Saltar apartados

Festivitat de Sant Tomàs d'Aquino

Alacant, 28 de gener de 2008

M'agradaria iniciar la meua intervenció agraint expressament a tots vostès la presència en aquesta solemne festivitat de Sant Tomás d’Aquino.

Una universitat que està compromesa amb el futur ha de ser també coneixedora i respectuosa amb el seu passat. L'acte que celebrem hui és una tradició universitària que es remunta a l’any 1880, data en què el Papa León XIII va proclamar Sant Tomás d’Aquino patró de les universitats catòliques. Des d’aleshores, totes les universitats han convertit aquesta festivitat en una jornada de celebració, on es procedeix al lliurament de distincions molt sentides i totalment arrelades en la institució universitària.

En aquest acte hem lliurat els premis extraordinaris corresponents al curs 2006-2007 als diplomats, llicenciats, arquitectes i enginyers que se n'han fet creditors. També han pujat a aquesta estrada els nous doctors de la Universitat d'Alacant per a rebre el birret que els hi acredita, i com a Rector he tingut també la particular satisfacció de lliurar la Medalla d'Or de la Universitat d'Alacant al nostre company el Doctor Andrés Pedreño Muñoz.

Al significat d’aquesta Medalla d'Or em referiré més endavant, perquè, en primer lloc, vaig a dirigir-me als diplomats, llicenciats, arquitectes, arquitectes tècnics, enginyers tècnics o enginyers, lumnes titulats en el curs 2006-2007, i que hui es troben representats pels companys que han assolit els premis extraordinaris en les seues respectives especialitats.

Sé bé que per a tots vosaltres han estat anys particularment intensos, anys d'estudi, de qualificació professional, i també de formació humana.

Els estudis que amb esforç heu realitzat a les aules de la nostra universitat us han enriquit com a professionals i com a persones, i en molts casos tan sols ha estat possibles gràcies al compromís i a l'esforç de les vostres famílies, al suport dels vostres amics i de les vostres persones més estimades. Estic segur que per a vosaltres i per a ells han implicat sacrificis, i per això, culminar-los amb èxit és una satisfacció compartida per tots.

En vosaltres, nous diplomats, llicenciats, arquitectes i enginyers, queda representada l'aspiració dels universitaris al coneixement científic i crític com a components que han de presidir els diferents camps del saber humà.

En aquesta que és la vostra Universitat, a més dels continguts teòrics, se us ha facilitat la utilització de les tecnologies de la informació i de la comunicació, s'ha promogut el treball en equip, s'ha animat a “aprendre a emprendre” i a posar en pràctica els vostres propis projectes i iniciatives.

La societat ha invertit en la vostra formació i en la vostra qualificació com a universitaris, i d'ara endavant, fora ja d'aquestes aules, heu de començar a reintegrar a la societat els recursos que ha invertit en vosaltres. És molt possible que alguns tingueu certa incertesa davant els nous horitzons que ara apareixen, davant els nous camins que aneu a emprendre. Per a recórrer-los serà necessari el vostre treball i uns renovats esforços, però si d'alguna cosa estem segurs és que tots disposeu de la formació adequada per a poder fer-ho, i que la Universitat d'Alacant estarà també compromesa en ajudar-vos en el perfeccionament dels vostres perfils professionals.

Us felicite pel vostre èxit i us anime a què, amb la vostra capacitació i amb el vostre comportament ètic i solidari, sigueu sempre ambaixadors de la Universitat d'Alacant en la societat, ja que estic convençut que sempre guardareu en la memòria els anys que heu passat com a estudiants en aquest Campus.

La generació de coneixement és una de les funcions que la universitat ha de portar a terme; sense ella no podríem parlar pròpiament d'universitat. Per a ocupar adequadament aquesta funció, la nostra universitat ha de propiciar tots els anys l'aparició de nous grups d'investigadors que s'incorporen al procés de creació i d'ampliació del coneixement per mitjà de la investigació.

Vull felicitar, doncs, als doctors que heu rebut hui el birret que simbolitza la vostra nova condició. Després d’anys d'esforços heu aconseguit la col•lació del més alt grau acadèmic que concedeix la universitat: el títol de doctor.

Vosaltres sabeu bé que durant tot aquest temps heu tingut el suport de la institució i de moltes persones de la nostra comunitat universitària. Heu contat, en particular, amb l'orientació i l'ajuda dels vostres directors de tesis, als quals voldria agrair públicament la dedicació i l'obstinació que han posat perquè cadascun de vosaltres hàgeu contribuït amb les vostres tesis doctorals a generar nou coneixement, i també a obrir noves vies per a investigacions futures. Estic segur que per a cadascun dels vostres directors és un motiu de satisfacció i d'orgull veure-us hui reconeguts com doctors.

Amb el vostre birret de doctors esteu assumint també noves responsabilitats. La vostra tesi doctoral representa l'inici d'una nova etapa. Ara heu d’aconseguir que els resultats de la vostra investigació es materialitzen en publicacions que acrediten la qualitat del vostre treball investigador. I, una vegada que aquest objectiu estiga cobert, hauríeu de demostrar la vostra autonomia investigadora i trobar noves línies d'investigació, perquè la generació de nous coneixements ha de ser per a vosaltres, com ho és per a la Universitat, un objectiu permanent.

L'acte de hui ha tingut també un contingut molt singular, i especialment emotiu pel seu significat. El professor Andrés Pedreño ha rebut la més alta distinció honorífica que la universitat pot atorgar: la seua Medalla d'Or. Una alta distinció institucional que ha de recaure en persones que han contribuït de manera especialment rellevant a construir la realitat que és hui la nostra Universitat.

Estimat Andrés, el passat 20 de juliol el Consell de Govern va acordar per unanimitat expressar-te el seu reconeixement mitjançant aquesta Medalla d'Or. Però no és soles el reconeixement de la teua universitat. Moltes persones que no hi pertanyen, però que, per les responsabilitats que han ocupat, són bones coneixedores del treball que has realitzat en pro d’aquesta casa també t'ho reconeixen.

Algunes d'elles estan presents en aquest Paranimf, i encara que no les citaré de manera expressa, les agraïsc públicament que ens acompanyen en aquest acte, també a tots aquells que per diverses raons no han pogut acompanyar-nos, però que ens han fet arribar testimoni de la seua satisfacció per aquest reconeixement públic.

Amb aquesta Medalla d'Or el Consell de Govern ha reconegut el teu treball per la universitat d’Alacant, i de manera especial el desenvolupat entre els anys 1994 i 2000, en què hi fores Rector.

Han passat, llavors, 7 anys i la Universitat d'Alacant recorda perfectament la important transformació que hem experimentat durant tot aquest període. Trobe un encert haver esperat tot aquest temps perquè la Universitat et concedisca la seua més alta distinció, ja que ara tenim suficient perspectiva per a poder valorar més reposadament l'abast de la transformació que va conèixer la nostra Universitat.

Ja que tots dos compartim la professió d'economistes, et diria, amic Andrés, que la Universitat d'Alacant hui en dia està reconeixent amb aquesta Medalla d'Or que la labor que vas portar a terme ens ha proporcionat un magnífic rendiment del qual ens hem beneficiat tots.

Som una universitat jove, amb només 28 anys d'existència. Per això, el treball realitzat entre 1994 i 2000 és una part molt important de la nostra història. Durant eixe període, en què vas ser Rector d'aquesta Universitat, es va transformar profundament i es van realitzar moltes coses importants que han deixat una petjada que quedarà per a sempre.

Diràs, amb raó, que el que es va fer i es va sembrar llavors va ser resultat d'un treball col•lectiu, en el qual va participar tota la comunitat universitària. Però, sent cert que el mèrit és de tots, no ho és de tots per igual. Les persones que et van acompanyar, que van hi estar treballant al teu costat, mereixen un especial reconeixement. Però, en tot cas, la responsabilitat fonamental del que aleshores es va fer, i del que ara ens beneficiem tots, recau indubtablement en la figura del seu Rector, recau en la teua persona, Andrés. I això és el que hui volem reconèixer-te.

No correspon fer en aquest acte una relació exhaustiva del realitzat durant els anys que vas ser Rector, ni és tampoc necessari, perquè ja forma part de la nostra història. Moltes d'aquelles iniciatives estan puntualment recollides en el llibre que conté la història de la Universitat d’Alacant en les seus primers 25 anys.

No obstant això, sí vull referir-me de manera expressa a un petit conjunt de decisions estratègiques que han tingut un impacte considerable.

En primer lloc, és de destacar l'aposta decidida per la incorporació de les tecnologies de la informació i la comunicació. Només proporcionaré uns pocs exemples en aquest àmbit. En 1997 es va crear la web de la universitat, dotada d'un conjunt d'eines electròniques de gran valor. No només hem estat la primera universitat espanyola que va fer aquesta aposta, sinó que la potència d'algunes eines, com ara el nostre Campus Virtual, ens situa en primer lloc a l'hora d'extreure la màxima utilitat docent als recursos electrònics disponibles. Gràcies a aquella decisió, la Universitat d’Alacant continua hui en l'avantguarda, posant a la disposició de la comunitat universitària aquestes eines tecnològiques.

Dintre d'aquest àmbit és imprescindible destacar la Biblioteca Virtual “Miguel de Cervantes”, la creació de la qual vas impulsar en 1999. Aquell projecte és ara una magnífica realitat, que s'ha convertit en la biblioteca de referència de les llengües hispàniques i que ha proporcionant a la Universitat d'Alacant la seua major projecció internacional.

La major part dels alacantins que van veure néixer la nostra universitat i que ara ens visiten afirmen que la major transformació de la nostra universitat la constituïx el nostre Campus. Per a ells, possiblement el major llegat que ens has deixat es troba en el disseny urbanístic del nostre Campus. I aquesta opinió la comparteixen, amb tota seguretat, tots els membres de la comunitat universitària.

Tenim un Campus amable, acollidor, que convida a la reflexió i al treball. Qui ens visita per primera vegada, siguen col•legues d'altres universitats espanyoles o siguen convidats europeus, nord-americans o d'altres procedències es queden sorpresos per la qualitat urbanística del Campus, que és, per tant, la nostra millor targeta de visita.

Podria referir-me també a altre conjunt de transformacions que la universitat ha experimentat i que van tenir el seu origen en aquell període, però no ho faré.

No vaig a estendre'm més sobre allò realitzat durant aquells anys, encara que, sí faré dues afirmacions. La primera, Andrés, és que vas arribar a una universitat i ens vas deixar una altra molt distinta.

I la segona és que, per descomptat, ens ho has posat molt difícil a qui ens ha tocat succeir-te!

Permet-me Andrés, permeteu-me que les paraules finals d’aquest acte de la festivitat de Sant Tomás d’Aquino es dirigisquen una altra vegada als nous graduats, llicenciats, arquitectes, enginyers i doctors com a representants del conjunt dels nostres estudiants.

Vosaltres sou un exemple destacat de la labor que es desenvolupa a la nostra Universitat, i per això, en nom de tota la comunitat universitària, us reitere l'orgull i la felicitació per l'èxit que obtingut.

Permeteu-me també que no m'acomiade de vosaltres, ja que, encara que les vostres destinacions discorreran des d'ara per camins diversos, mai deixareu de formar part de la Universitat d'Alacant.

Moltes Gràcies.

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464