Saltar apartados

CURSO AVANZADO PARA EDICIÓN DE TEXTOS CON LATEX

CURS SUSPÈS

CODI DEL CURS: 16-0031

IMPARTIT PER:

Joan Josep Climent Coloma (Departament de Matemàtiques)

Pedro Pastor Seva (Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics)

DIRIGIT A:

Personal docent i investigador de la Universitat d'Alacant amb alguns coneixements previs del sistema LATEX

OBJECTIUS:

En aquest curs es partirà d'uns coneixements fonamentals sobre l'ús i configuració del sistema LATEX per a aprofundir en casos pràctics d'ús en la producció de documentació científica.

 • Aprendre tècniques avançades d'edició en LATEX.
 • Aprendre a realitzar elements gràfics.
 • Aprendre a desenvolupar presentacions de diapositives.

INTRODUCCIÓ:

La majoria dels programes de tractament de textos són de composició visual o WYSIWYG (What You See Is What You Get), en els quals l'autor escriu i veu en la pantalla de l'ordinador el resultat, aproximat, de com va a quedar el document imprés. Aquestes eines són molt fàcils d'aprendre i d'usar, però no permeten la separació conceptual entre el contingut del document i l'estil de presentació del mateix. Tampoc permeten que l'autor proporcione informació semàntica sobre l'estructura del document.

L'escriptura i composició de documents científics no consisteix solament en la introducció de textos, també és important indicar la seua estructura i l'estil i tipografia de cada element de la mateixa. A més, segons l'especialitat científica en la qual s'emmarque el treball, serà necessari introduir elements gràfics, taules o caràcters especials o elements específics de cada camp de treball (fórmules matemàtiques, fórmules químiques,. . . ); també és indispensable disposar d'un mecanisme sofisticat i flexible per a crear i presentar referències bibliogràfiques. Tot l'anterior ens porta a la necessitat de disposar d'un sistema de composició lògica.

TEX, creat per D. Knuth, és un sistema de composició lògica amb una qualitat tipogràfica comparable a la de les millors editorials científiques (de fet, la majoria de les editorials utilitzen aquest sistema), que s'ha convertit en el més usat per a la composició i processament de textos científics, sobretot de textos que inclouen molts elements amb notació matemàtica (com a tesines, tesis doctorals, articles de revistes científiques, anotacions d'assignatures, comunicacions a congressos, llibres tècnics i científics, etc.).

LATEX, creat per L. Lamport, és una versió de TEX que inclou definicions de l'estructura dels principals tipus de documents científics: articles, llibres, informes de recerca, transparències, etc. A més, proporciona utilitats per a la programació d'altres tipus d'estructures.

Tant TEX com LATEX són completament gratis i es poden instal·lar sense restriccions en diferents sistemes operatius (Windows, Linux, Mac).

CONTINGUTS:

 • Efectes especials.
 • Matemàtiques avançades.
 • Més sobre taules i objectes flotants.
 • Format de les pàgines.
 • Referències amb BibTEX.
 • Crear gràfics amb TikZ.
 • Presentacions amb Beamer.
 • Posters i tríptics.

MATERIALS

Materials

Si necessita descarregar el descompresor WinRar.

AVALUACIÓ

Assistència (mínim al 80% de les hores totals del curs).

INFORMACIÓ GENERAL

Durada:20 hores.

Modalitat: presencial

Nombre de places: màxim de 20, atorgades per rigorós ordre d'entrada del formulari d'inscripció online habilitat en aquesta pàgina dins de cadascun dels col·lectius als quals prioritàriament vagen dirigits els cursos i el Pla d'Igualtat de la UA.

Termini d'inscripció: del 18 de desembre al 19 de gener. A partir de les 9:00 hores

Dates, horari i lloc de realització:

- 25, 26, 27, 28 i 29 de gener de 16 a 20 horas.

Aula: A2/0S21 Aulari II

Llengua vehicular: castellà.

RELACIÓ D'ADMESOS/AS:

Es publicarà el dia 20 de gener.

Qui no figuren en aquesta relació i van sol·licitar l'admissió al curs, estan en llista d'espera.

En el cas de no assistir al curs i no comunicar-ho abans que comence a la Secretaria de l'ICE, no podrà participar en cap curs organitzat per aquest Institut l'any en curs.

Institut de Ciències de l'Educació


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3520-3521

Fax: (+34) 96 590 3684

Facebook: https://web.ua.es/es/repositorio/imagenes/logos/facebook_medi.png

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464