Saltar apartados

Festivitat de Sant Raimon de Penyafort

Alacant, 22 de febrer de 2008

En primer lloc vull agrair a la degana de dret la seua amable invitació, que m'ha brindat l'oportunitat de compartir aquest entranyable acte amb tots vostès. Acte que ens ompli d'orgull, alegria i satisfacció ja que suposa la culminació dels objectius que hem compartit tots els presents en aquests últims anys i que constituïxen el fi més important de la universitat, que és la formació de titulats. També desitge expressar el meu agraïment a tots els assistents per la seua presència en aquest acte amb què la nostra volguda Facultat de Dret commemora la festivitat del seu patró Sant Raimon de Peñafort.

Vull felicitar el Sr. Javier Corcuera Atienza, Catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat del País Basc, per la magistral lliçó sobre “La Constitució en el seu 30 aniversari” i expressar el meu reconeixement i admiració per la seua dilatada trajectòria de compromís amb la llibertat.

La Universitat espanyola es troba en un moment crític i transcendental. El procés de convergència europea suposa un dels reptes més apassionants que hem tingut ocasió d'afrontar. Per una part, suposa un canvi molt important en la metodologia docent i per altra, en el nou marc normatiu, suposa una gran dosi d'autonomia per a les universitats a l’hora de dissenyar els plans d’estudis. Aquesta autonomia és un important risc que hem de ser capaços d'assumir per al disseny i posada en marxa dels nous plans. Així doncs, i atès que encara no s'ha desenvolupat el decret del professorat, és necessari consensuar la dedicació que correspon al professorat universitari en aquest nou context. A més, ens trobem amb una incertesa addicional, deguda en aquest cas a la difícil situació financera en què es troben les universitats públiques valencianes i, en particular, la Universitat d'Alacant. Com tots vostès saben, arrosseguem una situació difícilment sostenible en què el deute reconegut (quantitats reconegudes per la pròpia Generalitat i encara no ingressades) ascendix a 417 MM € per al conjunt de les 5 universitats i a mes de 75 MM € en el cas de la nostra universitat, i aquestes xifres corresponen només al deute comptable per l'aplicació del pla plurianual de finançament. Hi caldria afegir una xifra important corresponent a triennis, infrastructures docents i infrastructures cientificotecnològiques, que no hi estaven contemplades i que es van recollir als protocols firmats pel President de la Generalitat valenciana i els rectors el 14 d'octubre de l’any 2005.

Evidentment, aquest no és el millor panorama per a abordar aquesta reforma profunda dels plans d'estudi i de les metodologies docents; serà, doncs, necessari el compromís i l'esforç de tots els membres de la comunitat universitària per a que cadascú des de les seues funcions, pose els mitjans necessaris per a eixir-nos airosos d'aquest procés.

Lamentablement, sembla que les universitats valencianes no gaudim de l'eloqüència de Sant Raimon, i molt menys dels seus dots de persuasió. A diferència dels excepcionals èxits aconseguits pel sant a través de la paraula, les universitats valencianes seguim sense obtindre resposta del nostre govern autònom. És evident que haurem de seguir treballant en aquest interès.

Però aquesta celebració no ha d'entelar-se amb aquests problemes de falta de finançament i de definició de polítiques universitàries clares, de suports tebis a la investigació, desenvolupament i innovació en les principals fonts de generació de coneixement que són les universitats.

És el moment de dirigir-me als vertaders protagonistes d'aquest acte, és a dir, als que han rebut els seus títols de Llicenciatura en Dret, Diplomatura en Gestió i Administració Pública, Llicenciatura en Criminologia, Estudis Simultanis de Dret i d’Administració i Direcció d'Empreses i Estudis de Seguretat Pública i Detectiu Privat. Per a tots vosaltres aquest acte representa la culminació d'anys d'esforç dedicats a l'estudi.

El Dret, així com les especialitats vinculades estretament amb ell, com ara les representades en els diplomes que s'han lliurat, és una cosa tan present en les nostres vides com l'aire que respirem i, com aquest element, donem per descomptat que sempre ha d’estar a la nostra lliure disposició. El Dret regula les nostres vides des del mateix moment en què naixem i fins després del nostre últim sospir. Els que, com jo, no estem versats en el seu coneixement, poques vegades caiem en el compte que sense el Dret la nostra existència seria un caos i la convivència entre nosaltres impossible. Heu, per tant, de sentir-vos orgullosos de dedicar la vostra vida professional a una matèria que s’ha de desenvolupar, s’ha d’aplicar i què s’ha de tenir cura com a l'aire que respirem. Disposeu d'una elevada capacitació que us permetrà contribuir de forma molt valuosa a la prosperitat i el benestar social.

El pas decisiu que heu donat en les vostres vides us obrirà a partir d'ara nous horitzons i ampliarà les vostres responsabilitats. Al superar profitosament els vostres estudis heu adquirit un perfil professional molt d'acord amb les demandes actuals i, de com el porteu a terme, dependrà, en gran manera, el bon funcionament de la societat.

Us desitge de tot cor que a partir d'ara inicieu una fructífera etapa, tant per a vosaltres mateixos com per a la societat, que farà ara la collita dels esforços i els recursos que ha invertit en vosaltres durant el vostre període de formació.

Igual que aquesta Universitat mai no us oblidarà, us preguem que vosaltres recordeu sempre amb afecte el pas per les nostres aules. Heu de saber que sempre que hi torneu (i desitgem que ho feu amb freqüència) us trobareu a casa vostra. Podeu estar segurs que la Facultat en què heu estudiat us seguirà oferint contínues oportunitats d'ampliació i d’actualització per als vostres coneixements. Perquè, culminar aquest procés formatiu no vol dir, en absolut, que s'hagen esgotat les possibilitats de formació. La complexitat del món que ens rodeja i de les normes per què ens regim creix a un ritme vertiginós. Moltes vegades es parla de la ràpida evolució de les noves tecnologies o de la medicina o de la física o d'altres ciències amb repercussió en la vida diària, perquè els seus resultats són tangibles i quotidians, però hi ha altres revolucions, com ara les produïdes al món del Dret, menys evidents però com a mínim tan profundes com les altres i tan decisives per a configurar el futur. Mantenir-vos alerta respecte a eixos canvis serà, a partir d'ara, un dels vostres compromisos, i tant la Facultat de Dret com la resta de la Universitat d'Alacant us hi brindarà l’ajuda que calga.

La societat necessita professionals formats per a endinsar-se en la complexa aplicació del Dret. No us vaig a cansar amb la llarga llista d'ocupacions a què la vostra llicenciatura us permetrà accedir, tant a l'àmbit públic com al privat, perquè de segur la coneixeu molt millor que jo. Repetisc: la societat us necessita, i molt. Aquesta necessitat es fa palesa a l'ampli teixit empresarial del nostre entorn on calen directius dotats de la completa formació que proporcionen els estudis de Dret i d’Administració i Direcció d'Empreses i d’una capacitat i aptitud de lideratge en un ambient tan competit com és el del lliure mercat. Els estudis de Gestió i Administració Pública necessiten professionals amb una preparació específica per a fer front a la creixent complexitat de les tasques en el sector públic, cada vegada més tècniques i exigents quant als seus procediments i que, per a un bon servei al ciutadà, ja no poden conformar-se amb uns nivells de formació que, pot ser, eren acceptables abans. I respecte als estudis de Criminologia i Seguretat Pública i Detectiu Privat, no cal més que fer una ullada a les pàgines de successos dels periòdics per a entendre com està de sensibilitzada la societat pels problemes que vosaltres us encarregareu de previndre i de combatre. No és una exageració afirmar que gràcies a vosaltres moltes persones dormiran un poc més tranquil•les.

La Facultat de Dret pot sentir-se legítimament orgullosa de l'èxit amb què tots vosaltres heu culminat els vostres estudis. Em consta que ho ha fet possible la dedicació i l'alta solvència acadèmica dels vostres professors, l'eficaç organització del centre i l'eficiència del personal d'administració i serveis que hi exercixen la seua comesa. La llicenciatura de Dret no sols es confirma com una de les titulacions fonamentals que atorga aquesta Universitat sinó que la Facultat ha assolit una diversificació d’èxit de la seua oferta d’estudis. També us felicite per la consolidació dels estudis de Criminologia, convertits a hores d’ara i després d'una evolució del seu original caràcter, en Llicenciatura, la primera promoció de titulats de la qual ha rebut en aquest acte els seus diplomes acreditatius.

Formeu part d'una Facultat que sap d'actualitzacions, perquè ho fa a amb els seus estudis i amb els antics principis que regulen el Dret, i de subtilesa, perquè la fa servir en l'aplicació de les més importants lleis com de les més modestes ordenances, passant per l'equànime interpretació dels acords entre les persones o les entitats. Pertanyeu a una facultat on la més recent evolució i la tradició més rància es combinen en fluida sintonia.

Una conseqüència dels esforços d'aquest centre ha estat l’aplec en aquest acte d’un grup d'organismes i empreses que, per primera vegada, van a obtindre el merescut reconeixement per la seua col•laboració amb la Universitat, al rebre com a alumnes en pràctiques externes a estudiants de la Facultat de Dret. Em referisc a la Subdelegació del Govern, a la Conselleria de Justícia, a SUMA, a la Diputació Provincial i als Col•legis d'Advocats i de Procuradors. El meu sincer agraïment per l'ajuda prestada perquè els nostres estudiants puguen aplicar els seus coneixements a la realitat diària de la seua professió.

Finalment, vull dedicar les meues últimes paraules als pares i mares i familiars de tots els titulats. Desitge donar-los la meua més sincera enhorabona per l'èxit aconseguit pels seus fills i familiars pel que suposa la culminació de tota una vida d'amor, atenció, dedicació, suport i sacrifici que els que som pares coneixem i anhelem.

La més sincera enhorabona a tots i moltes gràcies per la vostra atenció.

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464