De conformitat amb l'article 1 dels Estatuts de la Fundació General de la Universitat d'Alacant (d'ara endavant, la Fundació), la mateixa es constitueix com una Fundació de caràcter educatiu, cultural, científic, social, esportiu, sanitari i de cooperació al desenvolupament, de defensa del medi ambient, de foment de la recerca i uns altres de naturalesa anàloga.
D'acord amb l'article 6 dels citats Estatuts, té per objecte cooperar al compliment de les finalitats pròpies de la Universitat d'Alacant, contribuint per a açò a la millora de les seues prestacions de transmissió de sabers, de recerca i formació humana integral i més en particular l'adjudicació de beques d'estudis, la creació de premis d'índole cultural i professional; la dotació de material científic; la realització de programes efectius d'assistència social a la comunitat universitària, i la celebració de seminaris, jornades, cursos, conferències i altres accions pròpies de matèria universitària.
La Fundació inicia la seua activitat a partir de l'1 de gener de l'any 2004. A continuació s'exposen les principals actuacions exercides durant el curs acadèmic 2017/2018.
El Servei de Pràctiques del GIPE, sota la coordinació del Secretariat d'Ocupació i Suport a Estudiants, i amb la col·laboració amb tots els Vicedeganats-Serveis de Pràctiques de les Facultats i Escoles de la UA, ha gestionat pràctiques externes, voluntàries i remunerades per a 1.084 estudiants de la UA
FACULTAT |
|
Escola Politècnica Superior |
474 |
Facultat de Ciències |
34 |
Facultat de Ciències de la Salut |
1 |
Facultat de Dret |
126 |
Facultat d'Educació |
15 |
Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials |
361 |
Facultat de Filosofia i Lletres |
75 |
TOTAL |
1.084 |
Durant el curs 2017-2018 el nombre de pràctiques oferides per les entitats que col·laboren amb el GIPE per a acollir estudiants en pràctiques extracurriculares de l'Escola Politècnica Superior ha tornat a ser molt significatiu amb 474 pràctiques. En aquest sentit s'ha mantingut la tendència dels últims cursos, en els quals el nombre de sol·licituds dels perfils de l'EPSA ha superat notablement el nombre d'estudiants disponibles per a realitzar un període formatiu pràctic.
Els estudis sol·licitats pels col·laboradors del programa han sigut tant dels graus, com de màster universitaris oficials i títols propis de la Universitat d'Alacant.
Com en cursos anteriors, cal fer especial esment també, al nombre de pràctiques gestionades en el curs 2017-2018 d'estudiants de les titulacions de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials i també de la Facultat de Dret. S'han aconseguit pràctiques per a 361 i 126 estudiants respectivament.
La Facultat de Ciències amb 34, la de Ciències de la Salut amb 1, la Facultat de Filosofia i Lletres amb 75, i la Facultat d'Educació amb 15, mantenen les seues xifres de pràctiques extracurriculares en els intervals de cursos anteriors.
A la finalització del curs acadèmic 2017-2018 la Fundació portava signats 2.984 convenis de pràctiques externes, extracurriculares i remunerades amb diferents entitats col·laboradores. Entre les noves organitzacions que estan col·laborant amb el Programa es troben entre unes altres: Fundació Turisme Benidorm, Campomar Nature, S.L., Ticketea, S.L., Everis BPO, S.L.O., Penguin Random House Grup Editorial S.A.O., Vinícola Villarrobledo, S.coop. Clm, Brilogic Digital S.A., Berenguer Tarruella Gabinet De Projectes, SL, Actio Processos i Tecnologia S.L., Centre Excursionista Eldense, Hergon Stone S.L., Intagua Obres Publiques, S.L.O., Acresca Capital, S.L., Business Intelligence Technology S.L (Bitec), Serveis Hotelers Ilice, S.L., Nou Manolin S.A., Fundació Universitas Miguel Hernández de la Comunitat Valenciana, Stratebi Business Solutions, S.L., Artistes, Intèrprets o Executants, Societat de Gestió d'Espana (AIE)., Althaia Artesana S.L., Tabora Consultors S.L., Etosa Obres i Serveis Building, S.L.O., Chepevim, S.L., Clearpeople Surcursal A Espanya, Instal·lacions Elèctriques i Bobinajes, S.A.O., Nexum Confiança S.L., Bluetab Solutions S.L., Excm. Ajuntament de la Romana, British School of Alacant S.L., NH Hotels Espanya SA, Eurofins Textile Testing Spain S.L., Tecnics de Gestio Serveis S.L., Coperama Serveis de l'Hosteleria S.L., Capgemini Espanya SL, …
Com a resultat de la gestió de pràctiques, enguany el Servei ha pogut comptabilitzar, fins ara, 172 pràctiques que s'han materialitzat en un contracte laboral.
Altres activitats realitzades des del Servei de Pràctiques del GIPE són:
Des de l'1 de setembre de 2017 fins a agost de 2018 s'han inscrit en la borsa d'ocupació del GIPE 851 titulats universitaris de grau i postgrau.
Durant el curs acadèmic 2018, 280 empreses ens han sol·licitat un procés de selecció de titulats, duent-se a terme un total de 310 seleccions de personal.
Des del cuso 2016 l'Àrea d'Ocupació del GIPE gestiona el bloc d'ocupació i intermediació laboral del Projecte Institucional Alumni UA
Durant el curs acadèmic 2017-2018 duem a terme l'Assessoria Laboral del Centre 14, dirigida a joves entre 16 i 35 anys. Des de gener a desembre de 2017 tres tècnics del GIPE van treballar com a Assessors Laborals per al Centre 14 i Centre Unamuno, tots dos centres pertanyents a la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament d'Alacant.
Durant els dies 26, 27 i 28 de setembre l'Àrea d'Ocupació del GIPE va participar, al costat de la resta d'àrees de GIPE, en la Fira de Bienvenida de la UA. Vam estar en el Stand d'Empleabilidad de la UA juntament amb l'Observatori d'Inserció Laboral informant a tots els assistents sobre els serveis que s'ofereixen en la UA quant a ocupació i autoocupació.
Durant els dies 18,19 i 20 d'octubre participem en l'I Congrés Internacional d'Orientació Laboral Universitària, organitzat per la Universitat de Granada.
Durant els dies 13 i 14 de Novembre realitzem el Taller de Cerca d'Ocupació: Obri el teu ventall de possibilitats en el mercat laboral (Gipesemanas 2017), on des de l'Àrea d'Ocupació es va impartir el mòdul de Contractació Laboral i Perfils Professionals.
El 8 de febrer de 2018 organitzem la Jornada “Work & Travel” on comptem amb la participació de l'empresa Travelingua i en la qual van participar alumnes, alumnes i recentment graduats i graduades de la UA amb interès a treballar o fer pràctiques en l'estranger.
El 13 de Maig participem en les Jornades d'Empleabilidad Alumni UA sobre “Treballar i Estudiar a Canadà”, on comptem amb la participació de l'empresa Growpro Experience.
El 14 de Maig celebrem la XX Edició de la Marató d'Ocupació i Autoocupació de la UA.
El divendres 25 de maig, a petició de l'Agència de Desenvolupament Local de l'Ajuntament d'Alacant, participem en un Programa d'Actualitat Universitària d'Alacantí TV para Impulsalacant, explicant les diferents àrees del GIPE dins de la Fundació General de la Universitat d'Alacant.
De l'11 al 13 de Juny assistim a la XVIII Jornades de Serveis Universitaris d'Ocupació, organitzades per la Universitat Politècnica de València.
El 16 de Julio vaig assistir, al costat de la Vicerectora d'Estudiants i Ocupació Nuria Vaig granar i la Directora del Secretariat d'Ocupació i Suport a l'Estudiant Pepi Parreño, a la Jornada de presentació del Programa Ícar sobre portals d'ocupació universitaris, presentat per la Universitat d'Almeria i celebrat en la Universitat Complutense de Madrid.
Durant tot l'any acadèmic, i com a part de les obligacions amb el SERVEF a causa de la condició del GIPE d'Agència de Col·locació Autoritzada, des de l'àrea d'ocupació s'elaboraren informes mensuals d'avaluació i seguiment així com un informe anual amb totes les dades obtingudes per l'Agència de Col·locació quant a intermediació laboral.
L'orientació laboral a estudiants i titulad@s es realitza mitjançant entrevistes personalitzades i grupales; en les quals se'ls assessora sobre el món laboral i les diferents eines utilitzades en els processos de selecció; així mateix se'ls proporciona informació sobre eixides professionals, ajudant-los a elaborar eficientment el currículum vitae i la carta de presentació; i se'ls prepara per a superar amb èxit l'entrevista de treball; dotant-los de recursos per a afrontar amb motivació el pas del món acadèmic al laboral/ professional.
En el període acadèmic setembre 2017 - juliol 2018 , s'han atès 132 nous estudiants /titulad@s, la qual cosa fan un total de 2.112 usuaris que utilitzen o han utilitzat el servei d'entrevista individual i personalitzada per a realitzar una cerca activa d'ocupació (no es registren els usuaris que realitzen una consulta puntual, ni els atesos telefònicament o via e-mail, ni les grupales ).
Altres activitats:
Des del servei d'emprendimiento, en el gupe s'han atès un total de 150 projectes, dels quals 93 procedeixen dels diferents programes de l'ecosistema ua:emprèn, i 57 del propi GIPE.
Des d'aquest àrea s'elaboren els indicadors d'inserció laboral dels/as graduats/as universitaris/as de la Unió Europea que serveixen com a marc de referència per a l'estudi comparatiu dels diferents agregats de mercats laborals de la població universitària.
S'ha realitzat l'actualització dels indicadors d'inserció laboral per a la una de nova secció de la pàgina web del GIPE denominada "El meu mercat laboral".
El recurs es divideix en tres seccions:
- BUTLLETÍ ESTADÍSTIC: arreplega informació d'algunes operacions estadístiques de l'INE, com són l'Enquesta de Població Activa (EPA); l'Enquesta de l'Estructura Salarial, Institut Nacional de la Seguretat Social, Eurostat i CIS. A través d'elles podem conèixer com és l'ocupació dels i les universitaris/as segons el salari, la temporalitat o parcialitat i també quins són les condicions d'ocupació segons el tipus d'ocupacions i sectors econòmics, especialment per a universitaris i universitàries.
- BUTLLETÍ D'OCUPACIÓ: facilita tot tipus d'informació especialitzada en l'ocupació per compte d'altri universitària que resulte rellevant per a aquest col·lectiu i que procedisca de fonts de reconegut prestigi i rigurosidad contrastada. Articles d'experts, notícies, experiències i anàlisis de les empreses facilitaran un coneixement no solament quantitatiu de la situació de l'ocupació, sinó de tots els aspectes qualitatius del mercat que faciliten l'orientació, com les competències, transformacions del mercat laboral, etc., que són de vital interès per a saber contextualitzar el procés de cerca d'ocupació.
- BUTLLETÍ D'AUTOOCUPACIÓ: facilita informació especialitzada per a tots/as els/as graduats/as que estiguen interessats a valorar la inserció a través de l'itinerari emprenedor. La informació que s'exposa en aquest bloc, més que a la necessitat de respondre a dubtes sobre els processos i mecanismes d'engegada que es resolen mitjançant una tutoria, pretén donar a conèixer la situació i evolució de l'ocupació per compte propi.
A. Relació de cursos
XXI Master en Tributació 600 hores
Proposat i organitzat pel Departament d'Anàlisi Econòmica Aplicada, i dirigit i coordinat pels professors Ángel Sánchez Sánchez i Francisco Poveda Blanco, es troba en la seua XX edició i compta amb la col·laboració de 40 institucions i empreses que permeten realitzar pràctiques a l'alumnat matriculat en el Master en finalitzar el mateix. Entre elles, cal destacar a l'Institut d'Estudis Fiscals del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques que col·labora en l'organització del Master, així com el suport financer i institucional de Suma, Gestió Tributària. Diputació d'Alacant.
VIII Master en Argumentació jurídica 600 hores
Proposat i organitzat pel Departament de Filosofia del Dret i Dret internacional privat i Dirigit pel Professor Manuel Atienza. Impartit inicialment com un Títol d'especialista, el Master es troba ja en la seua VII edició i compta amb un gran prestigi entre els professionals de la magistratura, ministeri públic, advocacia i administració dels països que integren la Comunitat Iberoamericana de Nacions. Fruit de l'excel·lent reputació amb la qual explica és el gran nombre de sol·licituds que es reben cada any, en el present més de 250 de les quals seran seleccionades 70 per a la realització del Master. A més, d'acord amb l'establit en el Conveni específic de col·laboració interuniversitària entre la Universitat d'Alacant i la Università degli Studi Vaig donar Palerm (ratificat el 13 de juny de 2014), obtindran el doble títol de Master (oficial) vaig donar II livello in "Argomentazione giuridica" les persones que, complint amb la normativa i requisits determinats per les autoritats acadèmiques italianes, hagen obtingut el títol de Màster en Argumentació Jurídica per la Universitat d'Alacant.
VI Master en interpretació de guitarra clàssica 600 hores
Proposat i organitzat pel Departament de Sociologia II i Dirigit pel Professor Oscar Santacreu Fernández aquest Master, que es troba ja en la seua V edició, respon a un acord de col·laboració entre la Universitat d'Alacant amb la Diputació i l'Ajuntament d'Alacant. Aquest Programa, que gaudeix ja d'un reconegut prestigi a nivell mundial, acull cada any a un selecte grup de professionals de la guitarra (14) procedents de diferents països perquè treballen i es formen amb els millors especialistes mundials en aquest àmbit. Destaquen igualment les activitats de caràcter musical que es general al socaire del Master, com el cicle de concerts de Guitarra en l'ADDA.
Master's Degree in Color Technology for the Automotive Sector 600 hores
Aquest Programa està dirigit pel Prof. Dr. Francisco Miguel Martínez Verdú i ha sigut proposat i organitzat pel Grup de Visió i Color del Departament d'Òptica, Farmacologia i Anatomia de la Universitat d'Alacant en col·laboració amb altres institucions acadèmiques (Universitat de Granada, Universitat Politècnica de Catalunya I Institut d'Òptica, CESIC) i empreses privades (AUDI, SEAT, BASF Coatings, BYK-Gardner, Mercedes Benz, Opel, Toyota Motor Europe, PPG, Merck, Valspar, Plastic Omnium, Nubiola-Ferro, etc) i té com a objectiu l'estudi de les tècniques relacionades amb el disseny, fabricació i mesura dels materials acolorits, per la seua especial rellevància en la indústria de l'automòbil, proporcionat als seus participants una capacitació integral en l'estudi multidisciplinari de ciència i tecnologia del color.
PEP en Propietat industrial i intel·lectual, edició XXIV 600 hores
Proposat i organitzat pels Departaments de Filosofia del Dret i Dret Internacional Privat, Dret Mercantil i Dret Processal i Dret Civil, aquest PEP que dirigeix actualment la Professora Pilar Montero García-Noblejas (del Departament de Dret Mercantil i Dret Processal) es troba ja en el seu XXIV edició i ofereix 4 títols propis, el de Màster, que és d'inscripció flexible i pot cursar-se per mòduls, i tres d'Especialista (Patents; Marques, Dissenys i Dret de la Competència; i Drets i d'Autor i Tecnologies de la Informació). Originàriament concebut com Magister Lvcentinvs, el PEP explica cada any amb alumnes procedents de tot el món i actualment és un dels Màsters més prestigiosos en matèria de propietat intel·lectual i industrial i tecnologies de la informació, no solament en l'àmbit europeu sinó també a nivell mundial, especialment donada la seua vinculació a l'EUIPO amb seu a Alacant i als despatxos professionals més destacats en aquest àmbit. En aquest sentit, ha sigut reconegut per la prestigiosa publicació dels “250 Millors Màsters d'Espanya” pel diari “El Mundo” coo el millor Màster d'Espanya en la seua especialitat. És un punt de referència en els cercles acadèmics i professionals de la propietat intel·lectual d'Amèrica Llatina i s'està obrint camí, a més, en el continent asiàtic, ja que des de fa cinc cursos rep un grup d'estudiants procedents de les oficines xineses d'IP (SIPO). Més de 250 professors passen cada curs per les aules del Magister, tots ells de reconegut prestigi.
El Magister Lvcentinvs, Màster en Propietat Industrial i Intel·lectual de la Universitat d'Alacant, va iniciar en 2017 una nova etapa amb la seua participació en el Doctorat Europeu "EIPIN Innovation Society", primer i únic programa de doctorat subvencionat per la Unió Europea en matèria de propietat intel·lectual, que parteix de la Xarxa Europea d'Instituts de Propietat Intel·lectual (EIPIN). El programa “EIPIN Innovation Society”, projecte de la Xarxa de Formació Innovadora Marie Skodowska Curie finançat per la Unió Europea, estableix un doctorat conjunt en el qual participen, a més de la Universitat d'Alacant, les Universitats de Londres, Maastricht, Estrasburg i Augsburg.
PEP en Gestió i direcció Pública 600 hores
Proposat i organitzat pel Departament d'Estudis Jurídics de l'Estat i dirigit pel Professor José Manuel Canales Aliende, aglutina tres títols propis (Master, Especialista i Expert) i representa des de fa diversos anys una aposta ferma per la formació en la nova gestió pública i la cerca de respostes locals i regionals per a enfortir la democràcia i el funcionament de les institucions públiques. En realitzar-se on line, està permetent posar en contacte a professionals de la Ciència Política i de l'Administració de diferents parts del món amb els qui establir importants xarxes professionals. A més, ha afavorit les relacions i acords amb diverses universitats de Llatinoamèrica.
PEP en Planificació i avaluació de les polítiques públiques 600 hores
Proposat i organitzat pel Departament d'Estudis Jurídics de l'Estat i dirigit pels Professors Manuel Menéndez Alzamora i José Manuel Canales Aliende, aquest PEP desenvolupa tres títols propis (Master, Especialista i Expert) amb la voluntat de formar en polítiques públiques no solament a persones que es troben en la vida política activa sinó, igualment, a persones amb vocació política. Igualment, a persones amb responsabilitat pública, que desenvolupen la seua activitat en la funció pública en els diferents nivells de l'Administració i a persones que desenvolupen la seua activitat en el sector privat en l'àmbit de la consultoria treballant per a l'Administració pública o el tercer sector.
Especialista en Infància i Joventut en risc social 300 hores
Proposat i organitzat pel Departament de Comunicació i Psicologia Social està dirigit per la Professora Ana Mª Rosser Limiñana i el Professor Conrado Moya Mira. Aquest programa, que aconsegueix ja la seua XII edició té com a objectius contribuir a la formació de professionals en la intervenció amb xiquets i xiquetes, joves i famílies en risc social, així com facilitar el coneixement mutu entre professionals i institucions dedicades específicament a la intervenció social amb menors i famílies en situació de risc social, i al personal titulat orientat a aqueixa mateixa dedicació.
Master en Direcció i gestió de Recursos Humans 500 hores
El Master consta de 500 hores. Se subdivideix en dos cursos d'Expert de 200 hores cadascun i en un projecte final de 100 hores: Expert en Direcció i gestió de Recursos Humans, i Expert en Tècniques Avançades de Gestió de Persones en Organitzacions.
Organitzat per de el Departament d'Organització d'empreses de la UA aquest Programa està Dirigit pels Professors José Luis Gascó Gascó, Juan Llopis Taverner i per la Professora Reyes González Ramírez.
Master en Direcció i gestió d'empreses 500 hores
El Master en Direcció i gestió d'empreses consta de 500 hores i se subdivideix en dos cursos d'Expert de 200 hores i un Projecte fi de Master de 100 hores: Expert en Adreça de Gestió d'empreses, i Expert en Tècniques Avançades de Direcció i gestió d'empreses. Organitzat per de el Departament d'Organització d'empreses de la UA aquest Programa està dirigit pels Professors José Luis Gascó Gascó, Juan Llopis Taverner i la Professora Reyes González Ramírez.
Els Cursos d'especialització desenvolupats durant el curs acadèmic 2017/2018 han sigut els següents:
Les Jornades i Seminaris desenvolupats durant el curs acadèmic 2017/2018 han sigut les següents:
B. ALTRES ACTUACIONS
C. ESTUDIANTS MATRICULATS DURANT EL CURS ACADÈMIC 2017/18
El nombre total d'estudiants que s'han matriculat en els Cursos gestionats per l'Escola de Negocis durant l'any Curse acadèmic 2017/2018 ascendeix a 939 dels quals 142 es van matricular en Cursos de postgrau i 797 en Cursos d'especialització.
Durant el període acadèmic 2017-18, el canal YouTube del Taller d'Imatge (uafgIMAGEN) ha ampliat la seua publicació de continguts a 124 vídeos de producció pròpia. De les 389.000 visites registrades a 31 de desembre del 2017 el nombre ha ascendit a més de 504.000 a data d'agost de 2018, comprenent així mateix un nombre d'1.140 subscripcions.
El projecte de digitalització de l'Arxiu Audiovisual Històric de la Universitat d'Alacant, activitat coordinada per l'Arxiu General de la UA, ha continuat en marxa durant aquest període, finalitzant els treballs vinculats a la producció institucional registrada en cintes Betacam SP, duent-se a terme la corresponent identificació, localització, digitalització i descripció d'aquest suport i contingut.
Així mateix, coordinat per l'Arxiu de la Democràcia, s'ha continuat amb la realització d'un vídeo commemoratiu del 50 aniversari del CEU, esdeveniment que se celebrarà al novembre de 2018. Aquest projecte comprèn una activitat continuada quant a registre d'imatges, entrevistes, testimoniatges i fites que van fixar les bases del centre a Alacant i del camí recorregut de forma paral·lela a l'arribada de la democràcia. Entre els mesos d'octubre 2017 i agost 2018, han sigut gravades en el plató del Taller d'Imatge entrevistes individuals a varis dels testimoniatges que van intervenir en l'establiment d'aquelles bases.
D'altra banda, s'ha acabat la fase d'enregistrament d'un documental sobre l'artesania de la sal a Torrevella amb el suport del Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües i de la Seu Universitària de Torrevella. La seua presentació oficial es preveu per a finals de 2018-principis de 2019, després de finalitzar la postproducció del mateix.
Destacar també els treballs audiovisuals relacionats amb l'engegada dels estudis de Gastronomia en la UA. Concretament s'ha dut a terme la realització, emissió per videostreaming i suport audiovisual de la Jornada AOVE i Alta Cuina Mediterrània, celebrada en el restaurant El Monastrell d'Alacant. També s'ha cobert la realització en directe de l'III Simposi de l'Arròs UA-Restaurant Dàrsena, desenvolupat en el citat restaurant. Finalment, destacar la realització de l'acte d'inauguració del Centre de Gastronomia GASTERRA en Dènia així com un vídeo promocional del Master d'Arrossos i Alta Cuina Mediterrània a impartir en la Universitat d'Alacant a partir del curs acadèmic 2018-19.
A continuació destaquem els serveis audiovisuals en les àrees més importants durant aquest període:
A. Actes institucionals i acadèmics: Realització, enregistrament i fotos.
B. Reportatges fotogràfics i arxius
El Taller d'Imatge diàriament ha atès de forma creixent les demandes que l'Oficina del Rector i altres unitats sol·liciten arreplegar en imatge gràfica: nomenaments, inauguracions de cursos, trobades, signatures de conveni, lliuraments de premis, conferències, seminaris, preses de possessió de càrrecs i un altre tipus d'actes i esdeveniments de caràcter institucional.
En aquest sentit, el desenvolupament dels projectes durant el curs acadèmic han sigut els següents:
C. Serveis al Vicerectorat de cultura, esports i política lingüística.
D. Serveis al Vicerectorat d'Estudiants
E. Serveis a la Unitat de Relacions Institucionals i altres vicerectorats
F. Àrea de Formació i Docència
Formació
Àrea d'Imatge Científica
G. Serveis a la Fundació Biblioteca Miguel de Cervantes
A Madrid es van dur a terme enregistraments a l'escriptor i premi nobel Mario Vargas Llosa a instàncies de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes; d'una part, el seu objectiu va ser la seua composició com a salutació al festival literari internacional “Hi ha Festival” celebrat anualment a Cartagena d'Índies. D'altra banda, es van destinar a un vídeo documental sobre Azorín produït per la Diputació Provincial d'Alacant.
H. Altres activitats
4.1. MUA
S'inclou, a continuació, la labor desenvolupada pel MUA en el període comprès entre setembre de 2017 i agost de 2018.
Arquitectures per a la defensa de la costa mediterrània
Un espai: Montfort
Cervantes i Shakespeare: Dos genis universals
Dos espais: la Romana i Callosa d'Ensarriá
Chemins de fer, chemins de sabre: els espagnols du transsaharien
Un espai: El Campello
Constitucions Espanyoles, 1812-1978
Dos espais: Oriola i Ibi
Contra les regles: Lesbianes, gais, transexuales i bisexuales en l'esport
Dos espais: Ibi i Aigües
Del morat al negre (2). Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina 2002-2007
Un espai: Biar
Del morat al negre (3). Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina 2007-2012
Dos espais: Montfort i Elx
Del morat al negre (4). Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina 2004-2016
Deu i vuit espais: col·legis i instituts de la ciutat d'Alacant i l'Escola Oficial d'Idiomes
El derelicte Bou Ferrer. Un jaciment extraordinari
Tres espais: Benissa, Xaló i la Romana
El final de la Guerra Civil a Alacant: repressió i exili
Dos espais: el Pinós i Xàtiva
Espanya ha de saber (superar la postguerra)
Tres espais: Villena, Castalla i Elx
Hugo Pratt i Curt Maltes: itineraris creuats
Un espai: La Nucia
Humor Social: Indignats
Un espai: Alcoi
Humor Social: Un llibre et fa lliure
Dos espais: Alacant i Benidorm
Investigadores en la llum i en les tecnologies de la llum
Dos espais: Sant Vicent del Raspeig i Aigües
La memòria d'un lloc de memòria democràtica
Un espai: Alacant
Llenguatge per a la Igualtat. No té nom
Set espais: Guardamar del Segura, Gandía, Villena, Castalla, Benidorm, Elx i Alcoi
Llapis, papers i bombes, 1936-1939
Onze espais: Villena, Palencia, Valladolid, Alacant, Sant Vicent del Raspeig, Altura, Biar, Banyeres de Mariola, Valladolid, Vinaròs, Tarragona i la Romana.
Els límits del creixement
Un espai: la Romana
Manuel Molina (1917-1990) en el seu centenari. Amistat i Poesia
Dos espais: Alacant i Oriola
Memorables, insignes i intrèpides 1870-1931
Nou espais: Pedreguer, Benissa, Sant Joan d'Alacant, la Romana, Crevillent, Alacant, Catarroja, Santa Pola, Monòver
Dones de la transició
Cinc espais: Villena, Gandía, l'Alfàs del Pi, Elda i Petrer
No tinc amo
Sis espais: Crevillent, Saix, Sant Vicent del Raspeig, Alcoi, Manises i el Real de Gandia
Nosaltres, 30 anys de´l estatut d´autonomia
Un espai: la Romana
Paisatges de Valor. Enric Valor (1911-2000)
Un espai: Callosa d'Ensarriá
Record d'una esperança. La segona república a Alacant, 1936-39
Dos espais: Callosa d'Ensarriá i Elx
Silenci interior
Un espai: Sella
Spanish women on the rise
Tres espais: Sant Joan d'Alacant, Alacant i Muro
Terra inundada. Mª Dolores Mulá
Un espai: la Romana
Valencians a Nova York: 1892-1930
Cinc espais: Benidorm, Sant Vicent del Raspeig, Benimeli, Orba i Altea
Entre setembre de 2017 i agost de 2018, 9.822 persones van participar en les diverses activitats programades per l'equip educatiu del MUA.
INFORME
Nombre de concerts coordinats en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant: 20
Treball de coordinació consistent en fixar dates, elaborar el programa de mà, necessitats tècniques, videostreaming, adequació de sala, presentació del concert.
INFORME
Total d'exposicions: 9
Coordinació de les nou exposicions
Comisariado de dos d'elles al costat del Director de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant, Jorge Olcina
Treball de coordinació consistent en fixar dates, trasllat de les exposicions, muntatge i desmuntatge, realització de la targeta, cartell i catàleg, segur de les peces, presentació en la inauguració.
Treball de comisariado consistent en selecció de peces al costat de l'artista i realització del text en el catàleg.
INFORME
Total d'exposicions coordinades en la Sala Miguel Hernández són: 11
Treball de coordinació consistent en fixar dates, trasllat de les exposicions, muntatge i desmuntatge, realització de la targeta i cartell, presentació en la inauguració de la mateixa.
4.2. OFUA
L'activitat musical en la UA té com un dels seus màxims referents a l'Orquestra Filharmònica de la Universitat d'Alacant (OFUA), l'activitat de la qual es complementa amb altres activitats musicals organitzades pel Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística.
El treball desenvolupat per l'OFUA, s'estructura en Trobades i concerts. Gran part d'aquests concerts tenen caràcter solidari i s'inclouen en la marca “VEU Solidària” de la Universitat, destinant-se la recaptació dels mateixos a diferents entitats benèfiques.
L'OFUA, dirigida a partir del curs acadèmic 201772018 per per Tobias Gossmann durant el curs 2017/18, ha organitzat i impartit les següents trobades musicals:
Trobada de Nadal (2017):
El repertori triat ha sigut molt variat i ha comptat amb obres de George Bizet (L'Arlesienne Suite No.1), Edvard Grieg ( Peer Gynt Suite No.1), Johannes Brahms, - Danses Hongareses), Josef Strauss ( Festa del Foc, Polka), Johann Strauss ( Marxa Egípcia, Marxa Russa, Fantasia, el Danubio Blau).
Trobada de Primavera (2018):
Per a aquests concerts es va comptar amb la col·laboració dels solistes de marimba Anna Ignatowicz-Glinska, i en trompeta amb Adrián Beneito.
El repertori interpretat en aquests concerts va ser:
I PART
Anna Ignatowicz-Glinska
Concert per a marimba, trompeta i cordes
I Andantino sostenuto
II Andantino
II PART
Franz Schubert
Simfonia no. 8 en do major "La Gran", D. 944
I Errant – Allegro dt. senar troppo
II Errant amb moto
III Scherzo. Allegro vivace – Trio
IV Finale. Allegro vivace
3 de maig 2018, concert en el Teatre Principal d'Alacant dins del programa VEU Solidària a benefici d'AFA Alacant (Associació d'Alzheimer d'Alacant) amb el patrocini específic de Vectalia.
El repertori interpretat en aquest concert va ser:
I part
Concert per a trompeta i orquestra en el meu bemoll major de Joseph Haydn
Solista trompeta: Adrián Beneito
I Allegro
II Errant
III Finale Allegro
II Part
Simfonia nº 8 D major “La Gran” D944 de Franz Schubert.
I Errant – Allegro dt. senar troppo
II Errant amb moto
III Scherzo. Allegro vivace – Trio
IV Finale. Allegro vivace
Com és habitual, a l'octubre de 2017 es van dur a terme les proves d'accés a l'OFUA i a continuació, la Fundació va efectuar la convocatòria d'ajudes a la formació musical dirigida als músics integrants de l'orquestra durant el curs 2017/2018.
Així mateix, durant aquest Curs acadèmic s'han signat convenis de mecenatge i col·laboració amb les següents entitats: Rotary Club Alacant i Rotary Club Port d'Alacant, Fundació Manuel Peláez Castillo, Grup Vectalia, HIDRAQUA, Fundació Marjal, Fundació CajaMar i la Diputació d'Alacant. També ha col·laborat el Centre Comercial Gran Via.
La UA a través dels seus Cursos d'Estiu ha volgut oferir a la societat una formació complementària de qualitat, seguint el principi que va originar l'Extensió Universitària creada a principis del segle passat per l'il·lustre historiador i jurista Rafael Altamira: difondre els coneixements que s'originen en l'àmbit de la institució acadèmica i posar-los al servei de la societat.
Els Cursos d'estiu de la Universitat d'Alacant “Rafael Altamira” són una proposta formativa del Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües i que aquest curs acadèmic ha celebrat el seu 17ª edició complint amb les finalitats estatutàries lligades a la transferència del coneixement, així com amb la internacionalització, valorant positivament la participació, tant d'alumnat i ponents com a difusió i impacte en mitjans i xarxes socials, amb xifres satisfactòria.
En total, l'alumnat matriculat ha aconseguit la xifra de 1297 (59,4% eren dones i 40,6% homes), participant en els programes docents que, a més del Campus, han tingut com a marc organitzatiu les seus universitàries de la província.
En el Campus s'han realitzat 16 cursos, mentre que en les seus i municipis de la província s'han realitzat altres 16 (Benissa, Biar, Cocentaina, Dénia, Elda, La Nucia, Torrevella i Villena).
Destaquem els cursos internacionals, fruit de convenis amb universitats estrangeres i els cursos conveniados amb el Cos Nacional de Policia, l'Il·lustre Col·legi d'Advocats d'Alacant i el CEFIRE.
En línies generals, la programació de la 17ª edició dels Cursos d'Estiu de la Universitat d'Alacant ha seguit les DIRECTRIUS establides en els anys anteriors:
Quant a CONTINGUTS destaquem les següents temàtiques:
Patrocinis i Col·laboracions:
Els Cursos d'Estiu són possibles gràcies a l'estreta col·laboració que la UA manté amb els diferents ajuntaments i institucions, i a la involucración de sectors acadèmics i professionals.
D'especial rellevància han sigut les subvencions aportades pels ajuntaments dels municipis amb seus universitàries i per la Generalitat Valenciana a través de Ferrocarrils Generalitat Valenciana (FGV).
Destaquen igualment els mecenatges de les fundacions i empreses que col·laboren amb els cursos: Fundació Policia Nacional, Fundació Caixa Murcia, el Tall Inglés i Colebega, S.A.
Els col·legis professionals de CEFIRE, de Graduats Socials, l'Il·lustre Col·legi d'Advocats d'Alacant, institucions com la Direcció general de la Policia i la Guàrdia Civil i entitats com la Plataforma Tecnològica Espanyola del CO2 han fet viable la realització d'aquest projecte, involucrant-se en l'organització i finançament dels cursos presentats.
Finalment, esmentar també la inestimable col·laboració de centres, departaments i facultats de la Universitat d'Alacant (Ciències de la Salut, Dret, Econòmiques i Filosofia i Lletres) que fan viable aquest projecte.
Format dels cursos:
El format dels cursos que s'han oferit ha sigut de 15 hores (1.5 crèdits LRU/ECTS), 20 hores (2 crèdits LRU/ECTS), 30 hores (3 crèdits LRU/ECTS),) al llarg dels mesos de juny i juliol.
Per als cursos internacionals els formats dels cursos han sigut de 76, 50, 20 i 15 hores de durada en torns de matí i/o vesprada.
Aquests cursos han comptat amb la participació de 134 alumnes i tots s'han desenvolupat en el campus de la Universitat d'Alacant en els mesos de juny i juliol i com a novetat enguany també en el mes d'abril (Participatory action research in public health).
Cursos realitzats:
CAMPUS
Participatory Action Research
Direcció: Carlos Álvarez-Dardet
Understanding Dementia: Introduction for Students, Practitioners and Family Care Givers
Direcció: Eva Gabaldón/Coordinació: Manuel Lillo Crespo
Summer Business Program.
Direcció: Manuel Felipe Ruiz Moreno
Immersion to Healthcare Improvement Science
Direcció: José Antonio Hurtado Sánchez/ Coordinació: Manuel Lillo Crespo
Els Estudis Queer: literatura, cinema i art
Direcció: Antoni Maestre Brotons
Assetjament i relacions laborals: perspectiva social i jurídica
Direcció: David Montoya Medina
Introducció al Deep Learning
Direcció: Juan Ramón Rico Juan
Laboratori de Bioquímica i Biologia Molecular Clínica: fonaments i noves tècniques. 2ª edició
Direcció: Rosa María Martínez Espinosa
Delictes d'odi: causes, prevenció i resolució de conflictes
Direcció: Juan Carlos Sandoval Coronat/Mariano Fernández Prieto-CNP
Big Data: fonaments tecnològics i aplicacions pràctiques
Direcció: David Tomás Díaz
Intervenció en incidents crítics en casos de segrestos, atracaments i suïcidis
Direcció: Natalia Albaladejo Blázquez/Mariano Fernández Prieto-CNP
La Unió Europez davant els seus grans reptes: el Brexit, la crisi migratòria, la crisi econòmica i el canvi climàtic
Direcció: Jaume Ferret Lloret
Reptes actuals enfront de la problemàtica del CO2
Direcció: Diego Cazorla Amorós/Coordinació: Ángel Berenguer Murcia/Enrique Vicente Ramos
Rock and Roll Business
Direcció: Candelaria Sánchez Olmos/Coordinació: Antonino Martín Palacios
Curs d'eines i recursos per a investigar la memòria democràtica valenciana (II)
Direcció: José Miguel Santacreu Soler
Dret de danys: qüestions actuals
Direcció: Virginia Múrtula Lafuente/Marta Villén Hernández-ICALI
SEU UNIVERSITÀRIA DE BIAR
Innovació turística i desenvolupament local en espais rurals i d'interior. Reptes i oportunitats
Direcció: Antonio Martínez Puche
SEU DE COCENTAINA
L'autoaprenentatge com a recurs per al professorat de valencià (I)
Direcció: Brauli Montoya Abat
SEU UNIVERSITÀRIA DE DÉNIA
Procés penal. Qüestions actuals
Direcció: Verónica López Yagües/Miguel Ángel Martínez Martínez-ICALI
SEU UNIVERSITÀRIA D'ELDA
Experiències i recursos per a la innovació educativa: Flipped Classroom, geolocalización i rúbriques
Direcció: Rosario Navalón García/Coordinació: Antoni Francés Conejero
SEU UNIVERSITÀRIA DE LA MARINA-BENISSA
La perspectiva de gènere en les aules d'Educació Secundària: una aplicació pràctica
Direcció: Inmaculada Fernández Arrillaga
Coeducació: canvis socials i identitat de gènere a l'aula
Direcció: Concepción Bru Ronda/Coordinació: Manela Faus Mascarell
L'autoprenentatge com a recurs per al professorat de valencià (II)
Direcció: José Miguel Santacreu Soler
SEU UNIVERSITÀRIA DE LA NUCIA
Metodologies actives en l'aprenentatge i avaluació autèntica
Direcció: Rosabel Roig Vila
SEU UNIVERSITÀRIA DE TORREVELLA
Assetjament escolar i suïcidi des d'una perspectiva multidisciplinària
Direcció: José Manuel Gómez Soriano
Fusió i mestissatge: Espanya i Cuba, sorprenents viatges d'anada i volta
Direcció: José Norberto Mazón López
SEU UNIVERSITÀRIA DE VILLENA
Coeducació i gestió de la diversitat
Direcció: Mónica Moreno Asseque/Coordinació: María Cruz Pla Milà
Introducció a la impressió 3D per a docents
Direcció: Mª Angeles Alonso Varga
II Jornades vocal music week. Tècnica vocal i cant modern. Nivell 1 i 2
Direcció: Mª Angeles Alonso Vargas
Jornades Villena Brass-Fest. Pràctic/Teòric
Direcció: Mª Angeles Alonso Vargas
Des de la seua engegada al gener de 2004, i en coordinació amb el Vicerectorat de Recerca, la Fundació col·labora en nombrosos projectes internacionals i accions formatives dirigides per l'Oficina de Gestió de Projectes Internacionals (OGPI). Durant el curs acadèmic 2017/2018 s'han dut a terme les següents activitats:
FINALITZATS EN 2017:
CONTINUEN EN 2018:
De conformitat amb la Resolució rectoral de 30 de juny de 2016 i la Resolució de modificació i pròrroga de l'anterior de data 1 de juliol de 2017 vigent fins al 30 de juny de 2018, la Fundació ha dut a terme durant aqueix període la coordinació esportiva, el suport tècnic i la preparació física de 13 esports federats agrupats en 16 equips integrats en la Secció Esportiva Universitat d'Alacant (SDUA) pertanyents a les següents categories i federacions:
Lliga Autonòmica i Campionat d'Espanya
Federació Espanyola i Valenciana d'Activitats Subaqüàtiques
Lliga Autonòmica
Federació Autonòmica de Muntanyisme i Escalada.
Regional Preferent. (Màxima categoria autonòmica)
Federació de Futbol Comunitat Valenciana
1a Divisió. (Màxima categoria Nacional)
Real Federació Espanyola de Futbol
Divisió d'Honor.
Federació Espanyola d'Orientació
Lliga Autonòmica
Federació Autonòmica de Pilota Valenciana
Lliga Autonòmica i Campionat d'Espanya
Federació Autonòmica i Espanyola de Rem
Lliga Autonòmica
Federació de Rugbi Comunitat Valenciana
Lliga 1a Autonòmica
Federació de Rugbi Comunitat Valenciana
Lliga Autonòmica
Federació de Taekwondo de la Comunitat Valenciana
Proves autonòmiques, nacionals i campionat d'Espanya Elit
Federació Espanyola de Triatló
Sènior: Superliga2
Juvenil 2a Autonòmica
Real Federació Espanyola de Voleibol
Circuit Autonòmic, Nacional Madison i Campionat d'Espanya Absolut
Real Federació Espanyola de Voleibol
Els motius que van impulsar a la Universitat a encomanar la gestió de l'esport federat de la UA a la Fundació basats en la seua acreditada experiència com a entitat gestora del Club Esportiu Universitat d'Alacant des de maig de 2014, i el fet d'explicar entre el seu personal amb un bon nombre d'entrenadors i cos tècnic capaç d'atendre a la preparació física i coordinació esportiva de la resta d'equips amb els quals explica la UA, l'han decidit a fer extensiu l'encàrrec de gestió a la totalitat d'EQUIPS ESPORTIUS UNIVERSITARIS a la Fundació en la seua qualitat de mitjà propi i servei tècnic de la Universitat. Així, la Resolució rectoral de 30 de juny de 2018 addiciona als esports federats a dalt esmentats la coordinació tècnica i preparació física dels següents esports universitaris:
ATLETISME I CAMP A través
BÀSQUET ADAPTAT
BÀSQUET DEPORTE I DONA
BÀSQUET FEMENÍ
BÀSQUET MASCULÍ
HANDBOL FEMENÍ
HANDBOL MASCULÍ
BOCCIA
BUSSEGE ADAPTAT
ESGRIMA
FUTBOL FEMENÍ
FUTBOL MASCULÍ V
FUTBOL SALA ESPORT I DONA
FUTBOL SALA FEMENÍ
FUTBOL SALA MASCULÍ
JUDO
KARATE
ORIENTACIÓ
ORIENTACIÓ
PADEL
PILOTA VALENCIANA
RUGBI 7 FEMENÍ
RUGBI 7 MASCULÍ
TENNIS
TRAIL
TRIATLÓ
VOLEIBOL DEPORTE I DONA
VOLEIBOL FEMENÍ
VOLEIBOL MASCULÍ
VOLEY PLATJA
Finalment, en virtut de pròrroga de 20 d'abril de 2018 de la Resolució rectoral de sis d'abril de 2017, la Fundació ha dut a terme la gestió de l'edició 2018 de l'ESCOLA D'ESTIU. L'objecte de l'encàrrec ha consistit d'una banda, en la gestió econòmic administrativa i de recursos humans i, per un altre, la coordinació dels monitors i la gestió d'activitats en coordinació amb el Servei d'Esports de la UA.
Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
Tel: (+34) 96 590 3484Fax: (+34) 96 590 3464