Saltar apartados

Alfonso Jiménez

Alfonso Jiménez, Doctor en Ciències Químiques (1996). Professor Titular d'Universitat en les àrees de Química Analítica i Tecnologia d'Aliments en la Universitat d'Alacant des de 2001. Co-Director del Grup d'Investigació NANOBIOPOL de la Universitat d'Alacant. En l'actualitat compta amb 4 sexennis d'investigació concedits per la Comissió Nacional Avaluadora de l'Activitat Investigadora (CNEAI). Ha participat en un total de 49 projectes d'investigació competitius, finançats per fons públics nacionals i internacionals, dels quals 35 com a investigador principal. Entre ells cal citar 4 projectes del Pla Nacional d'Investigació Científica (MINECO) de manera consecutiva entre 2009 i 2020, així com quatre projectes internacionals en marxa de la convocatòria H-2020 amb termini d'execució entre 2016 i 2022, dels quals ha sigut investigador principal en dos d'ells. Així mateix ha sigut i és investigador principal en 267 projectes amb empreses, tant d'investigació com de prestació de serveis.

Editor de 17 llibres sobre Degradació i Estabilització de Materials Polimèrics i més recentment sobre Polímers Biodegradables i Sostenibles. Autor o co-autor de 128 articles científics publicats en revistes de l'àrea de Química Analítica, Ciència i Tecnologia d'Aliments i Ciència i Tecnologia de Polímers, de les quals 93 ho són en revistes del primer quartil de les citades àrees amb un nombre de cites totals de 3577, una mitjana de 450 cites per any en els últims 5 i un índex h 34. President o co-president del Comitè Organitzador de 9 esdeveniments internacionals, en particular de les 7 edicions del congrés International Conference on Biobased and Biodegradable Polymers (BIOPOL). Director de 8 tesis doctorals des de 2003 fins a l'actualitat i és en aquest moment membre titular de la Comissió d'Acreditació de Professorat (ANECA) en l'àrea de Química.

Les seues principals àrees d'investigació són:

  • Additius sostenibles en polímers.
  • Caracterització de polímers biodegradables i sostenibles.
  • Modificació de PLA per a la millora de propietats en envasament d'aliments.
  • Envasament actiu. Antioxidants i antimicrobians d'origen natural.
  • Polimerització d'olis d'origen vegetal per a l'obtenció de poliuretans termoplàstics.
  • Formulacions en base proteica com a suport de components actius.
  • Revaloració de residus agro-alimentaris per a l'obtenció de compostos d'alt valor afegit.
  • Desenvolupament de nous mètodes d'extracció i síntesi per microones per a obtenir compostos funcionals.

Des de 2004 centra la seua activitat investigadora en el desenvolupament de noves formulacions de biopolímers per al seu ús en diverses aplicacions, en particular l'envasament d'aliments. Ha contribuït al desenvolupament de nous materials utilitzats com a additius sostenibles en matrius de PLA en col·laboració amb diverses empreses del sector químic, en particular l'empresa Condensia Química (Barcelona). També ha participat des de 2010 en investigacions sobre nous sistemes d'envasament actiu, amb utilització preferent de residus agrícoles i de la indústria alimentària, contribuint a un augment en el seu valor afegit.

Manté nombroses col·laboracions científiques amb diversos grups nacionals i internacionals. Entre els primers destaca la seua estreta col·laboració amb grups en la Universitat Politècnica de València, ICTP-CSIC, Universitat del País Basc (en la qual va passar 12 mesos en el curs 2012/2013 en un període d'intercanvi docent i investigador) i altres centres nacionals de rellevància en l'àrea de Ciència i Tecnologia de Polímers. Entre els centres internacionals de renom amb els quals col·labora destaquen la Universitat de Perusa (Itàlia), Universitat de Coïmbra (Portugal), KTH Estocolm (Suècia), Universitat de Mons (Bèlgica), Universitat Nacional de Mar del Plata-INTEMA (l'Argentina) i uns altres.

Contacte:

Tel. + 34 965909660

Email: alfjimenez@ua.es

NANOBIOPOL (Grup de recerca d'Anàlisi de Polímers i Nanomateriales)


Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia
Facultat de Ciencies
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9660

Fax: (+34) 96 590 3697

Facebook: https://www.facebook.com/NanoBioPol/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464