Saltar apartados

Computació basada en humans

Computació Basada en Humans per a l'Aprenentatge Bayesiano i la Fusió Sensorial en Robòtica

Introducció a la computació humana

Es pot considerar que el coneixement i la comunicació són dues dels pilars més importants de la nostra societat. Mentre que va augmentat la informació que forma part del sistema digital (com a productes, serveis, gent, mapes,...), les tecnologies de computació que hem desenvolupat es converteixen, paradoxalment, en l'accés a tota classe de recursos i per tant també en la barrera per a accedir als mateixos. D'aquesta manera els ordinadors a més de ser imprescindibles per a millorar la nostra vida són essencials no solament per als pocs de nosaltres que tenim les habilitats necessàries per a accedir als recursos, sinó per a qualsevol persona [Brewer2005], [Sims1991].

No obstant la comunitat informàtica dissenya i implementa algorismes i tecnologies sense prestar tota la importància necessària a les nostres activitats cognitives, la manera que tenim de percebre i manejar informació. És a dir, els investigadors i enginyers moltes vegades desenvolupen tecnologies informàtiques de manera aïllada. La majoria de les tecnologies actuals comencen amb la idea de basar-se o millorar tecnologies existents o intentar solucionar un problema particular en un determinat domini de la tecnologia, ignorant majoritàriament les actituds humanes.

Es defineix la computació humana o %u201Chuman-based computation%u201D com una tècnica que permet obtenir un procés computacional a partir de la interacció humana permetent per tant adquirir nova informació mitjançant una interacció simbiòtica entre els humans i els ordinadors.

En els models de computació tradicionals, els humans utilitzen un ordinador per a solucionar un determinat problema: un humà proporciona una descripció formalitzada d'una determinada tasca a un ordinador i rep una solució que haurà d'interpretar. Per contra, en la computació humana els rols se solen invertir: l'ordinador pregunta a una persona o diverses com solucionar un problema i recol·lecta, interpreta i integra les seues solucions.

Com comenta Luis von Ahn en [Ahn2006]: %u201C...El cervell humà és un computador molt avançat que pot solucionar problemes que els ordinadors àdhuc no poden. Més àdhuc, es pot considerar la humanitat com un enorme processador distribuït que pot resoldre problemes de gran escala que tampoc els ordinadors poden resoldre. Jo considere que la relació actual ens humans i ordinadors és parasitaria. El que m'agradaria plantejar en aquesta xarrada és una relació simbiòtica, en la qual els humans solucionaren problemes, els ordinadors solucionaren uns altres, i junts treballàrem per a crear un món millor... %u201D

Informàtica Industrial i Intel·ligència Artificial (i3a)


Universitat d'Alacant
Dpto. Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial
Grup Informàtica Industrial i Intel·ligència Artificial

Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464