Saltar apartados

Acte de Graduació d'alumnes de l'Elian's British School

La Nucia, 13 de juny de 2014

Molt bona vesprada. 

Deixen-me, en primer lloc, que agraïsca als estudiants i a la direcció del col·legi Elian’s que m'hagen proposat com a padrí d'aquesta promoció de graduades i graduats, que per a mi és una satisfacció i un honor que sempre mantindré en el meu cor. 

L'acte de graduació que celebrem hui és el colofó d’una etapa de formació bàsica i fonamental en la vida. Un acte emotiu que pretén reconèixer, fer visible i premiar l'esforç i la dedicació a l'aprenentatge i a la formació d'uns estudis preuniversitaris. 

Uns anys que heu compartit, en què us han ensenyat, heu après, us heu format i, sobretot, heu crescut com a estudiants en el col·legi Elian’s de La Nucia. 

Un col·legi amb una acreditada trajectòria docent i formadora d'excel·lents estudiants, on heu tingut l'oportunitat de rebre un ensenyament bilingüe, un gran valor afegit a la vostra formació que us ajudarà, sens dubte, en els pròxims anys universitaris, però fonamentalment serà un instrument imprescindible en el vostre futur professional i laboral que marcarà la destinació de les vostres vides. Podeu pensar que no l’utilitzareu en un curt o mitjà termini, però sens dubte, serà un valor inqüestionable en el llarg termini. Mai abandoneu els idiomes, compteu amb un avantatge immens! 

El col·legi us ha oferit la possibilitat de grups i classes reduïdes, amb pocs alumnes, amb més atenció, amb més protecció i seguretat en l'ensenyament. Ara, ja molt pròxima o recentment complida la vostra majoria d'edat, teniu la maduresa suficient per a eixir de la vostra “zona de confort i seguretat en la família”. 

Felicitats i enhorabona per superar els vostres estudis, per a molts suposarà un salt al món universitari, la continuïtat acadèmica i científica, un pas previ a la vida laboral i professional. 

Agraïsc les paraules de tots i totes les estudiants que han intervingut en el vostre nom aportant-nos la vostra visió de l'esforç i l'esperança davant el futur que teniu per davant. 

Voldria aprofitar l'ocasió que em brinda aquest acte per destacar davant de tots vosaltres el valor del coneixement i de la formació universitària. La formació universitària supera la mera transmissió i acumulació de la informació, ja que ens aporta un element altament valuós per al nostre desenvolupament personal i professional, ens proporciona una comprensió molt més complexa i profunda de la realitat. A més, ens fa menys vulnerables, ens aporta seguretat, ens fa menys manipulables i, per tant, amos del nostre propi destí. 

Si la formació universitària, per tant, ens aporta aquest element afegit que ens permet aprehendre la complexitat del món i consolidar la nostra personalitat, doncs aconseguir el coneixement encara va més enllà, ja que ens proporciona una sèrie d'habilitats transversals, modela la nostra actitud cap a un aprenentatge constant i al llarg de tota la vida, i ens obliga a forjar-nos una disciplina de treball que ens serà útil en qualsevol situació de la nostra vida laboral i professional, amb independència dels estudis que hàgem realitzat. 

Tot això, per tant, requereix que la universitat oferisca una formació integral i de qualitat a l'alumnat, que siga capaç de motivar-lo i despertar en ell una inquietud permanent pel coneixement, que repercutisca, una vegada graduat, en una major competència en el treball, una motivació permanent per a millorar i continuar formant-se, i una disposició per a assumir i desenvolupar tot tipus de tasques i de responsabilitats. I a l'alumnat (a vosaltres), valga dir-ho, cal demanar-li treball i dedicació; que sigueu capaços d'assumir una cultura de l'esforç que, en definitiva, us porte a l'excel·lència personal i professional. 

En el vostre nou període universitari us trobareu un nou entorn social i acadèmic, molt més competitiu, obert, autònom i independent, vosaltres us gestionareu el temps, l'adquisició del coneixement i el vostre propi ritme d'aprenentatge, i allí en la Universitat us trobareu un nou model de formació actual i lligat a les (TIC) Tecnologies de la Informació i de la Comunicació, però al seu torn, més independent. Classes amb més alumnes, que heu de veure com més possibilitats de relació, més amics des del primer minut. No oblideu mai que els amics de la Facultat seran els vostres millors amics tota la vida. Us anime a no limitar-vos als amics que ja teniu o als de la vostra ciutat. És una oportunitat única de conèixer noves persones i gaudir de l'AMISTAT en majúscules. 

Un sistema en què ningú us forçarà a acudir al cent per cent de les classes, a estudiar, ni “us posaran deures”, però en el qual cadascun de vosaltres podrà investigar i donar de si depenent d’on vulga arribar en la vida. Una matèria ja molt propera a aquella professió que somieu per al futur. Ningú us ha obligat a escollir una carrera determinada. És la vostra primera Gran Elecció, i l'emprendreu amb il·lusió. 

Uns campus, com el d'Alacant, on us barrejareu amb estudiants d'altres matèries, d'altres nacionalitats, d'altres maneres de pensar. El campus és l'epicentre de la Universitat, on teniu no solament les aules, sinó també cafeteries, biblioteques, instal·lacions esportives, tallers, seminaris, etcètera, que podreu compartir amb la resta de Facultats. 

Us recomane no tornar a casa just després de les classes: “Us anime a viure el campus, sentir la universitat, gaudir d'aquests quatre anys que us regalarà la societat”. La casa familiar sempre la tindreu a prop, però la universitat “passa volant” per la vostra vida. Feu que us deixe una empremta inesborrable. 

Veniu d'un col·legi privat de prestigi, del qual els vostres pares o tutors han cobert tot el cost, però si veniu a la universitat pública heu de ser conscients que som tots els espanyols, amb els nostres impostos, els que estem ajudant-vos al fet que pugueu estudiar. Sigueu sempre conscients d'això i aprofiteu l'oportunitat d'aquest regal. 

No tingueu por d’equivocar-vos en la vostra elecció. En aquesta vida, l'única persona que mai s'equivoca és el que mai decideix, i així, mai avança prou. Trieu la carrera que trieu, penseu que la universitat us aportarà moltes més coses de les que podreu visualitzar al principi. Us moblarà el cap, amb una obertura d'idees i un sentit comú que us serà útil en totes les facetes de la vida. Us ajudarà a conèixer i emprendre altres maneres de viure la vida. 

Si alguna vegada dubteu de la practicitat i bonança de la universitat, no pregunteu a aquell que està a meitat de carrera; pregunteu al que fa anys que la va acabar, perquè ara li veu la utilitat, i li encantaria tornar per a aprofitar-la encara millor. 

I, per a acabar, us done algun consell amb vista a l'estiu: no abandoneu el contacte amb els amics del col·legi. No us demanaré que estudieu aquest estiu, però… per què no un treballet que us ajude a conèixer l'empresa privada i us ajude amb les vostres despeses, si el trobeu? Gaudiu de l'estiu de valent…, ja voldria jo estar ara en la vostra pell, a punt d'entrar… i carregueu bé les piles d'il·lusió per a venir a la universitat! 

Vosaltres heu adquirit aquest coneixement previ a través de la formació en el col·legi, esteu preparats per a iniciar els vostres estudis universitaris, i voldria felicitar tot el personal docent i directiu del col·legi Elian’s i agrair-los el compromís i la lleialtat amb l'ensenyament al servei dels estudiants. 

Ens sentim orgullosos, em sent orgullós com a padrí, de vosaltres, recentment graduats, i dels vostres èxits acadèmics, perquè contribueixen a portar el nom del vostre col·legi amb magnificència. Ens congratula pensar que la nostra defensa del sistema d'educació és coherent amb l'ideal de justícia i equitat que vosaltres, com a professionals vinculats a les lleis, defensareu com a valors essencials de l'estat de dret i eixos de l'estat del benestar. 

A tots i a totes, us desitge un futur ple d'èxits personals i professionals i us demane energia i il·lusió perquè continueu reinventant-vos i vetlant per la defensa de la llei i de la justícia. 

Molt prompte, la justícia, les lleis i les administracions públiques, el futur de la nostra societat, estarà en les vostres mans. Unes mans i unes ments preparades amb les quals, sens dubte, aconseguirem retornar a la societat un nou concepte d'institució pública, un nou sentit de justícia, més real, més igualitària, més justa. Heu triat una formació basada en lleis i heu participat d'aquesta, com sens dubte participareu de les normes que regiran el futur de l'estat del dret. 

Abans d'acabar, vull reiterar-vos la meua enhorabona per la graduació i insistir en aquella idea que deia que “som amos del nostre destí i capitans de la nostra ànima”. Podem optar per fer història i canviar el rumb dels esdeveniments o esperar passius els resultats del canvi. Us anime a treballar per l'aplicació del coneixement, per l'emprenedoria, per la recerca… perquè de tot això i de vosaltres depèn el futur. 

Moltes gràcies a tots i a totes per la vostra assistència. 

Bon dia. 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464