Saltar apartados

Alfonso Jiménez

Doctor en Ciències Químiques (1996). Professor Titular d'Universitat en les àrees de Química Analítica i Tecnologia d'Aliments en la Universitat d'Alacant des de 2001. Director del Grup de Recerca d'Anàlisi de Polímers i Nanomateriales de la Universitat d'Alacant. En l'actualitat compta amb 3 sexennis de recerca concedits per la Comissió Nacional Avaluadora de l'Activitat Investigadora (CNEAI). Ha participat en un total de 43 projectes de recerca competitius, finançats per fons públics nacionals i internacionals, dels quals 31 com a investigador principal. Entre ells cal citar 4 projectes del Pla Nacional de Recerca Científica (MINECO) de forma consecutiva entre 2008 i 2017 (inclòs), així com dos projectes internacionals en marxa de la convocatòria H-2020 amb termini d'execució entre 2016 i 2020. Així mateix ha sigut i és investigador principal en 239 projectes amb empreses, tant de recerca com de prestació de serveis.

Editor de 17 llibres sobre Degradació i Estabilització de Materials Polimèrics i més recentment sobre Polímers Biodegradables i Sostenibles. Autor o co-autor de 113 articles científics publicats en revistes de l'àrea de Química Analítica, Ciència i Tecnologia d'Aliments i Ciència i Tecnologia de Polímers, de les quals 73 el són en revistes del primer cuartil de les citades àrees amb un nombre de cites totals de 1695 i una mitjana de 199 cites per any en els últims 5 i un índex h 23. President o co-president del Comitè Organitzador de 5 esdeveniments internacionals, en particular d'International Conference on Biobased and Biodegradable Polymers (BIOPOL). Director de 8 tesis doctorals des de 2003 fins a l'actualitat.

Les seues principals àrees de recerca són:

  • Caracterització de polímers i biopolímers.
  • Additius sostenibles mediambientalment en polímers.
  • Caracterització de polímers biodegradables i sostenibles.
  • Modificació de PLA per a la millora de propietats en envasament d'aliments.
  • Envasament actiu. Antioxidants i antimicrobianos d'origen natural.
  • Polimerització d'olis d'origen vegetal per a l'obtenció de poliuretans termoplàstics.
  • Formulacions en base proteïca com a suport de components actius.
  • Revaloració de residus agro-alimentaris per a l'obtenció de compostos d'alt valor afegit.

Des de 2004 centra la seua activitat investigadora en el desenvolupament de noves formulacions de biopolímers per al seu ús en aplicacions d'ús massiu, en particular l'envasament d'aliments. Ha contribuït al desenvolupament de nous materials utilitzats com a additius sostenibles en matrius de PLA en col·laboració amb diverses empreses del sector químic, en particular Condensia Química (Barcelona). També ha participat des de 2010 en recerques sobre nous sistemes d'envasament actiu, amb utilització preferent de residus agrícoles i de la indústria alimentària, contribuint a un augment en el seu valor afegit.

Manté nombroses col·laboracions científiques amb diversos grups nacionals i internacionals. Entre els primers destaca la seua estreta col·laboració amb grups en la Universitat Politècnica de València, ICTP-CSIC, Universitat del País Basc (en la qual va passar 12 mesos en el curs 2012/2013 en un període d'intercanvi docent i investigador) i altres centres nacionals de rellevància en l'àrea de Ciència i Tecnologia de Polímers. Entre els centres internacionals de renom amb els quals col·labora destaquen la Universitat de Perusa (Itàlia), Universitat de Coïmbra (Portugal), KTH Estocolm (Suècia), Universitat de Mons (Bèlgica), Universitat Nacional de Mar del Plata-INTEMA (Argentina) i uns altres.

Contacte:

Tel. + 34 965909660

Email: alfjimenez@ua.es

NANOBIOPOL (Grup de recerca d'Anàlisi de Polímers i Nanomateriales)


Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia
Facultat de Ciencies
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9660

Fax: (+34) 96 590 3697

Facebook: https://www.facebook.com/NanoBioPol/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464