Saltar apartados

Inicio

NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS

20/11/2019
Per què es va esfondrar el primer edifici que va patir un terratrèmol en la història a Espanya?

Diari ABC - 20/11/2019

"El primer terratrèmol que va afectar una zona habitada a Espanya va ocórrer l'any 740 abans de Crist -així està documentat- en el que avui l'és jaciment arqueològic del Cabezo Xicotet de l'Estany a Guardamar del Segura (Alacant). I no va deixar canya dreta perquè la construcció era obra dels fenicis, que no havien tingut en compte la sismicitat d'aquelles terres llavors costaneres"

19/11/2019
La ciutat del colze bíblic que va destapar el %u2018boom%u2019 de la rajola

El País - 19/11/2019

%u201CNo hi ha res semblant en la península, només en els actuals Israel o Líban, on algunes edificacions van ser alçades també segons el colze bíblic, una mesura orgànica d'invenció egípcia i que va ser emprada en el famós Temple de Jerusalem, que van erigir fenicis per encàrrec de Salomó. Hi ha altres exemples com la fortalesa de Qeiyafa o de Tell Dor [Israel], que fins i tot en els seus més xicotets elements ens recorda a la fortalesa alacantina%u201D, assenyala Fernando Prados, professor de la Universitat d'Alacant. El jaciment es coneix com Cabezo Xicotet de l'Estany, pel fet que en català estany significa llacuna, perquè estava envoltat de zones inundables."

06/11/2019
Son Cervera acull una va reunir científica sobre els muralles prehistòriques

L'Ajuntament de Son Cervera i el grup de recerca que dirigeix el projecte arqueològic a aquest municipi organitzaren conjuntament amb el Projecte Modular de la Universitat d'Alacant una taula rodona dedicada als muralles de la segona Edat del ferro (segles VI aC I dC) als Balears.

Fins a 8 equips de recerca diferents van participar aquest passat cap de setmana a Son Cervera per debatre sobre la problemàtica històrica al voltant de la fortificació amb murades de grans blocs de pedra de poblats arreu de Mallorca i Menorca. «Entorn el segle VAIG VEURE aC molts poblats talaiòtics és doten de murades coincidint amb l'inici del període Balear» assegura Jordi Hernàndez, un dels organitzadors de la va reunir científica. «En la feina que fem a Son Catlar (Ciutadella) ens trobem amb problemàtiques similars als que és trobem ací estudiant la muralla del jaciment de Mestre Ramon (Son Cervera) i per això era molt interessant una va reunir com aquesta», afirma Octavi Torres de la Universitat d'Alacant i també organitzador de l'acte.

Participants que investiguen a Sa Morisca (Calvià), Són Fornés (Montuïri), Talaies de Ca Jordi (Santanyí), s'Illot (Sant Llorenç des Cardassar), És Rossells (Felanitx), Mestre Ramon (Son Cervera), Torre d'en Gaumés (Alaior) i Són Catlar (Ciutadella) van debatre aspectes com els cronologies, els tècniques de construcció o el significat històric d'aquests monuments. Debats que és veuran reflectits en la propera publicació dels resultats de la taula rodona en una monografia.

La notícia a:

Calamillor.comDefrancdigital.com

30/10/2019
A Guardamar està una de les més antigues factories comercials fenícies d'occident

La ciutadella fenícia. Excavacions en el Cabezo Xicotet de l'Estany (Guardamar, Alacant) és la xarrada que oferiran Fernando Prats Martínez (Universitat d'Alacant), Antonio García Menárguez (Museu Arqueològic Guardamar del Segura) i Helena Jiménez Vialas (Universitat de Múrcia) el dimarts 5 de novembre a les 18h, en la sala de conferències del Museu Arqueològic Nacional (MAN), en el marc del cicle %u201CL'actualitat de la recerca arqueològica a Espanya%u201D organitzat pel Museu Arqueològic Nacional en col·laboració amb la Fundació Palarq

03/11/2019
Taula redona Muralles de la II Edat del Ferro en les Illes Balears

2-3 de novembre - Son Cervera (Mallorca)

En aquesta reunió s'abordaran les problemàtiques actuals entorn del fenomen de les muralles en la II Edat del Ferro en l'arxipèlag balear, aprofundint en els debats entorn de la seua cronologia, els materials associats i les implicacions socials i econòmiques que van tenir per a les comunitats que les van erigir.

15/10/2019
La ciutadella fenícia. Excavacions en el Cabezo Xicotet de l'Estany (Guardamar, Alacant)

5 de novembre - Museu Arqueològic Nacional

En el marc del cicle de conferències Actualitat de la recerca arqueològica a Espanya II (2019-2020), l'enclavament conegut com Cabezo Xicotet de l'Estany s'ha sumat en els últims temps al debat científic sobre la presència fenícia en la península Ibèrica. El jaciment, malgrat haver patit una destrucció parcial per l'explotació d'una pedrera, manté en peus un dels millors exemples d'arquitectura defensiva oriental en el nostre país, amb un llenç de casamatas que presenta alçats superiors als 2 m d'altura. Durant les excavacions s'han intervingut diversos sectors de la muralla, una poma d'habitatges, un magatzem i en 2018, un taller de metal·lúrgia de plata complet.

Presentació del llibre Menorca entre fenicis i púnicos
El Projecte Modular en Arqueologia de sofà (Montejícar, 4-6 novembre 2016)

Projecte Modular. Arquitectura Fenici-Púnica


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464