Saltar apartados

L'Alcudia Investigació

 

El jaciment de l’Alcúdia és un centre amb una enorme activitat investigadora en què es duen a terme diversos projectes, a més de comptar en el Pla director vigent amb unes línies d’investigació prioritàries. Aquestes línies donen cobertura tant a les necessitats de conservació de les estructures existents visitables, com als interessos científics plantejats per diferents grups d’investigació.

D’altra banda, el marcat caràcter universitari de la nostra seu inclou la docència com un projecte especialment rellevant que utilitza les intervencions de camp o estudis de laboratori com a base per a les pràctiques d’estudiants universitaris.

La investigació té el suport i la col·laboració de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH), en creat en la Universitat d’Alacant per Decret 149/2014 del Consell amb la finalitat de fomentar l’estudi, la interpretació i la difusió del patrimoni històric a través de la més actualitzada i completa perspectiva arqueològica. L’INAPH té entre un dels objectius prioritaris la col·laboració en la «investigació, conservació i difusió del jaciment universitari de l’Alcúdia» i té una àmplia presència en el seu Consell Científic.

 

Línies d’investigació prioritàries


En l’estat actual de coneixements, s’imposa una actuació en aquestes línies preferents:

  • Comprendre i conèixer la ciutat romana en els seus tres moments fonamentals:
    • 1. La fase formativa (el pas de l’assentament iber a la fundació de la colònia).
    • 2. La definició de la ciutat romana (en els seus dos moments essencials: augustal i flavi).
    • 3. La transformació de la ciutat en l’antiguitat tardana i l’edat mitjana (transformació topogràfica, cristianització, abandó i formació d’Elx en època andalusina).
  • Contextualitzar els monuments i estructures excavades amb sistemes de registre escàs, integrant-los en circuits visitables coherents i comprensibles.
  •  Documentar les fases més antigues del jaciment, (ibèriques o prehistòriques), i integrar-les en la posada en valor de la zona arqueològica.

 

 

 

Ámbitos d'actuació de la Fundació

 

Termes orientals

Conjunt termal de grans dimensions del segle I d. de la n. e., en ús fins a l’antiguitat tardana. Va ser en part parcialment en la dècada dels anys noranta del segle passat i en part consolidat. En l’actualitat es treballa en el seu reestudi, consolidació i cobriment. 

El sector ha sigut objecte de diversos treballs d’anastilosi virtual que es poden integrar en la seua posada en valor.

 

Fotografia de VCROWN

 

 

Muralla i termes occidentals

 

Conjunt monumental situat a la zona d’accés al jaciment. Avui és visible la façana, de més de 60 m de llarg que delimita l’edifici per l’oest i, en la plataforma superior, restes d’alguns dels paviments relacionats amb el frigidarium, un specus i la natatio.

En la bibliografia tradicional aquest front s’havia interpretat com una muralla de cronologia tardana, però les intervencions dutes a terme indiquen que es tracta del mur exterior d’un gran complex termal.

Aquestes dades s’hi sumen les que el 1890 va obtenir Pedro Ibarra, que va excavar algunes de les sales de l’edifici (com el caldarium i el tepidarium), amb uns resultats que va descriure amb gran minuciositat. Gràcies a això, avui s’ha pogut recuperar aquesta informació a pesar que les restes arqueològiques tornen a estar cobertes de terra.

L’edifici es va construir cap a l’últim terç del segle I a.de la n. e. sobre les restes parcials d’una muralla més antiga, i hi ha evidències de la seua utilització almenys fins a l’antiguitat tardana.

En aquest sector s’ha desenvolupat el programa docent del Curs Pràctic d’Arqueologia, inclòs en els Cursos d’Estiu Rafael Altamira de la Universitat d’Alacant, obert als estudiants universitaris de diverses procedències.

Arran de la construcció del Centre d’Interpretació a l’entrada del jaciment es va documentar i va restaurar la muralla romana de la ciutat, amb el patrocini de la Diputació Provincial d’Alacant, dins del conveni entre la Fundació Marq i la Fundació L’Alcúdia. Es tracta d’una muralla amb basament de maçoneria i part superior de tova, datada en l´últim terç del segle I a.de la n. e., que un segle més tard va ser desmuntada i reaprofitada en part, en la construcció del complex termal occidental de la ciutat, la plataforma del qual va guanyar terreny sobre els límits determinats per la muralla

.
En l’actualitat s’estudien els contextos estratigràfics i la relació que tenen amb l’edifici termal.

 

Saber més:

 

http://hdl.handle.net/10045/45128

http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/45107

http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/13054

http://hdl.handle.net/10045/45129

Cases "ibèriques". Sector 4C

Actuació destinada a proposar, d’una banda, la relectura estratigràfica del sector a partir d’una altra intervenció arqueològica usant una metodologia actualitzada i, de l’altra, recuperar les antigues excavacions que s’hi van practicar, tant estructuralment com documentalment. L’objectiu final busca actualitzar un dels sectors del jaciment amb una seqüència ocupacional més completa.

La primera part del projecte, l’excavació, va ser finançada per la Generalitat Valenciana dins del denominat Pla Confiança, sol·licitat per l’Ajuntament d’Elx. Es va documentar un sector urbà que va estar en funcionament des d’almenys el segle I a. de la n. e. fins al començament de l’època islàmica, sense descartar que hi hagen fases anteriors d’època ibèrica en els nivells infraposats encara per documentar. Va aparèixer un carrer romà amb una dilatada seqüència d’ocupació, a més de restes del caldari d’un important complex termal, pròxim o potser vinculat a les termes occidentals.

 

 

Saber més:

 

http://hdl.handle.net/10045/45105

http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/45107

 

Sector 10D. Ilici en les guerres civils romanes

Actuació adreçada a documentar i reinterpretar la seqüència estratigràfica i els nivells excavats en el sector 10D. En aquest sector meridional de l’Alcúdia, pròxim al lloc en el qual es va descobrir la Dama d’Elx, es van practicar excavacions arqueològiques el 1905, el 1923 i en la dècada dels anys cinquanta del segle XX. La recopilació d’una part d’aquesta documentació antiga ha permès realitzar una proposta de lectura estratigràfica que, combinada amb sondatges estratigràfics puntuals, ha permès contrastar la informació corresponent a la fase republicana d’Ilici.

Les dades s’integren en diversos projectes d’R+D+I finançats pel MINECO (HAR2009-11334. «El desenvolupament de les guerres civils romanes i la transformació del món indígena al sud-est d’Hispània i HAR2012-32754. «Les empremtes de les guerres civils romanes al sud-est d’Hispània. Conflictes i transformació cultural»)

 

Saber més:

http://hdl.handle.net/10045/45817

 

 

 

 

Altres projectes

 

La Universitat d’Alacant i la Fundació, d’acord amb el Pla Director en procés d’elaboració, volen potenciar la investigació arqueològica a l’Alcúdia i sobre l’Alcúdia. Es pretén establir línies estratègiques d’investigació sobre aspectes mal coneguts a través de noves excavacions, documentació, estudi de fons i aplicació de noves tecnologies de transferència i interpretació del patrimoni.

L’Alcúdia obri les portes a iniciatives i projectes finançats, proposats per centres universitaris i d’investigacions nacionals i internacionals, que tinguen interès per al coneixement històric, la conservació i posada en valor del conjunt arqueològic. Disposa ara d’instal·lacions adequades per a acollir aquestes iniciatives, en paral·lel als treballs que desenvolupa la fundació.

 

L'Alcudia


Pda. Atzavares Baix, Polígon 1, 138
03290 Elx
Alacante (Espanya)

Tel: (+34) 96 661 1506

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464