les 11:00 h., a la Casa de Cultura de L'Alfàs del Pi.

 

 
Inmaculada Fernández Arrillaga ha coordinat el llibre: Al margen y calladas: mujeres en la modernidad

Mónica Moreno Seco ha participat en la trobada
Género, mujeres y catolicismo en la España Contemporánea
coordinat per Inmaculada Blasco i Ángela Cenarro a Saragossa entre els dies 2 i 3 de febrer, amb la xarrada Identidades en juego. masculinidades en la Acción Católica del franquismo

 

Carmen Vives va impartir la conferència "La violencia de género: una prioridad de salud pública" en la Seu d'Alacant de la UA, el 14 de desembre de 2016.

 

Adriana Cases Sola acaba de publicar el seu llibre "El género de la violencia. Mujeres y violencias en España (1923 - 1936)", que ha sigut guardonat amb un accésit del XXVI Premi Victoria Kent, de la Universitat de Màlaga.
Presentació del llibre: 15 de març de 2017. 19:00 h., a la Seu Universitària Ciutat d'Alacant. Aula Institucional de l'edifici Ramón y Cajal, 4

 

 

Inmaculada Fernández Arrillaga, integrante del grupo Investigación en Género, ha dirigido la tesis doctoral de Rosa Tribaldos Soriano, titulada "Las mujeres guaraníes de los Treinta Pueblos Misioneros de la Compañía de Jesús (siglos XVII-XVIII)". Fecha Lectura: 11/11/2016

Mónica Moreno ha participado como co-relatora en el XVIII Coloquio Internacional de la Asociación Española de Investigación de Historia de las Mujeres, celebrado en Zaragoza en octubre de 2016.

 

Mónica Moreno ha  co-coordinado el Taller 27 "The Dreamers, Género y compromiso juvenil" del XIII Congreso de la  Asociación  Historia Contemporánea, que ha tenido lugar en Albacete en septiembre de 2016.

Helena Establier ha participado en: GEMELA conference "Forging Links Across Space and Time: Hispanic Women's Cultural Production 1300-1800: "Las poesías ilustradas de María Martínez Abello, o cómo se construye el yo lírico femenino en las postrimerías del siglo XVIII", San Juan (Puerto Rico), 29 Sept- 1 Oct, 2016.

 

  

Helena Establier ha participado en: XIX Congreso de la Asociación Internacional de Hispanistas: "Los paratextos de las mujeres en la poética de la tragedia neoclásica: Margarita Hickey y sus Poesías Varias sagradas, morales y profanas o amorosas". Münster (Alemania),  11-16 julio 2016.

Inmaculada Fernández Arrillaga, ha dirigido la tesis doctoral de María Carmen Cortés Sempere, titulada: "Las clarisas capuchinas en el Alicante de época moderna: clausura y sociedad". Fecha lectura: 17/06/2016

 

 

Inmaculada Fernández Arrillaga ha dirigido el IV Seminario Modernas de Época "De risas veladas y guiños entretenidos". El ocio de las mujeres en la Modernidad". Tuvo lugar el 24 de mayo de 2016 en la Facultad de Filosofía y Letras de la Universidad de Alicante.

Helena Establier ha participado en: Seminario "Reescrituras de leyendas y mitos históricos españoles en la literatura del siglo XIX": "Las leyendas de P. Sinués: una reflexión sobre la identidad de género desde la novela histórica", Universitetit Gent (Bélgica), 20-21 mayo 2016

 

Conferencia: La investigación feminista desde la Historia Moderna, a cargo de Inmaculada Fernández Arrillaga. 9 de marzo de 2016

 

Inmaculada Fernández Arrillaga, integrante del grupo Investigación en Género, ha dirigido la tesis doctoral de Francesc Joan Monjo Dalmau, titulada "Expulsiò, exili i retorn dels jesuïtes del País Valencià (1767-1816)". Fecha Lectura: 11/02/2016
Grup d'Investigació en Gènere (IG)


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464