Museu Monogràfic

 

  Imágen de Paco Rives

El Museu Monogràfic actual és una adequació del primitiu museu monogràfic (1972) realitzada sota la direcció de l’arquitecte Antonio Serrano Bru, desenvolupat amb les aportacions de la Generalitat Valenciana a través del Pla Confiança. Va ser reinaugurat el 2015 amb un actualitzat discurs expositiu adaptat a les necessitats actuals del lloc arqueològic i una millora substancial de les seues zones d’investigació, restauració i emmagatzematge.

El Museu està format per un vestíbul on s’introdueix el visitant en la història, la recerca i el significat simbòlic del jaciment i les seues peces emblemàtiques. A continuació segueixen tres sales temàtiques: la Sala Ibèria dedicada a la cultura ibèrica, amb una magnífica col·lecció de vasos i escultures que complementen les ja vistes en el Centre d’Interpretació; la Sala Hispània, amb mosaics, materials i fons al·lusius a la cultura Romana; i la Sala Spània, dedicada al bisbat d’Ilici i al trànsit entre l’antiguitat tardana i l’alta edat mitjana. Part de les seues instal·lacions acullen les dependències dedicades a la gestió i investigació, entre les quals destaquen el laboratori d’arqueologia, diàfan i obert a la Sala Hispània, el de restauració i els magatzems.

 

 

En la primera es troben els objectes més antics, entre els quals destaquen escultures de guerrers i animals fantàstics i la figura sedente d'una deessa, reconstruïda sobre els fragments originals.

En la segona destaca l'ampli conjunt de ceràmiques amb decoració figurada, tant representacions humanes com a animals fantàstics i motius vegetals. Totes elles tenen valor simbòlic i han de ser reflex de la mitologia i de les llegendes iberas. La qualitat artística de les seues imatges denota l'existència d'un grup social que podia permetre's l'encàrrec i l'adquisició de peces d'elevat cost, així com la de tallers que disposaven de la tecnologia adequada.

La major part dels documents pertanyents a l'època romana es troben en la sala quarta. Existeixen elements de construcció, ornamentals, d'ús quotidià, vaixelles, ceràmiques, llucanes. Tot allò que s'utilitzava en la vida d'una ciutat romana.

La sala cinquena mostra els materials més significatius de l'última fase de vida d'Ilici, quan la ciutat es fa cristiana.