Saltar apartados

Informació general

i3a, Informàtica Industrial i Intel·ligència Artificial

Reproducir

El grup i3a treballa en la creació de sistemes d'intel·ligència artificial utilitzant molt diverses tècniques:

 • Visió artificial: segmentació en temps real, classificació d'objectes en escenes, omnivisión, visió estereoscópica.
 • Robòtica: simulació de robots i el seu comportament, robots mòbils, microrrobots, sensorización i fusió sensorial.
 • Gràfics, realitat virtual i realitat augmentada: models geomètrics específics, simuladors, interacció amb mons virtuals.
 • Aprenentatge automàtic: agents intel·ligents, aprenentatge del comportament humà, softcomputing, neuroevolución.

Aquestes tècniques tenen un ús molt ampli en la societat actual. Entre uns altres, poden ser utilitzades en els següents àmbits:

INDÚSTRIA DE L'OCI

 • Videojocs: molts dels sistemes d'intel·ligència artificial ja desenvolupats o en desenvolupament actualment, se centren en la intel·ligència de nivell humà. En aquest sentit, aquests sistemes són ideals per al control automàtic de personatges artificials en qualsevol videojoc, tant lúdic com a educatiu.
 • Joguets: la intel·ligència dels personatges virtuals pot ser incorporada a joguets reals. Per exemple, construïm sistemes adaptatius per a aprenentatge interactiu, és a dir, sistemes capaços de reaccionar als estímuls rebuts per part de l'usuari i aprendre d'ells. Així és possible crear cotxes teledirigits autoguiados, peluixos interactius o joguets eletrónicos tipus "Tamagochi", entre altres idees.

INDÚSTRIA DE L'AUTOMÒBIL

 • Sistemes de conducció automàtica: un dels nostres objectius finals és el desenvolupament de vehicles amb capacitats de conducció autònoma. És possible utilitzar aquests sistemes per al guiat automàtic de qualsevol tipus de vehicle, particular o industrial, com poden ser els carretons de càrrega, els robots d'ordenació i cerca en magatzems o els robots de neteja automàtica.
 • Sistemes d'ajuda a la conducció: atès que el problema de la conducció autònoma de vehicles revesteix una complexitat molt elevada, els progressos que es van realitzant s'utilitzen per a crear sistemes intermedis que ajuden al conductor, fent-li més tranquil·la i confortable la tasca de conduir. En aquest camp trobem els sistemes de detecció de línies contínues, supervisió de la velocitat, control de les distàncies de seguretat, estabilització dels amortidors, etc. En un altre àmbit, també podria ajudar als conductors a trobar les places lliures d'aparcament.

indústria de l'automovil

SECTOR DE LA CONSTRUCCION

 • Sistemes de mapeado i reconstrucció: La construcció de mapes i la localització d'un agent mòbil tenen gran importància en la robòtica i la intel·ligència artificial. El nostre grup de recerca ha implementat sistemes de reconstrucció de mapes en 3D a partir de la informació obtinguda per un làser i un sistema d'omnivisión, i a partir de visió estereoscópica. Dins de l'àmbit de la construcció, aquests sistemes són de gran utilitat en verificació de plànols, detecció de defectes de l'obra, realització de passejos virtuals a través de l'immoble o reconstrucció en 3D hiperrealista.
 • Simulació d'espais: La reconstrucció d'entorns, juntament amb les tècniques de modelatge realista i els sistemes de realitat virtual i augmentada, poden ser de gran utilitat per a la col·locació, modificació i substitució de mobles, complements i altres accessoris en espais interiors o exteriors. Tindrem així escenes virtuals, en les quals tots els elements són sintètics, o escenes augmentades, en les quals sobre una imatge real de l'habitacle s'incorporen objectes virtuals.

Sector construcció1 Sector construcció2 Sector construcció3

SERVEIS

 • Accés a continguts digitals online: en l'actualitat, molts són els proveïdors que donen accés a molts diferents tipus de serveis i continguts a distància. Com a exemples tenim: televisió i video digital, música, pel·lícules, jocs, aplicacions, etc. Amb les nostres recerques tractem d'unificar la forma d'accés a aquests continguts, per a aportar major comoditat als usuaris, amb sistemes de pagament per consum més concordes a les seues necessitats i amb sistemes intel·ligents d'optimització de la càrrega per als proveïdors.
 • Assistència a discapacitats: els sistemes d'intel·ligència artificial pot resultar de gran ajuda a les persones amb discapacitat: alguns sistemes de realitat virtual o augmentada poden ajudar als deficients visuals o auditius a rebre millor els estímuls de l'entorn, podrien ajudar a creuar carrers a persones invidents mitjançant anàlisis de les imatges que capten diverses càmeres, utilitzant tècniques d'estèreo i reconeixement, etc.
 • Assessoria: L'experiència del nostre grup en el desenvolupament de sistemes d'intel·ligència artificial ens permet assessorar a les empreses en nombrosos àmbits: sistemes d'intel·ligència artificial per a videojocs, tant comercials com destinats a l'ensenyament o la recerca, modelatge i rendering d'objectes sintètics i d'entorns virtuals o assessorament en l'elecció de sistemes de Realitat Virtual.

EDUCACIÓ

 • Sistemes intel·ligents, entorns virtuals i videojocs per a l'ensenyament: els estudis realitzats en els últims anys mostren la importància dels videojocs en l'aprenentatge dels alumnes. Els videojocs proveeixen de motivació a l'alumne i li plantegen reptes que afrontar amb interès i constància. Quan aquests reptes requereixen de nous coneixements, l'alumne aprèn ràpidament i sense adonar-se, mentre gaudeix. Un component essencial d'aquests videojocs i/o entorns virtuals és la intel·ligència artificial dels personatges virtuals que guien a l'alumne. Des d'oponents intel·ligents en jocs d'estratègia fins a tutors intel·ligents, el nostre grup es troba preparat per a oferir la tecnologia necessària per al desenvolupament d'aquests entorns. A més, el nostre grup compta amb l'experiència prèvia en el camp, després del desenvolupament de 2 entorns virtuals en els últims 3 anys.

LLAR

 • Llar intel·ligent: Els sistemes intel·ligents que desenvolupem poden ser integrats en la llar per a proporcionar a l'usuari funcionalitats impensables fins a fa uns anys. Electrodomèstics intel·ligents, control intel·ligent dels diferents paràmetres de la llar (il·luminació, climatització, ...) i una infinitat de possibles usos. A més, les tècniques d'interacció amb l'usuari i d'aprenentatge automàtic fan que parlem de sistemes que s'adapten als gustos de l'usuari aprenent d'ell com han de comportar-se.

INDÚSTRIA

 • Control de qualitat: Les tècniques de visió artificial desenvolupades tenen un camp d'aplicació d'altíssim interès en el control de qualitat en les indústries: Inspecció de processos industrials, detecció de fallades en ceràmica, classificació de marbres mitjançant anàlisis de color i textures, detecció de defectes en els objectes en una cadena de producció mitjançant visió estèreo, etc.
 • Seguretat: Un altre camp d'aplicació de la visió artificial són els sistemes de vigilància: desenvolupar sistemes per a la detecció de persones en zones no autoritzades, de manera que el sistema només transfereix imatges quan entra alguna persona en zones no autoritzades, sistemes de detecció d'incendis, en empreses o en zones arbòries, mitjançant càmeres sense fils, establiment de distàncies en zones inaccessibles mitjançant l'ús de càmeres de visió estèreo, etc.
 • Disseny i fabricació assistits per computador: Els cada vegada més exigents paràmetres de qualitat i disseny dels productes, obliguen a les empreses a incorporar sistemes d'intel·ligència artificial en les etapes inicials de desenvolupament del producte. En aquest sentit, proporcionem models geomètrics adaptats al disseny versàtil dels productes i a la seua fabricació de qualitat, automatitzant molts processos que avui dia són encara artesanals.

Informàtica Industrial i Intel·ligència Artificial (i3a)


Universitat d'Alacant
Dpto. Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial
Grup Informàtica Industrial i Intel·ligència Artificial

Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464