A principis de l'any 2002, un petit grup de professors titulars del departament d'Òptica de la Universitat d'Alacant reunim els nostres interessos investigadors i ens constituïm com a grup d'investigació en temes relacionats amb la visió i el color. |
![]() |
Durant les dues últimes setmanes, els estudiants del programa de postgrau en Tecnologia del Color per al Sector Automoció han pogut concer de primera mà la instrumentació més actual per a la caracterització de recobriments gonioaparentes tan demandats en el sector automoció. D'altra banda, empreses com AkzoNobel o Merck han pogut compartir amb els estudiants els seus últims treballs o productes. A més, els estudiants han realitzat sessions pràctiques que els han permès utilitzar instrumentació específica que els serà d'ajuda en el seu futur laboral en aquest sector.
En aquesta nova edició del Màster propi en Tecnologia del Color per al sector Automoció, els seminaris presencials seran a la fi del mes de Maig. Com l'any passat, aquests seminaris seran impartits per conferenciants convidats de gran prestigi internacional, tant a nivell acadèmic com a nivell industrial. A més, els estudiants participaren en sessions demostratives en els laboratoris del Grup de Visió i Color en el Departament d'Òptica, Farmacologia i Anatomia.
El programa detallat pot trobar-se ací.
Vint directius tècnics, procedents en la seua majoria de països d'Europa i Estats Units, van participar el passat 3 d'octubre de 2017 en el Workshop on Colour Science & Applications %u2013 Exploring Upcoming Projects organitzat pel nostre grup de recerca.
Aquesta activitat de R+D+i estava relacionat amb la ciència i la tecnologia del color a nivell mundial, desenvolupada de forma prèvia als congressos internacionals %u201CPigment & Color Science Forum%u201D i %u201CTiO2 Summit%u201D (4 i 5 d'octubre en el Palau de congressos d'Alacant). El workshop va comptar amb la participació de diversos ponents vinculats a diferents línies de recerca desenvolupades en la Universitat d'Alacant juntament amb altres col·laboradors.
Joaquín Campos, investigador de l'Institut d'Òptica del IO- CSIC i representant del projecte europeu %u201CBidirectional reflectance definitions%u201D (BiRD) va presentar les línies d'actuació d'aqueix projecte europeu. José Miguel Martín Martínez va presentar la spin-off de la UA basada en resina d'acte-reparació. Alfonso Jiménez va presentar el projecte BARBARA, projecte europeu destinat al desenvolupament de nous materials biològics a partir de residus alimentaris amb aplicacions en els sectors de la construcció i automoció. I finalment, Francisco Miguel Martínez Verdú va presentar el projecte "MSc en Tecnologia del Color per al Sector Automotriz" (ColTAS).
Durant tot el workshop van haver-hi moments de conversa i discussió sobre totes les línies de recerca presentades, creant-se un debat ric entre investigadors i empresaris amb l'oportunitat de noves col·laboracions entre universitat i empresa.
Durant dues setmanes a la fi de març els alumnes del Màster propi en Tecnologia del Color per al Sector Automoció de la Universitat d'Alacant van assistir a una sèrie de seminaris i conferències convidades, juntament amb diverses sessions demostratives en els laboratoris del grup de visió i color en el Departament d'Òptica, Farmacologia i Anatomia. Després d'aquesta fase de formació presencial, comença la fase de pràctiques en empresa, i la realització del treball fi de màster, que finalitzaran al juliol.
Moltes gràcies pel compromís i la col·laboració demostrats per les empreses i conferenciants participants en aquest cicle de seminaris.
Dins del Master en Tecnologia del Color per al Sector Automoció oferit per la Universitat d'Alacant aquest curs 2016/17, s'ha organitzat un workshop del 20 al 31 de Març per als estudiants del master que compta amb la participació de diferents empreses relacionades amb el sector, així com de diferents investigadors amb reconegut prestigi en aquest camp científic. Durant dues setmanes els estudiants tindran oportunitat de conèixer de primera mà les últimes novetats en instrumentació per a la mesura del color i/o textura de materials gonio-aparents molt demandats en el sector d'automoció, així com dels programaris més comuns de gestió de les mesures. A més, investigadors tant de l'àmbit universitari com a industrial, oferiran diferents xarrades on compartiran amb els estudiants les seues últimes recerques sobre materials gonio-aparents.
El passat mes d'octubre va començar el Master en Tecnologia del Color per al Sector Automoció. És un programa de postgrau propi oferit per la Universitat d'Alacant. Els professors involucrats pertanyen al grup de Visió i Color de la mateixa universitat.
El programa de postgrau està dividit en 3 títols:
En aquesta edició hi ha 7 alumnes procedents de diferents llocs geogràfics: Espanya, Alemanya, Índia, etc.
El passat 23 d'Octubre, el nostre company Francisco Miguel Martínez Verdú va presentar el treball "Theoretical Implementation of the Color Inconstancy Index for Gonio-Apparent Automotive Coatings" en el congrés internacional 23rd Color Imaging Conference (CIC23) celebrat en Darmstadt (Alemanya). Aquest treball estava en una secció especial "Bright Idees" i va tenir gran acceptació en l'audiència del congrés.
El Grup de Visió i Color del Departament d'Òptica, Farmacologia i Anatomia de la Universitat d'Alacant, en col·laboració amb altres institucions acadèmiques (UGR, UPC, UPV i CSIC) i empreses del sector (AUDI, SEAT, BASF Coatings, PPG Ibèrica, OPEL, etc), oferta novament el curs de postgrau “Màster en Tecnologia del Color per al Sector Automoció”, de 60 crèdits ECTS per al curs 2015-2016.
Per a més informació, punxa en el següent enllaç.
http://www.enegocios.ua.es/curso.asp?curso=MASTEC&edicion=664
Divendres passat 14, amb motiu dels actes programats per al dia de la Química, dins dels actes de Sant Albert Magne 2014, patró de la Facultat de Ciències de la Universitat d'Alacant, Francisco Miguel Martínez Verdú va a exposar en una conferència convidada sobre "Reptes actuals de la Física y Química del color". En aquesta xarrada és van abordar els assoliments i reptes de la física i química del color a través de la trajectòria prèvia del grup de recerca "visió i color" i de l'enfocament multi-escala (top-dow vs. bottom-up) per a colors estructurals, pigments híbrids nanoestructurados, pigments funcionals i metamateriales acolorits, aplicable també a l'optimització de RRHH en organitzacions, tant Universitats com a empreses, per als reptes del segle XXI.
Es pot descarregar la presentació des de: http://hdl.handle.net/10045/42247 .
Una vegada més, BYK-Gardner Espanya ha confiat l'organització del 2nd Gardner Iberian Automotive Meeting al Grup de Visió i Color per a organitzar el seu prestigiós seminari científic-tecnològic sobre aparença visual dins el sector automoció per a Espanya i Portugal durant els pròxims dies 23 i 24 d'Octubre en el campus de la Universitat d'Alacant. Inscripció gratuïta via web de l'esdeveniment.
Per a més informació, visitar el següent enllaç:
http://web.csidiomas.ua.es/congresos/iberianautomotive/2014/index.html
El Grup de Visió i Color del Departament d'Òptica, Farmacologia i Anatomia de la Universitat d'Alacant, en col·laboració amb altres institucions acadèmiques (UGR, UPC, UPV i CSIC) i empreses del sector (AUDI, SEAT, BASF Coatings, PPG Ibèrica, OPEL, etc), oferta novament el curs de postgrau “Màster en Tecnologia del Color per al Sector Automoció”, de 60 crèdits ECTS per al curs 2014-2015. En aquesta ocasió, el curs està dividit en les següents modalitats tant per a estudiants/professionals no graduats i graduats universitaris:
- Expert en Ciència del Color
- Especialista en Enginyeria del Color per al sector d'automoció
- Màster en Tecnologia del Color per al sector d'automoció
Per a més informació, punxa en el següent enllaç
Ací us deixem l'enllaç a un video institucional que respon a la pregunta:
¿Què aporta la ciència al colorit dels cotxes?
Premi Juan G. CASTÁN in memoriam d'EUROCOAT 2012, dotat amb 600 €, a la millor comunicació presentada per Organismes Públics de Recerca (Universitats, Instituts Tecnològics, Centres de Recerca, etc.) a:
Don Ernesto BAENA MURILLO de la Institució Color & Vision Group, Universitat d'Alacant (Espanya) per la seua comunicació titulada:
Nanopigmentos híbrids: Nous materials per a aplicacions exigents
En el jurat van participar els membres de l'UATCM la Unió d'Associacions deTécnicos de la Cultura del Mediterrani, sent AETEPA, AFTPVA, AITIVA i APTETI.
El seminari de la Xarxa Temàtica en Ciència i Tecnologia del Color se celebrarà en aquesta ocasió en la Universitat d'Alacant els dies 22 i 23 de Març de 2012, organitzat pel Grup de Visió i Color.
Reprenem de nou aquesta activitat, en la qual es presentaran els avanços recents dels grups d'investigació que formen part de la Xarxa Temàtica en Ciència i Tecnologia del Color. A més, explicarem també amb la participació de la Dra. Sophie Wuerger de la University of Liverpool, el treball del qual se centra a entendre com el cervell processa la informació visual, enfocat fonamentalment en la visió del color.
Per a obtenir més informació sobre aquest esdeveniment podeu posar-vos en contacte amb nosaltres en esther.perales@ua.es .
BYK-Gardner Espanya ha designat coordinador científic local al Grup de Visió i Color per a organitzar el seu prestigiós seminari científic-tecnològic sobre aparença visual dins el sector automoció per a Espanya i Portugal durant els pròxims dies 13 i 14 d'Octubre en el campus de la Universitat d'Alacant. Inscripció gratuïta via web de l'esdeveniment.
Un grup d'investigadors de la Universitat d'Alacant que està elaborant un cens mundial de tints amb propietats de potenciació i reforçament del color i, de la seua durada en el temps, ha conclòs que malgrat l'antiguedad dels naturals i la creixent competència dels sintètics, els primers encara afronten "noves oportunitats" en el segle XXI.
La Universitat d'Alacant creu que davant els colorants naturals usats històricament s'obrin noves oportunitats en ple segle XXI, malgrat l'aclaparant competència dels d'origen sintètic. Amb aquest objectiu està elaborant un cens mundial de tints amb determinades propietats de reforçament, participant en l'impuls que la UNESCO està donant a la producció de colorants d'origen natural com a recurs econòmic per a països emergents o pobres.
La Fundació Parc Científic d'Alacant de la Comunitat Valenciana juntament amb la Universitat d'Alacant, a través del seu Vicerectorat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació ha atorgat el premi "Idea Empresarial" al GVC en "PROGRAMA IMPULSE: I CONVOCATÒRIA DE PREMIS A IDEES I PROJECTES D'empreses DE BASE TECNOLÒGICA” amb el projecte "Na2Color".
El blog pretén ser un punt de trobada no solament per als assistents a l'IX Congrés Nacional de Color, sinó també per a tota aquella persona interessada en l'ampli món del Color. Entre altres coses, en aquest blog podràs exposar les teues inquietuds relatives a qualsevol tema relacionat amb les àrees temàtiques del congrés i tindràs accés a les conferències i pòsters que es van presentar.
El Congrés Nacional de Color en la seua novena edició va ser celebrat en la Universitat d'Alacant sent organitzat pel nostre grup. Podeu consultar més informació en la web del Congrés (http://www.sri.ua.es/congresos/color10/).
Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
Tel: (+34) 96 590 3400 x 1162Fax: (+34) 96 590 3464