Saltar apartados
  • UA
  • Oficina del Rector
  • Investidura com a Doctors "Honoris cau..as Díaz García i Ernesto Garzón Valdés

Investidura com a Doctors "Honoris causa" de Robert Alexy, Eugenio Bulygin, Elías Díaz García i Ernesto Garzón Valdés

Alacant, 30 de maig de 2008

Etimològicament, Doctor –qui ensenya, el docte– és paraula que definix el mestre, el professor. Com a títol universitari, es troba per primera vegada en una llei de l'any 1462. Definit el títol de doctor com el de major rang acadèmic, va ser natural desig de cada universitat acomodar al seu claustre als més eminents pròcers del coneixement. Amb aquesta distinció rebien honra tant l'homenatjat com la institució.

Tal va ser l'origen del doctorat honoris causa o ‘ad’ honorem, només atribuïble en raó de mèrits acadèmics de gran relleu.

Hui, la Universitat d'Alacant s'engrandix a l’atorgar la seua més alta distinció a quatre nous doctors Honoris Causa: els professors Ernesto Garzón Valdés, Eugenio Bulygin, Elías Díaz i Robert Alexy.

És un orgull per a la nostra Universitat que hagen acceptat el seu nomenament com a doctors honoris causa, perquè això ens permet poder aprofitar-nos del seu prestigi.

Quan el 1984 va nàixer la revista Doxa. Quaderns de Filosofia del Dret, amb la vocació –com recordava el prof. Atienza en la laudatio– de servir de vehicle de comunicació i intercanvi entre els filòsofs del Dret llatinoamericans i llatinoeuropeus, la Universitat d'Alacant comptava amb quasi 5 anys d'existència. Aquell projecte acadèmic podia semblar llavors massa ambiciós per a una Universitat tan jove. Però el temps ha demostrat que no fou així. La nostra Universitat ha anat creixent i consolidant-se internacionalment, entre altres coses, gràcies a l'esforç de molts dels seus membres per tirar endavant projectes acadèmics com Doxa. Potser una de les millors proves de la nostra consolidació com a Universitat és la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, creada en 1999 i que des d’aleshores ha aconseguit erigir-se en la biblioteca virtual en llengua castellana de referència mundial. Un dels seus objectius és precisament propiciar l'extensió de les cultures hispàniques en el món i facilitar la comunicació i la divulgació sense fronteres de la producció cultural i científica de la comunitat de parla hispana. Doncs bé, la revista Doxa s'ha convertit, amb unes 350.000 visites, en l'obra més consultada de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, fent realitat aquell objectiu d'internacionalitzar la discussió iusfilosófica espanyola amb què va sorgir, ja fa 25 anys.

I a aquest èxit, que passa tant per un desenvolupament espectacular de la filosofia del Dret en llengua castellana, com per l'establiment d'una comunicació fluida entre els filòsofs del Dret dels dos costats de l'Atlàntic, han contribuït de manera decisiva els quatre professors que la Universitat d'Alacant ara investix com a doctors “honoris causa”.

Ernesto Garzón Valdés va nàixer en la Còrdova argentina, i hi va realitzar els seus estudis de Dret que després completaria amb estudis de filosofia, sociologia i història de l'art en diverses universitats europees. La seua vida acadèmica està lligada a Alemanya, on va treballar primer com a diplomàtic, i posteriorment, després de l'arribada de la Junta Militar al seu país i el seu conseqüent exili, com a professor de ciències polítiques de la Universitat de Magúncia. La seua major contribució, des del punt de vista teòric, correspon als seus escrits de filosofia moral, que recullen un pensament original sobre qüestions de tanta transcendència social com la fam al món, el terrorisme, la dignitat, el paternalisme, la tolerància, la diversitat cultural o el trasplantament d'òrgans. Al llarg de tota la seua trajectòria acadèmica, el prof. Garzón Valdés ha realitzat un fructífer esforç per acostar la filosofia del dret, de la moral i de la política d'Alemanya, Espanya i Llatinoamèrica. La Universitat d'Alacant ha comptat amb la seua inestimable ajuda en la fundació i desenvolupament de la revista Doxa, i la seua presència en nombrosos cursos, congressos, tesis doctorals i un llarg etcètera d’activitats.

El llibre que el 971 Eugenio Bulygin va escriure –junt amb Carlos Alchourrón–, Normative Systems, és justament considerat un clàssic contemporani de la filosofia del Dret, que convertix l’autor en el principal representant de la lògica jurídica en llengua castellana. Encara que va nàixer en Jarkov (actualment Ucraïna), el prof. Bulygin ha desenvolupat la seua activitat acadèmica fonamentalment a Argentina, on –a més d'exercir com a magistrat- va ser degà de la facultat de Dret de la Universitat Nacional de Buenos Aires després de la restauració de la democràcia. No obstant això, ha tingut i encara manté, una gran projecció internacional (ha impartit cursos i conferències a pràcticament tots els països d'Europa i d’Amèrica), arribant a ser un dels millors exemples del que significa la globalització universitària. De fet, va ocupar la presidència de l'Associació Internacional de Filosofia Jurídica i Social, des d'on va contribuir de manera decisiva a la internacionalització del grup d'investigació de filosofia del Dret de la Universitat d'Alacant.

Elías Díaz, ara professor emèrit de la Universitat Autònoma de Madrid, ha contribuït notablement a la renovació que –des de finals dels anys 60- ha tingut lloc en la filosofia jurídica i política del nostre país, amb una triple aportació. En primer lloc, va elaborar una teoria enormement influent de l'Estat de Dret que va ajudar a la formació de molts demòcrates. En segon lloc, va contribuir a rescatar de l'oblit el pensament espanyol liberal del segle XIX, el krausisme. I, finalment, va posar les bases del que es pot considerar com un canvi de paradigma en els estudis de Dret, amb el pas d'un iusnaturalisme neotomista a un positivisme jurídic crític i de forta empremta sociològica. La seua vinculació acadèmica amb la Universitat d'Alacant pot condensar-se en el següent apunt biogràfic: en els anys 70, Elías Díaz va dirigir les tesis doctorals de dos joves filòsofs del dret que acabaren convertint-se en professors d'aquesta Universitat. Uns 25 anys després (en 2003), es va llegir a la Universitat d'Alacant una tesi doctoral sobre la seua obra (dirigida per un dels seus deixebles d'antany).

Robert Alexy és probablement el jurista alemany contemporani de major rellevància internacional. Les seues obres més importants, sobre l'argumentació jurídica, els drets fonamentals, o la validesa del dret, han sigut traduïdes a nombrosos idiomes i sol considerar-se com un dels principals representants de la denominada concepció postpositivista del dret. La seua influència en el pensament jurídic en llengua castellana és difícilment exagerable. Destaca el fet de què els seus plantejaments sobre els principis jurídics i sobre la ponderació han estat assumits per la jurisprudència de nombrosos tribunals constitucionals. Ha participat també a diversos fòrums organitzats en la nostra Universitat, impartint conferències, cursos de doctorat, de postgrau, etc.

Els quatre han estat, doncs, estretament vinculats a la Universitat d'Alacant. Tots ells s'han mostrat sempre disposats a col•laborar amb ella, en totes les possibles formes de cooperació acadèmica: han dirigit tesis doctorals, han orientat investigacions, han publicat en les nostres revistes i fins i tot n’hi formen part dels seus comitès editorials o assessors, han impartit docència i conferències magistrals en nombrosos congressos i seminaris... I aquesta generosa col•laboració no és més que un dels molts aspectes del seu intens compromís amb l'excel•lència acadèmica que ha caracteritzat la seua labor com a professors universitaris.

En nom de tots els presents vull felicitar a la Facultat de Dret per haver proposat la incorporació dels nostres quatre invitats al claustre de doctors de la Universitat d'Alacant, felicitació que vull dirigir singularment al Departament de “Filosofia del Dret i Dret Internacional Privat” per haver pres la iniciativa que ens ha conduït a l'acte acadèmic que acabem de celebrar.

Així mateix vull fer públic el nostre reconeixement al padrí, el Dr. Manuel Atienza, que ha exposat, de forma resumida, clara i convincent, els sobrats mèrits que concorren en els quatre nous doctors i que fonamenten indiscutiblement la seua incorporació al nostre claustre.

Hui comptem amb la presència de moltes persones que no formen part de la Universitat d'Alacant però que, no obstant això, s'han desplaçat expressament fins al nostre Paranimf per a sumar-se al reconeixement que concedim als nostres nous doctors. Vull públicament agrair la presència de dos magistrats del Tribunal Suprem, així com la d’alumnes i d’antics alumnes del curs de “Especialista en Argumentació” vinguts de l'altre costat de l'Atlàntic, deixant, així, constància de la internacionalització de la nostra Universitat. També agrair la presència de professors de Filosofia del Dret de distintes universitats. Però, si m’ho permeten, voldria personalitzar aquest agraïment en el rector de la Universitat Pompeu Fabra, el prof. José Juan Moreso, present en aquesta taula, i que –com molts de vostès– ha contribuït a la conformació de la rellevant comunitat de “iusfilòsofs”.

Moltes gràcies rector i amic.

I, finalment, a tots els juristes –tant teòrics com pràctics–, filòsofs, sociòlegs, politòlegs, economistes i ciutadans en general que ara ens acompanyen.

Finalitze la meua intervenció dirigint-me als nostres nous doctors honoris causa, els Doctors, Ernesto Garzón Valdés, Eugenio Bulygin, Elías Díaz i Robert Alexy. Honreu a la Universitat d'Alacant en acceptar incorporar-vos al nostre claustre. Com a rector d'aquesta universitat us demane que continueu aportant tota la vostra experiència en la noble tasca de seguir formant nous professors i de continuar inculcant als estudiants el generós desig d'arribar a ser uns ciutadans responsables i compromesos amb una societat més justa i rica en valors socials i culturals.

Moltes gràcies.

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464