OBRINT PAS EN ACÚSTIC
CONCERT DE BENVINGUDA A LA UA
25 de setembre de 2013
Obrint Pas va iniciar l'agenda cultural ACUA en el Paranimf, on va presentar un concert acústic que ens va convidar a viatjar al vessant més íntim de les seues cançons Aquest concert va nàixer del compromís del grup amb diferents iniciatives i projectes socials que els portaven a actuar en casals i ateneus del País Valencià. Allí, al terreny on el grup s'ha criat, la falta d'epai els va portar a idear un format més reduït i proper, que amb els anys ha anat creixent i enriquint-se amb nous instruments, sense renunciar a la seua essència.
Guitarres acústiques, calaix flamenc, llaüts, contrabaixos, percussions i viola de roda s'uneixen en una experiència única per a descobrir o redescobrir l'ànima de les cançons d'Obrint Pas.
KOSTROK – EL VIAJE DE ELLIOT
CONCERT DE BENVINGUDA A LA UA
26 de setembre de 2013
La Universitat d'Alacant va rebre als estudiants i tota la comunitat universitària amb el Concert de Benvinguda, a càrrec dels grups Kostrok i El Viaje de Elliot a l'Amfiteatre de l'Aulari II. El concert va ser organitzat en col·laboració amb Los 40 Principales de la Cadena Ser.
Kostrok està format per dos jovens artistes, DJs i productors de música electrònica que junts van establir en el 2010, el KostrokClub, un espai multidisciplinari que va acabar convertint-se en un dels temples recents de la música electrònica de València. El Viaje de Elliot és una banda de pop que naix a València al començament de l'any 2012 i van ser triats Millor Disc de l'Any 2012 en la categoria d'artista novell.
DEMÀ SERÀ UNA CANÇÓ
POEMES MUSICATS DE VICENT ANDRÉS ESTELLÉS
8 de octubre de 2013
Al Paranimf va tenir lloc la presentació del disc Demà serà una cançó, editat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua amb motiu de la declaració de Vicent Andrés Estellés com a Escriptor de l'Any 2012. En el recital presentat per Josep Vicent Frechina, tres artistes (Lluís el Sifoner, Miquel Gil i Naia) van interpretar cançons amb obres del poeta de Burjassot. Coordinada per Josep Vicent Frechina l'antologia consta de vint cançons de reconeguts cantants i grups, com Ovidi Montllor, Araceli Banyuls, Carles Barranco, Remigi Palmero, Al Tall, Maria del Mar Bonet, Paco Muñoz, Carraixet o Mirna, entre uns altres.
FESTIVAL DE FLAMENC I MÚSICA GITANA
I FRA DE LA CULTURA GITANA
7 de novembre de 2013
Al marc de la I Fira de la Cultura Gitana va tenir lloc al Col·legi Major el Festival de Música Gitana i Flamenc, amb la participació de Fraskito, Rocío Montoya, Flamenquitos de Nazaret, Chavorrillos del Cavanilles i Grupo Chachipen. La Fira va comptar amb un ampli programa d'activitats destinades a acostar i donar a conèixer diversos aspectes de la cultura gitana des d'una perspectiva cultural i acadèmica. Va ser coorganitzada per la UA, l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Paz (IUDESP) i per la Federació Autonòmica d'Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA), amb el patrocini de la Diputació Provincial d'Alacant.
LÍNEA HORIZONTAL de Daniel Abreu
PROYECTO TITOYAYA
8 de novembre de 2013
La XXI edició de la de Teatro Español de Autores Contemporáneos va arribar al Museu de la Universitat d'Alacant amb Línea Horizontal. L'obra va ser dirigida per Daniel Abreu i escenificada per Verónica García Moscardó, Jessica Martín Koloniar i Sabih Martí Amat. Aquesta obra creada per Daniel Abreu per a Proyecto Titoyaya, va constituir la primera peça encarregada a un coreògraf convidat en la companyia. Proyecto Titoyaya va ser creada en 2006 per Gustavo Ramírez. En els últims anys les peces de Gustavo es mostren en festivals referents de la dansa mundial com Jacob’s Pillow i ha sigut nomenat “Chicagoans of the Year 2012” pel Chicago Tribune a la categoria d'Art/Dansa
Concierto de CHENOA
CADENA 100
19 de novembre de 2013
El Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística en col·laboració amb la Cadena 100 va oferir en el paranimf de la Universitat d'Alacant el concert en acústic de Chenoa, a la qual van acompanyar els seus dos guitarristes (Javi a la rítmica i Alfonso a la solista) i els cors.
DIORAMA de Cerón.
ACCIÓ DE POESIA, MÚSICA, VEU I VÍDEO
20 de novembre de 2013
El paranimf de la UA va acollir aquesta acció de poesia expandida on realitats simultànies de veu, paisatges sonors i visuals es conjunyeixen per a crear una mirada sobre el món.
Amb la poesia i veu de Rocío Cerón, la música d'Alejandra Hernández i el video creat per Mónica Ruiz Loyola, Diorama s'integra precisament entorn del seu nom: una representació en tres que acaba per formar una sola peça que s'integra i desintegra recordant una vegada i una altra, que tot és transitori. L'obra, recolzada pel Fondo Nacional Cultura y Artes de México, representa el treball en col·laboració a partir del llibre Diorama de Cerón, publicat a Espanya per Edicions Amargord (2013).
CONCERTO JOAN AMÈRIC
Presenta el seu últim disc DIRECTAMENT
19 de febrer de 2014
Joan Amèric va interpretar al Col·legi Major les cançons del seu disc Directament. L'autor d'Alzira (València) és sens dubte una de les millors veus i inspiracions aparegudes als 80 expressant-se en català. Admirador de Silvio Rodríguez i Lluís Llach –i açò es reflecteix a la seua música-, en els seus textos adopta compromís social i la seua visió de l'amor/desamor és poètica i lúcida. El seu compromís amb els Països Catalans i la seua exigència musical li caracteritzen.
CONSERVATORI PROFESSIONAL DE MÚSICA GUITARRISTA JOSÉ TOMÁS D'ALACANT.
CICLE DE CONCERTS
27 de febrer a 10 d'abril 2014
Durant els mesos de febrer, març i abril, el MUA va acollir el cicle de concerts del Conservatori Professional de Música Guitarrista José Tomás d'Alacant. Sis concerts que van tenir lloc els dijous a la vesprada en la sala polivalent del museu.
El primer concert va ser oferit pels alumnes del departament de piano que també van tancar el cicle amb la seua interpretació el dia 10 d'abril. El 13 de març van actuar les professores de flauta Ana Osma, Gemma Goday i Raquel Alcantara i la professora de piano Gloria Revert. El quintet de vent format pels professors Gemma Goday (flauta), Reyes Perelló (oboè), Luz Alted (clarinet), Carlos F.García (trompa) i Elena Román (Fagot) va oferir un concert el 13 de març. Els premis extraordinaris 2013 van actuar el 27 de març i 3 d'abril. Amb aquest cicle de concerts, en un escenari com el MUA, la universitat ha comptat amb un conjunt d’interpretacions musicals de notable interès donant veu a joves valors, i reforçant a més els vincles culturals d’ambdues institucions formatives
VOCEMMUS
EL PERSONATGE FEMENÍ EN L'ÒPERA
5 de març de 2014
La companyia lírica alacantina Vocemmus va oferir en el paranimf un projecte líric-didàctic centrat en la figura femenina i en els diferents tipus de dona que podem trobar en les òperes italianes i franceses més conegudes i populars. Sota la direcció artística de Jovita Gómez Couto, les sopranos Ascensión Padilla i Agathe Martínez, el tenor José Luis Luri i el baríton Boris Godin, acompanyats al piano per Shlomo Rodríguez, van interpretar àries de la Bohème de Puccini, i de Rigoletto i La Traviata, de Verdi.
Entre els múltiples esdeveniments organitzats per la companyia lírica en el llevant espanyol destaca el muntatge i la representació en l'abril passat de l'òpera de Lucía di Lammermoor de Donizetti.
PURE PLEASURE
CIA MOU DANSA COREOGRAFIA MÓNICA CERVANTES
26 de març de 2014
Pure pleasure, Bucle i una peça inèdita són les tres propostes que la companyia Mou Dansa va oferir en el Paranimf de la Universitat d'Alacant.
Mou dansa va ser creada en 2008 per Juan Pinillos i Xandy Liberato. Companyia premiada en diversos certàmens nacionals i internacionals: Guanyadora del Certamen coreográfico de Sevilla i premi al millor bailarin: Miguel Tornero. Premi d'interpretació en el Certamen Internacional de Burgos- Nova York i premi a la millor ballarina: Mónica Cervantes en el Certamen Internacional Masdansa de Canàries.
En 2012 naix la primera peça de Juan Pinillos com a creador escènic “Bucle, aproximació a una parella” amb la qual és seleccionat en el Festival Dança en Focus de Brasil i en el Black Box festival de Bulgària.
ALBERT NIETO
Influència del Jazz en el piano espanyol.
1 d’abril de 2014
Albert Nieto va oferir al MUA una vetlada musical plena de jazz i música moderna espanyola. El repertori va incloure Tres piezas de Graciela Jiménez, Cinco invenciones en jazz, de José María García Laborda, El camino más largo de Miguel Hortelano, Preludis 5, 23, 9 y 19 de Nikolai Kapustin i Tres preludis de George Gershwin. Va ser un acte didàctic i divulgatiu molt atractiu en el qual el pianista va oferir a més una explicació sobre gestualitat i presència en la interpretació.
COTIJAZZ BIG BAND
Dirigida per Perico Sambeat
2 d’abril de 2014
La Cotijazz Big Band va actuar al Paranimf de la Universitat d'Alacant, on va interpretar un repertori modern i eclèctic sota la direcció de Perico Sambeat.
Cotijazz Big Band és un col·lectiu de músics que reuneix a professionals del jazz llevantí d'Alacant, Murcia i València. Creada a l'empar del Festival de Jazz de las Torres de Cotillas, Cotijazz, ha aconseguit despertar l'interès de directors tan prestigiosos com els saxofonistes Ramón Cardo, Perico Sambeat, o el trombonista Toni Belenguer. La banda banda va composicions entre altres obres, composicions del saxofonista Perico Sanbeat que mostra la fèrtil relació que ha sabut establir entre el jazz més actual i la música llatina, mediterrània i flamenca. Perico Sambeat és un dels nostres músics de jazz més internacionals, premiat en nombroses ocasions tant pel seu treball com a solista, com per la seua tasca de compositor i arranjador.
LA HISTÒRIA DEL ROCK
direcció musical i artística: Santiago J. Iglesias Hurtado
8 d'abril de 2014
El Paranimf de la Universitat d'Alacant va acollir un any més el concert didàctic La Història del Rock, un recorregut musical amb el qual els espectadors, alumnes d'IES que omplien completament la sala, van poder viatjar des dels orígens del Rock fins a l'actualitat, amb la direcció musical i artística de Santiago J. Iglesias. La posada en escena va comptar amb músics professionals que van interpretar en directe temes propis de cada estil i època del rock, amb projeccions pedagògiques i anècdotes inoblidables de cada cançó.
HUELLAS
Dansa Contemporània UA, Direcció y coreografia: Inma Manresa.
14 maig 2014
El Taller de Dansa Contemporània de la Universitat d'Alacant va presentar al Paranimf, “Huellas”, amb coreografia d'Inma Manresa i text i veu d'Olivia Martínez. 18 alumnes del taller participen en aquest muntatge. Tots ells amb un perfil heterogeni, que va des de persones que entren en contacte amb la dansa contemporània per primera vegada fins a alumnes que han format part del taller en repetides ocasions i fins i tot tenen formació en dansa.
L'espectacle va transmetre la sensibilitat, subtilesa, força i fins i tot la màgia de la sensació més mínima, que en molts moments es queda en nosaltres com un record etern.
GAL·LA 5º I 6º I SOLISTES ENSENYAMENTS PROFESSIONALS
GAL·LA ENSENYAMENTS PROFESSIONALS ( 1er, 2on, 3er I 4º )
28 i 29 de maig de 2014
Fruit de la col·laboració entre la Universitat i el Conservatori de Dansa José Espadero, el Paranimf va comptar amv diverses mostres del treball realitzat en aquest conservatori. Els i les alumnes dels diferents nivells van mostrar els coneixements adquirits durant el curs sobre un escenari que va congregar a un públic nombrós.
INAUGURACIÓ CURSOS D’ESTIU
DUO JAZZ ALESSANDRO CAVALIERE (PIANO) I ANDRÉS LIZÓN (CONTRABAIX)
1 juliol 2014
A l'esplanada del Museu de la Universitat d'Alacant (MUA) va tenir lloc la presentació institucional dels Cursos d'Estiu “Rafael Altamira” amb l'actuació del duo de jazz format per Alessandro Cavaliere i Andrés Lizón.
Els dos músics col·laboren conjugant la seua diversitat en la projecció professional en la música des de les seues trajectòries iniciades com a autodidactes. Andrés Lizón és contrabajista professional i cofundador del Refugio Jazz Club (Alacant), actua en nombroses formacions acompanyant a músics de relleu del panorama jazzístic espanyol i internacional. Alessandro Cavaliere, pianista aficionat en la seua primera joventut, ha anat consolidant el seu recorregut musical actuant en diferents formacions i també com a solista a Itàlia i a Espanya, on actualment resideix.
CONCERT GRUP PELLIKANA
DESPERTA
17 juliol 2014
Dins de la programació cultural dels cursos d'estiu, el grup Pellikana, va presentar a l'esplanada del MUA, els temes del seu últim disc "Desperta!", que dóna nom a la seua gira de 2014.
El grup de la Foia de Castalla va interpretar temes plens d'energia positiva, de temàtica i estil diversos, que reflecteixen la fusió de ritmes que caracteritza al grup, i que li donen un estil propi i madur. Entre tots ells, vam poder gaudir d'un petit homenatge al grup "Al Tall", amb el tema "Les penes són", i un altre homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés, amb "Cançó de la Rosa de Paper". En definitiva, un directe potent i enèrgic que no va deixar a ningú indiferent.
QUE VAYA BONITO de Jorge-Yamam Serrano
Cia. TeatrodeCERCA
10 d’octubre de 2013
El Museu de la Universitat d'Alacant va acollir l'obra Que vaya bonito, de Jorge Yamam Serrano, Premi Moritz FIRATÀRREGA 2012 al millor espectacle i Espectacle Alcover 2013-14. Coproducida per TeatrodeCERCA i FIRATÀRREGA.
TeatrodeCERCA és un col·lectiu que treballa des del 2003 a la creació d'espectacles en espais insòlits que permeten un contacte molt proper amb el públic. Ens va presentar una obra diferent en la qual els personatges s'acomiadaven del vell i petit paper interpretat en les seues vides celebrant-ho amb els seus.
La companyia teatral La Dependent va representar al Paranimf Homenatge a T, espectacle multidisciplinari que rendeix homenatge a Ovidi Montllor, en el qual s'explica la història de Teresa Mora i la seua aventura vital. Mitjançant la cançó d'Ovidi "Homenatge a Teresa", la proposta visual juga amb el temps i amb el misteri, i l'argument ens ofereix la llibertat i la imaginació que Teresa personifica a una època caracteritzada per la mediocritat i l'obscurantisme.
COS A COS de Juan Luis Mira
Teatre Universitari UA, direcció: Tomàs Mestre
22 d'octubre de 2013
Al 25 aniversari de l'Aula de Teatre de la UA, els alumnes d'aquest grup cultural van representar en el Paranimf l'obra Cos a cos davant un públic integrat per alumnes d'IES. Cos a cos és l'adaptació al valencià de A salto de cama, de Juanluís Mira, que va obtenir el premi de teatre Tricicle, ‘Por humor al arte’. Traduïda per Sandra Montserrat, i dirigida per Tomàs Mestre, Cos a cos, comèdia pugilística, mostra les relacions de parella com un vertader combat de boxa, on l'amor, l'ambició, l'estratègia o el sou formen part d'aquest enfrontament de sis assalts i mig.
LISÍSTRATA D'ARISTÒFANES
Aula de Teatre Universitat d'Alacant.
Direcció: Andrés Vinaches y Tomás Mestre.
31 d'octubre de 2013
EL NO de VIRGILIO PIÑERA
LAULATEATRO
12 de novembre de 2013
Laulateatro, col·lectiu que sorgeix del desig d'aprendre i expressar-se mitjançant el teatre, va representar en el Col·legi Major l’obra El no de Virgilio Piñera, en la qual dos joves, Vicente i Emilia, decideixen donar-se el “no” a una sola cosa i a un munt de gent obstinada a fer-los dir sí. A propòsit del centenari del naixement de Virgilio Piñera, LaulaTeatro vol “reivindicar el valor dramàtic dels seus textos, la seua frescor i la seua intel·ligència, la seua capacitat d'estranyar-nos davant nosaltres mateixos de la mà de l'humor més absurd”.
EL ANZUELO DE FENISA de Lope de Vega
Aula de Teatre Universitat d'Alacant. Versió i direcció: Ricardo Arqueros.
13 de novembre de 2013
L'Aula de Teatre de la UA va representar en el paranimf davant d’alumnes de secundària aquest text divertit, modern i amb continguts morals i ètics tan importants com la independència de la dona o el dret a un treball digne. L'obra està basada en el desè conte del vuitè dia del Decamerón de Boccaccio. Fenisa, una dama de la cort de Palerm, intenta cortejar al ric mercader Lucindo per a així beneficiar-se del seu patrimoni.
AQUEL AIRE INFINITO de Lluïsa Cunillé
COMPANYIA HONGARESA DE TEATRE
14 de novembre de 2013
A càrrec de la Companyia Hongaresa de Teatre es va escenificar al Col·legi Major l'obra de Lluisa Cunillé Aquel aire infinito. L'obra, dirigida per Paco Zarzoso i representada per Lola López i Pep Ricart ens endinsa per l'univers dels mites i les tragèdies clàssiques, rastrejant la presència d'Ulisses, Electra, Fedra, Medea i Antígona per les cantonades de la ciutat actual.
MACEDONIA CIRCUS – GALA CIRCARTE
V Festival Circarte Alacant 16 - 24 novIembre 2013
23 de novembre de 2013
“Circarte - V Festival de Circo i otras artes por todas partes”, amb un programa replet d'actuacions de circ, teatre, música i tallers circenses en diferents punts de la localitat, va portar al Paranimf de la UA la Gal·la Circarte. L'espectacle va ser creat especialment per a l'ocasió amb 15 artistes en escena com els granadins Zen del Sur amb la seua simetria, equilibris i música en directe; les catalanes Capicúa i les seues acrobàcies aèries o la jove trouppe murciana d'acròbates UpArte i la seua potència, plasticitat i adrenalina sense límits.
El SUEÑO DE UNA NOCHE DE VERANO, De William Shakespeare
Grup de Teatre de la Universitat Permanent, Universitat d'Alacant.
10 de desembre de 2013
El grup de teatre d'alumnes de la Universitat Permanent de la UA dirigits per Eloísa Azorín van estrenar l'obra El sueño de una noche de verano, que la directora ha volgut actualitzar portant el relat a una ciutat en els anys seixanta del segle XX. Escrita per William Shakespeare al voltant de 1595 està considerada com un dels grans clàssics de la literatura universal. Va ser interpretada per Juan Cifuentes, Charo Felipe, Antonio Boronat, Eti Pascual, Fracisco Palma, María Jarillo, Mª Antonia López, Brega Dura, Candy Moreno, Lucia Francisco, Eloisa Azorín, Roberto Sparano.
Quatre-Cents! LA COMÈDIA DEL SEGLE XV
CRIT companyia de teatre.
5 de febrer de 2014
El Paranimf va acollir la representació de Quatre-Cents! La comèdia del segle XV, a partir de textos i cançons valencianes en la qual tres artistes fallers construeixen una falla sobre València i els valencians i, per a fer aquest, emprenen un viatge en clau de comèdia al nostre segle d'or. Les cançons, interpretades en directe, van ser 'Albà', 'Cançó morisca', 'Cant de la Sibil·la', 'Misteri d’ Elx', 'Cant de Batre', 'Goigs', 'Els Anguiles de l’Albufera', 'Marxa mora'. L'obra, dirigida per Pep Sanchis amb textos d'Anna Marí i Daniel Tormo, està interpretada per Núria Martín, Daniel Tormo i Anna Marí i ha comptat amb l'assessorament faller de Na Jordana.
TROBADA AMB EL DIRECTOR CHEMA GARCÍA IBARRA .
Retrospectiva sobre la seu obra.
6 de febrer de 2014
All Col·legi Major de la UA va tenir lloc la trobada amb Chema García Ibarra, que va consistir en la projecció de diversos curtmetratges i videoclips, i el posterior col·loqui amb amb el director de cinema.
Nascut a Elx en 1980 García-Ibarra és llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat d'Alacant. Ha rebut més de 100 guardons internacionalsa la categoria de curtmetratge en els festivals de Cannes, Sundance, Berlín, o el Chicago Film Festival. A més, com a director de videoclips, ha col·laborat amb grups com Klaus & Kinski, Alondra Bentley, o Parade.
NORA
Produccion El Soterrani (Picassent).
13 de febrer de 2014
La nova companyia teatral El Soterrani de Picassent ens va mostrar en el Col·legi Major el seu primer espectacle, documentat en casos reals. Obra de teatre escrita i interpretada en valencià per Jesica Fortuny i dirigida per Pau Blanco, sobre una dona que decideix donar-li un gir a la seua situació personal. La dificultat econòmica general obliga a Nora a fer canvis particulars de la seua circumstància vital. Amb la humanitat que desprèn la protagonista, l'espectador comparteix amb ella el seu viatge cap a una nova realitat.
ACORAR
Produccions de ferro
26 de febrer de 2014
Al Paranimf va tenir lloc la representació d'Acorar, un monòleg de Produccions De Ferro, dirigit per Rafael Duran, escrita i protagonitzada per Toni Gomila.
L'obra és una reflexió sobre la identitat col·lectiva dels pobles, sobre què és el que ens defineix, què és el que fa que encara existisca la nostra comunitat. El text pren com a excusa narrativa la descripció d'una jornada de la matança del porc a Mallorca. I d'ací sorgeix el títol de l'espectacle. El de ‘acorar’ –de ‘cor’, era un treball reservat al més expert, perquè no és gens senzill, i en l'actualitat molt pocs saben fer-ho. A partir d'un minúscul fet quotidià oferim una visió universal que provoca una reflexió en l'espectador sobre el seu món més íntim. "Arribarem a la secreta intimitat de cadascun perquè el que oferim és universal", diu la companyia.
BACANTES de Eurípides
La Nave de Argo.
27 de febrer de 2014
La Nave Argo va representar Bacantes d'Eurípides a Paranimf de la Universitat d'Alacant davant d’alumnes de instituts d’educació secundària. Es tracta d'una obra d'especial interès per ser l'única tragèdia que parla de Dióniso i dels misteris dionisiacs i perquè enfronta dues actituds vitals.
La Nave Argo és un grup de teatre que van formar en 2010 alumnes de secundària del Col·legi Immaculada-Jesuítas d'Alacant. En 2012 van obtenir el 1er premi en el Certamen Compitalia amb Medea. En 2013, amb Bacantes, van ser finalistes en el Certamen Nacional de Teatre Grecollatí, organitzat pel Ministerio de Educación, Cultura y Deportes
MANDIBULA AFILADA de Carles Alberola
Saineters Teatre
11 de març de 2014
A càrrec de Saineters i sota la direcció de Tomàs Mestre, es va escenificar en el Paranimf aquesta obra fresca, actual i dinàmica que va connectar ràpidament amb un públic jove, en gran part estudiants de secundària. Escrita per Carles Alberola, un nom clau com a director, escriptor i actor en el teatre i com a director i actor en l'audiovisual valencià, és un muntatge amb un paper molt imortant de l’escenografia i il·lumnació. Joan Nave (Joan) i Elena Candela (Laura) van interpretar aquesta història d'il·lusions, una crònica de la fustración: somnis i amors, la puresa i ingenuïtat de l'adolescència.
LUCRÈCIA o Roma Lliure
La Trup.
12 de març de 2014
El Paranimf va acollir la representació de Lucrecia o Roma lliure, dirigida per Sergi Marí. És una joia de la literatura neoclàssica en català i una peça d'una força dramàtica sorprenent, que conté l'essència de la tragèdia clàssica, d'arrel francesa i els primers passos cap al drama burgès. Aquesta obra de 1769, de l'il·lustrat menorquí Joan Ramis, no havia estat mai representada en versió íntegra. Els seu versos alexandrins, els quals ens conten les vicisituds de l'heroïna romana que defensa la seva dignitat i l'imperi de la raó contra la passió i la tirania del príncep Tarquino, arriben perfectament al públic d'avui. La companyia La Trup, que ha nascut amb aquest projecte, treballa per la recuperació d'obres clàssiques i barroques.
EL MONO
Xavi Castillo. Pot de Plom Teatre.
6 de maig de 2014
Pot de Plom Teatre representó en el MUA El Mono. A partir de les retallades en tots el ámbits: educació, sanitat, investigació, ajudes socials, dependencia, l’equip de Pot de Plom va posar-se a "veriuar" si la societat sencera està patint una regressió evolutiva i les conclusions van ser desoladores. L'apocalipsi ha arribat i a l'espectacle es van mostra les claus de la salvació i l'auténtica veritat.
MICROteatro de ANDAR POR CASA
Aula Teatro Universidad de Alicante
8 de maig de 2014
L'Aula de Teatre de la UA va estrenar al MUA Microteatro de andar por casa, dirigit per Pascual Carbonell. Nou autors i vint actors i actrius van donar vida a més de trenta personatges en aquest muntatge pensat per a ser representat en espais no convencionals, el qual tracta sobre “el tema universal: el desamor”. “Històries que es desenvolupen en un museu, la universitat, en ple carrer, en la meitat de la nostra vida perquè la vida és un gran escenari i nosaltres actuem en ell”.
Conferència de l'escriptora Dominca Radulescu
Lectura dramatitzada.
12 de maig de 2014
Al Centre Benedetti va tenir lloc la conferència de l’escriptora romanesa Domnica Radulescu i la lectura dramatitzada de la seua obra "Las Vírgenes de Sevilla". Aquest text aborda l'experiència diaspórica amb frescor i dinamisme, però també amb reflexions profundes sobre identitats perdudes i oposades, quan s'és dona migrant. L'agonizante pregunta-leitmotiv: on està la llar?, provoca una allau de confessions que culminen amb un desenllaç sorprenent, tot açò brodat sobre un diàleg molt àgil, carregat d'ironia i de tocs de l'absurd.
MARAVILLOSO
Associació Cultural +Arte.
15 de maig de 2014
L'associació cultural +Arte va escenificar davant alumnes d'Instituts de Secundària al Paranimf de la UA l'obra Maravilloso, primera adaptació en castellà de l'aclamada comèdia anglesa: “Beautiful Thing” de Jonathan Harvey. Traduïda per Laura Mallorquí i dirigida per Noé Vicente, és una producció de l'Ajuntament de Sant Joan en la qual col·labora el col·lectiu Diversitat.
Els dies a Alacant es desperten molt calorosos. El primer amor, les ganes de viure, les hormones… una difícil barreja que farà que sorgisca alguna cosa meravellosa.
LAS ASAMBLEÍSTAS, de Aristófanes
Direcció i dramatúrgia: Ricardo Arqueros.
20 de maig de 2014
L'Aula de Teatre de la Universitat d'Alacant va estrenar en l'Amfiteatre de l'Aulari II Las Asambleístas, d'Aristófanes, amb muntatge i direcció de Ricardo Arqueros. El director trasllada l'acció del món clàssic als “convulsos anys 60” a Grècia i afirma que la situació que va descriure Aristófanes l'any 392 a. C. podria traslladar-se al despertar dels anys 60 i fins i tot a l'actualitat. L'Assemblea de les dones compta amb totes les característiques del millor teatre d'Aristófanes: la crítica social, el pla fantàstic, l'heroïna ideal, i el món a l'inrevés. Està sembrada de frases enginyoses, línies de diàleg hilarants, una tipificació de personatges divertidíssima i un gran final feliç.
COREOGRAFÍA REDIBUJADA
Francisco Leiva.
23 de maig de 2014
"Coreografia redibujada" és el títol d'una acció experimental que s'emmarca en la recerca sobre processos projectuals a través del dibuix: "Sincronitzacions". Es tracta d'una contínua construcció d'un paisatge sobre les antigues capes de dibuixos registrats. L'experiment consisteix a realitzar 10 sessions de dibuix i registrar-les en una presa fixa. És un bucle on cada nova sessió de dibuix es realitza alhora que es projecta la sessió anterior. Se centra a estudiar les interaccions que les sessions passades provocaran en cada nou dibuix.
L'acció en el MUA va ser l'última sessió d'aquesta primera sèrie (10/10). Una oportunitat d'obrir un debat, de manera lúdica, sobre la importància del dibuix com a mecanisme de creació.
REPOKER DE AUTORES
Aula de teatre de la Universitat d'Alacant.
30 de maig de 2014
Els alumnes del taller taller Como interpretar a los grandes autores del teatro universal, impartit per Pascual Carbonell i organitzat pel Servei de Llengües i Cultures van estrenar Repoker de autores en el Col·legi major. Va consistir en una selecció d'escenes d'obres de Shakespeare, Molière, F.G. Lorca ,T. Williams i A. Miler treballades durant el taller. Des d'Otelo a Willy Loman, passant pel Tartufo, Yerma i la Gata sobre la teulada de zinc, personatges tots ells universals d'obres totes elles universals.
LA MEMORIA DE LOS OBJETOS
.Aula de teatro de la Universidad Permanente
12 de juny de 2014
El Paranimf de la Universitat d'Alacant va acollir l’estrena de l'obra La memoria de los objetos, a càrrec del Grup de Teatre de la UPUA i amb dramatúrgia i direcció de Pascual Carbonell.
La història pretén traslladar la idea que els nostres majors “no són objectes de segona mà, usats, gastats, vells: tenen molt a dir sobre el que ens passa. Hem de parar-nos a escoltar-los, perquè les seues històries són part de la nostra història. I ningú millor que ells per a explicar-les”. En un Rastre, un d'aqueixos mercats ambulants, Eleuteria (Elu), ven els seus objectes usats, gastats, vells. Darrere de cada objecte hi ha una història: la història de la transició del nostre país viscuda per cadascun dels protagonistes, éssers anònims que van patir, van riure, es van enamorar i van viure una època en la qual tot estava per estrenar.
MICROteatro de ANDAR POR CASA
Aula Teatre Universitat d'Alacant
9 de juliol de 2014
MUA
UN CAMPUS DE CINE. CINEMA A L’AIRE LLIURE
9 a 23 de juliol de 2014
La Universitat d'Alacant va oferir durant el mes de juliol Un Campus de Cine, un cicle de tres pel·lícules projectades a l'aire lliure en l'Amfiteatre de l'Aulari II.
El 9 de juliol va començar el cicle amb Gravity, d'Alfonso Cuarón. El 16 de juliol es va projectar 500 dies junts, una comèdia fresca d'estiu de Marc Webb per a tots els públics. El 23 de juliol va acabar el cicle amb Persèpolis, doblada al català. Relat de l'evolució d'Iran vista pels ulls d'una xiqueta, Persèpolis és una cinta d'animació realitzada per Vincent Paronnaud i Marjane Satrapi, l'autora del còmic original, que va obtenir el premi del jurat en el Festival de Cannes.
CONCERTS DE NADAL CORAL DE LA UA
Director Àngel Lluis Ferrando
Desembre de 2013
La Coral de la Universitat d'Alacant dirigida per Àngel Lluís Ferrando, ofeció en el mes de desembre cinc concerts de Nadal: el dia 11 a Sant Vicent del Raspeig; el dia 13 a la Concatedral de Sant Nicolás d'Alacant; el dia 14 al Centre Comercial Gran Via d'Alacant; i el dia 15 al Centre d'Art Taller d'Ivars de Benissa, aquest últim a benefici de l'Associació Espanyola contra el Càncer.
El repertori va estar compost en la seua majoria per cançons tradicionals catalanes o valencianes. Van destacar la versió de 'Et vull' (lletra del poeta Mario Benedetti) amb els solos d'alguns dels membres del cor i el tema 'Good News'.
CORAL DE LA UNIVERSIDAD DE ALICANTE
Dirección: Ramón Jover
21 de maig de 2014
La Coral de la Universitat d'Alacant, sota la direcció de Ramón Jover, va oferir un concert al Saló d'Actes de la Facultat d'Educació. Tota la interpretació va ser a capella, circumstància que va permetre apreciar tota la bellesa de l'afinación natural de la veu. El repertori va abastar des de la polifonia dels segles XV i XVI fins a l'actualitat. El cor va interpretar entre altres obres ‘Hanacpachap cussicuinin', himne processional en llengua quechua de Perú. Al costat d'aquest concert,la Coral va realitzar un concert a la Concatedral de Sant Nicolás i va participar, entre uns altres, en diversos doctorats Honoris causa i en l'acte institucional de clausura de l'any acadèmic.
Orquestra filharmònica de la universitat d'Alacant
L'Orquestra filharmònica de la universitat d'Alacant, sota la direcció de Mihnea Ignat, va realitzar al llarg del curs 2013-14 tres trobades en els quals es van celebrar els següents concerts, molts d'ells a benefici d'associacions sense ànim de lucre
CONCERT Veu solidària amb el PARKINSON
Veu Quartet, Quartet de corda i Paula Corones, Solista piano
27 de novembre de 2013
El Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística va organitzar al paranimf el concert la recaptació del qual es va destinar a l'Associació del Parkinson d'Alacant.
Sota la direcció artística de Mihnea Ignat, el concert va estar a càrrec del quartet de corda VEU Quartet i la renombrada pianista malaguenya Paula Corones.
Veu Quartet és una formació de càmera que té el seu origen en el si de l'OFUA. El quartet de corda està format per Carolina Martínez Báez-Otermín (violí), Amelia García (violí), Igor Kovalchuck (viola) i Pedro Bonilla García (violochelo).Al concert solidari van interpretar les obres Xicoteta Serenata Nocturna de Mozart, L'Oració del torero, de J. Turina, Libertango de A. Piazzolla, Palladio de K. Jenkins i Entertainer J. Joplin.
Paula Corones, prestigiosa pianista amb nombrosos premis nacionals i internacionals, és especialista en música espanyola i ja havia actuat com a solista al costat de l'Orquestra Filharmònica de la UA en un cicle de concerts. En aquesta ocasió va interpretar Dones espanyoles de J. Turina, Dansa de la gitana d'I. Halffter, Serenata Andalusa de M. de Falla,Gran vals brillant d'I. Ocón, Porta de terra d'I. Albéniz i Allegro de concert I. Granados.
CONCERT DE NADAL. CONCERT EN FAMÍLIA
OFUA. ORQUESTRA FILHARMÒNICA D'UNIVERSITAT D'ALACANT
Director Mihnea Ignat
Desembre de 2013
La Universitat d'Alacant va oferir també enguany els seus tradicionals Concerts de Nadal a càrrec l'Orquestra Filharmònica de la UA, sota la direcció de Mihnea Ignat. Van actuar el dimecres 18 de desembre a l'Auditori ADOC d'Elda i el dijous 19 de desembre en l'Auditori El Teular de Cocentaina.
L'Orquestra també va interpretar un especial Concert en Família el matí del dissabte 21 de desembre al Centre Comercial Gran Via d'Alacant i el mateix dissabte a la vesprada, va actuar de nou a l'Auditori de la Diputació d'Alacant en el Concert Rotary-Universitat d'Alacant la recaptació de la qual es va donar íntegrament a Càrites Alacant.
Van acompanyar com a solistes a l'OFUA en les seues actuacions les sopranos Teresa Albero i Laia Cladellas i el tenor Javier Peláez. El programa incloïa àries i duos famosos d'òpera i sarsuela com la Suite de l'òpera Carmen de Bizet, valses cèlebres i obres molt conegudes del repertori espanyol com El barret de tres becs de Manuel de Falla.
CONCERT DE PRIMAVERA. CONCERT EN FAMÍLIA
ORQUESTRA FILHARMÒNICA DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT
20 de març de 2014
L'OFUA, dirigida per Mihnea Ignat i amb amb el reconegut pianista romanés Silvan Negru%u021Biu com a solista va oferir quatre Concerts de Primavera amb un programa ple d'esperit romàntic.
En la primera part l'orquestra va acompanyar a Silvan Negru%u021Biu en el famós Concert per a piano i orquestra Nº5 en el meu bemoll major “L'Emperador” de L. van Beethoven. En la segona part va interpretar la Simfonia Nº5 Op.64 en el meu menor de P. I. Tchaikovsky.
El concert del 20 de març al Paranimf va destinar la seua recaptació a benefici del Centre d'Educació Especial ALINUR. El segon concert va tenir lloc el 21 de març a la Casa de Cultura de L'Alfàs del Pi.
El concert del 22 de març en l'ADDA va destinar la seua recaptació a benefici de l'Associació APSA.
El dissabte 22 de març el Paranimf va acollir el Concert en Família, divertit i participatiu durant el qual els més xicotets van poder viure molt d'a prop una orquestra filharmònica i van interactuar de forma directa amb el seu director i amb els músics. El programa incloïa fragments de la Simfonia No. 5 Op. 64 de P. I. Tchaikovsky, una obra que mostra totes les possibilitats expressives de la música clàssica simfònica.
ORQUESTRA FILHARMÒNICA DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT
director titular i artístic Mihnea Ignat. Solista violí Maciej Strzelecki
Concert d'estiu.VEU SOLIDÀRIA a benefici d'Associació Vincles Infantils.
5 juliol 2014
El director titular i artístic de l'Orquestra Filharmònica de la Universitat d'Alacant, Mihnea Ignat, va triar per als concerts d'estiu un programa compost per dues obres fonamentals del repertori orquestral clàssic-romàntic alemany: Concert per a violí i orquestra en re Major Op. 77 de J. Brahms , amb el jove solista i guardonat virtuós polonés Maciej Strzelecki, alumne de la Càtedra de Violí "Telefónica" de l'Escola Superior de Música Regna Sofia de Madrid, i Simfonia No. 5 Op. 67 en do menor de L. van Beethoven.
L'OFUA va oferir quatre concerts d'estiu. El primer va tenir lloc el 2 de juliol a la plaça Els Xorros de Polop de la Marina. El 3 de juliol va actuar al Teatre Chapí de Villena com a part dels actes d'inauguració dels cursos estiu. El 5 juliol l'Auditori Provincial de la Diputació d'Alacant (ADDA) va ser l'escenari del tercer Concert d'Estiu, en aquesta ocasió amb una fi solidària a benefici d'Associació Vincles Infantils d'Alacant. El programa va finalitzar el 6 de juliol al Parc Barranc de la Font de Xixona.
L'Orquestra Filharmònica de la Universitat d'Alacant (OFUA) i el seu director titular i artístic, Mihnea Ignat, van ser seleccionats per a participar com a orquestra resident en el prestigiós curs i festival d'estiu MusicFest 2014 de Perusa, el major festival d'Itàlia per a músics joves.
Durant la seua estada a Perusa els integrants de l'OFUA van interactuar en 16 concerts amb grans músics i solistes internacionals, i van interpretar 16 repertoris musicals diferents .
Taller de cinema en VOSE. Matins de cinema a la UA
El Museu d'Art Contemporani d'Alacant va acollir del 17 d'octubre al 19 de desembre el taller de Vesprades de Cinema en el MACA, centrat aquesta vegada en la comèdia, des dels seus principis fins als nostres dies. El cicle va comptar amb les següents pel·lícules: el 17 d'octubre Duck Soup (1933), el 24 d'octubre The Philadelphia Story (1940), el 31 d'octubre Arsenic and Old Lace (1944), el 7 de novembre Plácido (1961), el 14 de novembre Front Page (1974), el 21 de novembre Young Frankenstein (1974), el 28 de novembre de Love and Death (1975), el 5 de desembre Airplane! (1980), el 12 de desembre A fish called Wanda (1988), el 19 de desembre Hot Fuzz (2007).
L'Aula de Cinema de la UA va organitzar el cicle de Cinema de Nadal en la Seu Ciutat d'Alacant. El programa va comptar amb cinc pel·lícules d'animació d'Hayao Miyakazi. Es van projectar les següents pel·lícules: el 26 de desembre Kaze no Tani no Naushika (1984), el 27 de desembre Tenkû no Shiro Rapyuta (1986), el 30 de desembre Tonari no Totoro (1988), el 2 de gener G Majo no takkyûbin (1989), el 3 de gener Gake no Ue no Ponyo (2008).
Del 13 de gener al 24 de març
L'Aula de Cinema i la Seu Ciutat d'Alacant van programar tres mesos amb l'obra de Stanley Kubrick, fotògraf, director de cinema, guionista i productor nord-americà. El cicle va comptar amb les següents projeccions: el 13 de gener Killer's Kiss (1955), el 20 de gener The killing (1956), el 27 de gener Paths of Glory (1957), el 3 de febrer Spartacus (1960), el 10 de febrer Lolita (1962), el 17 de febrer 2001: A space Odyssey (1968), el 24 de febrer A Clockwork Orange (1971), el 3 de març Barry Lyndon (1975), el 10 de març The Shining (1980), el 17 de març Full Metall Jacket (1987), el 24 de març Eyes Wide Shut , 1999.
Del 30 de gener al 10 d'abril de 2014.
La Universitat d'Alacant, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Benidorm i d'Escola Valenciana, programa el cicle de Cinema en Valencià, que va oferir, de gener a abril, cinema d'estrena en valencià. Les pel·lícules van ser: el 30 de gener Món petit (2013), el 13 de febrer Blue Jasmine (2013), el 27 de febrer Gru, el meu dolent preferit 2 (2013), el 13 de març Menú Degustació (2013), el 27 de març T ots volem el millor per a ella (2013), el 10 d'abril Frozen. El regne del gel (2013).
6 de febrer de 2014
Chema García Ibarra, cineasta alacantí premiat en Sundance i Berlinale, va participar en una trobada en el qual es va fer una retrospectiva de la seua obra. L'activitat, organitzada per l'Aula de Cinema de la UA, es va centrar en la projecció de diversos curtmetratges i videoclips, i el posterior col·loqui amb el director, antic alumne de la Universitat d'Alacant. Retrospectiva organitzada perquè l'estudiant, i qualsevol aficionat el cinema, tinguera una trobada interessant i enriquidor amb un autor alacantí que premiat en múltiples ocasions en certàmens internacionals.
“Paul Thomas Anderson als noranta ,”, " L'enemic invisible" , i " Guionistes en dificultats"
Del 20 de febrer al 15 de maig.
L'Aula de Cinema del Servei de Llengües i Cultura de la Universitat d'Alacant va començar el segon quadrimestre del curs 13/14 amb el taller de cinema en VOSE en el campus, que incloïa tres petits cicles: P aul Thomas Anderson als noranta , L'enemic invisible , i Guionistes en dificultats . Els cicles van comptar amb les següents pel·lícules: El 20 de febrer Magnolia (1999), el 27 de febrer Boogie Nights (1997), el 6 de març Lost Patrol (1934) , el 13 de març Cat People (1942) , el 20 de març Jaws (1975), el 27 de març Signs (2002), el 3 d'abril Sunset Blvd (1950) , el 10 d'abril The bad and the beautiful (1952), el 8 de maig Barton Fink (1991) , el 15 de maig The player (1992).
El Museu d'Art Contemporani d'Alacant va acollir del 18 de febrer al 13 de maig de 2014 el taller de Vesprades de Cinema en el MACA, amb tres cicles titulats Jean Renoir als trenta , Wes Anderson i Edgar G. Ulmer . Les pel·lícules projectades van ser: el 18 de febrer Toni (1935), el 25 de febrer La règle du jeu (1939), el 4 de març The Royal Tenenbaums (2001), l'11 de març Life Aquatic (2004), el 18 de març The Darjeeling Limited (2007), el 25 de març Fantastic Mr. Fox (2009), l'1 d'abril Bluebeard (1944), el 8 d'abril Strange Illusion (1945), el 6 de maig Detour (1945), i el 13 de maig Strange Woman ( 1946).
El director i guionista Ángel Puado, també treballador de la Universitat d'Alacant, va projectar el seu primer llargmetratge El Perro Naranja en el Saló d'Actes de la Facultat d'Educació de la UA. La pel·lícula narra els dubtes existencials de quatre adults però, “también tenen algunes coses clares en un període de maduració personal que no els portarà a cap lloc”, detalla el director.
Del 21 de març al 17 de maig de 2014
La Universitat d'Alacant i La Cívica-Escola Valenciana van organitzar un nou cicle de Cinema en valencià en el Museu d'Art Contemporani d'Alacant, que es va celebrar del 21 de març al 17 de maig de 2014, amb dues sessions per a la pel·lícula infantil (divendres i diumenge), i una sessió per a la pel·lícula juvenil. Així les sessions van ser: el 21 i 23 de març Ice Age 4 (2012), el 22 de març El hòbbit: Un viatge inesperat (2012), el 28 i 30 de març Epic (2013), el 29 de març El que el dia deu a la nit (2012), el 4 i 6 d'abril Gru, el meu dolent preferit 2 (2013), el 5 d'abril Insensibles (2012), l'11 i 13 d'abril Els Croods (2013). el 12 d'abril Els avantatges de ser un marginat (2012), el 9 i l'11 de maig Turbo (2013), el 10 de maig Kon Tiki (2012), el 16 i 18 de maig, Frozen: El regne del gel (20139 i el 17 maig Abans del capvespre (2013).
Del 9 al 23 de juliol
La Universitat d'Alacant va oferir durant el mes de juliol “Un Campus de Cinema”, un cicle de tres pel·lícules que es van projectar en VOSE a l'aire lliure en l'Amfiteatre de l'Aulari II. Les sessions van ser, el 9 de juliol Gravity (2013), el 16 de juliol 500 days of summer (2012), i el 23 de juliol Persépolis (2012).
Del 4 al 14 de agost
La programació cultural de la UA va continuar a l'agost amb un cicle de cinema en versió original subtitulada en castellà en la Seu Ciutat d'Alacant. En aquesta ocasió, la programació es va centrar en l'obra del director alemany Ernst Lubitsch. Les pel·lícules projectades van ser, el 4 d'agost One Hour With You (1932), el 5 d'agost Design For Living (1933), el 6 d'agost The Merry Widow (1934), el 7 D'Agost Bluebeard’s Eighth Wife (1938), el 8 d'agost Ninotchka (1939), l'11 D'Agost The Shop Around The Corner (1940), el 12 d'agost That Uncertain Feeling (1941), el 13 d'agost To Be Or Not To Be (1942) i el 14 d'agost Heaven Can Wait (1943).
Arts Plàstiques
- L'art de la fotografia en blanc i negre –Javier Serrano
- Fotografia creativa – Javier Guijarro
- Pintura a l'aire lliure- María Dolores Mulá
- Fotografia digital bàsica - Roberto Ruiz de Zafra
- Tècniques líquides: figura, paisatge i abstracció.
Cinema
- Les vesprades de cinema.Cinema en versió original –Raúl García
- Els matins de cinema. Cinema en versió original. – Raúl García
- Mirar el cinema -Fernando Embid
- El curtmetratge: conèixer i analitzar el gènere -Antonio Sempere
Dansa
- Taller de Dansa Contemporània - Inmaculada Manresa López
- Taller de Dansa. L'Art del Moviment - Cruz Vicedo Fuster
- Danses del món.- Rubén Marín
Divulgació
- Creació de video bàsic en Mac - Patrick Vázquez
- Producció i gestió d'actes culturals. Com crear i vendre un espectacle.- Alejandra Pérez Román
Escriptura
- Club de lectura. De lectors per plaure –Sergio Galindo
- Club de lectura en la Seu. De lectors per plaure –Sergio Galindo
- Escriure ficció o matar a García Márquez.- Mariano Catoni
Música
- Taller d'elements específics de tècnica avançada per a instrumentistes de corda - Carolina Martínez Báez-Otermín
- Taller de guitarra contemporània - Santiago Iglesias
- Capella de Ministrers - Carles Magraner i Béatrice Traver
- Taller de percussió flamenca - Antonio Corretges
- Taller de percussió llatina - Pakito Baeza
- Les músiques actuals. - Francisco Cánovas
Oratòria
- Taller de comunicació oral - Marisela Romero i Josefina Ruiz
- Tècniques de preparació d'un discurs i d'un debat – Sandra Montserrat
- Curs de narració i expressió oral en valencià. Contem contes.- Rosa Fraj
Periodisme
- Periodisme de recerca -Mariano Sánchez
- Fotoperiodisme – José Soto
Teatre
- Descobrint el nostre clown – Susana Giner
- Iniciació a la interpretació de textos.- Sandra Huesca.
Arts Plàstiques
- Taller de pintura gestual - Mª Dolores Mulá
- Taller de fotografia creativa avançat –Javier Guijarro
- Taller d'adreça de fotografia per a cinema digital - Alberto Gutiérrez Díaz
- Arts plàstiques visuals a Alacant -Juan Antonio Roche
- Tinta xinesa: Sumi-i, tècnica seca i il·lustració - Olga Diego
- Photoshop aplicat a l'art i la cultura - Javier Ortíz i Carlos Alcaraz
Cinema
- Els matins de cinema en el MACA.Cinema en versió original – Raúl García
- Els matins de cinema en la UA.Cinema en versió original. –Raúl García
- Grans mestres de la història del cinema. - Israel Gil
- Crítica cinematogràfica - Antonio Sempere
Divulgació
- Filoxarxar: filosofar a la xarxa- Enric Sanabre Carbonell
- Unicómic- José Rovira Collado
- Gestió de béns culturals, propietat intel·lectual, mecenatge i difusió.- Joan Llinares
Escriptura
- Escriptura de comèdia per a cinema i tv.– José R. Carralero
- Novel·la negra –Mariano Sánchez Soler
Música
- Anys 60 i 70: el rock and roll segons els seus millors intèrprets- Israel Gil
- Introducció a la història del jazz - Gabriel Mirelman
- Percussió flamenca - Antonio Corretges
- Manual de gestió per a grups de música i artistes - José Luis López Lorente
- Percussió llatina.- Pakito Baeza.
- Taller d'elements específics de tècnica avançada per a instrumentistes de corda - Carolina Martínez Báez-Otermín
Oratòria
- Comunicació oral - Marisela Romero i Josefina Ruiz
- Taller de veu –Sandra Huesca
Teatre
- Taller d'interpretació: grans personatges del teatre universal - Pascual Carbonell
- Descobrint el nostre clown – Susana Giner
- El llenguatge dels titelles i els ombres - Juan Luis Mira
- Les tècniques de dramatització en l'ensenyament de llengües.- Victoria Guillén i Ángel Romero.
- Curs d'iniciació a la comèdia dell'art- José Gabriel Campos
- Taller de tècnica per a la pràctica escènica.- Ana Sala Burgos.
- Cos, moviment i acció: cap a noves dramatúrgies- Vera Lebrón.
Periodisme
- Fotoperiodisme - José Manuel Soto Tornero
Dansa
-Taller d'expressió corporal i dansa contemporània - Rubén Martín
PREMI Jose Miguel Palao Heaven's door
PREMI Manuel Mates Gos i gat
PREMI Maria Dels Angeles Vallina Mirada de tardor
ACCESIT Ana Cisneros calle villavieja
PREMI MENOR 16 anys Dersu Lopez dona major que fuma mico
ACCESIT Eduardo Moreno Jo també com
L'Orquestra Filharmònica de la Universitat d'Alacant va convocar proves d'admissió en les següents especialitats instrumentals:
- Cordes: violí, viola, violoncel i contrabaix
- Vents: flauta, oboè, clarinet, fagot, trompa, trompeta, trombó i tuba
- Percussió
Les proves es van realitzar en el mes d'octubre en el Col·legi Major de la Universitat d'Alacant
La Coral Universitària va convocar proves d'admissió per a sopranos, alts, tenors, barítons-baixos. Les proves es van realitzar el mes d'octubre en la Sala Salvador Allèn del PIC i en la Sala Aifos de l'edifici de la Facultat de Filosofia i Lletres.
Convocatòria per a adjudicar la direcció, muntatge de dues obres de teatre en la Universitat d'Alacant
Modalitat de promoció cultural: projecte de muntatge d'una obra d'autor clàssic en qualsevol de les llengües oficials de la Comunitat valenciana i
Modalitat de promoció lingüística. Muntatge d'obra d'autor contemporani, L'obra s'ha de representar en valencià
Conveni amb el Teatre Principal d'Alacant
En el marc del conveni de col·laboració entre la UA i el Teatre Principal d'Alacant els estudiants universitaris de la UA van poder adquirir entrades per a determinats espectacles amb un 50% de descompte en les localitats d'amfiteatre. A més, també es van poder aconseguir entrades amb un 30% de descompte en totes les localitats en les actuacions de teatre i música.
Conveni amb el Teatre Arniches
L'activitat expositiva, cultural i formativa desenvolupada pel Museu de la Universitat d'Alacant durant el curs 2013/2014, permet consolidar el centre com un referent de la cultura %u2015en totes les manifestacions d’aquesta%u2015 i de la formació acadèmica, dins i fora del campus universitari. La programació expositiva ha estat acompanyada de cicles d'activitats diverses, en què la música, les arts plàstiques, el cinema o el teatre han conviscut amb xarrades, jornades, conferències o cursos vinculats amb diferents àrees de coneixement. En definitiva, el MUA es perfila com a motor i dinamitzador cultural en un equilibri entre la formació i la difusió cultural.
El punt d'informació cultural del museu, MIC, facilita el coneixement de la intensa programació cultural universitària, alhora que centralitza la venda de productes de marxandatge del MUA. Entre la resta de serveis, destaca la biblioteca especialitzada, en la qual és possible consultar catàlegs d'exposicions, monografies i altres publicacions artístiques, o l'Àrea Didàctica, que permet l'acostament a les exposicions programades a través de visites guiades gratuïtes per a tot tipus de col·lectius i tallers didàctics escolars.
L'espai destinat a difondre els fons propis del MUA, batejat al gener de 2014 amb el nom Sala Arcadi Blasco, en reconeixement al creador de Mutxamel, va albergar l’exposició dels fons cedits per l'artista “Relats de línies i fang”, i la mostra “Entre cel i terra. Paisatges en la col·lecció del MUA”, que arreplegava una selecció de peces inspirades en espais naturals i urbans.
Durant aquest curs acadèmic, el MUA ha inaugurat dos espais permanents destinats a difondre la recerca arqueològica desenvolupada per la Fundació Universitària de Recerca Arqueològica de l'Alcúdia d'Elx, i Vilamuseu, la Xarxa de Museus i Monuments de la Vila Joiosa. Aquestes mostres representen una oportunitat per a rastrejar les petjades del nostre ric passat.
El MUA ha albergat 29 exposicions temporals que han permès un acostament a la creació artística contemporània i a la recerca universitària vinculada a diferents sabers com la informàtica, la literatura, la cartografia, l’arquitectura, l’òptica o l’arqueologia.
Les exposicions col·lectives de contingut artístic abordaven la creació actual des de diferents perspectives. Les peces arreplegades en “Mirades. Mostra artística de la visió i la mirada” feien balanç de les obres premiades per la Fundació Jorge Alió per a la Prevenció de la Ceguesa en les sis edicions celebrades del Certamen Nacional de Pintura Mirades. Durant aquest curs, s'han exposat al MUA les dues últimes edicions dels EAC, Concurs Internacional de Trobades d'Art Contemporani, organitzat per l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert de la Diputació d'Alacant.
També, la VIII Convocatòria d'Arts Plàstiques Mulier Mulieris n’ha consolidat la projecció internacional i el compromís amb la visibilització dels temes de gènere. Quasi una trentena d'artistes dels dos sexes proposen la reflexió i el debat entorn de temes com la igualtat, la identitat, la memòria o les noves estructures socials i familiars.
Les exposicions artístiques individuals han facilitat la trobada amb l'obra d'autors contemporanis com Wences Rambla, Javier Pastor, Raül Botella, Llorenç Pizà i Deborah Kempczynski.
En relació a les exposicions de caràcter temàtic, cal destacar les mostres commemoratives del 50 aniversari de la publicació del llibre Rayuela de Julio Cortázar, les exposicions relacionades amb els actes del tercer centenari del naixement del científic i marí alacantí Jordi Juan Santacília, la mostra que va destacar la riquesa artística i patrimonial de les universitats integrades en la Xarxa Vives, que celebrava els 20 anys d'existència, o l'exposició de cal·ligrafia japonesa, que recordava els 400 anys de relacions entre Espanya i el Japó. Altres mostres divulgaven les tasques de recerca en arqueologia subaqüàtica, dutes a terme al derelicte romà Bou Ferrer de la Vila Joiosa o l'evolució de les consoles i videojocs en els últims 40 anys. Realitzades fora del MUA, però produïdes pel museu, dues exposicions arreplegaven la història sanitària d'Alacant (1850-1960) i el final de la Guerra Civil en terres alacantines.
Les activitats culturals integrades en les propostes expositives han facilitat l'aproximació a diversos estudis d'una manera rigorosa i lúdica. Entre d’altres, destaquen els cicles al voltant de les retroconsoles i videojocs, la recerca en arqueologia subaqüàtica, el treball d'òptics optometristes o la riquesa cultural del Japó.
Les sales del MUA han acollit treballs d'alumnes de diferents assignatures d'Arquitectura de l'Escola Politècnica Superior. Alguns temes abordats giraven a l’entorn de les estructures defensives construïdes a la costa alacantina durant la Guerra Civil o els projectes de soterrament de les vies del tren a la ciutat d'Alacant. Altres exposicions arreplegaven els projectes presentats i premiats en diversos certàmens internacionals, com els VIII Premis d'Edificació Saludable (8th Healthy Housing Award), els Premis Càtedra Ceràmica o el Switch on Powering Transformation (WSB14).
Altres concursos, com el VI Concurs de Postals Nadalenques de la UA i el XIV Concurs de Tallers Didàctics del MUA van permetre a xiquets i adolescents veure les seues creacions exposades al museu.
Moltes d'aquestes mostres han sigut possibles gràcies a la col·laboració amb institucions com la Xarxa Vives d'Universitats i la Universitat de Barcelona, l'ambaixada del Japó a Madrid, el Centre d'Art Modern de Madrid, l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, la Xarxa de Museus i Monuments de la Vila Joiosa Vilamuseu, la Fundació Universitària de Recerca Arqueològica l'Alcúdia o la Fundació Jorge Alió per a la Prevenció de la Ceguesa.
Fruit de la voluntat de convertir-se en espai de divulgació del coneixement en tots els àmbits, les instal·lacions del museu han sigut escenari de diversos actes, d'índole formativa i lúdica, organitzats des de diferents àrees universitàries com exposicions de treballs de carrera, lliurament de premis, jornades, fòrums d'innovació, cursos, aules taller, tallers professionals, etc.
L'Àrea Didàctica del MUA du a terme la difusió de la programació expositiva a través de visites guiades adreçades a tot tipus de públic i tallers didàctics, en els quals participen alumnes de tots els nivells educatius. La vinculació amb estudis de Publicitat, Turisme, Educació o Sociologia, a través de visites especialitzades, ha sigut molt estreta.
La celebració del Dia Internacional dels Museus va esdevenir, un vegada més, una ocasió excepcional per a estrènyer vincles entre la comunitat universitària i la societat alacantina. El lema “Museus: les col·leccions creen connexions”, va propiciar el disseny d'activitats obertes a tots els públics que permetien connectar persones, patrimoni, història i cultura. Un any més l'esdeveniment va comptar amb la col·laboració de professorat i alumnat de la Facultat d'Educació i el Voluntariat Cultural de la UA.
Els convenis de col·laboració entre el Secretariat de Seus Universitàries i diferents entitats culturals de la província han propiciat la itinerància de 15 exposicions per 35 espais culturals de tota la geografia alacantina.
En el plànol formatiu, el museu ha signat diversos convenis per a acollir alumnat que realitze pràctiques de diversa índole.
Les exposicions programades durant aquest curs acadèmic van ser visitades per 22.865 persones (entre setembre de 2013 i juliol de 2014), de les quals 6.159 van participar en els programes educatius del MUA.
Arcadi Blasco. Relats de línies i fang (28 gener / 30 novembre 2013)
L'exposició arreplegava una selecció de les obres dipositades al MUA per Arcadi Blasco abans de la seua mort (15/03/2013). El recorregut es plantejava de forma cronològica: des de peces dels anys 50 fins a les últimes realitzades en 2011. La mostra contenia pintures, ceràmiques i dibuixos.
Entre cel i terra. Paisatges en la Col·lecció del MUA (19 desembre 2013 / 30 octubre 2014)
La mostra arreplegava una selecció de peces (pintures, fotografies, gravats, vídeo…) de diversos autors que abordaven la representació del paisatge natural i urbà des de diferents vessants: abstracció, figuració, inspiració en la poesia o incorporació d'elements naturals. Els artistes presents van ser: Pedro Álvarez, Albert Agulló, Dis Berlin, Carlos Cánovas, Joan Casellas, Jérôme Combrier, María Chana, Aram Dervent, Eduardo Lastres, Walter Martin i Paloma Muñoz, Josh Müller, Ana Peters, Javier Romero, Eusebio Sempere, Julius Shulman i Silvia Viñao.
L'artista castellonenc Wences Rambla hi va presentar l’obra més metafísica i conceptual. Les seues pintures, realitzades entre els anys 90 i l'actualitat, transiten entre les referències a paisatges vistos o somiats i la interiorització d'aquelles experiències al voltant de la naturalesa.
Aquesta exposició arreplegava el resultat dels treballs de conservació, recerca i difusió desenvolupats al vaixell enfonsat anomenat Bou Ferrer, la major nau mercant romana (segle I dC) actualment excavada al Mediterrani, que va ser trobada a la Vila Joiosa l’any 1999. L’exposició va ser coproduïda amb Vilamuseu, Xarxa Municipal de Museus i Monuments de la Vila Joiosa.
Mar de fons. Javier Pastor (4 desembre 2013 / 9 gener de 2014)
Exposició integrada per pintures, escultures, vídeo i instal·lació de l'artista alacantí Javier Pastor. El tema de l'emigració subsahariana cap a Europa era el fil conductor de les peces d'aquesta mostra.
Exposició de les obres premiades per la Fundació Jorge Alió per a la Prevenció de la Ceguesa en les sis edicions celebrades del Certamen Nacional de Pintura Mirades. També s'arrepleguen els guardons a la millor trajectòria professional i artística, així com els premis Fundació Jorge Alió al millor artista novell i els esments honorífics. L’exposició va ser coproduïda amb la Fundació Jorge Alió per a la Prevenció de la Ceguesa i la Universitat Miguel Hernández d'Elx.
VIII Convocatòria d'Arts Plàstiques Mulier, Mulieris (12 març / 18 maig de 2014)
Cada edició de Mulier, Mulieris es converteix en una oportunitat excepcional per a prendre el pols a la creació artística més compromesa amb la construcció de nous imaginaris femenins i de vies alternatives per a aconseguir una societat més justa, igualitària i respectuosa. Enguany van ser seleccionades 27 propostes, entre 245 presentades a nivell nacional i internacional, en diversos formats: pintura, fotografia, escultura, vídeo i instal·lació. Les obres seleccionades van ser de les autores i autors: Ángeles Agrela, Catherine Armand, Pilar Boullosa Álvarez, Alejandra Bueno, Lourdes Carcedo, Col·lectiu CRAJES (Carla Rendón i Jessica Ruiz), Luciana Crepaldi, Chiara De Marco, Mathilde de Morny i David Piamonte, Georgina Espasa, Catherine Grangier, Susana Guerrero, Ana Jiménez Rubio, Elena López Martín, Ana Marcos, Mireya Martín Larumbe, Luis Melón Arroyo, Pilar Moreno, Celia Puerto, Laura Ramis, Guillermo Rojas, Juan Carlos Rosa Casasola, Maria Spissu Nilson, Sandra Suárez Chachapoyas, Miriam Tello i Elo Vega.
Exposició presentada per l'Acadèmia d'Art Cal·ligràfic del Japó. Formada per 91 treballs recents, realitzats pels artistes més representatius de la cal·ligrafia contemporània del Japó mitjançant variades formes d'expressió. Va tenir lloc en el marc de la commemoració dels 400 anys de relacions entre Espanya i el Japó i va ser organitzada pels dos governs durant l'any 2013 i 2014.
Retroconsoles Alacant 2013 (del 23 al 28 setembre de 2013)
L'exposició plantejava un recorregut pels 41 anys d'història de les videoconsoles. El propòsit era mostrar l'evolució del sector a través de les vuit generacions de consoles que s'han succeït des de la dècada dels 70 fins a l'actualitat. La mostra es completava amb una zona de joc lliure que disposava de videoconsoles de diferents generacions. Dissenyada per Pablo Avilés, president d'ASUPIVA (Associació sense Ànim de Lucre d'Usuaris de PC, Internet, Videojocs i Arcade), amb peces de l'Associació.
Julio Cortázar. Un recorregut (8 octubre / 9 novembre de 2013)
Aquesta exposició celebrava el 50 aniversari de la publicació del llibre Rayuela , alhora que contribuïa al coneixement de la trajectòria literària i la personalitat d'una de les figures fonamentals de la literatura del segle XX. Organitzada en col·laboració amb el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti de la UA i amb fons del Centre d'Art Modern de Madrid.
Raül Botella. Mostra retrospectiva (10 octubre / 9 novembre de 2013)
Selecció de pintures i cartells del pintor alcoià. A través de paisatges urbans, paisatges humans i obres abstractes, aquest creador transmet la seua particular visió del món, en la qual fusiona el llenguatge del còmic i la pintura.
Aquesta exposició commemorativa reunia patrimoni artístic, científic i documental de les 21 universitats (d'Espanya, Andorra, França i Itàlia) integrades en la Xarxa Vives, la qual inclou les universitats de l'àmbit lingüístic català amb vincles geogràfics, històrics i culturals comuns. Coproduïda amb la Xarxa Vives d’Universitats i el Vicerectorat de Relacions Institucionals i Cultura de la Universitat de Barcelona.
Del pla de l'Espartal al parc central. Visions sobre l'àmbit del soterrament en la ciutat d'Alacant (del 5 al 10 de juny de 2014)
Aquesta exposició presentava 20 projectes, realitzats en l'assignatura d'Urbanisme IV del curs 13/14 de la carrera d'Arquitectura de la UA, en els quals es van estudiar i desenvolupar propostes alternatives a l'ordenació urbanística i arquitectònica, desenvolupades per la Societat Avant i l'Ajuntament d'Alacant, a l'àrea alliberada pel soterrament de la infraestructura ferroviària associada a l'arribada de l'AVE a la ciutat d'Alacant. L'exposició va ser coordinada pels professors José Ramón Navarro, Vicente Iborra, Francisco Zaragoza i Sergio García.
Aquesta exposició reunia una mostra dels treballs presentats per l’alumnat de l'assignatura Condicionament i Serveis III de 4t curs d'Arquitectura per al concurs d'universitats Impulsant la Transformació. Aquest va ser convocat en el marc del Congrés Internacional Sustainable Building 2014 Barcelona i les millors propostes van ser-hi presentades i van servir de contingut a la reflexió i visió global que el congrés impulsava. Els treballs eren propostes de transformació mediambiental de la ciutat, realitzats per equips pluridisciplinars de treball i integrats per 3 estudiants universitaris, coordinats pels professors del Departament de Construccions Arquitectòniques Víctor Echarri Iribarren i Antonio Galiano Garrigós, comissaris de l'exposició.
La mostra arreplegava els 15 projectes seleccionats en aquesta vuitena edició del Premi Internacional d'Edificació Saludable, impulsat per la Fundació Marjal i la Universitat d'Alacant. En el certamen van participar 150 estudiants d'arquitectura i altres disciplines de diferents nacionalitats (espanyola, alemanya, holandesa, francesa, anglesa, brasilera, letona, lituana, romanesa o russa). Les universitats de procedència de l’alumnat han sigut la Universitat d'Alacant, la universitat holandesa d'Hogeschool van Amsterdam i la universitat alemanya Beuth Hochschule Für Technik de Berlín. El primer premi es va concedir ex aequo a alumnes de la Universitat d'Alacant i la universitat alemanya Beuth Hochschule Für Technik Berlin. La distinció feia prevaler la sostenibilitat de les edificacions i la implantació en la parcel·la que enguany havia d'estar situada a la zona dels Pujols, a Oriola costa.
L'exposició arreplegava la història de l'Aula de Teatre de la Universitat d'Alacant, creada per Juan Luis Mira en 1987. Situada al vestíbul de la sala El cub.
La fotògrafa i videoartista belga Deborah Kempczynski presentava, també a la sala Polivalent del MUA, una sèrie de fotografies realitzades amb càmera estenopeica i en les quals experimentava amb llargs temps d'exposició. La mostra va ser organitzada per PhotoAlc, certamen que va propiciar el debat fotogràfic a Alacant durant el mes de març.
Selecció dels treballs realitzats en els tres tallers didàctics realitzats durant el curs 13/14 per xiquets i adolescents de diversos centres educatius de la província d'Alacant. Situada a la sala Àgora del MUA.
Los convenios de colaboración entre el Vicerrectorado de Cultura, Deportes y Política Lingüística y distintas entidades culturales de la provincia, propician la itinerancia de exposiciones por distintas sedes universitarias y espacios culturales.
Paisatges de Valor
Ajuntament de Muro. Del 27 de setembre al 20 d'octubre de 2013
Al Tall
Auditori de Teulada. 8 i 9 d'octubre de 2013 (en paral·lel a un concert Al Tall).
Ajuntament de Parcent. Edifici La Musical. De l'11 al 31 d'octubre de 2013.
Dones de la Transició
Ajuntament d'Agullent. De l'1 al 19 d'octubre de 2013.
Sala d'Exposicions Caja Mediterráneo. Oriola. Del 14 de gener al 21 de febrer de 2014. El Teatret. Xixona. De l'1 de març al 15 de març de 2014.
Facultat d'Òptica de la Universitat d'Alacant. 28 i 29 de maig de 2014.
Nosaltres, 30 anys de l’EstatutAjuntament d’Alaquàs. Del 7 al 23 de novembre de 2013.
Seu Ciutat d'Alacant. Del 16 al 19 de desembre de 2013.
Societat d’Amics de la Costera. Casa de Cultura de Xàtiva. Del 24 de gener al 12 de febrer de 2014.
Centre Ecomuseogràfic de Teulada. Del 20 de febrer al 22 de març de 2014.
Fundació Caixa Vinaròs. Sala d'exposicions. Vinaròs. De l'11 d'abril al 26 de maig de 2014.
Llapis, paper i bombes. 1936-1939.
Ajuntament d’Alcoi. Del 16 al 29 de setembre de 2013.
Club Información, Alacant. Del 17 d'octubre al 17 de novembre de 2013.
Ajuntament d'Oriola, antic Hospital de Sant Joan de Déu. Del 16 de desembre al 31 de gener.
Sala d'Exposicions del Museu Arqueològic. Ajuntament d'Elda. Del 20 de febrer al 26 de març de 2014.
Sala El Teatret. Ajuntament de Xixona. Del 4 d'abril fins al 9 de maig de 2014.
Seu Ciutat d'Alacant. Del 9 de juny al 26 de juny de 2014.
Seu Universitària de Benissa. Del 4 de juliol al 31 d'agost de 2014.
Humor Social. Indignats.
Seu Ciutat d'Alacant. De l'1 al 25 d'octubre.
Centre d'Informació Juvenil d’Asp. Del 15 de novembre al 31 de desembre de 2013.
Del morat al negre. Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina 2008-2012.
IES. Callosa d’Ensarriá. Del 12 al 26 de novembre de 2013.
Imatges i Paraules. Lluis Alpera y Lluis Ferris.
Ajuntament de Muro. Del 22 de novembre al 22 de desembre de 2013.
Casa de Cultura d'Agost. Del 21 al 28 de març de 2014.
Silenci interior .
Casa Canyot. Ajuntament d'Altea. Del 7 de febrer al 28 de març de 2014
Manga, una cultura en imatges.
El Teatret. Ajuntament de Xixona. Del 3 al 30 de juny de 2014.
Sala d'exposicions. Ajuntament de la Vila Joiosa. De l'1 d'agost al 31 de setembre.
Jorge Juan Santacilia, el savi il·lustrat .
Assemblea Amistosa Literària de Novelda. Del 19 de desembre al 12 de gener de 2014.
Associació Tabarca Cultural. Casa del Governador. Del 27 de juny al 31 d'agost de 2014.
Humor Social, Desnonaments.
Facultat de Dret de la Universitat d'Alacant. Del 17 al 21 de febrer de 2014.
El final de la Guerra Civil a Alacant. Repressió i exili.
Sala UNESCO d'Alcoi. Del 8 al 30 de maig de 2014.
Sala d'exposicions. Ajuntament de Benidorm. Del 3 al 30 de juliol de 2014.
Sahrauís: un poble encallat en sec
Vestíbul de la Casa de Cultura de Villena. Del 10 al 21 de juliol de 2014.
Les exposicions produïdes pel museu universitari es relacionen a continuació:
Arcadi Blasco. Relats de línies i fang
Entre cel i terra. Paisatges en la col·lecció del MUA
VIII Convocatòria d'Arts Plàstiques Mulier, Mulieris
25 anys de teatre en la UA
J ordi Juan Santacília (1713-1773)
El final de la Guerra Civil a Alacant. Repressió i exili
Les exposicions coproduïdes amb altres institucions han sigut les següents:
El derelicte Bou Ferrer: un jaciment extraordinari. Coproduïda amb Vilamuseu, Xarxa Municipal de Museus i Monuments de la Vila Joiosa.
Mirades. Mostra artística de la Visió i la Mirada . Coproduïda amb la Fundació Jorge Alió per a la Prevenció de la Ceguesa i la Universitat Miguel Hernández d'Elx.
Imatges Vives. Vint anys de la Xarxa Vives d’Universitats . Coproduïda amb la Xarxa Vives d’Universitats i el Vicerectorat de Relacions Institucionals i Cultura de la Universitat de Barcelona.
L'Alcúdia. Fundació Universitària de Recerca Arqueològica . Coproduïda amb la Fundació Universitària de Recerca Arqueològica L'Alcúdia.
Vilamuseu. Xarxa de Museus i Monuments de La Vila Joiosa . Coproduïda amb Vilamuseu, Xarxa Municipal de Museus i Monuments de la Vila Joiosa.
Salut, ciutat i ciutadans. Història sanitària d'Alacant (1850-1960 ). Coproduïda amb la Universitat Miguel Hernández, la Diputació d'Alacant i la Generalitat Valenciana.
Moltes de les propostes expositives del MUA es complementen amb un ampli programa d'activitats científiques, didàctiques i lúdiques que en reforcen els continguts.
Programa d ' activitats Retroconsoles Alacant 2013
Integrat per xarrades, projeccions de pel·lícules i documentals, taules redones, enregistrament podcast, taller MOD, visites a l'exposició “Retroconsoles”, campionats de videojocs i mercat. Dissenyat en col·laboració amb Pablo Avilés, president d'ASUPIVA (Associació sense Ànim de Lucre d'Usuaris de PC, Internet, Videojocs i Arcade).
Classe oberta: Iniciació a la programació de videojocs des de 0 (23 i 24 setembre de 2014)
Projecció de pel·lícula Rompe Ralph (25 setembre de 2014)
Projecció documental King of Kong (26 setembre de 2014)
Taula redona i enregistrament podcast del programa Pensando como pollos: ¿Retro futuro? El antes y después del mundo retro en la actualidad (27 setembre 2014)
Participants: Francisco Luis Fernández Soriano, enginyer informàtic; Daniel Moya Laguia, llicenciat en Publicitat i Màrqueting; Alberto Blázquez Berlanga, diplomat en Magisteri d'anglès i aficionat retro; Pep Alacant, expert en mods i aficionat retro i Pablo Avilés, President d'ASUPIVA.
Mercat i altres activitats (28 setembre de 2014)
Xarrada: “Videojocs en el món dels ordinadors personals japonesos”. Pep Alacant
Taller MOD: “Mod de Rgb estèreo i hertzs regió en una Sega Megadrive”. Impartit per Goukizero
Xarrada: “41 anys d'història dels videojocs”. Pablo Avilés
Xarrada: “La publicitat en els videojocs, estem preparats”. Pablo Avilés
Campionat – concurs: Música de Videojocs
Xarrada: “Historia de la informàtica, els primers ordinadors i la seua tecnologia”. José Antonio Vaqué.
Exposició i lliurament de premis del Concurs de Programació de Videojocs. Organitza ByteRealms.
Campionats de videojocs: Galaxian, Pacman i Street fighter II Turbo (tot el dia).
Conferència "Un largo camino, desde la medida del Arco Meridiano a las campañas polares españolas" (23 octubre 2013)
Impartida per Manuel Catalán Pérez-Urquiola,, marí, científic i professor honorífic de la Universitat de Cadis. Aquesta conferència va inaugurar l'exposició “La mar que no va poder veure Jorge Juan. Campanyes Bentart. Cartografia Tridimensional”.
Jornades El Derelicte Bou Ferrer i la seua Aportació a l'Arqueologia Subaqüàtica
Les jornades incloïen conferències impartides per responsables de la recerca i divulgació del derelicte, taules redones, cinema fòrum i visita guiada a l'exposició. Coordinades per Antonio Espinosa, director de Vilamuseu.
Conferència “Les recerques del derelicte Bou Ferrer i la seua aportació a l'arqueologia subaqüàtica”, Carles de Juan, codirector del projecte Bou Ferrer (28 octubre de 2014).
Conferència “La protecció i conservació in situ del derelicte Bou Ferrer”, Consuelo Matamoros, cap del Servei de Patrimoni Cultural de la Direcció General de Cultura de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana (28 octubre de 2014).
Conferència “Illici en l'època del Bou Ferrer”, Lorenzo Abad, catedràtic d'arqueologia de la UA (30 octubre de 2014).
Conferència “Lucentum en l'època del Bou Ferrer”, Manuel Olcina, Director del MARQ (30 octubre de 2014).
Conferència “Allon en l'època del Bou Ferrer”, Antonio Espinosa, director de Vilamuseu (30 octubre de 2014).
Taula redona “La conservació i restauració dels materials i la difusió del derelicte Bou Ferrer” (30 octubre de 2014)
Hi van intervenir: Antonio Espinosa, Amanda Marcos i M. José Velázquez de Vilamuseu, i José Antonio Moya del Taller d'Imatge de la UA.
Cinema fòrum (5 novembre de 2014)
Projecció de fragments de pel·lícules ambientades en el segle I dC. Presentador i moderador del col·loqui: Jaime Molina, professor titular d'Història Antiga de la UA.
Cicle Cine i SalutProjecció de pel·lícules relacionades amb diverses temàtiques.
Malalties mentals: El solista (26 novembre de 2014)
El duel: La habitación del hijo (27 novembre de 2014)
La Sida: Tres agujas (2 desembre de 2014)
Tabaquisme: El dilema (3 desembre de 2014)
Càncer: Amar la vida (4 desembre de 2014)
Cicle d'activitats entorn de l'exposició “Mirades” de la Fundació AlióOrganitzades en col·laboració amb el Departament d'Òptica, Farmacologia i Anatomia de la Universitat d'Alacant i la Fundació Jorge Alió per a la Prevenció de la Ceguesa.
Jornada L’òptic Optometrista en Entitats sense Ànim de Lucre: Fundació Jorge Alió per a la Prevenció de la Ceguesa (4 febrer de 2014)
Presentació a càrrec de M. Teresa Caballero, coordinadora d'Òptica i Optometria.
Campanya de prevenció de la ceguesa. Detecció primerenca de patologies”. Inmaculada Rubio, responsable de l'Àrea Sanitària i Optometria.
“L’òptic en les campanyes internacionals i voluntariat Projecte VisionProtect”. Paqui Martín, coordinadora de l'Àrea de Cooperació Internacional. Visita guiada a l'exposició “Mirades: mostra artística de la visió i la mirada”. María López Iglesias, presidenta executiva, i Balbino López Iglesias, director-gerent.
“L’òptic en I+D+i, docència i formació”. Patricia Cortés, òptica optometrista de l'Àrea Sanitària i Optometria.
Taula redona moderada per Vicente Camps, director del Departament d'Òptica, Farmacologia i Anatomia.
Clausura de l'acte a càrrec de María López Iglesias, presidenta executiva de la Fundació Jorge Alió.
Projecció documental Un mundo de colores (14 febrer de 2014)
Projecció del documental Color , del programa Tres14 de RTVE i activitats experimentals relacionades amb la visió en color per als assistents.
Taula redona “On pot treballar un òptic optometrista?” (17 febrer de 2014)
Projecció documental La vida en estéreo (28 febrer de 2014)
Projecció del documental Ver la vida en estéreo del programa Xarxes de RTVE i activitats relacionades amb la visió 3D per als assistents.
Cicle d'activitats "El Japó al MUA"
Entorn de l'exposició de cal·ligrafia japonesa i en commemoració de l'any dual Espanya – el Japó (2013-2014).
Mostra de literatura i cinema japonès (14 maig / 19 maig de 2014)
Realitzada en la Biblioteca General de la UA, en col·laboració amb la Biblioteca de Filosofia i Lletres.
Cicle de cinema japonès (14 i 28 de maig, 4 juny de 2014)
Projecció de les pel·lícules Cuentos de Tokio , Kabei: nuestra madr e i El idiota .
Taula redona “La recepció de la cultura japonesa en l'actualitat: les traduccions” (26 maig de 2014)
Hi van intervenir: Marc Bernabé, traductor i intèrpret de japonès (especialitat en traducció de manga i anime); Fernando Rodríguez-Esquerre i Gavala, professor titular de Filologia Hispànica de la Universitat de Sevilla, escriptor i traductor; Jordi Mas López, doctor en Traducció i Interpretació i professor de Llengua i Literatura Japonesa en la Facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Moderadors: Benito Elías García Valero, professor de Teoria de la Literatura de la Universitat d'Alacant i Enric Balaguer Pascual, professor de Literatura Catalana de la Universitat d'Alacant.
Taller L’art cal·ligràfic japonès (9 i 10 juny de 2014)
Impartits per Norika Itakura, mestra cal·lígrafa.
Concert de guitarra de Yoshimi Otani (10 de juny de 2014)
Taller d'introducció a la creació manga: procés creatiu, narrativa i publicació (2 i 3 de juny de 2014)
Impartit per Jesús García (Jesulink), autor i editor manga.
Seminaris i cursos, presentació de llibres, celebració del Dia Internacional dels Museus, o el lliurament de premis del Concurs de Tallers Didàctics del MUA, han sigut alguns dels actes dissenyats per a acostar la labor del museu als diferents públics.
7, 8, 14 y 15 de març
Seminari "Artes Plàstiques i Visuales a Alacant (1960-2013)”
Realitzat a la Seu Ciutat d'Alacant i dirigit per Juan A. Roche Cárcel, va ser impartit per professors, gestors culturals i artistes.
Divendres, 7 de maç
Conferència inaugural: “Emilio Varela, un intelectual de la República”, Miguel Cereceda, professor titular d'Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat Autònoma de Madrid i president de l'Institut d'Art Contemporani (IAC).
Conferència: “Los inicios de la Modernidad alicantina: el arte abstracto”, J. Pascual Patuel, professor titular d'Història de l'Art, Universitat de València.
Conferència: “Emilio Varela. Del paisaje al inicio de la Modernidad: influencias i proyectos artísticos posteriores (Manolo Baeza, Xavier Soler, Aguirre, Pérez Pizarro…)”, Eduardo Llastres, artista plàstic i comissari d'exposicions.
Taula redona d'artistes. Moderadora: María Marco Such, doctora en Història de l'Art, tècnica superior de la Fundació General de la Universitat d'Alacant, professora d'Història de l'Art de la Universitat d'Alacant. Artistes participants: Adriano Carrillo, Joan Castejón i Josep Díaz Azorín.
Dissabte, 8 de març
Conferència: “Arte, cambio social y compromíso sociopolítico (1965-1975)”, José Piqueras Moreno, professor, pintor i historiador de l'art.
Conferència: “La transición artística hacia los ochenta y el cambio generacional”, José Piqueras Moreno, professor, pintor i historiador de l'art.
Conferència: “Poéticas posmodernas en la fotografía alicantina de los años noventa”, Enric Mira Pastor, professor titular de Comunicació de la Universitat d'Alacant.
Taula redona d'artistes. Moderador: Pepe Gimeno, pintor. Artistes participants: Pepe Calvo, Aurelia Masanet i M. Dolores Mulá.
Divendres, 14 de març
Conferència: “La vanguardia alicantina en el despertar de la democracia”, Pilar Tébar, llicenciada en Història de l'Art, vicepresidenta a Alacant de l'Associació Valenciana de Crítics d'Art (AVCA).
Conferència: “Hacia los 90. Arte última década siglo XX. Alicante”, Dionisio Gázquez, artista i doctor en Belles Arts.
Conferència: “Relaciones de fuerza. Los códigos del arte en el espacio público”, José Luis Pérez Pont, crític d'art i comissari d'exposicions, president de l'Associació Valenciana de Crítics d'Art (AVCA).
Taula redona: “Expansió (i crisi) de les infraestructures artístiques”. Modera: Begoña Martínez Deltell, directora de la Galeria Aural (Alacant). Participants: Juana María Balsalobre, directora del Departament d'Art i de Comunicació Visual de l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, i Joserre Pérezgil Carbonell, directora tècnica del MUBAG.
Dissabte, 15 de marçConferència: “El arte contemporáneo en el contexto de las instituciones alicantinas. El caso del Museo de la Universidad de Alicante”, Remedios Navarro Mondéjar, llicenciada en Història de l'Art i tècnica del Museu de la Universitat d'Alacant.
Conferència: “Fracturando esquemas. Nuevos itinerarios en el arte emergente”, María Marco Such, doctora en Història de l'Art, tècnica superior de la Fundació General de la Universitat d'Alacant, professora d'Història de l'Art de la Universitat d'Alacant.
Conferència: “La plástica de los artistas alicantinos en un mundo globalizado”, Natalia Molins, crítica d'art i comissària d'exposicions, doctora en Història de l'Art i vocal de l'Associació Valenciana de Crítics d'Art (AVCA).
Taula redona d'artistes. Moderadora: Guillermina Perales, crítica d'art i comissària d'exposicions. Artistes participants: Aurelio Ayela, Elena Jiménez i Elena Aguilera.
Projecció Las Maestras de la República (20 març de 2014)
Guanyador del Goya al millor llargmetratge documental en 2014. Dirigit per Pilar Pérez Solano, és un documental de FETE UGT. Rescata el llegat ideològic i pedagògic de les mestres republicanes. Prèviament es va dur a terme una visita guiada a l'exposició de la VIII Convocatòria d'Arts Plàstiques Mulier, Mulieris.
Curs sobre Gestió de Béns Culturals. Propietat intel·lectual, Mecenatge i Difusió (3 i 4 abril de 2014)
Dirigit per Joan A. Llinares, jurista i museòleg.
Dijous, 3 abril
Conferència: “La obra artística i la propiedad intelectual”, Teresa Cantó, professora titular de Dret Administratiu de la UA.
Conferència: “El mecenazgo aplicado a la adquisición de patrimonio cultural. Búsqueda de financiación en las instituciones museísticas. Los convenios de colaboración con empresas y otras instituciones”, Josep Pujadas, responsable de l'Oficina de Mecenatge del MNAC - Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Conferència: “Adquisición, posesión y transmisión de los bienes del patrimonio cultural”, Joan A. Llinares, jurista i museòleg.
Divendres, 4 abril
Conferència: “Las entidades gestoras de derechos de autor de los artistas plásticos en el ámbito estatal y en el internacional. Funciones y funcionamiento de VEGAP. Otras entidades de gestión”, Belén Álvarez, advocada i membre de l'assessoria jurídica de VEGAP.
Conferència: “La difusión de las actividades museísticas entre los públicos en general y entre los universitarios, en particular”, Gemma Muñoz, historiadora de l'art i membre de la Fundació Amics del Museu del Prado.
Taula redona: “La protecció dels drets d'autor en l'àmbit de l'obra artística de titularitat pública. El cas de l'escultura 25 d’abril 1707 d'Antoni Miró”. Moderador: Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA. Participants: Romà de la Calle, catedràtic, historiador i crític d'art; Belén Álvarez, representant VEGAP i Joan A. Llinares, director del curs.
Divendres,11 abrilP resentació del llibre Arcadi Blasco. En l’horitzó de la memòria i inauguració de l'escultura homenatge a Arcadi Blasco, realitzada per professorat i alumnat de l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Alacant, EASDA (11 abril de 2014).
Participen en l'acte: Manuel Palomar Sanz, rector de la Universitat d'Alacant; Carles Cortés Orts, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística; José Piqueras Moreno, coordinador del llibre i Emilio Soler Pascual, professor i amic d'Arcadi Blasco.
15 al 18 maig 2014
Celebració del Dia Internacional dels Museus (del 15 al 18 maig de 2014)
El lema d'enguany, “Museus: les col·leccions creen connexions”, va propiciar el disseny d'activitats obertes a tots els públics que permetran connectar persones, patrimoni, història i cultura
Concurs Fotografia’t al MUA
Acció-instal·lació: Missatges a la deriva, a càrrec de l'artista Pedro Cantero (15 i 16 de maig)
Tallers familiars (16 de maig)
Joc: Busca un quadre, troba un amic.
Microtallers: Escultures modulars, Laberint MUA, Dibuixos enllaçats i Tu eres l'obra d'art.
Activitats de finalització de setmana (17 i 18 de maig de 2014)
Visites guiades a les exposicions del MUA.
Visita taller: “Paisatges i petjades”. Visita a l'exposició “Entre cel i terra. Paisatges en la col·lecció del MUA” i taller d'elaboració de paisatges a partir d'elements naturals.
28 maig 2014
Lliurament de premis del Concurs “Fotografia't en el MUA”
Concurs organitzat en el marc dels actes de celebració del Dia Internacional dels Museus. Els alumnes premiats van ser: Juan Sanz, Rubén Martínez Sanchís, Rafael Miralles Armiñana i Inés Martínez Díez
Presentació de la nova programació cultural de la UA (17 de setembre de 2013)
El vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA, Carles Cortés; el director del Servei de Llengües i Cultura, Faust Ripoll, i el director comercial de Cadena 100, Francisco Corredera, van presentar les activitats musicals, teatrals i expositives del primer quadrimestre del curs acadèmic. També hi va ser presentat el concert de benvinguda, organitzat en col·laboració amb Cadena 100.
Presentació d'equips esportius de la UA (23 de setembre de 2013)
Presentació dels esportistes federats que representen la UA en les competicions regionals i nacionals durant la temporada 13/14. L'acte va comptar amb la presència del rector, Manuel Palomar, el vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística, Carles Cortés, la delegada del rector per a Polítiques d'Igualtat, M. José Rodríguez, i la vicerectora d'Estudiants, Nuria Grané.
Taller Forma’t amb la cultura (25 de setembre de 2013)
Organitzat pel Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística, en el marc de les Jornades de Benvinguda del curs 13/14.
I Xarrades participatives Instagram UA (25 i 26 de setembre de 2013)
Introducció a l'aplicació fotogràfica per a mòbils Instagram. Organitzades pel Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística, en col·laboració amb Jan Solo Producciones, en el marc de les Jornades de Benvinguda del curs 13/14.
Tercera edició del màster COMINCREA – Comunicació i Indústries Creatives (d’octubre 2013 a juny 2014)
Màster oficial organitzat pel Departament de Comunicació i Psicologia Social de la Universitat d'Alacant.
Innoday #3 (4 d’octubre de 2013)
Aquesta edició d'INNODAY va estar dedicada específicament al disseny d'ecosistemes d'innovació oberta, i va comptar amb la participació d'un selecte grup d'empresaris, professionals i investigadors. L'objectiu era identificar i avaluar idees que permeten augmentar la competitivitat del teixit socioeconòmic de la regió. Organitzada per FuturLab.
Representació teatral Que vaya bonito de Jorge-Yamam Serrano (10 d’octubre de 2013)
Organitzada pel Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística.
V Jornada de Grups de Recerca en Comunicació i Infància (11 d’octubre de 2013)
Organitzada pel Departament de Comunicació i Psicologia Social.
Sessions de Coolhunting (18 i 25 d’octubre de 2013)
Organitzades per FuturLab.
Curs Animació Turística: Fonaments Pràctics I (del 4 al 8 de novembre de 2013)
Organitzat pel Departament de Sociologia I i l'Institut Universitari de Recerques Turístiques de la Universitat d'Alacant.
Curs Animació Turística: Fonaments Pràctics II (del 18 al 22 novembre de 2013)
Organitzat pel Departament de Sociologia I i l'Institut Universitari de Recerques Turístiques de la Universitat d'Alacant.
Curs de Voluntariat Cultural UA (6, 13 i 20 de novembre de 2013)
Organitzat pel Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística.
Projecció de la pel·lícula Anita no perd el tren del director Ventura Pons i debat amb l'autor Lluís-Anton Baulenas (19 de novembre de 2013)
Promogut per l'Aula Literària del Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística i el Departament de Filologia Catalana.
I nvestidura Doctor Honoris Causa ( 11 desembre 2013)
El Gabinet de Protocol hi va organitzar la investidura de l'historiador i crític d'art Tomás Llorens Serra com a doctor honoris causa.
Conferència de Martí Domínguez (12 de desembre de 2013)
Cicle Escriure el País, promogut per l'Aula Literària de la UA, el Centre d'Estudis Mario Benedetti i el CED.
Lliurament de premi del VI Concurs Infantil de Postals Nadalenques (12 de desembre de 2013)
Organitzat pel Gabinet de Protocol de la UA. Després del lliurament de premis i la inauguració de l'exposició de les postals presentades al concurs, hi va tenir lloc un espectacle de màgia.
Acte d'inauguració del II Màster d'Interpretació de Guitarra Clàssica i concert (10 de gener de 2014)
Reunió de rectors de les universitats de la Xarxa Vives i acte inaugural de l'any de commemoració del XX aniversari de la Xarxa Vives 24 de gener de 2014 )
Curs Animació Turística (del 10 al 14 i del 24 al 28 de març de 2014)
Organitzat per l'Institut Universitari de Recerques Turístiques
Concert de piano: La influència del jazz en el piano espanyol , Albert Nieto ( 1 d’abril de 2014)
Organitzat pel Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística.
Microteatre d’estar per casa ( 8 de maig de 2014 )
A càrrec de l'Aula de Teatre de la UA, dirigida per Pascual Carbonell.
Presentació del llibre L’obra literària de Vicent Andrés Estellés. Gèneres, tradicions, poètiques i estil i lectura poètica a càrrec d'alumnes de Filologia Catalana (12 de maig de 2014 )
El llibre, editat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, és obra de Vicent Salvador i Manuel Pérez Saldanya (editat per l'AVL, col·lecció Recerca, 2013). Intervenen en l'acte: Enric Balaguer i Jordi Colomina, professors del Departament de Filologia Catalana de la UA, i Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística.
Coreografies redibuixades (23 de maig de 2014)
Acció realitzada per l’arquitecte Francisco Leiva & Castro / Barbarela Djs, amb la col·laboració del Taller d'Imatge de la Universitat d'Alacant.
Jornada Futur del Formigó: Multifuncionalitat, Prevenció de Patologies en EHA (30 de maig de 2014)
Coordinat per Pedro Garcés Terradillos, professor del Departament d'Enginyeria de la Universitat d'Alacant.
Classes del II Màster d'Interpretació de Guitarra Clàssica (5 i 6 de juny de 2014 )
Jornades COSEG’14. Comissió Sectorial de la CRUE de Secretaris Generals de les Universitats Espanyoles (12 de juny de 2014 )
Concursos organitzats pel Departament de Construccions Arquitectòniques i patrocinats per ASCER (Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics). Els components del jurat que van seleccionar els premis van ser els prestigiosos arquitectes Alberto Burgos i Rufino Hernández Minguillón (AHasociados), el qual va impartir la conferència: “Ecoeficiencia para arquitecturas del pasado. 5 ejemplos”. Posteriorment, una sèrie d'alumnes seleccionats entre els 6 millors treballs van exposar els seus projectes, tres de cada concurs, entre els quals es trobaven els guanyadors, als quals finalment se'ls van lliurar els premis.
Acte de clausura del II Màster d'Interpretació de Guitarra Clàssica (27 de juny de 2014)
Acte de presentació dels cursos d'estiu Rafael Altamira (1 de juliol de 2014)
El vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística, Carles Cortés, va inaugurar oficialment la present edició dels Cursos d'Estiu Rafael Altamira. L'acte va incloure l'actuació d'Alessandro Cavaliere (piano) i Andrés Lizón (contrabaix).
Clausura del 8th Healthy Housing Award / VIII Premis a l'Edificació Saludable (2 de juliol de 2014 )
L'acte de clausura i lliurament de premis va comptar amb la presència de l'alcaldessa d'Alacant, Sonia Castedo, el vicerector de Campus i Sostenibilitat de la Universitat d'Alacant, Rafael Muñoz, i el president de la Fundació Marjal, Francisco Gómez, entre altres autoritats. L'acte va finalitzar amb una performance de l'artista Joan Peris acompanyat per la violoncel·lista de la Filharmònica de la Universitat d'Alacant, Silvia Sánchez. L'artista va pintar un skyline de la ciutat d'Alacant que la Fundació Marjal donarà a Projecte Home.
Microteatre d’estar per casa (9 de juliol de 2014)
A càrrec de l'Aula de Teatre de la UA, dirigida per Pascual Carbonell.
Roda de premsa de presentació de l'equip de tir amb arc de la UA (9 de juliol de 2014)
Organitzat pels professors Juan Luis Jiménez Ruiz i M. Mar Galindo Merino, del Departament de Filologia Espanyola i Lingüística General.
Curs d'estiu II Curs Internacional de Corda i Piano (del 21 al 25 juliol de 2014)
Coordinat per Óscar Santacreu, professor del Departament de Sociologia II de la UA, i Carolina Martínez, concertino de l'Orquestra Filharmònica de la UA.
Performance Línia horitzontal de Daniel Abreu (8 de novembre de 2013)
Inclosa en la XXI Mostra de Teatre Espanyol d'autors contemporanis.
Cicle de concerts del Conservatori Professional de Música Guitarrista José Tomás d'Alacant
27 de febrer de 2014: concert de l’alumnat del Departament de Piano.
6 de març de 2014: concert del professorat de flauta i piano.
13 de març de 2014: concert del professorat del quintet de vent.
27 de març de 2014: concert dels premis extraordinaris 2013 (I).
3 d'abril de 2014: concert dels premis extraordinaris 2013 (II).
10 d'abril de 2014: concert de l’alumnat del Departament de Piano
El personal de l'Àrea Didàctica del MUA realitza visites guiades a totes les exposicions programades al Museu. Estan adreçades a grups escolars de tots els nivells educatius, estudiants universitaris, diversos col·lectius d'adults, associacions, etc.
Visita-taller: Arcadi Blasco (octubre i novembre de 2013)
Visita a l'exposició “Arcadi Blasco. Relats de línies i fang”, integrada per obres pictòriques i escultòriques d'Arcadi, i taller didàctic, on es planteja una activitat de modelatge de fang. Els més xicotets van elaborar rodes de molí i els majors, maquetes d'escultures públiques. Un total de 750 alumnes, de centres escolars de tota la província d'Alacant, van participar en aquest taller.
Taller: Perfils (de novembre de 2013 al maig de 2014)
Aquesta proposta de taller, destinada a l’alumnat de secundària i batxillerat, conjuminava el retrat i les xarxes socials. A través de diferents activitats es van treballar aspectes com la imatge que projectem en contraposició a la visió que els altres tenen de nosaltres; la societat i les xarxes socials; les relacions socials virtuals i reals o el perfil en les xarxes socials. Prop de 530 alumnes van participar en aquest taller.
Visita-taller: Paisatges i petjades (de desembre de 2013 al maig de 2014)
L'activitat, destinada a alumnat d'educació infantil i primària, s'iniciava amb la visita a l'exposició de la col·lecció del MUA sobre paisatges. El taller didàctic va plantejar el treball amb elements naturals, guixos en pols i coles, per a la plasmació dels efectes que els fenòmens atmosfèrics deixen en els paisatges naturals i urbans. Els 1.150 alumnes participants en aquesta activitat procedien de centres educatius de tota la província d'Alacant.
Tallers: Escola d'Estiu UA (juliol de 2014)
Durant el mes de juliol, es van desenvolupar al MUA tres tallers adreçat a l’alumnat de 16 anys de l'Escola d'Estiu de la UA: Taller d'il·lustració, taller Paisatges i petjades i taller Perfils.
Els catàlegs d'exposicions editats o coeditats pel MUA han sigut els següents:
Raül Botella. Mostra retrospectiva . Alacant. Coedició Ajuntament d’Alcoi i Museu de la Universitat d'Alacant, 2013.
Arcadi Blasco. Relats de línies i fang. Alacant: Museu de la Universitat d'Alacant, 2013.
60 anys de geometria. Alacant. Coedició Ajuntament d’Alcoi i Museu de la Universitat d'Alacant, 2013.
Miradas. Muestra artística de la visión i la mirada. Fundación Jorge Alió para la Prevención de la Ceguera. Alacant: Museu de la Universitat d'Alacant, 2013.
EAC. XIII Concurso Internacional Encuentros de Arte Contemporáneo. Alacant. Coedició: Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Museu de la Universitat d'Alacant, 2013.
Arcadi Blasco. En l’horitzó de la memòria. Alacant: Museu de la Universitat d'Alacant, 2014.
VIII convocatoria de artes plásticas Mulier, Mulieris. Alacant: Museu de la Universitat d'Alacant, 2014.
El final de la Guerra Civil en Alicante. Repressión y exilio. Alacant: Museu de la Universitat d'Alacant, 2014.
Elogi de la brisa. Llorenç Pizà. [Exposició homenatge]. Alacant: Museu de la Universitat d'Alacant, 2014.
Imatges Vives. Vint anys de la Xarxa Vius d’Universitats. Alacant: Museu de la Universitat d'Alacant, 2014.
EAC. XIV Concurso Encuentros de Arte Contemporáneo 2014. Alacant. Coedició: Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Museu de la Universitat d'Alacant, 2014. XIV Concurso Talleres Didàcticos MUA. Alacant: Museu de la Universitat d'Alacant, 2014.
Setembre 1.852
Octubre 3.101
Novembre 2.662
Desembre 2.483
Gener 1.873
Febrero 2.064
Març 2.250
Abril 2.094
Maig 2.142
Juny 1.625
Juliol 1.719
TOTAL 22.865
JORGE JUAN SANTACILIA (1713-1773)
Sala AIFOS
Del 29 d´octubre al 11 de desembre 2013
Emmarcada en els actes commemoratius del tercer centenari del naixement del científic i marí Jorge Juan Santacilia, la mostra exposa llibres originals de Jorge Juan cedits de forma excepcional per David Beltrá, un jove de Novelda que s'ha dedicat a col·leccionar llibres i altres materials originals de Jorge Juan a títol particular. Part d'aquests materials podran veure's únicament durant la jornada inaugural, entre els quals es troben “Breu notícia de la vida de Jorge Juan i Santacilia”, “Observacions Astronòmiques i físiques” o “Compendio de Navegació”. A més la mostra inclou altres publicacions sobre Jorge Juan disposades en vitrines i un recorregut expositiu a través de panells explicatius.
LLAPIS, PAPER I BOMBES (1936 – 1939)
Club Informació
Del 17 d´octubre al 17 de novembre 2013
La mostra està integrada per un centenar de dibuixos que van realitzar els xiquets i xiquetes que van ser evacuats a diversos llocs d'Europa durant la Guerra Civil Espanyola, on van rebre cures i formació en colònies segures. Durant la seua estada els xicotets van plasmar les seues esquinçadores experiències de la guerra en dibuixos que van crear en paper amb llapis de colors.
V EXPOSICIÓ DE MINERALS SAN ALBERTO MAGNO
Facultat de Ciències
De l'11 al 22 de novembre 2013
El Grup Mineralógico d'Alacant, realitza la seua V Exposició de Minerals en la Universitat d'Alacant en el qual exposen prop de 400 exemplars mineralógicos.
VICENTE ANDRÉS ESTELLÉS. CRONISTA DE RECORDS I D´ESPERANCES
Facultat d´ Educaciò
Del 5 al 8 de novembre 2013
Vicent Andrés Estellés, cronista de records i d'esperances' nascut a Burjassot l’any 1924 i mort a València el 1993. L´exposició mostra no només la producció poètica de l'autor, sinó també, la seua vida familiar amb panells en els quals es realitza un repàs en imatges des dels seus anys d'infància i joventut fins a la seua mort; un recorregut per la seua vida en la qual no faltaran tampoc els objectes personals del poeta, com la seua ploma estilogràfica, la seua màquina d'escriure o el seu carnet de periodista, entre uns altres. Així mateix, a través de llibres, entrevistes i documents, es recorre la biografia i l'obra de l'escriptor i la seua relació amb la ciutat de València.
IV CONCURS FOTOGRAFÍCO SOM DE LLETRES – EL VALOR DE LES LLETRES
Facultat de Filologia i Lletres
Del 5 al 30 de novembre 2013
"Som de Lletres” és la convocatòria que premia fotografies que facen referència a la Facultat de Filosofia i Lletres i, alhora, conjuminen qualitat i creativitat. Els autors han de ser membres pertanyents a aquesta facultat, tant alumnat com a personal docent i investigador o d'administració i serveis. Espais, activitats, persones o imatges que revelen la seua relació amb les Lletres tenen cabuda en el concurs.
LA MEMÒRIA CONTRA LA IMPUNITAT
Entrepobles
Sala Transit – Aulari I
Del 19 de novembre al 10 de desembre 2013
L'exposició consta de dotze panells murals (1,50 per 0,65) en els quals, a través de fotografies, gràfics, mapes, dades estadístiques i comentaris es descriuen les claus per a aprofundir en el coneixement dels casos de violació de drets de les víctimes de crims de lesa humanitat.
Els camps d'extermini d'Auschwitz i el genocidi a Guatemala són els paral·lelismes analitzats en la reflexió sobre la necessària Recuperació de la Memòria Històrica, de les víctimes, de les persones vençudes i oblidades. El dret a conèixer la veritat i el deure recordar per a la protecció i la promoció dels drets humans mitjançant la lluita contra la impunitat.
L´ORS DEL VALENCIANS
Sala Transit – Aulario I
Del 26 de novembre al 16 de desembre 2013
"L'Or dels valencians" és una exposició pedagògica que, segons els autors, pretén donar a conèixer la pèrdua sistemàtica i injusta dels recursos econòmics als quals tenim dret els valencians com a ciutadans espanyols. Un espoli que el govern central ens ha "aplicat" durant la democràcia i que els valencians hem de conèixer.
SANDIPEN. EL CAMÍ ROMANÍ
Isaac Motos
L'exposició Sandipen intenta acostar la cultura gitana d'una forma rigorosa i atractiva a la ciutadania de la qual els gitanos formen part des de fa més de cinc segles. Amb aquest objectiu, l'exposició es divideix en tres blocs temàtics: història, idiosincràsia i música. Els gitanos estem ací, però no se'ns coneix bé, s'utilitzen els estereotips de sempre carregats d'odi i por. L'impuls que mou aquesta exposició és l'intent de contribuir a combatre aquesta ignorància. És un combat per a benefici de tots.
LA SUPERACIÓ DE UN MATEMÀTIC
Fundació Ferran Sunyer
Sala Transit II
Del 25 de novembre al 20 de desembre 2013
L'exposició tracta d'un personatge històric: el matemàtic català Ferran Sunyer i Balaguer, totalment desconegut pel gran públic però amb una gran tasca investigadora al seu càrrec reconeguda internacionalment.
Ferran Sunyer i Balaguer (Figueres, 1912 – Barcelona, 1967) va ser un matemàtic autodidacta. La seua contribució a les ciències exactes va ser molt important i els seus treballs van rebre el reconeixement de les institucions catalanes i espanyoles —que ho van guardonar en diverses ocasions— i de la comunitat matemàtica internacional.
ESCRIPTORS XILENS PER ESPANYA
Sala AIFOS
Del 13 de desembre 2013 al 15 de gener 2014
L'Ambaixada de Xile, Casa d'Amèrica i la Fundació Xile-Espanya presenten l'exposició fotogràfica Escriptors xilens per Espanya, sobre alguns autors que han viscut i participat amb la seua creació en aquest país deixant, una petjada literària. Uns altres han intervingut temporalment en Congressos, o han vingut per a donar conferències i recitals. Amb aquesta mostra es vol donar a conèixer la gran presència d'Espanya en l'obra d'alguns d'aquests autors i també la influència de certs creadors xilens en la terra cervantina. Pensem que es tracta d'una contribució cultural a la història que aquests escriptors han forjat amb les seues creacions literàries.
MUJERES DE LA TRANSICIÓN
Aula Cultura CAM – Orihuela
Del 14 de gener al 21 de febrer 2014
“Mujeres de la transición” és un dels primers resultats de caràcter divulgatiu i docent del citat projecte. Realitzat en col·laboració directa amb l'Arxiu de la Democràcia, MUA, Centre d'Estudis sobre la Dona i Taller d'Imatge de la Fundació General de la Universitat d'Alacant, pretén contribuir a enfortir una memòria col·lectiva cívica i democràtica en la qual les dones no estiguen absents.
LLAPIS, PAPER I BOMBES (1936 – 1939)
Sala Sant Joan de Déu - Oriola
Del 17 de desembre 2013 al 31 de gener 2014
La mostra està integrada per un centenar de dibuixos que van realitzar els xiquets i xiquetes que van ser evacuats a diversos llocs d'Europa durant la Guerra Civil Espanyola, on van rebre cures i formació en colònies segures. Durant la seua estada els xicotets van plasmar les seues esquinçadores experiències de la guerra en dibuixos que van crear en paper amb llapis de colors.
MICROMÓN, EL COSTAT INVISIBLE DE LA CIÈNCIA
Sala AIFOS
Del 20 de gener al 20 de febrero 2014
L'exposició Micromundo és una iniciativa de la Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la R+D+i ( RUVID ) que pretén enllaçar la visió científica i la visió artística a través d'una exposició de gran format que arreplega fascinants fotografies captades amb diversos equipaments científics. Les obres destaquen pel seu impacte visual i dificultat tècnica i inclouen una breu reflexió de l'autor.
L'objectiu d'aquesta iniciativa és aproximar a la societat la figura del científic, així com el treball que aquest realitza en els laboratoris, i motivar una reflexió sobre l'aportació de la ciència i la tecnologia a les nostres vides. A partir d'aquesta mostra ens endinsem en el més profund del cos humà, en el funcionament del nostre cervell, en els microorganismes, en l'aspecte d'algunes malalties, i observarem al detalle insectes, vegetals i minerals.
FONTILLES. 100 ANYS TREBALLANT PER UN MÓN SENSE LEPRA
F. de la Salut
Del 20 al 25 de gener 2014
'Fontilles, 100 anys treballant per un món sense lepra' que arreplega la labor de l'associació des dels seus inicis, en 1909, fins a l'actualitat. La mostra, fa un repàs a la trajectòria d'aquesta institució centenària, pionera a donar resposta a un problema social i sanitari com la lepra d'una forma innovadora.
ENSENYAR VALENCIÀ EN TEMPS DIFÍCILS
Facultat d´ Educaciò
Del 12 de febrero al 15 de març 2014
L’exposició consisteix en diversos plafons i una selecció de documents originals sobre els Cursos, entre els quals hi ha llistes de l’alumnat, del professorat, material didàctic i informació sobre les conferències de la cloenda dels Cursos i d’altres activitats culturals. L’exposició es complementa amb el catàleg corresponent. En conjunt, és una mostra del que va ser la primera temptativa d’ensenyament del valencià durant la dictadura, que es va iniciar en plena postguerra amb la intenció de desvetllar la consciència nacional. Així, els Cursos no només oferien l’oportunitat d’aprendre l’idioma, sinó també de practicar l’excursionisme arreu del país, de conèixer-ne el patrimoni, i d’obtenir una formació idiomàtica, cívica i patriòtica. És, de fet, on van formar-se bona part dels mestres històrics i dels defensors de la llengua.
SINC LA CIÈNCIA ÉS NOTÍCIA
Fundació espanyola per a la ciència i la tecnologia
Faculdad de Ciències
Del 4 de febrer al 26 de març 2014
Comisariada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia FECYT. La mostra consta de 50 fotografies de gran format conformen aquesta mostra que presenta els esdeveniments científics de més rellevància dels últims anys, des de la mirada no solament de reporters gràfics i periodistes sinó també d'investigadors i persones aficionades a la ciència.
HUMOR SOCIAL - DESAHUCIOS
Facultat de Dret
Del 17 al 21 de febrer 2014
Les vinyetes, a través del seu humor gràfic i crític, reflecteixen aquests dies a Alacant el problema humà dels desnonaments: famílies que habiten en caixers del banc que els va tirar de les seues cases i banquers que dormen en el carrer, perquè ja no hi ha més habitatges que desallotjar, entre moltes altres.
RADICALES
Juan Francisco Pérez Ortiz
Sala Transit II
De´l 11 de febrer al 10 de març 2014
Aquesta exposició és un homenatge a tots aquells que han participat en les mobilitzacions socials dels últims temps. Malgrat la difícil situació personal de molts d'ells, la immensa majoria d'aquests manifestants somriuen i els seus ulls reflecteixen la determinació i la dignitat que té tot el que lluita per alguna cosa que és just. És impossible exposar les milers de cares amb les quals he creuat una mirada còmplice. És impossible mostrar tot l'humor i l'enginy que es desplega en aquestes protestes.
Una de les estratègies utilitzades per la dreta per a aplicar el seu programa contrarreformista ha consistit en l'estigmatització de determinats col·lectius. Els metges, els ensenyants, els funcionaris, els estudiants i treballadors fixos han sigut desqualificats de mil formes diferents. Se'ls ha convertit en "privilegiats", en un marc de malestar social, per a justificar el desmantellament i el saqueig dels serveis públics.
EL FINAL DE LA GUERRA CIVIL A ALACANT. REPRESSIÓ I EXILI.
Sala AIFOS
Del 3 al 31 de març 2014
L'exposició arreplega els esdeveniments d'aqueix moment històric així com la repressió que va acompanyar a la implantació de la dictadura franquista i l'exili del que molts alacantins no van tornar. En el mes de març de 1939 la província i la ciutat d'Alacant van tenir un gran protagonisme en els esdeveniments finals de la Guerra Civil espanyola: l'establiment de l'últim govern republicà, presidit per Juan Negrín en el Mitjà Vinalopó, l'eixida de milers de republicans cap a l'exili a bord de diverses embarcacions, especialment el Stanbrook, i la tragèdia ocorreguda en el port alacantí on es van concentrar unes quinze mil persones tot esperant vaixells que els permeteren escapar de la repressió franquista, uns vaixells que no van arribar per la inhibició de les democràcies occidentals.
LLAPIS, PAPER I BOMBES (1936 – 1939)
Museo arqueológico de Elda
Del 20 de febrer al 16 de març
La mostra està integrada per un centenar de dibuixos que van realitzar els xiquets i xiquetes que van ser evacuats a diversos llocs d'Europa durant la Guerra Civil Espanyola, on van rebre cures i formació en colònies segures. Durant la seua estada els xicotets van plasmar les seues esquinçadores experiències de la guerra en dibuixos que van crear en paper amb llapis de colors.
MUJERES DE LA TRANSICIÓN
El teatret – Xixona
De l´1 al 15 de març 2014
“Mujeres de la Transición”és un dels primers resultats de caràcter divulgatiu i docent del citat projecte. Realitzat en col·laboració directa amb l'Arxiu de la Democràcia, MUA, Centre d'Estudis sobre la Dona i Taller d'Imatge de la Fundació General de la Universitat d'Alacant, pretén contribuir a enfortir una memòria col·lectiva cívica i democràtica en la qual les dones no estiguen absents.
MIL MILLONES DE OJOS PARA MIL MILLONES DE ESTRELLAS
Sala Transit I
Del 7 de març al 5 d´abril 2014
L'exposició itinerant, està dedicada a la missió Gaia, dissenyada i construïda per l'Agència Espacial Europea seguint la proposta dels científics europeus per a la mesura de les posicions, distàncies i moviments de mil milions d'estels.
HUMOR SOCIAL XIV: UNA GENERACIÓN PERDIDA … O DOS
Sala AIFOS
Del 3 d´abril al 12 de maig 2014
Els caricaturistes que participen analitzen els successos actuals amb una visió crítica i sensibilitzen a l'espectador en els més variats aspectes socials. En edicions anteriors van centrar la seua mirada en temes com la desocupació juvenil, el maltractament a les dones, la corrupció, la intolerància, la importància de la lectura, la discriminació, la crisi de valors, els desnonaments i altres aspectes on, amb els elements de l'humor i la sàtira, es qüestionen les causes de múltiples manifestacions que afecten el desenvolupament social.
MIL MILLONES DE OJOS PARA MIL MILLONES DE ESTRELLAS
IES Cabanilles
Del 7 al 11 d´abril 2014
L'exposició itinerant, està dedicada a la missió Gaia , dissenyada i construïda per l'Agència Espacial Europea seguint la proposta dels científics europeus per a la mesura de les posicions, distàncies i moviments de mil milions d'estels.
LLAPIS, PAPER I BOMBES (1936 – 1939)
El teatret – Xixona
Del 4 d'abril al 9 de maig 2014
La mostra està integrada per un centenar de dibuixos que van realitzar els xiquets i xiquetes que van ser evacuats a diversos llocs d'Europa durant la Guerra Civil Espanyola, on van rebre cures i formació en colònies segures. Durant la seua estada els xicotets van plasmar les seues esquinçadores experiències de la guerra en dibuixos que van crear en paper amb llapis de colors.
BENEDETTI: DEFENSA DE LA ALEGRIA
Sala AIFOS
Del 16 de maig al 16 de juliol 2014
Aquesta exposició s'inaugura coincidint amb el cinquè aniversari de la seua mort i pretén ser un homenatge a la seua figura i a l'empremta perdurable que ha deixat en la Universitat d'Alacant. Està organitzada pel Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti i la Universitat d'Alacant. Ha sigut comisariada per Claudia Menges Peña amb l'assessorament dels catedràtics de la UA (i amics de Mario Benedetti) José Carlos Rovira i Carmen Alemany.
ELS ORIGENS DE LA LLENGUA CATALANA: JO FIDELES VOS SERÉ
Facultat de Lletres
Del 16 de maig al 6 de juny 2014
Aquesta exposició itinerant explica l'accés de la llengua catalana a l'escriptura i la relació amb el territori del Bisbat d'Urgell, d'on procedeixen els primers textos escrits en català a partir de començaments del segle XI. S'estructura a l'entorn de 6 plafons de gran format que tracten: el feudalisme, el naixement del català escrit, els territoris on apareixen els primers textos, el valor dels documents antics, els noms de lloc i les primeres traduccions
MÀNIGA, UNA CULTURA EN IMATGES
Casa Cultura – Xixona
Del 6 al 27 de juny 2014
Aquesta exposició pretén ser una anàlisi de l'evolució gràfica i editorial del màniga des dels seus antecedents fins a l'actualitat. Un acostament a la cultura pispa que ens permet conèixer la importància del màniga a Japó, els seus múltiples gèneres, cuales són les claus del seu èxit, com es va introduir en occident o cuales són els condicionants socials que van propiciar la seua expansió.
MUJERES DE LA TRANSICIÓN
Òptica
Del 26 al 30 de maig 2014
“Mujeres de la Transición” és un dels primers resultats de caràcter divulgatiu i docent del citat projecte. Realitzat en col·laboració directa amb l'Arxiu de la Democràcia, MUA, Centre d'Estudis sobre la Dona i Taller d'Imatge de la Fundació General de la Universitat d'Alacant, pretén contribuir a enfortir una memòria col·lectiva cívica i democràtica en la qual les dones no estiguen absents. TERRA DE SEBASTIAO SALGADO – MST-25 AÑOS
Sala Transit II
Del 5 al 30 de maig 2014
Tierra, de Sebastiao Salgado, es un conjunto de fotografías que muestra las condiciones de vida de los trabajadores sin tierra, personas socialmente excluidas que luchan por la supervivencia en Brasil.
El MST és un moviment social que reuneix milers de treballadors rurals que lluiten per la reforma agrària. És un moviment autònom sense vinculació política partidària o religiosa. El MST és un moviment sindical (perquè lluita per la terra per a resoldre el problema econòmic de les famílies), popular (perquè és ampli, participen diferents categories i lluita per reivindicacions populars, especialment als assentaments) i polític (no en el sentit partidari, sinó perquè vol contribuir als canvis socials).
INSTAGRAM UA
Sala Transit II
Del 12 al 30 de juny
La mostra pretén fer visible les noves expressions artístiques que ofereix un dispositiu d'ús tan quotidià com el telèfon mòbil. L'ús de les càmeres i les aplicacions edició dels telèfons intel·ligents posen a l'abast de moltes persones una forma d'expressar-se a través de la fotografia i ha multiplicat la creació artística.
LLAPIS, PAPER I BOMBES (1936 – 1939)
Sede Benissa
De l´1 al 23 de juliol 2014
La mostra està integrada per un centenar de dibuixos que van realitzar els xiquets i xiquetes que van ser evacuats a diversos llocs d'Europa durant la Guerra Civil Espanyola, on van rebre cures i formació en colònies segures. Durant la seua estada els xicotets van plasmar les seues esquinçadores experiències de la guerra en dibuixos que van crear en paper amb llapis de colors.
NAVE NAVE MOE. HOMENAJE A GAUGUIN
Autors: Alumnes d´Expressió Gràfica Artística
Directors: Javier Esclapés i Eduardo Berenguer
Sala Transit II
Del 4 al 24 de juliol 2014
"La figura de Paul Gauguin ha sigut en aquesta ocasió l'escollida per a realitzar el treball dels participants en el curs de Plàstica 1 de la UPUA. Gauguin és segurament, un dels pilars fonamentals de la Modernitat i les Avantguardes del segle XX i descobreix al món facetes en les quals el sentiment, el color, la forma i l'humanisme més arrelat en la terra d'una manera que encara avui, segueix despertant una profunda admiració entre tots els que contemplem la seua obra. D'altra banda, aqueixa frescor, aqueix color i aqueixa llibertat creativa és el que ens ha portat a plasmar aquest mosaic colorista i creatiu en el qual vam mostrar diverses tècniques desenvolupades en el taller universitari de la UPUA"
MPRESIONES Y EXPRESIONES
Autors: Alumnes d´Expressió Gràfica Artística
Directors: Javier Esclapés i Eduardo Berenguer
Autors: Alumnes d´Expressió Gràfica Artística
Directors: Javier Esclapés i Eduardo Berenguer
Sala Transit II
Del 4 al 24 de juliol 2014
Les tècniques acríliques ofereixen sempre un ventall inesgotable de possibilitats per a oferir tots els matisos de la creativitat dels artistes que les empren. La seua aparent facilitat lleva les pors, i permet, d'una manera fluïda expressar, com vol mostrar el títol d'aquesta exposició, impressions i expressions de la retina i el cor dels membres de la UPA que han participat en ella.
JORGE JUAN SANTACILIA (1713-1773)
Hotel - Tabarca
Del 12 juliol al 30 de setembre 2014
Emmarcada en els actes commemoratius del tercer centenari del naixement del científic i marí Jorge Juan Santacilia, la mostra exposa llibres originals de Jorge Juan cedits de forma excepcional per David Beltrá, un jove de Novelda que s'ha dedicat a col·leccionar llibres i altres materials originals de Jorge Juan a títol particular. Part d'aquests materials podran veure's únicament durant la jornada inaugural, entre els quals es troben “Breu notícia de la vida de Jorge Juan i Santacilia”, “Observacions Astronòmiques i físiques” o “Compendio de Navegació”. A més la mostra inclou altres publicacions sobre Jorge Juan disposades en vitrines i un recorregut expositiu a través de panells explicatius.
Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
Tel: (+34) 96 590 3484Fax: (+34) 96 590 3464