Saltar apartados

Cloenda del Curs Acadèmic 2009-2010

Alacant, 11 de juny de 2010

Per segon any consecutiu la Universitat d’Alacant celebra l’Acte de Clausura del curs acadèmic. La Clausura del curs acadèmic 2009/2010 que ara acaba ha estat marcada, com hem pogut observar, pel lliurament del màxim títol acadèmic que les universitats podem atorgar: el títol de doctor. A aquesta estrada han pujat els nous doctors de la Universitat d’Alacant per a rebre el birret que els hi acredita. Acaben de rebre el seu birret tant aquelles persones que han culminat el seu programa de doctorat en la nostra universitat, com els tres estudiants de la nostra universitat guardonats amb el Premi Nacional a la Excel•lència Acadèmica que concedeix el Ministeri d’Educació.

Etimològicament Doctor –el que ensenya, el docte– és una paraula que defineix el mestre, el professor, qui genera coneixement. La primera col•lació del títol de doctor va tenir lloc, l’any 1140, a la Universitat de Bolonya, a la qual van seguir, al poc de temps, altres universitats europees. En els nostres dies, el títol de doctor està associat al reconeixement de la capacitat investigadora.

La generació de coneixement és una de les funcions que la universitat ha de dur a terme; sense aquesta no podríem parlar pròpiament d’universitat. Per a exercir adequadament aquesta funció, la nostra universitat ha de propiciar tots els anys l’aparició de noves cohorts d’investigadors que s’incorporen al procés de creació i d’ampliació del coneixement a través de la investigació.

En aquest sentit, les xifres corroboren que anem pel camí correcte. La nostra Universitat ha experimentat un augment important en el nombre total de nous doctors respecte a anys anteriors. Avui investim 158 nous doctors i doctores, la qual cosa significa un augment superior al 30% respecte de l’any passat.

Aquesta dada reflecteix la manera com la Universitat d'Alacant ha interioritzat conceptes com el d’excel•lència acadèmica i posa de manifest l’alt nivell de qualitat del nostre professorat.

Per tant, per a tots els qui formem part d’aquesta Universitat, és un motiu d’orgull comprovar que l’esforç i la dedicació dels nostres investigadors ha donat el seu fruit amb aquesta cohort de nous doctors i doctores.

Vull felicitar, doncs, els doctors que heu rebut avui el birret que simbolitza la vostra nova condició. Després de diversos anys d’esforços heu aconseguit la col•lació del més alt grau acadèmic que concedeix la universitat: el títol de doctor.

Vosaltres sabeu bé que durant tot aquest temps heu tingut el suport de la institució i de moltes persones de la nostra comunitat universitària. Heu comptat, en particular, amb l’orientació i l’ajuda dels vostres directors de tesi, als quals agraïsc públicament la dedicació i l’interès que han posat perquè cada un de vosaltres hàgeu contribuït amb les vostres tesis doctorals a generar nou coneixement, i també a obrir noves vies per a investigacions futures. Estic segur que per a cadascun dels vostres directors és un motiu de satisfacció i d’orgull poder-vos veure avui reconeguts com a doctors.

Amb el vostre birret de doctors esteu assumint també noves responsabilitats. La vostra tesi doctoral representa l’inici d’una nova etapa. Ara heu d’aconseguir que els resultats de la vostra investigació és materialitzen en publicacions que acrediten la qualitat del vostre treball investigador. I, una vegada que aquest objectiu estiga cobert, haureu de demostrar la vostra autonomia investigadora, i trobar noves línies d’investigació, perquè la generació de nous coneixements ha de ser per a vosaltres, com ho és per a la Universitat, un objectiu permanent.

Faig extensiu el reconeixement i les felicitacions als tres Premis Nacionals a l’Excel•lència en el Rendiment Acadèmic que avui han rebut aquest guardó ministerial. Ens ompli d’un orgull sincer tenir en la nostra Universitat persones com vosaltres i presumim d’això, encara més en temps com els actuals, en què valors com l’esforç, la dedicació o el compromís, primen per la seua escassetat. Rebeu la meua sincera enhorabona i també el meu reconeixement més sincer, que voldria fer extensiu a l’Escola Politècnica Superior, a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials i a la Facultat de Dret. Vosaltres sou una bona prova de l’esforç que la nostra universitat fa per a proporcionar la màxima qualitat en la formació dels nostres estudiants.

Per a acabar la meua intervenció, permeteu-me que les meues paraules finals en aquest acte solemne de clausura del curs acadèmic es dirigisquen novament als nous doctors de la Universitat d’Alacant.

La Universitat d’Alacant us ha fet lliurament del màxim títol acadèmic, i, amb aquest, us acaba de reconèixer la vostra capacitat investigadora.

Vosaltres sou un exemple destacat de la feina que es desenvolupa en la nostra Universitat, i per això, en nom de tota la comunitat universitària, torne a reiterar-vos l’orgull que sentim i la nostra felicitació per l’èxit que heu aconseguit.

Per a finalitzar, només voldria llegir una cita del cantant nord-americà James Brown, que crec que reflecteix part de la nostra filosofia com a institució i als que formem part de la Universitat d’Alacant:

“Pregunta’t si el que estàs fent avui t’acosta al lloc en què vols estar”.

Moltes gràcies.

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464