Saltar apartados

Estrecho de Gibraltar

El Projecte Modular en l'Estret de Gibraltar

La presència del Projecte Modular en l'Estret de Gibraltar es materialitza en la participació del seu equip científic en dos projectes de recerca diferents. El primer d'ells és Mort i ritual funerari en Baelo Claudia. Estudi arqueològic i documental de la necròpoli oriental, abreujat MBC; i l'altre ARCHEOSTRAITS. Espaces protohistoriques du détroit de Gibraltar: els territoires de la Silla del Papa et dels Castillejos d'Alcorrín (IXe %u2013 Ier siècle av. J.-C.).

El projecte MBC aborda l'estudi de la necròpoli oriental de Baelo Claudia a partir de nous treballs arqueològics i la reinterpretació d'antigues intervencions. Recolzant-se també en mètodes d'anàlisis no agressives i diverses eines digitals, es plantegen lectures integrals sobre el paisatge funerari, la religiositat i l'etnicitat, claus per a aprofundir en la personalitat de la societat hispanorromana en el confín occidental de l'Imperi. La fi última d'aquesta recerca no és un altre que aprofundir en el coneixement científic del món funerari altoimperial (segles I-II d. de C.) i ampliar les perspectives divulgatives davant la reobertura al públic de la necròpoli amb la seua inclusió en un nou circuit de visites al jaciment.

D'altra banda, el projecte ARCHEOSTRAITS se centra en les excavacions realitzades per un equip hispà-francès i per un altre hispà-alemany en dos assentaments protohistòrics situats en la riba nord de l'Estret de Gibraltar: La Silla del Papa en (Tarifa, Cadis) i Els Castillejos d'Alcorrín (Manilva, Màlaga). Fundats en l'època dels primers establiments colonials fenicis a Occident, controlaven un espai litoral malgrat estar allunyats avui de la línia de costa. L'estudi de les societats que van habitar tots dos jaciments ajudarà a comprendre l'estructuració dels seus respectius territoris, així com la complementarietat entre recursos pesquers i agropecuaris. Tots dos jaciments, a més, van albergar comunitats mixtes, amb components indígenes i semites.

Vista aèria de la necròpoli oriental de Baelo Claudia

Objectius

Mort i ritual funerari en Baelo Claudia. Estudi arqueològic i documental de la necròpoli oriental

  • Aprofundir en el coneixement de la societat baelonense a partir de les seues manifestacions funeràries, comprenent la seua dialèctica històrica.
  • Caracteritzar l'àmbit funerari altoimperial i els seus graus de mestissatge amb els substrats previs.
  • Revaloritzar el conjunt de treballs previs realitzats en la necròpoli mitjançant l'aplicació de mitjans actuals.
  • Complementar l'oferta divulgativa de Baelo Claudia amb la incorporació de la necròpoli oriental i els resultats del projecte.

ARCHEOSTRAITS. Espaces protohistoriques du détroit de Gibraltar: els territoires de la Silla del Papa et dels Castillejos d'Alcorrín (IXe %u2013 Ier siècle av. J.-C.)

  • Identificació dels diferents espais que componen els jaciments: hàbitat, necròpoli, etc.
  • Delimitació de marcadors territorials per a caracteritzar els territoris de sengles poblats.
  • Avaluar els recursos agropecuaris i l'extensió de l'àrea de captació necessari per al seu proveïment.

Projecte Modular. Arquitectura Fenici-Púnica


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464