Saltar apartados

Intervenciones arqueológicas en Son Catlar

L'estiu de 2016 ha comportat la realització de la primera excavació arqueològica. Finançada pel Consell Insular i el conveni UA-Càmping Cap Blanch, s'ha intervingut en diversos sectors de la muralla. Aquesta presenta nombrosos elements susceptibles d'anàlisis que consten d'elements totalment desconeguts per a la cultura talayótica. Els bastions de l'escaira nord suposen l'adaptació de les defenses a un nou horitzó militar, que va tenir la imperiosa necessitat de proveir-se dels més avançats sistemes per a respondre als atacs d'exèrcits que comptaven amb l'armament més avançat i desenvolupat del moment. I és que segons apunten els materials localitzats en la nostra excavació, aquestes defenses es van organitzar ja en el segle III a. de C., possiblement cap a l'última cambra d'aquesta centúria, coincidint amb la inclusió de Menorca com un escenari més del gran conflicte que Roma i Cartago protagonitzaven pel domini del Mediterrani occidental.

Intervenció de 2016 en el bastió nord

Les adaptacions de la muralla de Son Catlar, com és el cas de les dues plataformes de cantonada per a artilleria que han sigut objecte de la nostra excavació arqueològica, no poden explicar-se per una conflictivitat interna, a escala local, doncs presenten tècniques defensives pròpies del nou horitzó bèl·lic desenvolupat a escala mediterrània des del segle III a. de C. Aquesta %u201Crefortificacion%u201D de Son Catlar va haver d'estar motivada bé per la citada II Guerra Púnica o a causa de la immediata conquesta romana de les Balears, esdevinguda cap al 123 a. de C., que va actuar virulentament sobre un substrat autòcton que, per la qual cosa indiquen les fonts clàssiques, havia sigut afí a la causa cartaginesa. I és que el sobrenom de %u201CBaleàric%u201D que des d'aqueixa conquesta va portar el cònsol Cecilio Metelo no va deure guanyar-ho sense esforç i sang. Poder atribuir l'erecció d'aquestes defenses a un o un altre procés històric serà, doncs, una de les motivacions principals de l'actuació arqueològica que s'ha desenvolupat, i l'estudi de la qual es troba actualment en curs. De moment, la documentació arqueològica obtinguda indica que aquests bastions o plataformes que se situen en l'angle nord del poblat, havien sigut amortitzats ja en època romana.

Intervenció de 2016 en l'àrea nord de la muralla

Projecte Modular. Arquitectura Fenici-Púnica


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464