Saltar apartados

Festivitat de Sant Raimon de Penyafort

Alacant, 21 de febrer de 2014

Vull, en primer lloc, agrair a tots vostès la seua presència avui ací, en aquest solemne acte de graduació de titulades i titulats de la promoció 2010-2013 de la Universitat d'Alacant, que per a mi és un plaer i un honor presidir. 

L'acte de graduació que celebrem avui és el punt culminant de la setmana que la Facultat de Dret dedica tradicionalment al seu patró, Sant Ramon de Penyafort. Un emotiu acte que pretén reconèixer, visibilitzar i premiar l'esforç i la dedicació a l'aprenentatge d'una professió mitjançant uns estudis universitaris. 

Uns anys que hem compartit, en què us hem ensenyat, en què heu après, en què us heu format, i sobretot, heu crescut com a professionals, compartint formació i estudi en la nostra Facultat de Dret. 

Una facultat amb una acreditada trajectòria docent, investigadora i formadora d'excel•lents professionals que avui dia treballen en les més diverses instàncies del món jurídic i laboral del nostre país. 

No debades es tracta d'una facultat que destaca en el context nacional per les seues titulacions i on cada curs acadèmic rep estudiants de tot el territori nacional atrets pel seu caràcter d'excel•lència acadèmica. 

Ens sentim orgullosos dels nostres recentment egressats i dels vostres èxits acadèmics, perquè contribueixen a portar el nom de la nostra universitat als nivells més alts. Ens congratula pensar que la nostra defensa del sistema públic d'educació és coherent amb l'ideal de justícia i equitat que vosaltres, com a professionals vinculats a les lleis, defensareu com a valors essencials de l'estat de dret i eixos de l'estat del benestar. 

Enguany commemorem el 35 aniversari de la nostra Universitat. Encara que els nostres antecedents històrics es remunten a la Universitat d'Oriola en el segle XVI, som plançons d'una efervescent història que s'inicia amb la fundació del Centre d'Estudis Universitaris el 1968, per a convertir-nos definitivament en la Universitat d'Alacant el 1979, una data que ens fa contemporanis de la recuperada democràcia i coetanis dels primers ajuntaments de la llibertat. 

Som fills i hereus de la transició a la democràcia i de la seua construcció i consolidació a Alacant des dels seus mateixos orígens. Som, en fi, una conseqüència, un resultat de la democratització, de l'aliança entre els drets civils i polítics llavors acabats de reconquistar i dels drets socials que començaven a esbossar-se al nostre país. 

Considerant, però, els 35 anys transcorreguts des de la creació de la Universitat d'Alacant, permeten-me que senta un legítim orgull pel que hem aconseguit, i també que done mostres del més intens i càlid agraïment als que la van fer viable i possible i als que continuen fent-ne un projecte d'indubtable futur. 

A les institucions de la societat civil i als poders públics. 

Als rectors que em van precedir, i que en aquests durs temps m'honoren amb el seu consell i suport, i als seus equips de govern. 

A tots els que -professors i professores, alumnes, personal d'administració i serveis, treballadors externs, familiars i amics–, al llarg d'aquests últims 35 anys, han pogut comprovar com un espai erm i buit, amb uns elementals barracons militars escampats per ací i per allà, es convertia, a molt baix cost, en un dels millors i més cuidats campus d'Espanya i d'Europa. 

Als que són conscients de l'extraordinària contribució de la universitat al desenvolupament econòmic de la província en les últimes dècades, i als que, fins i tot sense saber-ho, es beneficien de les habilitats, les competències i el saber fer dels treballadors que la universitat ha format i forma. 

Podríem, per un moment, imaginar-nos què se n’hauria fet d'Alacant i de la Comunitat sense la presència activa de la universitat en la vida pública de la província durant aquests últims 35 anys? Més enllà de les dades mesurables, som realment conscients de l'impacte decisiu de la universitat en la generació d'un entorn sociocultural més informat i actiu; en la difusió i extensió de la cultura, en el seu sentit més ampli, i en les seues diverses manifestacions, més enllà del seu públic natural i de l’espai recognoscible en el qual desenvolupa la seua activitat; en l'articulació, en fi, del teixit d'una societat de l'aprenentatge, com ho són ja les societats riques i productives del present orientades al futur? 

Deixen-me dir-los que, si alguna cosa lamente i m'agradaria corregir, siguen quines siguen les probabilitats d'èxit de l'aposta, és l'encara insuficient centralitat de la universitat, en aliança amb les institucions públiques i de la societat civil, amb vista a definir models de col•laboració que faciliten una via alta d'eixida de la crisi i una retroalimentació virtuosa entre la universitat i el seu entorn econòmic, institucional i sociocultural. 

Certament, el marc general en què s'inscriu aquest propòsit no és, de moment, favorable. L'austeritat és una virtut pública i privada, la raó de qual estem obligats a reaprendre. Significa senzillesa, moderació i compliment estricte de les normes ètiques. I implica una neta distinció entre el fonamental i l'accessori, el necessari i el superflu, la suficiència i l'excés, la credibilitat i el simulacre. I, per descomptat, exemplaritat; és a dir, respecte a la llei i, més enllà, responsabilitat moral extrajurídica. 

En primer lloc hauríem de definir, doncs, les coses essencials, els drets irrenunciables que beneficien la majoria i fan millor la vida per a tots. I, entre aquests, sens dubte, hi ha el dret a l'educació pública, a la sanitat pública o a un treball decent i a una vida digna en la vellesa. 

Molt ràpid la justícia, les lleis i les administracions públiques, el futur de la nostra societat, estarà a les vostres mans. Unes mans i unes ments preparades amb les quals, sens dubte, aconseguirem retornar a la societat un nou concepte d'institució pública, un nou sentit de justícia, més real, més igualitària, més justa. 

Heu escollit una formació basada en lleis i us n’heu fet partícips, com sens dubte participareu de les normes que regiran el futur de l'estat del dret. 

Les titulacions de Dret, Ciències del Treball, Relacions Laborals, Detectiu Privat, Criminologia, Gestió i Administració Pública i els estudis simultanis de Dret i Administració i direcció d'empreses són un exemple de formació universitària de qualitat al servei públic. 

Felicitats i enhorabona per haver superat els vostres estudis universitaris, per a molts implicarà un salt al món laboral i per a altres, els qui hagen elegit els nostres programes de postgrau, la continuïtat acadèmica i científica, pas previ a la vida investigadora i docent. 

Agraïsc les paraules dels estudiants que han intervingut en nom de tots vosaltres i ens han aportat la vostra visió de l'esforç i l'esperança davant del futur que teniu per davant. 

Les meues felicitacions també a la dissertació del professor Francisco Laporta San Miguel, catedràtic de Filosofia del Dret de la Universitat Autònoma de Madrid, sobre l'apologia de l'imperi de la llei, i destacar del professor Laporta la gran vinculació i estreta col•laboració mantinguda al llarg dels anys amb la nostra Universitat a través del Departament de Filosofia del Dret, i com no podria ser altrament, felicitats per l'excel•lent semblança traçada pel nostre professor Manuel Atienza, catedràtic de Filosofia del Dret. 

Vull agrair, en nom de la Universitat d'Alacant, a l'equip deganal de la Facultat de Dret i al seu degà, el treball realitzat al llarg d'aquest últim any, la vostra disponibilitat i bon treball aplicant els principis i valors que caracteritzen la Universitat d'Alacant. 

Sabeu que compteu amb tot el suport de l'equip de direcció i el meu personal per a mantenir els estàndards de qualitat que ja heu demostrat al llarg dels anys en la nostra prestigiosa Facultat de Dret.

Abans d'acabar, vull reiterar-vos la meua enhorabona per la graduació. Us anime a treballar per l'aplicació del coneixement, per l'emprenedoria , per la recerca, perquè d'elles i de vosaltres depèn el futur. 

Moltes gràcies a totes i a tots i feliç dia de Sant Raimon. 

Bon dia 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464