Saltar apartados

Presentació


 

fotografía Paco Rives

LA FUNDACIÓ UNIVERSITÀRIA L'ALCUDIA D'INVESTIGACIÓ ARQUEOLÒGICA DE LA COMUNITAT VALENCIANA

La Fundació Universitària L’Alcúdia d’Investigació Arqueològica de la Comunitat Valenciana va ser creada el 1996 com a inici d’un projecte innovador de la Universitat d’Alacant. Aquesta institució, a través del rector Andrés Pedreño Muñoz, va comprar el jaciment arqueològic de l’Alcúdia (Elx) a la família Ramos, a canvi de la donació de la col·lecció arqueològica i va formalitzar la creació d’aquesta entitat.


A través dels seus estatuts, actualitzats amb data 11 d’octubre de 2019, la fundació s’ha dotat d’òrgans de govern, integrats per un Patronat, una Comissió Executiva i un Consell Científic, i, alhora, ha definit les finalitats de la seua tasca en relació amb la societat. Es tracta d’una institució de caràcter científic i interès cultural, sense ànim de lucre, que es regeix per la voluntat dels fundadors i fundadores, pels Estatuts i normes que, en la seua interpretació i desenvolupament, establisca el Patronat, i, en tot cas, per les disposicions legals vigents.

 

fotografía Paco Rives

L’Alcúdia, com a fundació, duu a terme activitats d’investigació, conservació, difusió i promoció del seu patrimoni directament en el lloc en què es troben les instal·lacions i el jaciment arqueològic, així com la difusió d’aquest patrimoni en l’àmbit valencià. També realitza puntualment activitats en altres llocs, sempre amb l’objectiu de fomentar el patrimoni arqueològic relacionat amb l’Alcúdia i, bàsicament, dirigit a la satisfacció d’interessos científics, educatius i culturals que s’adrecen al conjunt de la societat. Entre altres formes d’actuació són objecte de la fundació la realització d’actuacions arqueològiques, exposicions permanents i temporals, activitats de difusió, divulgació, recerca, conservació i restauració d’evidències materials del jaciment de l’Alcúdia i qualsevol altra que considere el Patronat.


Del 1996 ençà, a més d’haver sigut executats diferents plans directors que han possibilitat la protecció i conservació del jaciment i els seus fons, així com l’extensió de les instal·lacions i dels espais visitables i dels fons patrimonials, el 2018 la Generalitat Valenciana va aprovar un nou pla director, coordinat per Sonia Gutiérrez Lloret i Miguel Louis Cereceda, que es mantindrà vigent fins al 2029. A més, gràcies al foment de la investigació per part del Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement de la Universitat d’Alacant a través del programa propi de projectes R+D+I, tres projectes de recerca es mantenen en curs per a incrementar el coneixement científic i la formació d’un gran nombre d’estudiants de diferents universitats.

 

Et convidem a conèixer-nos!

 

Imatges cedides per Museu Arqueològic Nacional

Monataje d'Iván López Salines

L'Alcudia


Pda. Atzavares Baix, Polígon 1, 138
03290 Elx
Alacante (Espanya)

Tel: (+34) 96 661 1506

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464