Facultats i centres
Serveis administratius
Serveis generals
Els MICROTALLERS ICE són una nova iniciativa de formació que s'enquadra en el Programa Institucional Innovació, Investigació, Internacionalització i Col·laboració en Educació (I3CE) de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la Universitat d'Alacant, el qual abasta tots els programes, subprogrames i projectes dirigits des de l'ICE durant el període 2016-2020.
Aquesta iniciativa de formació està dirigida al Personal Docent i Investigador de la Universitat d'Alacant, i s'organitza a través de tallers de durada breu (entre 2 i 3 hores cada taller) relacionats amb temes d'interès en l'àmbit de la docència universitària. Així mateix, s'ofereixen diversos horaris per a un mateix taller, amb la finalitat de facilitar-hi l'assistència.
Aquests microtallers han de conjugar-se amb la resta d'accions desenvolupades a través del Programa de Formació Docent de l'ICE que, en conjunt, pretén oferir una oferta formativa diversa, oberta i flexible.
Es tracta d'oferir una formació concreta i específica de curta durada sota el format de taller sobre diverses temàtiques. En aquest sentit, han col·laborat en alguns casos serveis i unitats de la UA, cosa indiquem en les fitxes descriptives dels respectius tallers, i als quals agraïm la seua col·laboració desinteressada.
Al llarg de cada curs es convocaran, per tant, diverses edicions de tallers de manera que el professorat puga matricular-se en tants tallers com considere segons el cronograma establit.
Propera edició de Microtallers ICE (3ª edició): gener 2019
Impartit per: Marcos Gómez Puerta
Descripció: En aquest microtaller, pensat especialment per als participants del Programa Xarxes-I3CE, aprendrem a elaborar la memòria final del projecte XARXES que hagueu desenvolupat durant el curs 2017/18, interpretant i responent adequadament als requisits de justificació (formals i de contingut ) establerts en les bases de la convocatòria.
Impartit per: María Martínez Lirola
Descripció: Aquest taller pretén introduir el professorat en l'aprenentatge cooperatiu i explicar les diferències amb el treball en grup tradicional. S'oferiran algunes pautes per a dissenyar activitats cooperatives i es presentaran exemples concrets d'activitats que fomenten l'aprenentatge cooperatiu. A més, es discutiran les principals competències que es treballen en una metodologia cooperativa. També es destacarà els principals aspectes positius i les dificultats que aquest tipus d'aprenentatge presenta per al professorat i l'alumnat.
Impartit per: María Martínez Lirola
Descripció: Aquest curs aprofundeix sobre com sorgeixen els conflictes i els presenta com una oportunitat per créixer i avançar per tal de tenir relacions interpersonals satisfactòries. Es presentaran els diferents tipus de conflictes i les diferents posicions davant d’aquests. El curs acabarà assenyalant les actituds necessàries per resoldre els conflictes i oferint algunes claus per solucionar-los.
Impartit per: Josep Antoni Morales Valero i Héctor Gonzàlvez Escolano
Descripció: Els brain breaks són activitats disruptives brevíssimes que s'incorporen a l'aula per a millorar el rendiment dels alumnes i l'ambient de la classe. Quan els apliques, et divertiràs com a docent, es divertiran com a alumnes i, el millor, descobriràs que milloren l'atenció i la concentració en classe. Si vols entrar en el món dels brain breaks, aquest és el teu taller, però... Seràs capaç d'aguantar 3 hores molt boges?
Impartit per: Laura López Martínez
Descripció: Si vols potenciar les teues competències i habilitats emocionals i les de l'alumnat, comprenent com s'originen les emocions i quines són les seues funcions, apunta't a aquest taller on obtindràs eines de gestió emocional per a aprendre a pensar de manera més proactiva. Taller dinàmic i participatiu, sense abordar cap aspecte terapèutic.
Llegir mésImpartit per: Laura López Martínez
Descripció: Fomenta les teues competències emocionals i les de l'alumnat aprenent a identificar les pors, comprenent-les des de perspectives més saludables i constructives. Obtindràs eines que t'ajudaran a gestionar les pors de manera eficaç, utilitzant una metodologia dinàmica i participativa, sense abordar cap aspecte terapèutic.
Impartit per: Laura López Martínez
Descripció: Incrementa les teues competències i habilitats emocionals i les del teu alumnat, aprenent a identificar l'enuig, entenent millor quines són les funcions que té i descobrint noves perspectives més saludables per a comprendre'l. En aquest taller obtindràs eines per gestionar-lo i comunicar-lo de manera eficaç amb una metodologia dinàmica i participativa, sense abordar cap aspecte terapèutic.
Impartit per: Joaquín J. Cantó Moya
Descripció: Tots coneixem la dificultat per comunicar-nos amb algunes persones. Per això aprendrem tècniques eficaces de comunicació que ens ajudaran a afrontar la convivència amb aquestes persones anomenades "difícils". Descobrirem quines estratègies utilitzen per bloquejar les nostres respostes assertives. Identificarem qui són: "els irascibles", "els passivo-agressius", "els que gaudeixen fent mal", "els còmodes", "els que es fan les víctimes", "els T. de Personalitat". I, sobretot, aprendrem com actuar per alliberar-nos del seu influx negatiu.
Impartit per: Ignasi Navarro Soria
Descripció: Amb el seu zoom tan característic, el programa Prezi s’estén imparablement i guanya terreny a altres programes de presentació menys dinàmics. En aquest curs coneixerem aquesta eina i les possibilitats de treball que ens ofereix per a la docència.
Impartit per: Marta García-Romeu de la Vega
Descripció: La paraula és la nostra arma principal. De què l’has carregada? Entendre els principis de la comunicació, saber per què en ocasions no som capaços de transmetre amb la paraula el que ens ronda pel cap o pel cor, i entendre per què algunes persones no reben el missatge que enviem farà que canvie la nostra forma de comunicar-nos amb els altres. A través d'unes eines bàsiques de comunicació, aconseguiràs seduir amb la paraula i obtenir els resultats personals i professionals que busques amb la comunicació. Actualment, en gairebé el 90% de les professions cal parlar en públic, i en el 100% de les ocasions que parlem en privat, necessitem poder transmetre el que volem. Conèixer les eines de comunicació que s'ofereixen en aquest microtaller permetrà adquirir noves habilitats que t’ajuden a seduir amb la paraula.
Impartit per: Marta García-Romeu de la Vega
Descripció: La comunicació és la nostra eina principal. Tant en la nostra vida privada com en el nostre àmbit professional, constantment hem d’articular i transmetre un missatge, una idea, una experiència, una anècdota o coneixements a persones que ens escolten; d'alguna manera, en això, oferim una part de nosaltres als altres. Fer-ho amb rigor, credibilitat, ordre i aconseguir moure el que escolta és l'objectiu d'aquest microtaller d'elaboració de discursos. Donar les pautes necessàries i efectives per aconseguir dissenyar presentacions i preparar discursos que aconseguisquen no deixar d'indiferents al que ens escolta, sinó moure’l, fer-lo sentir, fer-lo reflexionar o emocionar. Els grans discursos de la història han canviat coses. Els grans oradors de la història han canviat persones.
Impartit per: Ángela Sanjuán Quiles i Juana Perpiñá Galvañ
Descripció: La salut és el més important en la vida d'una persona. Hi ha moltes situacions que poden esdevenir-se en el dia a dia de les persones que ens envolten (familiars, amics, veïns, companys de treball, etc.) i que poden posar en perill la seua vida. Aprén com actuar davant d'una emergència! Si t'entrenes en RCP bàsica, pots evitar una mort prematura. En el curs també aprendràs quina ajuda bàsica has de prestar a una persona que ha patit una lesió o un accident fins que arribe l'assistència sanitària professional.
Impartit per: Mireia Sempere Tortosa i Isidro Manuel Pastor Beviá
Descripció: En moltes ocasions, amb l'objectiu de recollir idees que milloren o complementen el nostre paper en el procés d'ensenyament-aprenentatge, ens interessa conéixer experiències sobre com utilitzar Moodle UA en diferents assignatures: quines funcionalitats utilitzen, quines activitats realitzen, quines aspectes han funcionat i quins no, etc. En aquest taller es presentaran dues experiències de treball en les àrees de Ciències i Enginyeria, ¿t'interessen conèixer-les?
Impartit per: Antonio Carrasco Rodríguez, Maria Amparo Aleson Carbonell i Manuel Palazon Speckens
Descripció: En el taller explicarem com integrar l'ús de la plataforma Moodle en la impartició d'una assignatura de 1r. curs dels graus d'Història, Geografia i Humanitats, que s'ha basat en mètodes docents com la classe inversa o la gamificació, i en el transcurs de la qual, l'alumnat ha hagut d'utilitzar les xarxes socials, YouTube i diverses aplicacions per a dispositius mòbils.
Impartit per: José María Fernández Gil
Descripció: Què percep una persona amb discapacitat en els meus materials? Els estudiants asseguts a les últimes fileres... arribaran a veure la pissarra? Què hauria de tenir en compte per a realitzar presentacions PowerPoint i apunts en Word i PDF? Descobreix i experimenta com crear materials docents accessibles per a tots els estudiants. El progrés de la tecnologia és imparable i en el procés de transformació digital de l'ensenyament és la nostra obligació de prestar una atenció especial i evitar les noves barreres digitals que, en ocasions, són més difícils de percebre que les barreres físiques. És molt senzill aconseguir materials accessibles i inclusius ... Si sabem com fer-ho!
Impartit per: Héctor Gonzàlvez Escolano
Descripció: El servei de GCloud és un compte de Google for Education que la UA posa a disposició teua. Té els mateixos serveis que un compte habitual de Google, però ofereix un espai il·limitat d'emmagatzematge i compleix els requisits de protecció de dades requerits per les autoritats europees. Si vols saber com pots passar els correus del teu compte personal a aquest nou compte, com pots continuar usant els documents de Google Drive o com pots consultar el compte de Google i el de GCloud en el mateix mòbil, potser aquest taller és el que busques.
Impartit per: Ferran Verdú
Descripció: La majoria del estudis sobre tendències en tecnologia educativa apunten en la direcció de la incorporació progressiva de la nova generació de pissarres digitals a l'aula. Les seues característiques, com faciliten la possibilitat d’incorporar altres tècniques docents i pedagògiques, o les destreses necessàries en el seu maneig són qüestions, entre d’altres, fonamentals en l’ús d’aquesta eina a l’aula. Amb aquest curs, el professor-alumne podrà adquirir una visió global de aquestes qüestions i experimentar de primera mà amb el dispositiu.
Impartit per: José Miguel Beltrán Castellanos
Descripció: Des de la seua entrada en vigor, el Reglament d'Adaptació Curricular, aprovat pel Consell de Govern de la Universitat d'Alacant el 24 de juliol de 2015, ha generat una certa problemàtica pel que fa a la interpretació i aplicació d'algunes de les seues disposicions. L'objecte d'aquest taller és aclarir alguns dels interrogants comuns a tots els centres que integren la Universitat d'Alacant, la resolució dels quals genera no poques dificultats als òrgans responsables de resoldre les adaptacions
Impartit per: Antonio García Teruel
Descripció: Ens trobem, cada vegada amb més freqüència, que els nostres estudiants universitaris tenen pocs referents personals en el món de la docència; que, tot i la quantitat d'informació i recursos tècnics als quals poden accedir, les seues eleccions vocacionals, professionals i, fins i tot, personals, són fràgils, i es deixen “impressionar” fàcilment per discursos i personatges poc racionals i amb plantejaments poc científics. En part, pot ser degut a una manca de contacte i/o relació més personal entre docent i discent, i una forma de millorar aquesta faceta pot ser a través d'una Acció Tutorial més personalitzada, que s'ocupe i es preocupe per conèixer més i millor els estudiants: els seus interessos, les seues expectatives, la raó de la seua elecció..., és a dir, que es pose en el lloc de l’altre. En aquest taller presentarem una eina dirigida a facilitar la consecució d'aquest objectiu.
Impartit per: Héctor Gonzálvez Escolano
Descripció: La plataforma Kahoot és, potser, una de les eines de gamificació de més èxit actualment. En aquest curs aprendrem a aplicar la gamificació a les nostres classes mitjançant aquesta plataforma i a aprofitar-la en l’avaluació formativa del nostre alumnat.
Impartit per: Teresa Barceló López
Descripció: Design Thinking és una mentalitat i el procés positiu per a l'aprenentatge, la col·laboració i la resolució de problemes. Basat en el procés del disseny, és un marc estructurat que ens permet identificar reptes, recopilar informació i generar idees innovadores de ràpida posada en marxa. Ens ensenya a utilitzar la creativitat per resoldre allò que volem millorar.
EDICIONS ANTERIORS: