Saltar apartados

Col·locació d'una placa en memòria de Francesc Ferrer i Guàrdia

Alacant, 5 de maig de 2014

El dia 11 de novembre de 2009 es va col•locar davant de l'edifici de l'antiga Facultat d'Educació una placa commemorativa en memòria de Francesc Ferrer i Guàrdia. Es tractava del punt de partida de les Jornades que sobre la figura d'aquest il•lustre pedagog va organitzar la Universitat d'Alacant dins del context dels actes que la Universitat Lliure de Brussel•les estava promovent en diferents països europeus. L'objectiu de les jornades era recuperar la figura i la memòria de Ferrer i Guàrdia, molt reconeguda fora d'Espanya i no tant entre nosaltres, i fer-li un homenatge en el centenari del seu afusellament. Perquè, en efecte, Francesc Ferrer i Guàrdia va ser afusellat a Barcelona, amb una acusació arbitrària i sense tenir un judici just, el dia 13 d'octubre de 1909.

I per què la Universitat Lliure de Brussel•les es va recordar de Francesc Ferrer i Guàrdia fins al punt de fer-li un homenatge internacional? Perquè Ferrer i Guàrdia va viure exiliat a Brussel•les entre els anys 1906 i 1909 i allà va fundar la Lliga Internacional per l'Educació Racional de la Infància, el president honorari de la qual va ser l'escriptor francés i premi Nobel de literatura Anatole France. Aquest fet dóna idea de la dimensió internacional d'aquest pedagog.

Francesc Ferrer i Guàrdia va ser un pedagog d'ideologia llibertària. El 1901 va fundar a Barcelona l'Escola Moderna, institució en la qual va portar a la pràctica les seues idees sobre l'educació. En els anys que va estar funcionant l'Escola Moderna va patir la persecució dels sectors polítics conservadors i de l'església catòlica per causa del seu ideari pedagògic.

En l'escola de Ferrer i Guàrdia es practicava la coeducació, és a dir, l'escolarització conjunta de nens i nenes. Avui ens sembla natural que els xiquets i les xiquetes vagen junts a l'escola però en aquella època era una pràctica educativa inèdita. A l'escola Moderna no s'ensenyava religió i, en canvi, s'impartien coneixements científics i humanístics. Era una escola que fomentava la no competitivitat, el pensament lliure i individual, l'excursionisme i el contacte amb la natura i, en definitiva, el desenvolupament integral dels infants. Moltes d'aquestes idees estan plenament acceptades en l'educació del segle XXI, però fa cent anys eren una gosadia que Francesc Ferrer i Guàrdia va acabar pagant amb la seua vida.

Entre el 25 de juliol i el 2 d'agost de l'any 1909 van succeir a Barcelona els fets coneguts com la Setmana Tràgica. El descontentament popular produït per la mobilització dels reservistes per a lluitar en la Guerra de Melilla va provocar una revolta que va acabar amb actes de vandalisme dirigits sobretot contra l'església catòlica. Una vegada recuperat el control de la ciutat va haver-hi una repressió duríssima i arbitrària. Francesc Ferrer i Guàrdia va ser detingut i jutjat com a responsable d'uns fets en els quals no havia participat, i va ser condemnat a mort i afusellat al Castell de Montjuïc.

El seu afusellament va ocasionar una àmplia repulsa a Espanya i a tot Europa, amb una gran campanya a la premsa estrangera. Com va dir Anatole France en una carta oberta: "El seu crim és el de ser republicà, socialista, lliurepensador; el seu crim és haver creat l'ensenyament laic a Barcelona, haver instruït a milers de nens en la moral independent, el seu crim és haver fundat escoles".

Avui commemorem el 75 aniversari de l'afusellament d'un altre pedagog: Eliseu Gómez Serrano, que va ser director de l'Escola Normal d'Alacant. Eliseu Gómez Serrano va ser afusellat en unes circumstàncies que recordem molt la mort de Francesc Ferrer i Guàrdia. Era un intel•lectual íntegre, honest, compromés. Des del seu ideari progressista va contribuir a la millora dels estudis de Magisteri i a la millora de l'educació a la ciutat d'Alacant. El recordem com un gran director d'aquest centre i com un gran Regidor d'Educació de la ciutat d'Alacant. Igual que Ferrer i Guàrdia mai no va cometre cap delicte, sinó que va contribuir amb tots els seus coneixements i tota la seua energia a la millora de l'educació i de la societat alacantina. Per això, i simplement per això, va ser afusellat. Igual que en el cas de Ferrer i Guàrdia, calia escarmentar les idees progressistes, calia crear por, i la millor manera era venjar-se en una persona innocent, tolerant i pacífica, coneguda i volguda per tots. Era el triomf de la mort sobre la raó.

Per això, dins de l'homenatge de la Universitat d'Alacant i de la Facultat d'Educació a Eliseu Gómez Serrano hem considerat molt adequat traslladar aquesta placa d'homenatge a Francesc Ferrer i Guàrdia des de la seua antiga ubicació a les noves instal•lacions de la Facultat d'Educació. Perquè es tracta de dues persones agermanades per la seua dedicació completa a un ideal, l'educació, que van acabar pagant amb les seues vides. 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464