Saltar apartados

Festivitat de Sant Tomàs d'Aquino

Alacant, 29 de gener de 2007

M'agradaria iniciar la meua intervenció agraint a tots vostès la seua presència en aquesta solemne festivitat de Sant Tomás d’Aquino.

L'acte que celebrem hui és una tradició universitària que es remunta a 1880, data en què el Papa Lleó XIII va proclamar Sant Tomás d’Aquino patró de les universitats catòliques. Des d’aleshores, aquesta festivitat s'ha convertit a totes les universitats en una jornada de celebració, en la qual es procedeix al lliurament d'un conjunt de distincions molt sentides i totalment arrelades en la institució universitària.

En aquest acte hem fet el lliurament dels premis extraordinaris, corresponents al curs 2005-2006, a aquells diplomats, llicenciats, arquitectes i enginyers que se n’han fet creditors. Igualment, han pujat a aquesta estrada els nous doctors de la Universitat d'Alacant per a rebre el birret que els ho acredita. Així mateix, hem tingut l'oportunitat de concedir al professor Alan Heeger la més alta distinció que, amb caràcter honorífic, la universitat pot atorgar: la seua investidura com a Doctor Honoris-Causa, investidura que està reservada per a aquelles personalitats que hagen reunit mèrits excepcionals en pro de la ciència, de la cultura, de l'art o del millorament d'altres aspectes de la societat.

Vull dirigir-me, en primer lloc, als estudiants que s’han titulat en el curs 2005-2006 com a diplomats, llicenciats, arquitectes o enginyers i que es troben ací representats pels companys que han obtingut els premis extraordinaris.

Sé, de ben segur, que per a tots vosaltres han estat anys intensos d'estudi, de capacitació i de formació humana. Un temps de dedicació i esforços, que ha estat compartit també per les vostres famílies i amics, amb la seua quota de sacrifici, i que s'ha vist finalment culminat amb brillantor i èxit.

En vosaltres, els nous diplomats, llicenciats, arquitectes i enginyers, queda representada l'aspiració dels universitaris al coneixement racional, científic i crític com a components que han de presidir els diferents camps del saber humà. A la vostra Universitat, a més dels continguts teòrics, se us ha facilitat la utilització de les tecnologies de la informació i de la comunicació, se us ha promogut el treball en equip i se us ha ensenyat a emprendre i a posar en pràctica els vostres propis projectes i iniciatives.

No obstant això, molt possiblement bastants de vosaltres sentireu una mica de vertigen davant els canvis que les vostres vides van a experimentar, però penseu que, d'alguna manera, a partir d'ara se us reconeix la vostra maduresa, la vostra majoria d'edat. La societat ha invertit en vosaltres, en la vostra formació, a través d'aquesta universitat. D'ara en davant, fora ja d'aquestes aules, heu de començar a reintegrar a la societat els recursos que ella ha invertit en vosaltres.

Estic convençut que sempre recordareu els anys que heu transcorregut ací amb nosaltres, a la Universitat d'Alacant. Us felicite, doncs, sincerament, i us anime que, amb la vostra capacitació i amb el vostre comportament ètic i solidari, sigueu sempre ambaixadors de la Universitat d'Alacant en la societat.

La generació de coneixements és una de les funcions que la universitat ha de portar a terme; sense aquesta no podríem parlar pròpiament d'universitat. Per a ocupar adequadament aquesta funció, la nostra universitat ha de propiciar tots els anys l'aparició de nous grups d'investigadors que s'incorporen al procés de creació de nous coneixements.

Vull felicitar els nous doctors que en el dia de hui heu pogut pujar a arreplegar els vostres birrets. Després de diversos anys d'esforços, heu aconseguit el més alt grau que concedeix la universitat: el títol de doctor. Però vosaltres sabeu que durant tot aquest temps heu contat amb el suport de la nostra universitat i de moltes persones; en particular, heu contat amb l'orientació i l’ajuda dels vostres directors de tesis, als quals voldria agrair públicament tota la dedicació i obstinació que han posat en cadascun de vosaltres i que ha permès que, finalment, arribeu al vostre reconeixement com a investigadors.

Però a més de la meua felicitació vull dir-vos a vosaltres, nous doctors, que en el dia de hui esteu assumint noves responsabilitats. La vostra tesi doctoral no és la fi d'una etapa sinó l'inici d'una de nova. Ara heu d’aconseguir que els resultats de la vostra investigació es materialitzen en publicacions que acrediten la qualitat del vostre treball d'investigació. I, una vegada que aquest objectiu estiga cobert, hauríeu de demostrar la vostra autonomia investigadora, abordant noves línies d'investigació que s'ocupen de temes no arreplegats per la vostra tesi i que contribuïsquen a la generació de nous coneixements.

Acabem de procedir en aquesta celebració de la festivitat de Sant Tomás d’Aquino a l'acte d'investidura del professor Alan Heeger mengec coma a Doctor Honoris-Causa de la nostra universitat. Els actes d'investidura de Doctors Honoris causa de totes les universitats -i la d'Alacant no és una excepció- estan envoltats d'un important cerimonial. Aquest fet és fruit d'una tradició secular fortament arrelada, que revela la importància acadèmica que les universitats concedim a aquestes distincions.

Com s'ha indicat en la laudatio de la padrina, els mèrits del professor Alan Heeger són excepcionals i, per això, l’hem incorporat al nostre claustre. Com a Rector de la Universitat d'Alacant vull donar la benvinguda al Professor Heeger i dir-li que ens sentim molt honrats de la seua integració en la nostra universitat.

He de, en primer lloc, felicitar la Facultat de Ciències i l'Escola Universitària d'Òptica i Optometria per haver proposat al Consell de Govern el seu nomenament com a Doctor Honoris-Causa. Aquesta felicitació ha d'estar especialment dirigida al departament de Física Aplicada per haver tingut la iniciativa que ens ha conduït a l'acte acadèmic que ara estem celebrant.

En nom de tots els presents he de felicitar també a la padrina d'aquest acte, la Sra. Mª Ángeles Díaz García. La professora Díaz, bona coneixedora del treball científic del professor Heeger, ha exposat de forma resumida, clara i convincent, els sobrats mèrits que concorren en el nostre nou doctor i que fonamenten sense discussió la seua incorporació al nostre claustre.

No m’estendré en la glossa del treball desenvolupat pel professor Heegeer al llarg de la seua vida professional, perquè els seus mèrits han estat exposats per la padrina molt millor del que jo podria fer-lo ací. No obstant això, vull afirmar que és un orgull per a la nostra Universitat que haja acceptat el seu nomenament com a Doctor Honoris-Causa, perquè això ens permet poder aprofitar-nos del seu prestigi i sumar-nos a les nombroses universitats de diversos països del món, com ara Bèlgica, Suècia, Finlàndia, Japó, Xina, Israel, Irlanda i els Estats Units, que prèviament ja li havien concedit aquesta distinció.

Ens complau afegir-nos a aquesta llista d'universitats, sobretot tenint en compte que som la primera universitat espanyola que visita i que li atorga el guardó. Vull assenyalar que recentment l'Institut de Ciència i Tecnologia de Polímers (ICTP) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) va mostrar interès a convidar el professor Heeger durant l'any 2007, amb motiu del 60 aniversari d'aquest Institut. Després de conèixer que ja en la nostra Universitat s'estaven fent els tràmits pertinents per a la proposta de la seua candidatura com a Doctor Honoris causa, el CSIC per la seua banda va decidir atorgar-li el seu màxim guardó, la Medalla d'Or. Com a representant de la Universitat d'Alacant em trobe plenament satisfet d'haver treballat conjuntament amb el CSIC, amb la finalitat de fer possible la visita del Professor Heeger i d'atorgar-li tots els honors que sens dubte mereix.

Cal ressaltar el vincle del professor Heeger amb diversos grups d'investigació de la nostra Universitat. En particular, la nostra padrina, la doctora María A. Díaz García, professora del departament de Física Aplicada de la Universitat des de l'any 2001, ha treballat els anys 1996 i 1997 com a investigadora postdoctoral en el grup del professor Alan Heeger. Durant aquells anys van fer importants descobriments sobre la possibilitat d'utilitzar certs polímers semiconductors com a medis actius làser, descobriments que donaren lloc a l'inici d'un nou camp d'investigació que continua en l'actualitat. De fet, és aquesta una de les línies d'investigació del grup de la professora Díaz, que inclou així mateix professors de l'Escola d'Òptica. Tots ells formen part de l'Institut Universitari de Materials d'Alacant, on també es troba integrat el grup del professor José Luis Vázquez, que porta diversos anys treballant en la fabricació, per mètodes electroquímics, de polímers conductors. Durant aquests anys han rebut el suport incondicional de la nostra universitat, perquè som conscients de l'interès que tenen aquests temes d'investigació, tant per la seua pròpia contribució al coneixement, com per la repercussió que les seues aplicacions tenen en la nostra societat.

La trajectòria professional del professor Heeger és un excel•lent exemple de treball científic per als nostres investigadors, especialment per als més joves. El discurs que ens acaba d'impartir és especialment estimulant. Vull, professor Heeger, agrair-li l'alè que ens ha transmès als universitaris per animar-nos a assumir els riscos de triar els problemes importants, per a assumir els riscos de treballar en equips multidisciplinaris i per a assumir els riscos de transformar les nostres universitats en institucions de primera. He de reconèixer que açò últim, com a Rector d'aquesta Universitat, és especialment important per a mi.

Permeteu-me que les paraules finals d’aquest acte de la festivitat de Sant Tomás d’Aquino es dirigisquen de nou als nous graduats, llicenciats, arquitectes, enginyers i doctors ací presents com a representants del conjunt dels nostres estudiants.

Vosaltres sou un exemple destacat de la labor que es desenvolupa a la nostra Universitat, i per això, en nom de tota la comunitat universitària, us reitere l'orgull i la felicitació per l'èxit que heu obtingut.

Permeteu-me també que no m'acomiade de vosaltres, ja que, encara que les vostres destinacions discorreran des d'ara per camins diversos, mai deixareu de formar part de la Universitat d'Alacant.

Moltes Gràcies.

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464