Saltar apartados

Cloenda del Curs Acadèmic 2010-2011

Alacant, 10 de juny de 2011

En el dia d’avui celebrem l'Acte de Clausura del curs acadèmic 2010/2011. En aquest acte, com hem fet en anys anteriors, hem lliurat el títol acadèmic més important que les universitats podem atorgar: el títol de doctor. A aquesta estrada han pujat els nous doctors i doctores de la Universitat d'Alacant que han culminat el seu programa de doctorat a la nostra Universitat i que han rebut, per tant, el birret que els acredita com a tals. Igualment, en aquest acte solemne hem fet lliurament dels Premis a l'Excel•lència Docent dels cursos 2008/2009 i 2009/2010, que el Consell Social concedeix al professorat que n’ha sigut mereixedor.

No obstant això, coincidiran amb mi que aquest acte ha quedat especialment dignificat amb la investidura de la professora Deborah Chung i del professor Alan Yuille com a doctors honoris causa de la Universitat d’Alacant.

Fa dos anys, el Consell Social de la Universitat d'Alacant va decidir sumar-se a la iniciativa de la Conselleria d’Educació d'instituir uns premis que reconegueren l'excel•lència docent del professorat. Amb aquests premis, el Consell Social ha volgut, de manera encertada, estimular, impulsar i valorar la labor docent dels professors universitaris.

En la Universitat, tenim obligació primer amb els estudiants, ja que són la nostra principal raó de ser. La formació dels estudiants és la primera funció que ens correspon dur a terme. El nostre compromís amb la societat és formar els professionals qualificats que la societat reclama i sobre els quals recaurà la responsabilitat de construir el nostre futur.

La dedicació i l’esforç del professorat és imprescindible per a aconseguir que aquesta primera funció de formació dels estudiants la fem de manera plenament satisfactòria. Aquesta labor la duu a terme tots els dies el nostre professorat i s’ha de reconèixer. Per això, donem la benvinguda a la iniciativa que el Consell Social ha pres de lliurar el Premi a l'Excel•lència Docent a aquells professors i professores que s'han distingit, a parer del jurat, per l'excel•lència en l'acompliment d'aquesta funció.

Acabem de fer el lliurament d'aquests Premis a l'Excel•lència Docent corresponents als dos últims cursos acadèmics. Vull felicitar els companys –Beatriz, Walenka, Augusto, M. Dolores, Antonio, Vicente, Salvador, Asunción, María, Juan Luis– pel premi que tan merescudament han obtingut. Vosaltres sou la millor prova de l'esforç que la Universitat fa per a proporcionar la màxima qualitat en la formació dels nostres estudiants. Però deixeu-me que estenga aquesta felicitació als centres de la universitat en què feu el vostre treball i que es beneficien del vostre bon fer.

Etimològicament, doctor –el que ensenya, el docte– és la paraula que defineix el mestre, el professor, qui genera coneixement. La primera col•lació del títol de doctor va tenir lloc en 1140 a la Universitat de Bolonya, a la qual van seguir, al poc temps, altres universitats europees. En els nostres dies, el títol de doctor està associat al reconeixement de la capacitat investigadora.

La generació de coneixement –de nou coneixement– és una de les funcions inexcusables que la universitat ha de dur a terme; sense aquesta no podríem parlar pròpiament d'universitat. Per a exercir adequadament aquesta funció, la universitat ha de propiciar tots els anys l'aparició de nous grups d'investigadors que s'incorporen al procés de creació i d'ampliació del coneixement per mitjà de la investigació.

És, per tant, un motiu d'orgull per a tots els que formem part d'aquesta Universitat comprovar que l'esforç i la dedicació dels nostres investigadors han donat el seu fruit en aquests nous doctors i doctores.

Vull felicitar, doncs, els que avui heu rebut el birret que simbolitza la vostra nova condició. Després de diversos anys d'esforços heu aconseguit la col•lació del grau acadèmic més alt que concedeix la universitat: el títol de doctor.

Sabeu bé que durant tot aquest temps heu tingut el suport de la institució i de moltes persones de la nostra comunitat universitària. Heu comptat, en particular, amb l'orientació i l'ajuda dels directors i directores de tesis, als quals agraïsc públicament la dedicació i l'obstinació que han posat perquè cadascun de vosaltres hàgeu contribuït amb les vostres tesis doctorals a generar nou coneixement, i també a obrir noves vies per a investigacions futures. Estic segur que per a cadascun dels vostres directors i directores és un motiu de satisfacció i d'orgull el reconeixement del títol de doctor que acabeu de rebre.

Amb el vostre birret de doctors esteu assumint també noves responsabilitats. La vostra tesi doctoral representa l'inici d'una nova etapa. Ara heu d’aconseguir que els resultats de la vostra investigació es materialitzen en publicacions que acrediten la qualitat del vostre treball investigador. I, una vegada que aquest objectiu estiga cobert, haureu de demostrar la vostra autonomia investigadora i trobar noves línies d'investigació, perquè la generació de nous coneixements ha de ser per a vosaltres –els nous doctors– un objectiu permanent, com també ho és per a la Universitat.

Avui, la Universitat d'Alacant s'engrandeix en atorgar la distinció més elevada a dos nous doctors honoris causa: la professora Deborah Chung i el professor Alan Yuille. Vull donar-los la benvinguda i dir-los que ens sentim molt honrats amb la seua incorporació al nostre claustre. És un orgull per a la nostra Universitat que hagen acceptat el nomenament com a doctors honoris causa, perquè ens permet poder aprofitar-nos del seu prestigi.

He de felicitar, en primer lloc, l'Escola Politècnica Superior per haver proposat la incorporació d’aquests dos convidats al claustre de doctors de la Universitat d'Alacant, i, si m'ho permeten, considere que aquesta felicitació ha d'estar especialment dirigida als departaments d'Enginyeria de la Construcció, Obres Públiques i Infraestructura Urbana i Ciència de la Computació i Intel•ligència Artificial per haver tingut la iniciativa que ens ha conduït a l'acte d'investidura que hem celebrat.

També, en nom de tots els presents, vull felicitar molt cordialment els padrins, que són els doctors Pedro Garcés Terradillos, Luis García Andión i Francisco Escolano Ruiz, que han exposat, de manera resumida, clara i convincent els mèrits honorífics en què concorren els nous doctors d'honor que s'acaben d'incorporar al nostre claustre.

Els padrins són bons coneixedors del treball científic dut a terme per la nova doctora i pel nou doctor, com ha quedat palès en les respectives laudatios. Per això, no em referiré al treball que la Dra. Chung i el Dr. Yuille han desenvolupat al llarg de la seua vida professional, perquè els seus mèrits han sigut exposats molt millor del que jo podria fer. Però sí que vull referir-me, breument, als vincles que els nostres nous doctors tenen amb la nostra Universitat.

En particular, he de destacar el suport que la nova doctora honoris causa, Deborah Chung, ha prestat als integrants del grup d'investigació «Durabilitat de materials i construccions en enginyeria i arquitectura», que treballen sobre formigons conductors multifuncionals. La Dra. Chung ha contribuït de manera decisiva al desenvolupament d'aquesta línia d'investigació tan productiva suggerint el programa de treball del primer projecte del grup i compartint els seus propis dissenys sobre els dispositius necessaris per al desenvolupament dels projectes. Igualment, he de destacar el suport que la Dra. Chung ha prestat als nostres doctorands en la seu de Buffalo de la Universitat Estatal de Nova York (SUNY).

Per la seua banda, el Dr. Alan Yuille manté una estreta relació amb el grup d'investigació de «Visió robòtica» de la nostra Universitat, que s'ocupa de desenvolupar mètodes de visió artificial basats en la teoria bayesiana. Aquesta relació va començar l’any 1998, quan el professor Yuille pertanyia al Smith-Kettleewell Eye Research Institute de San Francisco i ha continuat després d’incorporar-se a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles, col•laborant en les publicacions del grup i en l'organització de congressos internacionals de visió artificial.

Permeteu-me ara que em dirigisca breument als nostres nous doctors en anglès.

Dra. Chung, Dr. Yuille: des de fa diversos anys vostès han estat vinculats a sengles grups d'investigació de la Universitat d'Alacant. Vostès han estat sempre disposats a col•laborar amb els nostres investigadors en totes les formes possibles de cooperació acadèmica: han orientat investigacions, han ajudat els nostres doctorands i han revisat els esborranys preliminars de les publicacions dels nostres investigadors. La generosa col•laboració que han brindat és una prova del seu compromís amb l'excel•lència acadèmica que ha caracteritzat la seua trajectòria universitària. La Universitat d'Alacant se sent molt agraïda pel suport que ens han proporcionat i es troba molt honrada amb la seua incorporació, en el dia de avui, al nostre claustre de doctors.

Per acabar la meua intervenció en aquest acte solemne de clausura del curs acadèmic, permeteu-me que les meues paraules finals es dirigisquen de nou als nous doctors i doctores de la Universitat d'Alacant.

La Universitat d'Alacant us ha fet lliurament del seu màxim títol acadèmic, i, amb ell, us acaba de reconèixer la capacitat investigadora.

Sou un exemple destacat de la labor que es desenvolupa a la Universitat, i, per això, en nom de tota la comunitat universitària, us reitere l'orgull que sentim i la nostra felicitació per l'èxit que heu obtingut.

Moltes gràcies.

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464