Saltar apartados

Biopolymers with advanced functionalities for building and automotive parts processed through additive manufacturing (BARBARA)

Un projecte que reuneix la gestió de residus agroalimentaris, els bioplásticos, la impressió 3D, les fàbriques del futur, l'economia circular i el sector de l'automoció i la construcció

Alacant (Espanya), Dilluns, Maig, 2017

barbara

BIOPOLYMERS WITH ADVANCED FUNCTIONALITIES FOR BUILDING AND AUTOMOTIVE PARTS PROCESSED THROUGH ADDITIVE MANUFACTURING

 

En resum, l'objectiu del projecte BARBARA és desenvolupar nous materials biobasados amb funcionalitats innovadores gràcies a la incorporació d'additius també procedents de la biomassa perquè, mitjançant l'ocupació de la tecnologia de fos de filaments (FFF, Fused Filament Fabrication), la més estesa per a la impressió 3D o fabricació additiva, puguen donar lloc a prototips d'aplicació industrial.

Aquests nous materials hauran d'estar basats en residus alimentaris (de vegetals i fruits com a carlotes, ametles o magranes) i agrícoles (dacsa) i tenir determinades propietats mecàniques, tèrmiques, estètiques, òptiques i antimicrobianas que els facen aptes per al seu ús industrial en components per a sectors d'alta exigència com els esmentats.

Els plàstics basats en materials procedents de la biomassa ja s'utilitzen per a impressió 3D en l'àmbit domèstic. Es tracta ara d'afrontar el seu ús industrial amb una visió global, que tinga presents els requeriments que van a haver de complir les peces fabricades des del mateix moment de la formulació dels materials d'enginyeria i dels additius que les enriqueixen.

Els socis del projecte BARBARA cobreixen tota la cadena del projecte, doncs entre ells hi ha des de proveïdors de residus agrícoles i alimentaris fins a usuaris industrials finals d'automoció i construcció que seran claus a l'hora de validar les peces de demostració que es facen, i tot açò passant per experts en química, producció de materials industrials, disseny de processos i maquinària o monitoratge de l'eficiència de totes les accions i del seu impacte.

La participació del grup NANOBIOPOL s'ha plantejat en coordinació amb el grup Visió i Color de la UA. La resta d'empreses i entitats implicades en BARBARA són FECOAM i CARGILL (els proveïdors de residus alimentaris); Celabor, KTH (que participaran juntament amb el grup NANOBIOPOL en el desenvolupament dels processos químics d'extracció de les molècules funcionals i polisacàrids); NUREL i Tecnopackaging (desenvolupament del material i de les bobines per a impressores), la Fundació AITIIP, que desenvoluparà el nou procés d'impressió 3D i fabricarà els prototips demostradores per a la indústria de l'automoció i la construcció (a més d'exercir la coordinació general del projecte) i, finalment, Acciona Construcció i Centre Ricierche FIAT, els qui validaran aqueixos prototips. Tot el procés estarà monitorizado per la Universitat de Perusa (LCA, LCC).

 

CONSORCI DEL PROJECTE

 

Programa: H2020-BBI

Durada: 36 mesos, Setembre de 2017 - Setembre de 2020

 

 

 

NANOBIOPOL (Grup de recerca d'Anàlisi de Polímers i Nanomateriales)


Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia
Facultat de Ciencies
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9660

Fax: (+34) 96 590 3697

Facebook: https://www.facebook.com/NanoBioPol/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464