Saltar apartados

3415

 

APOYO CON MATERIAL AUDIOVISUAL EN EL APRENDIZAJE EN COMPETENCIAS PROCEDIMIENTALES DE ENFERMERIA Y EVALUACIÓN CON LISTAS DE COMPROBACIÓN (CHECKLIST) 

MODALITAT

MODALITAT II: Xarxes de Recerca en docència universitària de lliure conformació EEES

PARTICIPANTS

Departaments/centres

INFERMERIA

Cognoms i nom 

SANJUÁN QUILES, ÁNGELA (Coord.)

CLEMENT IMBERNÓN, JUÁN

FERNÁNDEZ VILLAGRASA, MARÍA MERCEDES

GARCÍA ARACIL, NOELIA

GARCÍA SANJUÁN, SOFÍA

GUTIÉRREZ GARCÍA, ANA ISABEL

PASTOR DURA, MIGUEL ÁNGEL

PERPIÑA GALVAÑ, JUANA

PINTOR CRISPÍN, JAVIER

RAMOS PICHARDO, JUAN DIEGO

REVERT GANDÍA, ROSA MARÍA

TEMÀTICA

Avaluació de les competències procedimientales dissenyades en l'assignatura de Cures d'infermeria de l'adult I. Requisit previ a la incorporació del practicum.

OBJECTIUS

La seguretat del pacient és un objectiu de l'OMS i Sistemes Sanitaris en general. És un determinant de qualitat de l'Aliança per a la Seguretat de Pacients. En l'aprenentatge en competències l'alumnat deu ser capaç de reproduir l'après en les pràctiques de simulació (espais controlats) en el contacte directe amb la persones malaltes. Una llista de comprovació checklist ajuda reduir  els errors provocats pels potencials límits de la memòria i l'atenció en l'ésser humà. Ajuda a assegurar la consistència i exhaustivitat en la realització d'una tarea. El objectiu d'aquesta xarxa és avaluar la validesa i la fiabilitat de llistes de comprovació per a l'avaluació de competències procedimientales en tècniques d'Infermeria en entorns controlats, prèviament treballades mitjançant material audiovisual i simuladors clínics de baixa fidelitat.

METODOLOGIA

A partir de vídeos elaborats pels docents/alumnat de l'assignatura i disponibles en RUA per a tot l'alumnat es realitzaran activitats practiques en sala de simulació. Per a avaluar les habilitats procedimentals adquirides s'usaran  checklist basats en els criteris imprescindibles per a dur a terme unes bones pràctiques professionals. Aquests checklist seran elaborats mitjançant consulta i consens de grups d'experts clínics, la qual cosa permetrà assegurar la seua validesa. Per a l'estudi de la fiabilitat, per a cada grup de pràctiques hi haurà dos observadors avaluant a l'alumnat amb el checklist corresponent, i posteriorment es calcularà el nivell d'acord interobservador a través del coeficient kappa. L'alumnat participant serà informat del procediment, coneixerà els checklists i la no participació no afectarà a la qualificació en l'assignatura.

Institut de Ciències de l'Educació


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3520-3521

Fax: (+34) 96 590 3684

Facebook: https://web.ua.es/es/repositorio/imagenes/logos/facebook_medi.png

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464