Saltar apartados

Sobre L'Alcúdia

 

 

 

      Alejandro Ramos Folqués

El jaciment de l'Alcudia, antiga ciutat d'Ilici, es troba situat en la rodalia de la ciutat d'Elx i pròxim al riu Vinalopó, sobre una xicoteta elevació d'unes 10 hectàrees que en part constitueix un tell artificial. Es troba envoltat per terres fèrtils i ben comunicat per camins i vies des de l'Antiguitat


La seqüència estratigràfica aconsegueix, segons les dades arqueològiques, des de l'Edat del Bronze fins a principis de la Islamització, encara que s'han trobat també materials neolítics. Durant l'època ibèrica, Ilici degué ser la principal ciutat de la regi iberica de la Contestania, i la seua influència s'estendria pel centre i sud de la província d'Alacant i les zones limítrofes d'Albacete i Múrcia. D'aquest moment hem de destacar un magnífic conjunt escultòric, amb peces mestres com la Dama d'Elx o el Tors del Guerrero, i la ceràmica decorada amb el denominat estil Elx. Amb l'arribada de Roma, es convertirà en la Colònia Iulia Ilici Augusta, una de les ciutats més destacades del litoral mediterrani hispà.


Aquest fet va tenir lloc entorn de l'any 26 a. n. e., quan l'antiga ciutat ibèrica va ser elevada al rang de colònia romana amb el nom de Colònia Iulia Ilici Augusta, denominació que en part es deu a l'emperador Augusto i en part al seu nom anterior. Amb aquest motiu degué reformar-se l'estructura urbana, una mica del que fins al moment a penes existeixen petjades arqueològiques, i repartir-se les terres de l'entorn entre els nous pobladors, del que dóna fe la placa de bronze que s'exposa en el museu.


En l'Antiguitat Tardana, Ilici es va incorporar al regne visigot i va arribar a ser bisbat; va ser conquistada en el marc de l'ofensiva de l'emperador Justinià per a recrear l'antic Imperi i durant un temps es va convertir en possessió bizantina. Retornada al domini visigot, va mantenir la seua existència fins que en els primers moments de la presència islàmica es va produir el seu abandó definitiu.


L'Alcudia és un jaciment conegut com a tal pels erudits locals des del segle XVI. No obstant això, va ser a partir del segle XIX quan es van iniciar diversos treballs d'excavació arqueològica, que es van intensificar durant bona part del segle XX.


Durant quasi tot el segle XX va ser propietat de la família Ramos, que va excavar durant més de sis dècades. La constitució en 1996 de la «Fundació Universitària d'Investigació Arqueològica L'Alcudia», en la qual intervenen la Universitat d'Alacant, l'Ajuntament d'Elx, la Diputació Provincial d'Alacant, i la Generalitat Valenciana, ha marcat l'inici d'una nova etapa. En ella es pretén atorgar a Ilici la importància científica que li correspon, donar a conèixer els seus monuments i potenciar la seua riquesa cultural.

 

 

L'Alcudia


Pda. Atzavares Baix, Polígon 1, 138
03290 Elx
Alacante (Espanya)

Tel: (+34) 96 661 1506

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464