Saltar apartados

L'Alcudia

 

Muralla occidental. Imátge Paco Rives 

El jaciment de l'Alcudia, antiga ciutat d'Ilici, es troba situat en la rodalia de la ciutat d'Elx i pròxim al riu Vinalopó, sobre una xicoteta elevació d'unes 11 hectàrees que en part constitueix un tell artificial. Es troba envoltat per terres fèrtils i ben comunicat per camins i vies des de l'Antiguitat.

Encara que existeixen materials arqueològics de la fase neolítica, la seqüència estratigràfica aconsegueix, segons les dades arqueològiques actuals, des de l'Edat del Bronze fins a principis de la Islamització, encara que no sempre de forma continuada. Durant l'època ibèrica, Ilici degué ser un enclavament d'especial rellevància. D'aquest moment hem de destacar un magnífic conjunt escultòric, amb peces mestres com la Dama d'Elx o el Tors del Guerrero.

 

 

 

Avançat el temps, i ja durant l'etapa tardorrepublicana, Ilici apareix de nou com una ciutat concebuda dins de les dinàmiques d'organització política, econòmica i militar de Roma. És llavors quan sorgeix la ceràmica decorada amb el denominat estil Elx, produïdes en l'entorn il·licità i que són, sens dubte, un dels exponents més destacats de la col·lecció museogràfica de l'Alcudia.

 

 Tábula de Ilici

L'any 26 a. n. e., l'antiga ciutat va ser elevada al rang de colònia romana amb el nom de Colònia Iulia Ilici Augusta, denominació que arreplega la seua toponímia anterior i la d'Augusto, el nou emperador. És llavors quan degué reformar-se l'estructura urbana i el seu perímetre emmurallat, i es van repartir les terres de l'entorn entre els nous pobladors. D'aquest fet es conserva en el Museu un document excepcional: una placa de bronze que arreplega un fragment del repartiment d'aquestes terres, amb el nom i procedència de deu d'aqueixos colons.

 

  Lucerna tardía

 

Passats els segles, l'antiga colònia romana es va anar transformant. A partir del segle V, les dades arqueològiques apunten la seua entrada inexorable en l'Antiguitat Tardana. Durant aquests segles d'inestabilitat, va ser conquistada pels bizantins en el marc de l'ofensiva de l'emperador Justinià per a recrear l'antic Imperi. Retornada al domini visigot i convertida en seu episcopal, va mantenir la seua existència fins que a partir dels primers moments de la presència islàmica perdria gradualment el seu paper de ciutat.

 Tesorillo de La Alcudia. Colección Ramos

 

L'Alcudia és un jaciment conegut des d'antic. Els primers testimoniatges escrits que al·ludeixen a les seues ruïnes daten del segle XV, però no serà fins al segle XIX quan s'inicien els primers treballs d'excavació arqueològica amb un caràcter més científic, intensificats durant bona part del segle XX i sobretot a partir de la creació de la Fundació. La seua constitució en 1996 afavorida per la Universitat d'Alacant i amb l'auspici de l'Ajuntament d'Elx, la Diputació Provincial d'Alacant i la Generalitat Valenciana, van marcar l'inici d'una nova etapa en la qual es pretén atorgar a Ilici la importància científica que li correspon, donar a conèixer els seus monuments i potenciar la seua riquesa cultural.

 

 

 

L'Alcudia


Pda. Atzavares Baix, Polígon 1, 138
03290 Elx
Alacante (Espanya)

Tel: (+34) 96 661 1506

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464