Saltar apartados

INICI

 

entrada
exteriores
carrusel 1
PROYECTOS
SALA MUSEO
carrusel 4
talleralia
teatro clasico
carrusel 3
carrusel 8
carrusel 9
carrusel 6
carrusel 2
carrusel 5
carrusel 7
es parte de ti

 

 

NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS

21/11/2019
Els Dilluns amb L'Alcudia

Dilluns passat 4 de novembre es va inaugurar la setzena edició del curs Els Dilluns amb L'Alcudia, sota la coordinació de Virginia Barciela González i la coordinació tècnica de Mercedes Tendero Porras.

Aquesta nova edició està dedicada a les dones, al que coneixem d'elles a través del registre arqueològic, de les imatges, o dels textos escrits que han arribat fins als nostres dies. Sorprèn com, encara avui, cal fer un esforç per trobar a la dona en molts discursos històrics generalistes i tan sols s'aborda la seua presència, el seu paper en la societat i la seua transcendència en el marc de les investigacions de gènere. Aquest curs constitueix un intent més per visibilitzar i divulgar l'activitat de la dona en la Història, en aquest cas emprant com a plataforma un consolidat fòrum de trobada que des de fa 15 anys s'ha encarregat, amb gran èxit, de portar el coneixement científic a la societat.

De la mateixa manera, i amb l'ànim de transcendir la pròpia Alcudia i el seu marc cronològic, s'ha tractat de proposar conferències que aborden diferents períodes, espais geogràfics i contextos culturals. A través de metodologies i fonts d'informació igualment variades, el curs abordarà com la imatge de la dona i els seus rols socials han quedat reflectits en l'art prehistòric, en el registre arqueològic ibèric i la seua iconografia o en els papirs grecs de l'Egipte d'època Hel·lenística i Imperial. També com alguns estudis contribueixen a trencar falsos mites i permeten tractar aspectes com la violència cap a les dones en l'antiga Roma. Finalment, una mirada cap a contextos més recents permetrà endinsar-se en la presència i visibilitat de les dones en les èpoques moderna i contemporània. La imatge de la dona no sols es construeix en el procés d'investigació científica. Resulta fonamental la manera en el qual aquesta història és traslladada a la societat, a través de diversos recursos divulgatius. Un dels més potents són les imatges, per damunt de les paraules, i aquestes tenen i han tingut una gran transcendència en els discursos museogràfics i en altres mitjans de difusió. Desentranyar com ha evolucionat el paper de la dona en aquests relats serà una altra de les temàtiques que es tractarà en el curs, posant el focus d'atenció en la responsabilitat social de la nostra labor no sols com a científics sinó com a transmissors del coneixement.

L'Alcudia


Pda. Atzavares Baix, Polígon 1, 138
03290 Elx
Alacante (Espanya)

Tel: (+34) 96 661 1506

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464