Saltar apartados

3715

FLIPPING THE LITERATURE CLASSROOM": PROYECTO DE CLASE INVERTIDA PARA LA ENSEÑANZA DE LA LITERATURA NORTEAMERICANA 

MODALITAT

MODALITAT II: Xarxes de grups de col·laboració en investigació

PARTICIPANTS

Departaments/centres

FILOLOGIA ANGLESA

FILOLOGIA ANGLESA

FILOLOGIA ANGLESA

ALUMNA DE GRAU EN ESTUDIS ANGLESOS

ALUMNA DE GRAU EN ESTUDIS ANGLESOS

FILOLOGIA ANGLESA

UNIVERSITAT CATÓLICA DE MURCIA

Cognoms i nom 

PRIETO GARCIA-CAÑEDO, SARA (Coord.)

GOMEZ REUS, MARIA TERESA

LOPEZ ROPERO, MARIA LOURDES

MARCO MELGAREJO, MARIA SALUD

MARTINEZ QUILES, MARIA TERESA

PERNI LLORENTE, REMEDIOS

TORRES ZÚÑIGA, LAURA

TEMÀTICA

Disseny i elaboració de materials docents per a implantar la metodologia de 'classe invertida' en l'assignatura de literatura nord-americana del tercer curs del grau en Estudis anglesos.

OBJECTIUS

La 'classe invertida' (de l'anglès, 'flipped classroom') és un model pedagògic que s'allunya de la tradicional classe magistral, centrat en el desenvolupament individual de l'alumne/a, permetent-li prendre el control del seu propi procés d'aprenentatge. El professorat prepara els materials teòrics creant vídeos o assignant lectures o tasques de recerca sobre el contingut que l'alumnat ha de realitzar a casa. Les hores de classe es dediquen a plantejar preguntes o problemes basats en els continguts teòrics que s'han assignat per a casa, permetent aplicar els continguts adquirits i reflexionar sobre els mateixos. En els últims anys, aquest model s'ha instaurat gradualment en les aules universitàries de tot el món i resulta molt útil per a l'ensenyament de la literatura, doncs el debat i el comentari crític són fonamentals per a un correcte enteniment dels textos, la història i la cultura dels països estudiats. En el cas de la literatura nord-americana, aquesta metodologia resulta particularment rellevant, ja que lliga directament amb la tradició nord-americana d'ensenyament de la literatura a través d'un procés 'conversacional', basada en el model socràtic que té com a eix central la conversa i discussió, mitjançant preguntes i respostes, sobre el text literari. Unint la tradició metodològica nord-americana i la metodologia contemporània de 'la classe invertida' desenvoluparem una sèrie de materials didàctics que permeten a l'alumnat aprendre, de forma més autònoma i fomentant el pensament crític, els continguts de l'assignatura de literatura nord-americana de 3er curs del grau en Estudis Anglesos. Objectius:- Dissenyar un pla docent adaptat a la 'classe invertida' que afavorisca l'aprenentatge autònom i col·laboratiu i la millora de les destreses orals i escrites.- Elaborar i implantar gradualment materials docents utilitzant aquesta metodologia, fomentant el desenvolupament de les competències esmentades.

METODOLOGIA

Reunions periòdiques dels participants i comunicació virtual per a realitzar el seguiment del treball. S'establiran subgrups de treball per a dur a terme les quatre fases del projecte: En primer lloc, es realitzarà una selecció dels punts del temari de l'assignatura per als quals es desenvoluparà aquesta metodologia i es realitzarà la selecció de bibliografia que ajudarà a desenvolupar els aspectes teòrics del temari. En segon lloc, es procedirà a l'elaboració del material didàctic de contingut teòric i pràctic per als temes triats. En tercer lloc, s'implantarà la metodologia en un dels temes de l'assignatura i finalment es realitzarà una avaluació dels resultats.

CONTRIBUCIÓ DEL PROYECTE

La principal contribució d'aquest projecte és la incorporació d'una metodologia nova en l'ensenyament de la literatura a nivell universitari que contribuirà a millorar les capacitats cognitives de l'alumnat així com les seues destreses orals i escrites en llengua anglesa. A més, els materials audiovisuals que es creuen es publicaran i estaran a la disposició d'altres institucions que vulguen realitzar un projecte similar. Finalment, podran ser susceptibles d'incorporar-se a un futur MOOC sobre literatura nord-americana.

Institut de Ciències de l'Educació


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3520-3521

Fax: (+34) 96 590 3684

Facebook: https://web.ua.es/es/repositorio/imagenes/logos/facebook_medi.png

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464