Saltar apartados

Estudio arquitectónico y fotogramétrico de los recintos de taula menorquines

Els santuaris de taula són construccions de planta en forma de ferradura, amb la façana diferenciada, en l'interior de la qual s'alça una columna monolítica de base rectangular coronada per un capitell també rectangular. La taula en si està constituïda per una gran llosa paralelípeda treballada, especialment polida en la cara frontal, i una altra més xicoteta coronant-la de forma horitzontal. En algunes ocasions, en la part posterior de la pedra suporte es va esculpir un xicotet ressalte de secció semicircular que recorre longitudinalment la mateixa, com s'aprecia en els casos de Torralba d'en Salord o Sa Torreta de Tramuntana. Aquest ressalte pot ser substituït per una pilastra adossada, com en Sota na Caçana o Torretrencada. Finalment, també pot estar acompanyada d'una altra taula més xicoteta, generalment al costat dret, que s'adossa diagonalment a la primera, sent el cas dels santuaris de Talatí de Dalt o Torre d'en Galmés.

La taula és la part principal d'aquests enclavaments, però no l'única. Aquestes s'insereixen en complexos monumentals de planta absidial o de ferradura, amb paraments de tipus ciclópeo i una porta principal adintelada. La façana de l'estructura és generalment plana i allargada, tendent a formes còncaves, constituïda generalment per grans lajas de pedra, la qual cosa mostra un paper important en la seua erecció. L'interior està subdividit per pilastres adossades al parament intern del mur perimetral, actuant de contraforts a nivell estructural, i generant espais xicotets de planta circular oberta, a manera de %u201Ccapelles%u201D, en els quals a més es van practicar petits nínxols quadrangulars adintelados, com a Torralba d'en Salord entre uns altres. També s'han documentat un altre tipus d'infraestructures internes com a estructures de combustió, bancs, altars i plataformes de pedra.

Atenent a totes aquestes característiques de marcat caràcter arquitectònic, els recintes de taula suposen interessants espais d'estudi per al nostre projecte, mentre alberguen en el seu interior diverses tècniques constructives que enriqueixen la dialèctica entre tradicions arquitectòniques continuistes i la introducció de noves formes espacials i constructives. Per tot açò, hem recorregut a tècniques capdavanteres en la recerca sobre arqueologia de l'arquitectura per a gestionar tota la informació que ofereixen aquests recintes de taula. Així mateix, també recorrem a metodologies clàssiques dins de l'anàlisi arqueològica, com són les labors descriptives de paraments.

De forma més concreta, la nostra intervenció en els recintes de taula menorquins es materialitza de la següent forma. En primer lloc realitzem un estudi tipològic i tecnològic dels casos estudiats partir de l'aplicació de mètodes no agressius tals com la realització de dibuixos, fotoplanos i fotogrametria, així com l'anàlisi i descripció paramental de les estructures conservades en alçat. Entre aquestes labors %u201Cno agressives%u201D s'han projectat també la realització de dibuixos i recollida de documentació per a la realització de propostes de reconstrucció virtual en 3D. D'aquesta forma es podran transformar els models 2D a 3D i permetrà la variació del punt de vista des de suports informàtics, la seua corresponent anàlisi arquitectònica i les transformacions diverses, així com la realització de noves propostes de cara a desenvolupar potencials animacions i visites virtuals.

Projecte Modular. Arquitectura Fenici-Púnica


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464