Parc Natural de les Llacunes de la Mata-Torrevella
TÍTOL DEL PROJECTE
Estudi per a l'engegada de productes turístics en el Parc Natural de les Llacunes de la Mata-Torrevella
ENTITAT FINANÇADORA
Conselleria de Turisme
PERÍODE DE VIGÈNCIA (inicie/fi)
De Julio de 2007 a Febrer de 2008
INVESTIGADOR PRINCIPAL
Fernando Vera Rebollo
EQUIP D'INVESTIGADORS
Isabel Rodríguez Sánchez
Elisa Rico Cánovas
RESUM DEL CONTINGUT DEL PROJECTE
El projecte es va realitzar a tenor del conveni específic subscrit entre la Conselleria de Turisme, a través de l'Agència Valenciana del Turisme, i l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques de la Universitat d'Alacant, per a la redacció de l'Estudi “per a l'engegada de Productes Turístics en el Parc Natural de les llacunes de la Mata i Torrevella”.
El Parc Natural de les Llacunes de la Mata i Torrevella, declarat pel Consell de la Generalitat Valenciana mitjançant el Decret 189/1998, abasta 3.700 hectàrees corresponents als municipis de Torrevella, Guardamar del Segura, Los Montesinos i Rojals. Es tracta d'un espai de gran qualitat i fragilitat ambiental localitzat en un context territorial que ha experimentat un considerable desenvolupament immobiliari-turístic. La figura legal de protecció havia permès revertir processos de degradació en les llacunes i el seu entorn, però encara no s'havia aconseguit optimitzar l'ús públic del parc.
La Conselleria de Turisme va encarregar l'estudi amb l'objectiu de crear d'una sèrie de productes en aquest espai protegit. A partir d'aquest estudi, la present proposta va tractar d'aprofundir en l'estructuració dels productes turístics suggerits i establir un pla per a la seua engegada. A més de la seua aplicació a aquest espai protegit, la proposta va tractar d'establir una metodologia de treball útil per a la dinamització turística d'altres parcs naturals de la Comunitat Valenciana. Per tant, l'estudi es va plantejar amb els següents objectius:
Caracterització de l'ús públic i de la potencialitat turística del parc, mitjançant una anàlisi contrastada amb els agents socials.
Identificació dels productes turístics potencials i viables en el Parc Natural.
Estructuració dels productes, mitjançant indicació de:
Definició de l'òrgan o model de gestió que fera viable l'engegada dels productes.