Saltar apartados

Museu Monogràfic

 

 

El Museu Monogràfic actual és una adequació del primitiu museu monogràfic (1972) realitzada sota l'adreça de l'arquitecte Antonio Serrano Bru, desenvolupat amb les aportacions de la Generalitat Valenciana a través del Pla Confiança. Ha sigut inaugurat en 2015 amb un renovat discurs expositiu adaptat a les necessitats actuals del Parc arqueològic i una millora substancial de les seues zones de recerca, restauració i magatzematge. Consta d'un vestíbul, tres sales temàtiques, laboratoris, magatzems i espais de gestió

El Museu està format per un vestíbul on s'introdueix al visitant en la història, la recerca i el significat simbòlic del jaciment i les seues peces emblemàtiques, i tres sales temàtiques: la Sala Iberia dedicada a la Cultura Ibèrica, amb una magnífica col·lecció de gots i escultures que complementen les ja vistes en el Centre d'Interpretació; la Sala Hispània , amb mosaics, materials i fons al·lusius a la Cultura Romana; i la Sala Spania, dedicada al bisbat d'Ilici i al trànsit entre l'Antiguitat Tardana i l'Alta Edat Mitjana. Part de les seues instal·lacions acullen les dependències dedicades a la gestió i recerca, destacant el laboratori d'arqueologia diafano i obert a la sala Hispània, el de restauració i els magatzems.

L'edifici es compon de cinc sales, disposades de forma cronològica; en la zona del vestíbul pot veure's un conjunt de materials prehistòrics i romans, procedents aquests últims del Portus Ilicitanus (Santa Pola). Les dues primeres sales corresponen a la cultura ibèrica, entre els segles V i I a. n. i., moment d'esplendor de la ciutat.

En la primera es troben els objectes més antics, entre els quals destaquen escultures de guerrers i animals fantàstics i la figura sedente d'una deessa, reconstruïda sobre els fragments originals.

En la segona destaca l'ampli conjunt de ceràmiques amb decoració figurada, tant representacions humanes com a animals fantàstics i motius vegetals. Totes elles tenen valor simbòlic i han de ser reflex de la mitologia i de les llegendes iberas. La qualitat artística de les seues imatges denota l'existència d'un grup social que podia permetre's l'encàrrec i l'adquisició de peces d'elevat cost, així com la de tallers que disposaven de la tecnologia adequada.

La major part dels documents pertanyents a l'època romana es troben en la sala quarta. Existeixen elements de construcció, ornamentals, d'ús quotidià, vaixelles, ceràmiques, llucanes. Tot allò que s'utilitzava en la vida d'una ciutat romana.

La sala cinquena mostra els materials més significatius de l'última fase de vida d'Ilici, quan la ciutat es fa cristiana.

 

L'Alcudia


Pda. Atzavares Baix, Polígon 1, 138
03290 Elx
Alacante (Espanya)

Tel: (+34) 96 661 1506

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464