Cursos i seminaris
Cicles de conferències Càtedra Arquebisbe Loazes
Activitats culturals
Conferències i col·loquis
Trobades
Literatura
Teatre
CURSOS D'ESTIU
Del 13 al 31 de juliol
- Del 13 al 31 de juliol
Lloc: Casa de Cultura del Pilar de la Foradada
Del 13 al 17 de juliol
Moriscs del llevant peninsular
Coordinat per David Bernabé Gil i Mario Martínez Gómis
S'analitzarà aquest grup humà, d'àmplia presència en l'antic Regne de València. Hi haurà una especial atenció als moriscs valencians, sense oblidar els de altres zones pròximes, on també van constituir comunitats nombroses. Destacats especialistes oferiran un recorregut per comarques llevantines per a acostar-nos al coneixement dels seus trets culturals, formes de vida, situació social i econòmica, relacions amb "els cristians vells" i els problemes que va generar la seua "conversió forçosa".
Del 27 al 31 de juliol
Home i medi en el sud-est Ibèric
Coordinat per Gregorio Canales Martínez
El curs tracta de la complexa diversitat de matèries i continguts que relacionen home i mitjà en el sud-est ibèric. És una temàtica de màxima actualitat que s'aborda amb un alt grau de transversalitat i interdisciplinariedad, en participar experts de diferents branques de coneixement que ho omplen de continguts actuals, pràctics i aplicats. Està dirigit a alumnes de totes les disciplines acadèmiques i a professionals, que aposten decididament per la conservació del medi ambient.
CICLES DE CONFERÈNCIES CÀTEDRA ARQUEBISBE LOAZES
Organitzen: Càtedra Arquebisbe Loazes, Seu Universitària d'Oriola
- Octubre a desembre
PRIMER CICLE
Àmbits d'espiritualitat
Del 13 d'octubre al 22 de desembre de 2008
Coordina: Gregorio Canales Martínez
Lloc: Sala Villanueva (Col·legi Santo Domingo) Oriola
SEGON CICLE
La qüestió mediambiental
Del 14 d'octubre al 16 de desembre de 2008
Coordina: Gregorio Canales Martínez, José Antonio Segrelles Serrano
Lloc: Ajuntament de Dolores
TERCER CICLE
De turistes a residents
Del 15 d'octubre al 17 de desembre de 2008
Coordina: Gregorio Canales Martínez
Lloc: Sala Villanueva (Col·legi Santo Domingo) Oriola
QUART CICLE
En defensa del territori
Del 16 d'octubre al 18 de desembre de 2008
Coordina: Gregorio Canales Martínez
Lloc: Casa de Cultura Regna Sofia, Coix
CINQUÈ CICLE
L'oci, arrels i actualitat d'una activitat emergent
Del 17 d'octubre al 19 de desembre de 2008
Coordina: Gregorio Canales Martínez
Lloc: Sala de Conferències CAM, Oriola
- Gener a març
SISÈ CICLE
El valor del paisatge en la nova cultura del territori
Del 12 de gener al 16 de març de 2009
Amb aquest seminari es pretén presentar un nou enfocament sobre aquesta qüestió d'acord amb les directrius del Consell d'Europa, que va aprovar a l'octubre de l'any 2000, en la ciutat de Florència, el Conveni Europeu del Paisatge. Aquesta normativa va ser recolzada per Espanya i la Generalitat Valenciana, seguint aqueixes directrius, ha tret la seua normativa sobre el paisatge en 2004. La importància del tema és transcendental doncs es dóna un enfocament integral del mateix, en contemplar el paisatge com a identitat i cultura d'un territori, d'ací el títol triat per a aquest seminari. En les 10 sessions que comprèn s'analitza l'estat de la qüestió en la societat actual i la importància que té el coneixement i les polítiques del paisatge que s'estan duent a terme. Després de l'exposició inicial s'entra detalladament de paisatges representatius i contrastats, sobretot del territori nacional, així com d'algun paisatge estranger. En tots ells, la protecció és garantia de supervivència i qualitat de vida per a les poblacions de l'entorn. Les últimes sessions del cicle acaben mostrant els nous usos que s'han desenvolupat en aquests espais, com són l'oci i la recreació, a més d'una utilització educativa i cultural cada vegada més valorada.
Coordina: Gregorio Canales Martínez
Lloc: Sala Villanueva (Col·legi Santo Domingo) Oriola
SETÈ CICLE
IV Jornades en defensa de l'horta. la valoració patrimonial dels regadius tradicionals en la conca del segura
Del 13 de gener al 17 de març de 2009
Aquestes jornades conjuminen els esforços que des de fa anys s'estan duent a terme de forma segregada en diversos municipis i col·lectius sensibilitzats de la comarca amb la pèrdua del paisatge tradicional. Les poblacions del Baix Segura i la seua capital, Oriola, no s'entenen sense la creació d'un espai agrari excepcional i únic, que durant segles ha representat l'activitat econòmica dominant en l'àrea. El canvi econòmic dels últims anys ha repercutit en una destrucció sistemàtica i progressiva del paisatge i patrimoni rural. Els nous hàbits i comportaments de la població tampoc han estat aliens a aquesta pèrdua davant la ruptura de la memòria col·lectiva i tots els valors que comporta el peculiar sistema de regs ací desenvolupat. La situació de crisi actual i una major conscienciació de la població en la recerca d'una major qualitat de vida originen una nova percepció sobre l'entorn immediat i la consegüent reflexió sobre el seu futur. El seminari compta amb el respatler de l'Associació Nátura Viva, col·lectiu juvenil que porta anys divulgant els valors tradicionals i la defensa d'aquesta cultura mil·lenària entre la població més jove.
Coordina: D. Gregorio Canales Martínez
Lloc: I.E.S. "ANTONIO SEQUEROS", Almoradí
VUITÈ CICLE
Imatges romàntiques: passeig per l'Espanya del segle XIX
Del 13 de gener al 18 de març de 2009
En aquest seminari es fa un recorregut per l'Espanya vuitcentista, centrat especialment en el període romàntic, iniciat a la fi del primer terç del segle XIX. Es tracta d'un moviment cultural que reivindica els valors propis i identitaris de cada territori, i en el qual Espanya es va convertir en el locus romàntic per excel·lència per als ulls dels europeus, més avançats i progressistes, a causa del nostre endarreriment econòmic i a les nostres ancestrals tradicions i tipismo. D'ell deriven una sèrie d'estereotips que encara estan presents en l'exterior quan es fa referència a Espanya. El curs té un plantejament multidisciplinari en el qual es donen resposta des de diverses disciplines a les imatges més representatives de la nova societat, una vegada abolit l'Antic Règim.
Coordina: Gregorio Canales Martínez
Lloc: Sala Villanueva (Col·legi Santo Domingo) Oriola
NOVÈ CICLE
Vitivinicultura, l'art de la vinya i el vi
Del 15 de gener al 14 de març de 2009
A causa de l'èxit d'assistència i a la repercussió que va tenir en els mitjans de comunicació el primer seminari sobre vins desenvolupat en el curs 2006/2007, de nou la Seu Universitària d'Oriola acull aquesta temàtica entre les seues propostes de formació i divulgació. Va obrir les ponències el passat 15 de gener D. Carlos Falcó, marquès de Griñón, viticultor i cellerer, que ha aconseguit projectar el seu producte més enllà del nostre país. Les sessions restants estan centrades a mostrar la importància que la vitivinicultura aconsegueix en diverses parts del territori nacional, com són Castella-la Manxa, Andalusia o la pròpia província d'Alacant. En el mateix s'aborda la importància de la denominació d'origen, per a comercialitzar un producte de qualitat i distintiu d'aqueixos territoris, així com altres aspectes més recents que s'han incorporat als vinyers i els cellers, com és el recurs turístic, al que se li dedica diverses sessions.
Coordina: Gregorio Canales Martínez
Lloc: Sala Villanueva (Col·legi Santo Domingo) Oriola
DESÈ CICLE
Medi ambient urbà
Del 15 d'abril al 17 de juny de 2009
Coordina: Gregorio Canales Martínez
Lugar: Sala de Conferencias CAM, Orihuela
CICLE EXTRAORDINARI
XI Jornades de filosofia
El filòsof personalista francès Gabril Marcel
Del 26 de febrer al 2 d'abril de 2009
Coordina: Dr. José Manuel Ángel Muñoz, Ricardo Juan García
Lloc: Sala de Conferències. Palacio Episcopal, Oriola
ACTIVITATS MUSICALS
- 21 febrer
Actuació del guitarrista Oscar Pérez Rubio
Lloc: Església del Convent del Carmen. Ajuntament de Coix
Organitza la Junta Major de Confraries i Germanors de Coix. Col·labora la Càtedra Arquebisbe Loazes i la Seu d'Oriola
- 15 maig
Concerte guitarra
A càrrec d'Óscar Pérez Rubio
Concert de guitarra clàssica, amb motiu de la festivitat de San Isidro Labrador, patró de l'Agricultura. L'acte està programat per a les 20:30 hores i organitzat conjuntament pel Vicerectorat d'Extensió Universitària de la Universitat d'Alacant, a través de la Seu d'Oriola, i l'Ajuntament de Daia Nueva, municipi enclavat en l'Horta del Segura. El concert serà a càrrec del guitarrista Óscar Pérez Rubio, que va realitzar els seus estudis de grau mitjà en el conservatori Ruperto Chapí de Villena, per a acabar els superiors en l'Óscar Esplá d'Alacant, on es va graduar en l'any 2007 amb el compositor Marque Smaili. Ha ampliat la seua formació amb diversos professors, com Carles Trepat, Estimant Marrosu, Marque Sòcies i Alex Garrobé, entre uns altres. Per a l'ocasió ha seleccionat un programa de música espanyola on estan representats grans compositors com Tárrega, Pujol, Albéniz i Granados.
Lloc: Saló Cultural "Alcalde Juan García" de Daia Nueva
- 18 juny
Concert de guitarra clàssica de Shiri Coneh
Lloc: Casa Palacio Marquesos de Rubalcava (Oriola)
- 3 octubre
Acte d'obertura del curs acadèmic 2008-2009
Lloc: Universitat Històrica d'Oriola (Santo Domingo)
La conferència inaugural "La reacció dels espanyols contra Napoleó. Interpretacions i mites " serà a càrrec del Dr. Emilio La Parra López, catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat d'Alacant
- 3 novembre
III Seminari Internacional "Turisme i multifuncionalidad rurals a Amèrica Llatina"
Lloc: Edifici de Geografia. Facultat de Filosofia i Lletres
- 18 a 25 d'abril
III Trobades Culturals en l'Oriola monumental
Del 18 al 25 d'abril se celebraran les III Trobades Culturals en l'Oriola Monumental, organitzats pel Vicerectorat d'Extensió Universitària a través de la Càtedra Arquebisbe Loazes i de la Seu Universitària d'Oriola, i que compten amb la col·laboració de 21 entitats entre institucions culturals, entitats financeres i empreses de diversos sectors econòmics. Aquest esdeveniment es va iniciar fa uns anys amb la finalitat de vincular cultura i edificis emblemàtics d'Oriola i el seu entorn.
- Del 18 al 24 d'abril
Exposició de Mayte Gilabert
Lloc: Palau Sorzano de Tejada
- 22 abril
Concert Piano-Veu
Lloc: Palauet de la Seda
Irina Khamid-Shaeva: Piano; Mª Dolors H. Stabile: Soprano
- 23 abril
Concert del Quintet de vent "Llevant Quintet"
Lloc: Palau de Tudemir
Adriá Palomares, flauta. Fermín Clemente, oboè. Bernardo Moreno, clarinet. Joseph A. Alberola, trompa. Rafa Grau, fagot
- 25 abril
Il Concert Acadèmic
Lloc: Palau Sorzano de Tejada
Concertino-Directora Margherita Marseglia
- 13 Setembre
XL Certamen Literari Daia Nova
Lloc: Daia Nova
Organitza: Associació Cultural Club Excelsior, col·laboren: Càtedra Arquebisbe Loazes, Fundació Cultural Miguel Hernández, Diputació d'Alacant, Ajuntament de Daia Nova, Cajamurcia i CAM
- 20 febrer
Presentació de la novel·la "Marta dibuixa ponts"
Lloc: Sala Villanueva. Universitat Històrica d'Oriola
Presentació de la novel·la de Carles Cortés "Marta dibuixa ponts"(traducció al castellà del text original en català Marta dibuixa ponts)
Presentaran Gregorio Canales (coordinador acadèmic de la Seu d'Oriola) i José Manuel Navarro (compositor i escriptor)
XLI Certamen Literari Daia Nova 2009
Col·laboren; Diputació d'Alacant, Fundació Cultural Miguel Hernández, Càtedra Arquebisbe Loazes, Ajuntament Daia Nova, i CAJAMURCIA
Lloc: Daia Nova
XVIII Certamen de Poesia Juvenil "Miguel Hernández" 2009
Col·laboren; Diputació d'Alacant, Fundació Cultural Miguel Hernández, Càtedra Arquebisbe Loazes, Ajuntament Daia Nova, i CAJAMURCIA
Lloc: Daia Nova
- 10 gener
VI Jornades de Teatre universitari en el Baix Segura
Avis
Teatre universitari
Direcció: Juan Luis Mira
Lloc: Casa de Cultura Los Montesinos
- 31 gener
Pséudolo
Teatre universitari clàssic
Traducció i versió: Juan Francisco Mesa
Direcció i adaptació: Andrés Vinaches
Lloc: Casa de Cultura Los Montesinos
- 2 abril
Pséudolo
Teatre universitari clàssic
Traducció i versió: Juan Francisco Mesa
Direcció i adaptació: Andrés Vinaches
Lloc: Casa de Cultura Miguel Hernández (Albatera)
Representació teatral a càrrec del grup de Teatre Universitari de la UA, amb motiu de les II Olimpíades del Baix Segura, que es realitzaran en l'IES Antonio Serna (Albatera)
Cursos i seminaris
Activitats culturals
Conferències i col·loquis
Cinema
Literatura
Trobades
Teatre
Exposicions i mostres
- La Universitat Permanent en les Seus
Organitza: Vicerectorat d'Extensió Universitària, Seu Universitària de Villena, Universitat Permanent
Contingut:
Photoshop I: tècniques de retoc digital
Taller de creació literària: escriptura i lectura (II)
- 16 setembre
Curs "Treball grupal amb dones en l'edat mitjana de la vida"
Lloc: Aula I de la Regidoria d'Educació. Plaza Santiago, 6
Organitza: Vicerectorat d'Extensió Universitària, Associació Dones i Salut, col·labora Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Villena
- 28 octubre
V Jornades APAC: "La teua vida en les teues mans"
Lloc: Saló d'Actes de la Casa de Cultura de Villena
Organitza: APAC; col·labora Vicerectorat d'Extensió Universitària, Seu Universitària de Villena, Regidoria de Benestar Social i Sanitat i Casa de Cultura
Entrada lliure limitada a l'aforament del local
- 7 i 8 de novembre
II Jornades sobre joc patològic i addicció a noves tecnologies
Lloc: Saló d'Actes de la Casa de Cultura i Plaça de les Malves
Organitza: Associació Nova Vida, col·laboren: Consellería de Sanitat, Regidoria de Sanitat i Cultura, Diputació d'Alacant, Vicerectorat d'Extensió Universitària, Seu Universitària de Villena i Grup Minor 9000 SL
- 13 novembre
III Forum Turisme d'Interior de la Comunitat Valenciana. Desenvolupament local, recursos culturals i dinamització turística en els espais d'interior. Anàlisi de polítiques i escenaris futurs.
Coordina: Antonio Martínez Puche
Objectius: Des de l'any 2006, el Forum de Turisme d'Interior de la Comunitat Valenciana es va començar a organitzar en la província de Castelló (la Todolella 2006 i Vistabella 2007). El seu principal objectiu és generar un espai de reflexió i propòsit on es donen cita els responsables en matèria de turisme d'interior i rural de les administracions locals i supralocales valencianes, els empresaris, les associacions i federacions de turisme rural, les universitats valencianes, mitjans de comunicació i professionals i aficionats de tot el relacionat amb el turisme d'interior.
Enguany s'ha proposat celebrar l'III Forum de Turisme d'Interior de la Comunitat Valenciana en la província d'Alacant, i particularment a Villena. L'objectiu és debatre el present i futur de l'activitat turística en municipis d'interior que articulen una oferta en funció dels valors culturals i naturals. Es tracta de facilitar un punt de trobada itinerant que s'enriquisca no solament amb les aportacions dels participants, sinó també amb les realitats socioterritoriales i turístiques dels municipis on es fa anualment. Així, enguany i en terres alacantines, les temàtiques a tractar versaran sobre els recursos culturals del territori, el seu aprofitament econòmic, i la seua implementació amb polítiques i accions desenvolupades per les diferents administracions de l'Estat Español. No obstant això, un dels temes estavelles a tractar seran els Planes de Dinamització de Producte Turístic, on Villena és l'únic exponent en execució de la província d'Alacant. El Forum pretén ser un element destacat de divulgació i sensibilització d'aquest Pla de Dinamització, aportant-li idees, iniciatives i experiències de gestió. D'altra banda, es tracta d'analitzar la dinàmica en matèria de turisme d'interior i en espais naturals, que duu a terme la Conselleria de Turisme i la Conselleria de Medi ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. Sense oblidar el paper de la Diputació Provincial, a través del seu patronat de turisme Costa Blanca i de la gerència de medi ambient. Encara que els vertaders protagonistes, seran els beneficiar-vos d'aquestes polítiques, com són els municipis, poders locals i ciutadania en general.
L'ajuntament de Villena, juntament amb la Universitat d'Alacant, han impulsat aquest forum com a forma per a promoure un millor desenvolupament del turisme en el seu entorn urbà i comarcal. No obstant això, Villena aposta des de fa anys per l'activitat turística com a motor de dinamització socioeconòmica de la seua població. Villena compta amb un gran potencial turístic, sobre la base dels seus recursos patrimonials històric-artístics, els seus valors etnogràfics i les seues possibilitats en el seu entorn natural. Villena, juntament amb el Pinós, s'ha liderat la ruta del vi de la província d'Alacant, i existeix una oferta gastronòmica que complementa i enriqueix l'oferta turístic-cultural de les poblacions del Vinalopó.
- 28 novembre
Jornada "Violència social contra les dones"
Lloc: Saló d'Actes de la Casa de Cultura
Organitza Seu Universitària de Villena, Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Villena; col·laboren Casa de Cultura i Consell Municipal per la Igualtat de Gènere
- 11 desembre
Jornada: "La innovació i la creació d'empreses de qualitat"
Organitzen i col·laboren: Associació Comarcal d'Indústries de calçat de l'Alt Vinalopo, Regidoria de desenvolupament econòmic , Vicerectorat d'Extensió universitària, Seu Universitària de Villena i Gabinet de desenvolupament econòmic, patrocinen: Dia de l'emprenedor, Global Entrepreneurship week, Consellería d'Indústria, Comerç i Innovació , Emprenem junts.
Objectius:
- Promoure la creació i desenvolupament de les PIMES
- Mostrar els tipus d'innovació rellevants per a les PIMES i els seus beneficis per a l'empresa
- Promoure l'increment de la productivitat, el creixement i la consolidació de les empreses
- 17 desembre
Conferència "Comentaris a la Llei 10/2007, de 20 de març, de Règim Econòmic Matrimonial de la Comunitat Valenciana"
A càrrec d'Abelardo Lloret Rimes (notari)
- 15 gener
Formació d'especialistes i aprenentatge cooperatiu
Lloc: Serveis Psicopedagògics d'Educació A4 (Elda)
Organitza: Serveis Psicopedagògics d'Educació (Elda)
Col·labora: Seu Universitària de Villena
Ponent: José Manuel Serrano González-Tejero (Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la Universitat de Múrcia )
- 30 i 31 de gener
Jornada "La protecció i comercialització de la innovació: la propietat industrial i l'empresa"
Lloc: Saló d'actes de la Comunitat General d'Usuaris de l'Alt Vinalopó
Organitza: Vicerectorat d'Extensió Universitària, seu Universitària de Villena
Descripció: "El capital intel·lectual és, ara com ara, un dels actius empresarials més importants. Per a un bon nombre d'empreses és la clau de la seua competitivitat en el mercat i de la seua rendibilitat. Per a aquelles empreses que basen el seu negoci en la innovació, un component crucial d'aquest capital intel·lectual ho constitueixen els seus actius de Propietat Intel·lectual i Industrial, és a dir, les seues carteres de marques, dissenys industrials i patents, entre uns altres. No obstant això, hi ha encara moltes empreses que no han pres plena consciència de la funció dels drets de Propietat Industrial i Intel·lectual, sent subestimados, malament administrats o explotats de manera insuficient.
Les jornades gratuïtes que se celebraran en la Seu Universitària de Villena els dies 30 i 31 de gener serviran per a tractar la importància de protegir la Propietat Industrial i Intel·lectual, així com de la necessitat d'integrar-la en el marc més ampli de la gestió empresarial. Així mateix, tenen la intenció de brindar coneixements sobre les principals categories d'aquests drets, de la seua importància i funció en el mercat i de les qüestions legals i pràctiques necessàries per a la seua defensa i explotació econòmica.
Per a açò, es compta amb un conjunt de professors de la Universitat d'Alacant així com professionals especialitzats, entre els més destacats del sector, provinents de despatxos i de les principals organitzacions amb competència en la matèria a nivell nacional i comunitari (Oficina Espanyola de Patents i Marques, Oficina d'Harmonització del Mercat Interior). Tots ells compten amb àmplia experiència en docència ja que, entre diverses activitats, són professors habituals del Master de Propietat Industrial i Intel·lectual de la Universitat d'Alacant, un consolidat referent internacional en aquesta matèria".
- 27 febrer
Jornada "Màrqueting i publicitat: apagar, suspendre, reiniciar"
Informació: Jornada dirigida a professionals i empreses interessades en el màrqueting i la publicitat, estudiants de Publicitat, Sociologia, ADE, Econòmiques i qualsevol persona interessada
Ponents: Francisco Luis Bautista Cespedosa, ixperto en Màrqueting. Francisco Montilla Domene, sociòleg
- 16 a 18 i 23 a 26 de març
Plomes de dona : escriptura i escriptores d'Espanya i Hispanoamèrica
Organitza: Seu Universitària de Villena, Vicerectorat d'Extensió Universitària i Regidoria d'Igualtat del M.I. Ajuntament de Villena ; col·laboren: Centre d'Estudis sobre la Dona de la UA, Consell per a la Igualtat de Gènere i Casa de Cultura de Villena.
Coordina: Helena Establier Pérez
Objectius:
- Oferir a l'alumnat una perspectiva diacrònica de les escriptores espanyoles i hispanoamericanes més rellevants des dels Segles d'Or fins a l'època contemporània.
- Introduir a l'alumnat els principals textos poètics, narratius i dramàtics d'autoria femenina produïts a Espanya i Hispanoamèrica al llarg de la història.
- Familiaritzar a l'alumnat amb les bases teòriques pròpies de l'escriptura de les dones.
- Plantejar el pas de les dones d'objectes a subjectes literaris i el seu accés a l'escriptura, així com reflexionar sobre la posició de les escriptores davant el cànon.
- Problematizar l'existència d'una "escriptura femenina" enfront d'una "escriptura de les dones" a través de textos d'autoria femenina produïts en l'àmbit espanyol i en l'hispanoamericà.
- Fer reflexionar a l'alumnat sobre els temes, recursos i tècniques propis de l'escriptura de les dones.
- 17 desembre
Conferència de clausura del curse "Plomes de dona"
Conferència d'Espido Freire
Lloc: Teatre Chapí
- 26 març
Conferència de clausura del curse "Plomes de dona"
A càrrec de Laura Freixas
"Literatura i dones a Espanya. Història d'un fals boom"
Lloc: Biblioteca Pública Municipal Miguel Hernández
Informació: Organitza la seu Universitària de Villena i la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Villena. Col·laboren el Centre d'Estudis de la Dona de la UA, el Consell per la Igualtat de Gènere de l'Ajuntament de Villena i la Biblioteca Pública Municipal Miguel Hernández
- 27 a 29 de març
Sancho García de Medina. Política, cultura i fe entorn del Renaixement llevantí
Organitza: Seu Universitària de Villena, Vicerectorat d'Extensió Universitària i Regidoria de Cultura del M.I. Ajuntament de Villena.
Col·laboren: Diocésis d'Oriola-Alacant, Consell Valencià de Cultura i Diputació d'Alacant.
Descripció: Per a qualsevol que s'acoste a la història d'Espanya, Villena és un dels noms que va a trobar amb més freqüència protagonitzant el seu convuls període baix-medieval. Cap i titular d'un extens territori, en un primer moment va ser governat pels Manuel, la casa de Villena, real i imperial en la seua ascendència, d'una banda en Don Manuel, fill de Fernando III de Castella i germà d'Alfonso X el Sabio, i per un altre en la família imperial bizantina dels angelos. Després d'ells, els Aragó, els Trastámara i els Pacheco, com a prínceps, ducs i marquesos, señorearon la ciutat i el seu territori. Situació política que canvia quan els Reis Catòlics concedeixen la situació de realengo i es comprometen a no tornar a alienar-la. L'esdevenir històric de Villena es transformarà de manera radical amb aqueixa independència política respecte de la noblesa. Molt poc després d'aconseguir aquesta independència, Villena s'integrarà en els corrents religiosos i culturals de l'època amb llum pròpia. Dos noms seran els protagonistes del començament d'aqueixa nova situació: Rodrigo Borja, bisbe de Cartagena, arquebisbe de València, Cardenal i Vicecanceller de Sixto IV i el seu Protonotario Apostòlic Sancho García de Medina del cabildo de Cartagena. És 1492 l'any en què s'inicia aqueix projecte el primer pas del qual per part de Rodrigo Borja, ja Papa Alejandro VI, és elevar a Arciprestazgo el terme de Villena i promoure la construcció del nou temple de Santiago. El seu successor el Papa Julio II, ho continua elevant-ho a Arcedianato en la persona de Don Sancho, amb una extensió de terreny molt major, quasi el d'una diòcesi pròpia, i per descomptat amb unes intencions culturals religioses i artístiques d'ampli calat que d'alguna manera continuarien els seus successors en l'Arcedianato.Per primera vegada un grup d'investigadors de la universitat espanyola es reuneixen per a contrastar les seues aportacions al coneixement de Don Sancho García de Medina i la seua circumstància política i religiosa. Personatge i circumstància que representen de manera molt significativa la cruïlla política espiritual i artística que es dóna en aqueix canvi de segle del XV al XVI i en aquest Lloc: el llevant espanyol en l'època del primer Renaixement.
Direcció: José Vicente Cabezuelo Pliego, Universitat d'Alacant
Direcció tècnica: Inocencio Galindo Mateo, Universitat Politècnica de València. Ginés Pardo García, Comissió Fe i Cultura, Bisbat Oriola-Alacant. Manuel Ruzafa García, Universitat de València
- Del 24 al 26 d'abril
Curs de Vent i metall "Ciutat de Villena" (2ª edició)
Objectius: En la planificació de l'estudi que realitzaran els alumnes de Trompeta, Trompa i Trombó en cadascuna de les sessions que tindran Lloc en el curs, deuen estar representats dos aspectes importants: la relació dels objectius i el desenvolupament d'aquests. Per a desenvolupar els objectius realitzarem una seqüenciació del concepte que volem que s'estudie, el procediment per mitjà del com anem a aconseguir que l'alumne duga a terme aqueix objectiu (tant a curt com a llarg termini) i l'actitud de l'alumne feia l'estudi concret de cada objectiu.
Coordinació: Fernando Ballester Laguna
- Del 22 al 24 de maig
Curs de flauta
Dins de la pràctica instrumental professional la formació amb especialistes resulta d'especial interès, tant des dels primers nivells com en el cas d'alumnes avançats. Amb aquesta intenció el Conservatori Professional de música de Villena, en col·laboració amb la seu Universitària d'aquesta mateixa ciutat, organitza aquest Curs de Flauta que impartirà Vicente Martínez. Creiem que la labor educativa que ambdues institucions desenvolupen pot veure's plasmada de forma conjunta entorn de la música, i més específicament entorn de la música per a instruments de vent en aquest cas. Per açò hem tractat que les sessions del curs cobrisquen els interessos i inquietuds tant dels alumnes del Conservatori com de la Universitat, conscients de la importància que per a qualsevol alumne en període de formació representa el contacte amb les activitats artístiques, dins de diferents nivells d'implicació. D'aquesta col·laboració mútua esperem que vagen naixent fruits que permeten als nostres alumnes una formació professional polifacètica i de qualitat. Una formació no excloent, oberta i plural, que al cap i a la fi és l'única possible.
Coordinació: Fernando Ballester Laguna
- 6 juliol
Taller sobre violència de gènere per a periodistes
Taller de formació impartit per professionals experts en l'estudi i treball en l'àmbit de la violència de gènere
Lloc: Edifici AMICS. Carreró del Chicho
CURSOS D'ESTIU
Del 6 al 24 de juliol
- Del 6 al 8 de juliol
Direcció de Banda
Les Bandes de Música són un focus cultural i no compten amb espais específics com els existents en altres conservatoris (Holanda, Bèlgica, Alemanya...): el curs d'Adreça de Banda es converteix en un projecte de necessitat. El present curse presa en compte la particularitat de les formacions actuals i proposa entre els seus objectius la formació del director en els seus diferents aspectes (musical, tècnic, psicològic, pedagògic i didàctic) així com l'adaptació de les Bandes de Música a l'àmbit cultural contemporani.
Coordinat per: Rafael Pascual Vilaplana
- Del 6 al 9 de juliol
Adolescència i família en el segle XXI: Claus socials i educatives
S'analitzen els principals reptes socials i educatius als quals s'enfronten els adolescents i les seues famílies actualment. Es prestarà especial atenció als nous models familiars i a les influències que la cultura del nou segle exerceix sobre el desenvolupament de la identitat personal i social durant la transició adolescent. S'aprofundirà en l'anàlisi dels canvis físics i fisiològics, comportamentales i psicològics que acompanyen als adolescents i al seu context familiar i social.
Coordinat per: Raúl Ruiz Callat
- Del 7 al 9 de juliol
L'edat de bronze en l'Espanya Mediterrània: El jaciment de Cabezo Redó (Villena) com a paradigma
En aquest curs s'abordarà l'estat actual sobre l'Edat del Bronze en la península Ibèrica, amb una especial dedicació a les terres valencianes. Per a açò es compta amb la participació de qualificats especialistes en la investigació i estudi de l'Edat del Bronze que abordaran els canvis culturals desenvolupats entre el 2200 i el 1200 a. de C. Aquesta activitat s'emmarca dins de la commemoració del 60 aniversari de l'inici de les excavacions arqueològiques en el Cabezo Redó a Villena.
Coordinat per Mauro S. Hernández Pérez
- Del 7 al 9 de juliol
L'ordenació urbanística a través del medi ambient
Objectius: contribuir a respectar el medi ambient de forma efectiva; aportar solucions a greus problemes que es presenten en els municipis (protecció del medi ambient davant la proliferació d'habitatges o construccions en el sòl rural); informar de les condicions en què es pot edificar; noves tendències existents. Els municipis es veuen desbordats davant la nova problemàtica jurídica i d'ací la possibilitat de plantejar una ajuda competencial per part d'altres administracions.
Coordinat per Santiago González Encalles i María Almodóvar Iñesta
- Del 13 al 16 de juliol
Ecologia i conservació de mamífers mediterranis
Els mamífers són un dels grups de vertebrats més desconeguts de la província d'Alacant. En el cas dels cetacis i alguns quiròpters, l'hàbitat que ocupen dificulta molt la seua investigació. Aquest curs aprofundeix en totes les espècies presents a la Comunitat Valenciana i en les variades tècniques de camp que actualment s'utilitzen per al seu estudi. A més, s'avalua el seu actual estat de conservació i les possibles mesures que garantisquen la seua supervivència.
Coordinat per Germán M. López Iborra i Roque Belenguer Barrionuevo
- Del 13 al 17 de juliol
Qüestions actuals de dret sanitari
El denominat Dret sanitari constitueix, sens dubte, una de les matèries que major auge ha experimentat en les últimes dècades. El seu àmbit és interdisciplinari i abasta matèries de caràcter tant jurídic com a ètic, sanitari o econòmic, raó per la qual atrau l'interès de professionals de diferents disciplines i especialitats.
El curs que ara es presenta és el fruit de la col·laboració entre la Facultat de Dret de la UA i l'Associació Dret i Sanitat de la Província d'Alacant, la qual cosa ha permès reunir un important elenc d'especialistes en la matèria, procedents dels més variats àmbits, tant docents com a professionals de l'àmbit jurídic i sanitari, sent un fòrum de discussió obert a les diferents perspectives des de les quals es pot mirar el Dret Sanitari.
Coordinat per Julián López Richar
- Del 13 al 17 de juliol
Gènere i televisió. Anàlisi del tractament de la figura de les dones en les sèries de ficció en televisió: models i representacions sexistes
L'audiència percep tractaments que, utilitzats trivialment pels creadors de les sèries, deixen una petjada totalment negativa. La imatge de la dona es tracta amb una major lleugeresa i falta de responsabilitat. El curs incorpora el gènere en l'anàlisi i crea una mirada reflexiva sobre l'encertat i l'inadequat d'aqueix tractament; dóna pautes per a aconseguir una mirada crítica i per a comparar les propostes que ofereixen les sèries de producció nacional amb les de producció estrangera.
Coordinat per Nieves Montesinos Sánchez
- Del 20 al 23 de juliol
A practical course in communication and the teaching of English
El curs, impartit íntegrament en anglès, té un doble objectiu: a) Brindar als alumnes l'oportunitat de posar en pràctica les seues destreses comunicatives en llengua anglesa (nivell avançat, C1 del Marc Europeu de Referència), i reflexionar sobre la seua experiència discente; b) oferir l'ocasió de posar en pràctica tècniques comunicatives d'ensenyament de la llengua anglesa, i reflexionar sobre la seua experiència docent.
Coordinat per Pamela Stoll
- Del 20 al 24 de juliol
Turisme i imatge territorial. Eines de millora corporativa en un context globalitzat
Objectiu: acostament a les eines de comunicació externa, comunicació corporativa, la web 2.0 i la seua aplicació perquè les empreses i institucions milloren la seua imatge i capten un públic objectiu, cada vegada més divers i amb motivacions més diferenciades; entendre les possibilitats i capacitats de l'entorn digital, blogs, microblogs, comunitats i xarxes socials i les potencialitats que tenen els recursos turístics locals i territorials en un context globalitzat.
Coordinat per: Antonio Martínez Puche
- Del 22 al 24 de juliol
Arxius i documents: entre el territori de la memòria i el present digital
La impericia sobre els recursos documentals que alberga qualsevol arxiu suposa privar als usuaris d'uns coneixements sobre la societat en què viuen, del passat i el present de la nostra memòria individual i col·lectiva que s'arreplega, custòdia i difon en aquests centres. A més, actualment coexisteixen situacions complexes i canviants per als arxius, que superen el tradicional equilibre entre les seues funcions jurídic-administratives i històric-culturals.
Coordinat per: Verónica Mateo Ripoll
ACTIVITATS MUSICALS
- 14 novembre
Concert de guitarra
Lloc: Ermita Sant Antón
Informació: A càrrec de Matteo Bernetti Evangelista
Organitza Seu Universitària de Villena, Vicerectorat d'Extensió Universitària
- 15 gener
XXI Concurs de joves intèrprets "Ruperto Chapí"
- 3 juliol
Concert d'inauguració dels Cursos d'Estiu Villena 09
Orquestra Filharmònica de la Universitat d'Alacant
Director OFUA: Mihnea Ignat
Lloc: Teatre Chapí
- 7 juliol
Concert de guitarra a càrrec d'Antoon Vandeborght
Primer premi del concurs XI Setmana de guitarra José Tomás Vila de Petrer, 2008
Lloc: Claustre de l'Ajuntament
- 9 juliol
Concert Clausura Curs Direcció Banda
A càrrec de la Banda Municipal de Música de Villena
Lloc: Plaça de Santa María
- 14 juliol
Sud-amèrica: el seu cant i la seua dansa
A càrrec del grup PACHAMAMA
Lloc: Saló d'actes de la Casa de Cultura
- 16 juliol
Rock and Roll al voltant del Campanar BugOut i Wild Blegue
Lloc: Plaça de Santiago
- 21 juliol
Percussion Live Sessions Pakito Baeza
Lloc: Pati del Fester
- 23 juliol
Concert de piano a càrrec de Valentín Moldovan i Jorge Morón Ivars
Guanyadors del XX Concurs de Joves Intèrprets Ruperto Chapí
Lloc: Saló d'Actes de la Casa de Cultura
- Del 22 al 30 de desembre
VIII Setmana de cinema fantàstic, de terror i de culte
Lloc: Saló d'actes de la Casa de Cultura
Informació: Organitzen Cinema Club Villena, Seu Universitària de Villena i Casa de la Cultura
22 desembre
2001, una odissea en l'espai
23 desembre
Grindhouse: planet terror
23 desembre
Grindhouse: death proof
28 desembre
[REC]
29 desembre
La boira
30 desembre
El truc final
24 febrer
L'herència del vent
Amb motiu de l'any Darwin
Lloc: IES Germans Amorós
Organitza: Israel Gil Pérez
- Del 8 a 22 juliol
Mostra Internacional de Cinema i Drets Humans
Lloc: Saló d'Actes de la Casa de Cultura
8 juliol
Comerç Just
15 juliol
Dona i treball
22 juliol
Fronteres
- 24 octubre
Xarrada-col·loqui amb Javier Urra
Psicòleg i ExDefensor del Menor
Lloc: Saló d'actes IES Germans Amorós, c/ Ambrosio Cotes, s/n
Informació: Organitza: AMPA de l'IES Germans Amorós, col·labora la Seu universitària de Villena
- 18 novembre
Xarrada- col·loqui sobre Tècniques d'Estudi
Lloc: Aula multifunció de la Seu Universitària de Villena, c/ Trinitarias, 2
Informació: A càrrec de Domingo Martínez Maciá, psicòleg del Centre de Suport a l'Estudiant de la UA
- 21 novembre
Commemoració del dia contra la violència de gènere: "El tractament de la violència de gènere en el cinema"
Lloc: Instituts d'Educació Secundària
Informació: A càrrec d'Israel Gil
Organitza: Seu Universitària de Villena, Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Villena i Vicerectorat d'Extensió Universitària
Col·labora: Casa de Cultura i Consell Municipal per la Igualtat de Gènere
- 19 febrer
Festival de l'Oralitat
Lloc: Saló d'Actes de la Casa de Cultura
Informació: Organitza Vicerectorat d'Extensió Universitària, la seu Universitària de Villena i La Carátula
Col·labora la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Villena, la Casa de Cultura i la Biblioteca Pública Municipal Miguel Hernández
Participants: Boniface Ofogo (Camerun) i David Wapner (Argentina-Israel)
- 10 a 12 de març
El Pati de la Ciència
Lloc: Saló d'actes de la Casa de Cultura
Informació: Activitat dirigida als alumnes de 5º i 6º de primària dels col·legis de Villena. Se celebraran tres sessions del 10 al 12 de març
Organitza la Seu Universitària de Villena i l'Ajuntament de Villena. Col·labora la Casa de Cultura
- 16 març
"Música, pintura i cervell: la neurona (o)culta?
Lloc: Saló d'actes de la Casa de Cultura
Informació: Organitza la seu Universitària de Villena i el Conservatori Professional de Música de Villena
A càrrec d'Octavio de Juan Ayala
- 20 maig
Conferència "Cent anys de canvi en l'educació espanyola"
A càrrec de Joaquim Prats Cuevas, catedràtic d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona
Lloc: Saló d'Actes del Col·legi Públic Ruperto Chapí (Villena)
- 21 maig
Conferència "La planificació ferroviària en la província d'Alacant: la gran oportunitat i el repte de Villena"
A càrrec de Armando Ortuño Padilla, professor d'Urbanística i Ordenacion del territori de la Universitat d'Alacant
Organitza el M.I. Ajuntament de Villena i la seu Universitària de Villena
- X Trobada Intercultural de dones: "La presència del feminisme en l'àmbit de la dona"
Organitza: Associació El Cirerer
Patrocinen: Seu Universitària de Villena, Excma. Diputació Provincial d'Alacant, CAM (Obres Socials), CEM (Centre d'Estudis de la Dona de la Universitat d'Alacant), Consellería d'Educació i Cultura de la Generalitat Valenciana
Lloc: Finca El Cirerer. Canal de Confite, 60 Villena
- 1 octubre
Cafè amb llibres. Especial Jorge Larena
Lloc: Biblioteca Miguel Hernández
Informació: Organitzen Biblioteques Públiques Municipals, col·labora la seu universitària de Villena
- 25 novembre
Commemoració del dia contra la violència de gènere
Lectura de manifest i Performance ("Dona 8")
Lloc: Saló d'Actes de la Casa de Cultura
Informació: Organitza Seu Universitària de Villena, Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Villena i Vicerectorat d'Extensió Universitària; col·labora: Casa de Cultura i Consell Municipal per la Igualtat de Gènere
- 5 març
¡Perquè jo també sóc aqueixa!
Lloc: Teatre Chapí
Informació: Organitza Vicerectorat d'Extensió Universitària, la seu Universitària de Villena, Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Villena i el Consell per la Igualtat de Gènere; Col·labora el Teatre Chapí.
- 2 desembre
Exposició "Constitucions espanyoles 1812-1978"
Lloc: Ermita Sant Antón (darrere de la Casa de Cultura)
- 3 juliol
Inauguració de l'exposició sobre el jaciment de Cabezo Redó (Villena). "Cabezo Redó. 60 anys d'excavacions i estudis"
Lloc: Sala d'exposicions de la Casa de Cultura
Cursos i seminaris
Conferències i col·loquis
Exposicions i mostres
Altres
- Del 23 d'abril de 2008 al 22 de gener de 2009
Cicle de conferències: el segle XVIII, segle de canvi
Lloc: Casa de Cultura de Xixona
Coordina: Vicent Martines Peres, catedràtic de la Universitat d'Alacant
- 14, 15, 21 i 22 de febrer
IV Semana del Medi Ambient de la Universitat d'Alacant. El voluntariat ambiental
CURSOS D'ESTIU
- Del 27 al 31 de juliol
L'alimentació dels andalusíes: tradició, innovació i pervivència en l'actualitat
El curs versarà sobre les innovacions agràries que van contribuir a sostenir una població en creixement des del s. X en Al-Andalus (regadius, introducció de nous productes i mètodes de cultiu), sobre els llibres de cuina andalusíes (cuina de luxe, apta per als grans fastos), però sobretot sobre la realitat de com s'alimentaven els andalusíes, els seus descendents (mudèjars i moriscs), així com els magrebins d'avui. Es dedicarà especial atenció a l'origen del torró i el gelat.
Coordinat per: Francisco Franco Sánchez
- 30 setembre
Conferència "El rei Jaume i: història i llegenda"
A càrrec de Joan Borja i Sanz
Lloc: Casa Cultura
- 26 gener
Conferència "Aprenent a saber comunicar emocions"
A càrrec de Manuel Luis Cibanal Juan
Lloc: Societat El Treball
- 2 febrer
Conferència "Televisió, videojocs, internet i xiquets. ¿com educar en el consum de mitjans audiovisuals?"
A càrrec de Victoria Tur Viñes
Lloc: Societat El Treball
- 16 febrer
Conferència "Prevenir el fracàs escolar"
A càrrec de Salvador Peiró Gregori
Lloc: Societat El Treball
- 17 octubre
La transició a la democràcia a Alacant (1974-1982)
Lloc: El Teatret
- 31 gener
I Open de Frontenis Ciutat de Xixona
Lloc: Poliesportiu Municipal de Xixona
Informació: Col·labora Universitat d'Alacant, Seu Universitària de Xixona
Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
Tel: (+34) 96 590 3400Fax: (+34) 96 590 3464