Saltar apartados
  • UA
  • Oficina del Rector
  • Investidura com a Doctors "Honoris cau..arcía Berrio i Pedro Martínez Montávez

Investidura com a Doctors "Honoris causa" de Mª del Carmen Andrade Perdrix, Antonio García Berrio i Pedro Martínez Montávez

Alacant, 7 d'abril de 2006

Els actes d'investidura de doctors honoris causa de totes les universitats —i la d'Alacant no n'és una excepció— estan envoltats d'un cerimonial important. Aquest fet és fruit d'una tradició secular fortament arrelada que revela la importància acadèmica que les universitats concedim a aquestes distincions. Es confereix, amb caràcter honorífic, el més alt grau acadèmic, i es reconeixen, d'aquesta manera, els mèrits excepcionals en pro de la ciència, de la cultura, de l'art o del millorament d'altres aspectes de la societat que els guardonats han acreditat.

La Universitat d'Alacant rep avui tres nous doctors honoris causa: la doctora María del Carmen Andrade Perdrix i els doctors Antonio García Berrio i Pedro Martínez Montávez. Vull donar-los la benvinguda i dir-los que ens sentim molt honrats amb la seua incorporació al nostre claustre.

He de felicitar, en primer lloc, la Facultat de Filosofia i Lletres i l'Escola Politècnica per haver proposat la incorporació dels nostres tres convidats al claustre de doctors de la Universitat d'Alacant, i, si m'ho permeten, considere que aquesta felicitació ha d'estar especialment dirigida als departaments d'Enginyeria de la Construcció, Obres Públiques i Infraestructura Urbana, Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura i Filologies Integrades per haver tingut la iniciativa que ens ha conduït a l'acte acadèmic que ara celebrem.

En nom de tots els presents felicite, molt cordialment, els padrins, els doctors Miguel Ángel Climent, Pedro Garcés Terradillos, Francisco Chico Rico i María Jesús Rubiera Mata que han exposat de forma resumida, clara i convincent els mèrits que concorren en els tres nous doctors que s'incorporen al nostre claustre.

Els doctors Andrade Perdrix, García Berrio i Martínez Montávez són exemples de vida i de trajectòria acadèmica per a les noves generacions de professors i investigadors. Els resultats de la seua labor permeten corroborar el caràcter universal de les ciències i les humanitats, com han posat de manifiest de manera tan palpable els padrins en la seua laudatio.

Vostès s'incorporen ara a una institució que és jove, però ja suficientment madura. El perfil de la nostra Universitat és molt variat, amb una important presència de les humanitats, de les ciències socials i jurídiques, dels ensenyaments tècnics, de les ciències experimentals i també de les ciències de la salut. En aquests moments impartim quaranta-set (47) titulacions oficials entre llicenciatures i diplomatures, set (7) títols propis, tretze (13) màsters, i més de cinquanta (50) programes de doctorat, dels quals onze (11) disposen de la distinció de qualitat que atorga el Ministeri d'Educació i Ciència. En total, la Universitat d'Alacant atén més de trenta mil estudiants. D'altra banda, tenim registrats, en aquests moments, més de cent cinquanta (150) grups d'investigació distribuïts en quasi tots els camps del coneixement. Aquests equips científics constitueixen l'avantguarda de la nostra capacitat investigadora i innovadora i són un magnífic exemple de la contribució que la nostra Universitat pot aportar al desenvolupament econòmic i social del nostre entorn geogràfic més immediat, contribuint, igualment, al progrés general del país.

No vull estendre'm més en l'anàlisi del paper que juga, en l'actualitat, la Universitat d'Alacant, ja que el protagonisme de l'acte que avui ens convoca ha de recaure en els nostres nous companys i en els seus mèrits destacats.

Em referiré, en primer lloc, a la professora, investigadora i científica del CSIC, la doctora María Carmen Andrade Perdrix. Abans de glossar la seua obra científica he de destacar un fet molt rellevant que està tenint lloc, en el dia d'avui, en aquesta cerimònia: la doctora Andrade és la primera dona a qui la Universitat d'Alacant atorga el doctorat honoris causa. És una gran satisfacció que amb el nomenament de la doctora Andrade la nostra institució pose fi a una anomalia d'aquesta naturalesa.

La doctora Andrade ha desenvolupat una labor investigadora molt rellevant en el si de l'Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja del CSIC i és pionera en la investigació de la corrosió de l'armadura del formigó i en les causes que provoquen la seua deterioració. No tornaré a destacar els seus mèrits, que ja han sigut degudament exposats en la laudatio. No obstant això, voldria destacar un aspecte molt important del seu treball, sobre el qual les universitats hem de reflexionar seriosament i sobre el qual, amb tota seguretat, hem d'intensificar els nostres esforços. La doctora Andrade ha procurat que els resultats de les seues investigacions pogueren posteriorment aplicar-se en la pràctica, fet que ha generat diverses patents que s'han comercialitzat amb èxit en tot el món, anticipant-se al que avui dia es reclama com una de les labors en les quals les universitats hem de millorar: la transferència dels resultats de la investigació a la societat.

El doctor García Berrio, manté una relació personal i científica ininterrompuda amb la Universitat d'Alacant —i, concretament, amb el Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura— des de l'any 1982 (des de fa ja, per tant, 24 anys), quan el doctor Tomás Albaladejo Mayordomo, que pertany a la primera generació dels seus deixebles, va entrar a formar part del llavors anomenat Departament de Llengua Espanyola com a professor agregat de Gramàtica General i Crítica Literària. El seu nomenament és, doncs, en certa manera, el reconeixement formal d'una llarga vinculació amb la nostra institució.

Avui, amb professors com el doctor Francisco Chico Rico, que pertany a la segona generació dels seus deixebles, la Universitat d'Alacant continua donant cabuda a una part molt important de la seua escola i és, en aquest sentit, una de les universitats espanyoles que s'honoren procurant la seua presència i participació en aquestes i desenvolupant i enriquint el seu llegat teoricoliterari i criticoliterari. Amb el doctor García Berrio la Universitat d'Alacant incorpora, per tant, al seu claustre de doctors, un mestre, una persona que ha sabut transmetre els seus coneixements a les generacions següents, ajudant a canalitzar els seus deixebles en l'activitat intel•lectual.

La trajectòria del professor Pedro Martínez Montávez —el degà dels arabistes espanyols— ha de ser posada en relació amb el concepte de «multiculturalitat». Continuant la tradició dels primers arabistes del segle XIX, el doctor Martínez Montávez reivindica el passat andalusí —en el qual la població era musulmana i parlava en àrab— com un període brillant de la història d'Espanya en tots els àmbits i sabers: literatura, filosofia, ciències, medicina, etc. El professor Martínez Montávez ha viscut llargs períodes a Egipte i en altres països àrabs i és, des de fa cinquanta anys, el punt de referència i de contacte obligat de la intel•lectualitat àrab. Incorporem, per tant, al nostre claustre un intel•lectual que ha tingut com a eix de la seua vida personal i acadèmica el diàleg continu, sincer i equitatiu amb el món àrab.

La figura dialogant i tolerant del professor Martínez Montávez és un referent obligat de la cooperació entre civilitzacions, i s'ha distingit sempre per la seua comprensió personal envers el món àrab, reivindicant els drets de tots els pobles.

Vull acabar les meues referències al professor Martínez Montávez destacant el seu compromís amb la gestió universitària, que va assumir en un període especialment difícil, en plena transició, quan el 1977 va ser el primer rector elegit democràticament en la Universitat Autònoma de Madrid.

Com a rector de la Universitat d'Alacant em dirigisc a vostès, doctors Andrade Perdrix, García Berrio i Martínez Montávez, nous membres del nostre claustre, i us demane que continueu aportant la vostra experiència en la noble labor de formar nous professors i d'inculcar als nostres estudiants el generós desig d'arribar a ser uns ciutadans responsables i compromesos amb una societat més justa i rica en valors socials i culturals.

Moltes gràcies.

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464