Saltar apartados

Festivitat de Sant Tomàs d'Aquino

Alacant, 28 de gener de 2005

Vull que les meues primeres paraules siguen una mostra de reconeixement per acompanyar-nos en aquest solemne acte de la festivitat de Sant Tomàs d’Aquino.

Que compartiu amb nosaltres aquest dia és un motiu de satisfacció, que també augmenta perquè aquest és el primer acte que tinc l’honor de presidir en qualitat de rector de la Universitat d’Alacant.

La festivitat de Sant Tomàs d’Aquino, patró de totes les universitats catòliques des que així el va proclamar el pontífex Lleó XIII el 1880, s’ha convertit, en la tradició acadèmica de les nostres universitats, en una jornada de celebració en què, de forma simbòlica, se sintetitzen tots els aspectes que donen sentit a la institució universitària.

La funció que la societat atorga a la universitat es concreta sobretot en la investigació, la docència i formació integral dels estudiants, i en l’extensió universitària com a facetes complementàries de la generació, de la transmissió del coneixement i de la projecció social de l’activitat que es desenvolupa en les aules i laboratoris.

La tasca que s’hi ha dut a terme durant l’últim curs se simbolitza avui en aquest acte de col·lació dels títols que concedim als nostres diplomats, llicenciats, enginyers i doctors.

Els estudiants diplomats en el curs 2003-2004 estan avui ací representats pels seus companys que han obtingut els premis extraordinaris i per aquells que avui han rebut el birret que els acredita com a doctors.

Sé bé que per a tots vosaltres han sigut anys intensos d’estudi, de capacitació i de formació humana. Un temps de dedicació i esforços que han sigut compartits també per les vostres famílies i amics, i que s’han vist finalment culminats amb brillantor i èxit.

Us felicite, doncs, sincerament, i us anime perquè, amb la vostra capacitació, amb el vostre comportament ètic i solidari, sigueu sempre ambaixadors de la Universitat d’Alacant en la societat.

En vosaltres, els nous diplomats, llicenciats, enginyers i doctors queda representada l’aspiració dels universitaris al coneixement racional, científic i crític com a components que han de presidir la investigació i la docència en els diferents camps del saber humà.

Sant Tomàs, en un context i unes realitats històriques molt diferents de les actuals, definia el coneixement com la cerca incansable de la veritat. Assolir la veritat era per a ell un fi en si mateix, però sobretot la veritat, segons escrivia, era per a lliurar-la als altres.

El coneixement que s’atresora només adquireix un valor realment social quan assenta les bases que permeten generar nous coneixements, quan s’aplica racionalment i quan es transmet.

Com a universitat pública hem de refermar-nos cada dia en els objectius d’eixamplar l’horitzó de la nostra investigació i d’incrementar la qualitat de la docència que impartim en les aules.

Tots som conscients que estem davant d’anys que seran decisius per al futur de les universitats espanyoles.

El procés d’adaptació a l’Espai Europeu d’Educació Superior, la implantació de la metodologia de Bolonya, la necessària mobilitat de professors i estudiants no són ja desafiaments llunyans, sinó realitats immediates davant les quals tenim l’obligació de respondre sense dilacions.

La normativa bàsica que regula els estudis de grau i postgrau, les titulacions de màster d’especialització i de doctor són ja una realitat i és possible que, d’ací a pocs mesos, tinguem ja concretades i aprovades pel govern les propostes del Consell de Coordinació Universitària sobre el nou catàleg de titulacions universitàries.

Nosaltres estem disposats a aprofitar l’oportunitat que brinda la creació d’un Espai Europeu d’Educació Superior per apostar de forma decidida per una docència de qualitat que responga a les demandes reals de la nostra societat d’acord amb els principis continguts en l’Estatut de la Universitat d’Alacant

Som també conscients que els recursos no són il·limitats i que la universitat haurà de fer molts esforços suplementaris.

Però hi estem acostumats, ja que no és aquesta la primera vegada que, com a comunitat universitària, ens enfrontem a la necessitat de dur a terme processos de transformació.

Tots nosaltres tenim l’obligació ètica de sumar-nos a aquest procés de forma solidària i amb el màxim consens possible, però sempre de manera que no es desvirtuen els veritables objectius d’un Espai Europeu d’Educació Superior ni la formació dels nostres estudiants en aquest nou context.

La Universitat d’Alacant té ben acreditat que, al llarg dels seus vint-i-cinc anys d’existència, ha sabut aprofitar els recursos de què ha disposat, que ha sigut capaç de formar amb èxit milers de professionals capacitats i d’investigadors com els que avui han rebut els títols, i que sempre ha projectat el seu futur amb una clara voluntat de servir als interessos de la societat de què forma part.

Avui disposem d’un dels campus més lloats i admirats pels qui ens visiten. La societat alacantina pot sentir-se’n orgullosa i, de fet, ha de sentir-se’n orgullosa.

No obstant això, el grau d’ocupació dels nostres edificis és tan intensiu que fa impossible que la nostra Universitat puga fer les seues activitats amb tota la qualitat de què és capaç. Necessitem disposar de més aules en què es puguen dur a terme més i millors pràctiques docents, i necessitem disposar de nous laboratoris que permeten instal·lar els equips d’investigació per als quals no tenim espai físic en els edificis.

Però, com ja he manifestat en diverses ocasions, en aquests moments estan completament esgotades totes les possibilitats d’edificació.

L’ampliació del campus actual, que té com a primera etapa la construcció de la nova Facultat d’Educació, ha de concretar-se en un futur immediat en un nou campus científic que permeta desenvolupar la capacitat dels nostres investigadors.

Sens dubte, hem saber transmetre a les autoritats i explicar a la societat alacantina que l’aposta de la Universitat d’Alacant per la seua ampliació i pel campus científic només serà possible amb el seu concurs, amb la seua implicació activa i, per què no, amb la seua complicitat.

Nosaltres estem disposats a posar tota la nostra capacitat, tot el nostre treball, tota la nostra il·lusió i tota la nostra constància per assolir les metes que se’ns exigeixen, però també és necessari que disposem dels recursos imprescindibles per a poder dur a terme amb èxit la immediata adaptació de la Universitat d’Alacant a l’Espai Europeu d’Educació Superior, perquè els nostres estudiants i els nostres investigadors disposen de les millors condicions per a desenvolupar les seues tasques i perquè, en definitiva, la Universitat d’Alacant siga, com ho ha sigut, un motiu d’orgull per a la societat de què forma part, de la mateixa manera que per a nosaltres és un orgull celebrar amb vosaltres aquest esdeveniment que és la concessió dels nous títols de doctor i dels premis extraordinaris.

Permeteu-me, doncs, que les meues paraules finals en aquest acte de la festivitat de Sant Tomàs d’Aquino es dirigisquen als nous graduats, llicenciats, enginyers i doctors ací presents com a representants destacats del nostres estudiants.

Vosaltres sou un exemple brillant de la labor que es desenvolupa a la nostra Universitat i, per això, en nom de tota la comunitat universitària, us reitere l’orgull i la felicitació per l’èxit que heu obtingut.

Permeteu-me també que no m’acomiade de vosaltres, ja que, encara que els vostres destins correran d’ara en avant per camins diversos, mai no deixareu de formar part de la Universitat d’Alacant.

Moltes gràcies a tots per la vostra presència.

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464