Saltar apartados

El proyecto

El Projecte Modular té com a principal objecte d'estudi l'arquitectura fenici-púnica en tots els seus vessants i espais, des d'habitatges i mausoleus fins a muralles o recintes de culte. La nostra meta és definir i caracteritzar les formes i solucions arquitectòniques d'aquesta cultura, partint de la importància d'aquestes per a endinsar-se en la personalitat de la societat fenici-púnica. Les tradicions constructives no són estàtiques ni inamovibles, però tenen, entre altres coses, un gran valor com a referència sobre la identitat dels pobles i les cultures que les practiquen. Paral·lelament, és important remarcar l'escassetat de fonts literàries qui a priori haurien d'informar d'aquest procés. Per açò, és fonamental la documentació arqueològica que pot obtenir-se de l'estudi arquitectònic dels enclavaments habitacionales, així com de les necròpolis i santuaris. Només l'Arqueologia, per tant, pot pal·liar en alguna mesura el desequilibri existent amb altres fonts, com les literàries ja citades, o les epigràfiques, també inexistents.

És díficil dissociar, i erroni, arquitectura fenícia de púnica, doncs aquesta última enfonsa les seues arrels en la primera, de la mateixa manera que aquesta en l'oriental, i són tan semblants que podem parlar d'una mateixa cultura arquitectònica. No obstant açò, l'arquitectura púnica, en ser resultat, com la pròpia cultura púnica, de la barreja del poble fenici amb les experiències adquirides en la colonització, algunes d'elles preses dels pobles amb els quals es van barrejar d'una o una altra manera, va aconseguir un major desenvolupament que la fenícia i va tenir una capacitat d'adaptació encara major que aquesta. Així doncs, prestem especial atenció a la interacció entre el món fenici-púnico amb les cultures locals, sobretot als processos d'hibridació i mestissatge resultants d'aquesta interactuación. Per açò, per a obtenir una visió àmplia, en conjunt, el Projecte Modular comprèn diversos escenaris d'aquest contacte: l'estret de Gibraltar, la costa alacantina, les illes Balears i la regió de Siliana a Tunísia.

Volem destacar que aquest projecte s'inscriu en una línia prioritària de recerca desenvolupada des del grup "Arqueologia i Patrimoni Històric" de la Universitat d'Alacant, en el marc del projecte "Transferències Culturals en el Mediterrani Antic" (RYC2011-08222), finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, dirigit per aquest equip de recerca.

Projecte Modular. Arquitectura Fenici-Púnica


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464