Saltar apartados

30 anys de la Foguera del Port d'Alacant

Alacant, 31 de maig de 2016

Han passat trenta anys des d’aquell mes de juny en què tots contemplàvem atònits el primer monument del foc que naixia de l’aigua. Aquella foguera que s’erigia al costat dels pantalans de l’emblemàtic port alacantí i emergia de l’antídot del foc per a no deixar indiferent a ningú i per a esdevenir un dels símbols més originals de les nostres festes. Des de llavors, s’ha convertit en visita imprescindible per a alacantins i forasters, per a amants de les fogueres i, no cal dir-ho, per als milers de visitants que acudeixen a Alacant a gaudir de les seues Fogueres de Sant Joan .

Des de fa ja una colla d’anys estic i em sent lligat a les Fogueres. No solament participe de la festa. He tingut la sort de viure-la des de les seues múltiples cares, com a ciutadà, en els migdies calorosos de les mascletaes; com a jurat de les bellees, en l’esplendor nerviosa dels preliminars i, enguany, en una de les seues nits més emotives, com a mantenidor de la Proclamació Oficial.

La visc, l’estime com una prolongació de la identitat que ens defineix, com una manifestació del nostre gust pel foc, els crepuscles dilatats, l’ardor del mar en què cremem, la música de les nostres bandes, la sal cremada i els cors perfumats.

Foc i aigua; foc en l’aigua i aigua en el foc: Flames que espeteguen i cremen ninots esplèndids, i cendres banyades sota l’emoció continguda dels qui estimem aquesta cultura del foc, la pólvora i les seues essències depuradores, elements que adquireixen un significat especial en la Foguera del Port.

En aquest trenta aniversari, amb Rocío com a màxima representant d’aquesta foguera emblemàtica malgrat la seua joventut, no vull deixar de sumar-me als seus festejos. Perquè, a més de la singularitat de ser l’única que té la gosadia de no ser plantada sobre terra ferma, és un monument que naix, es manté i ha crescut any rere any gràcies a la tenacitat, la constància i la implicació de tots els seus membres. Trenta anys! Tota una «adulta joventut» exaltant la cultura del foc i la bellesa d’un monument que crema al costat del seu bell reflex marí cada nit de Sant Joan.

 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464