Saltar apartados

Inauguració del XX aniversari de la Xarxa Vives

Alacant, 24 de gener de 2014

L’acte que avui ens reuneix culmina sis mesos de presidència de la Xarxa Vives per part de la Universitat d’Alacant, un període que ha sigut molt significatiu i intens per a esta universitat. I també simbolitza l’inici del XX aniversari de la Xarxa Vives d’Universitats. 

Dues dècades són poc temps si ho comparem amb la trajectòria de segles que acumulen algunes de les nostres universitats. Per això cobra un significat especial que, en només dues dècades, la Xarxa Vives s’haja consolidat com un espai de treball entre les institucions que en formem part i com una plataforma que interactua amb la resta de la societat. 

Allò que ens mou és la contribució al desenvolupament econòmic i social del corredor mediterrani del coneixement. Este corredor, la regió Vives, és una de les àrees més dinàmiques d’Europa, un territori que ultrapassa fronteres, arrelat en forts vincles històrics, culturals i lingüístics. 

Tanmateix, les universitats no vivim del passat, sinó que tenim com a missió construir futur. És per això que des que es va fundar a Morella l’any 1994, creiem en la coordinació interuniversitària i apostem per unir els nostres esforços. 

Vam ser pioners en el treball interuniversitari i és precisament el treball compartit el que vertebra la Xarxa, una vocació que ens ha permès elaborar un ampli catàleg de serveis en benefici del conjunt de la societat. És així com la Xarxa Vives ha esdevingut una aliança interuniversitària de referència internacional. 

Per mantenir esta posició, hem de recordar que ens juguem el futur en el context internacional. Hem de posar de manifest quin és el valor del sistema Vives en l’entorn que ens envolta. Segons els rànquings internacionals que tenen en compte la valoració global de la seua missió, quatre universitats de la Xarxa figuren entre les cent primeres del món amb menys de cinquanta anys, i dos universitats entre les cinquanta primeres. Si ens fixem en la nova classificació elaborada recentment per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques i la Fundació BBVA, sis de les vuit universitats amb millors indicadors globals en resultats i productivitat a l’Estat espanyol, corresponen a la regió universitària Vives. 

Cal destacar que catorze universitats de la Xarxa han vist seleccionats els seus projectes amb el distintiu de Campus d’Excel•lència Internacional, i en bona part dels casos s’ha tractat d’iniciatives compartides per universitats que ja comptaven amb una experiència de treball en comú a través de la Xarxa. 

En l’àmbit de la recerca, i d’acord amb les dades del darrer informe de la Fundació CYD, en la darrera dècada, divuit universitats de la Xarxa van prendre part en el 29 % de les patents sol•licitades amb participació universitària a l’Estat. I també en el context estatal, més de la meitat dels investigadors més citats en publicacions de prestigi internacional treballen en les institucions científiques de la regió Vives. 

Els territoris Vives són, per tant, un pol d’excel•lència en la recerca.

Però en els darrers anys també han esdevingut un eix d’atracció d’estudiantat a nivell internacional. En només deu anys, s’ha duplicat el nombre d’estudiants Erasmus que han optat per fer una estada a la regió Vives. Actualment, cada any arriben 10.000 estudiants de més de vint estats europeus. 

Indicadors com estos fan palés la riquesa que la nostra llengua i la nostra cultura suposen com a valor afegit de la regió Vives a nivell internacional. Fa vint anys estàvem convençuts este potencial, i els resultats ens estimulen a continuar treballant i aprofundint en esta línia. Des de la universitat podem fer avançar l’ús social del català i fer de la cultura un instrument de formació i un motor de progrés social. A la Xarxa, en este sentit, apostem per enfortir els lligams amb altres institucions i entitats per oferir, compartir i impulsar projectes i activitats de caràcter cultural i formatiu. 

Ens interessen les accions que ajuden a la difusió de la ciència i del nostre patrimoni cultural i científic. En este sentit, hem de vincular les activitats culturals a la difusió de la ciència i del coneixement. D’esta manera reforçarem també el nostre compromís amb la societat. 

Cal dir ben clar que este compromís no és una apel•lació buida, sinó que és una realitat, i es pot contrastar amb fets. Al llarg del temps, la Xarxa Vives ha acreditat el seu lideratge en la regió Vives a través d’una estratègia basada en la innovació i en la coordinació interuniversitària. Sempre mirant a llarg termini, ens hem avançat en diferents ocasions a les necessitats de les universitats i de la societat. 

- Per exemple, l’any següent a la fundació, al 1995, la Xarxa es va avançar al procés de Bolonya i va reunir, amb la primera Guia de cursos d’estiu, la major oferta agregada de formació estiuenca a Europa. Vam ser pioners a impulsar el reconeixement multilateral de crèdits, i això va consolidar una cultura de cooperació que ara ens ha permès anticipar-nos, de nou, amb un conveni de reconeixement de crèdits ECTS per als cursos d'estiu. 

- Quan la Xarxa va complir cinc anys, al 1999, es va signar un acord amb la Universitat d’Alacant per a la creació de la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives. Va ser un pas decisiu per a la difusió en línia del patrimoni bibliogràfic en llengua catalana, un web únic que avui compta amb vora tres mil registres i que és un catàleg imprescindible d’obres clàssiques. 

- Dos anys després, al 2001, la Xarxa reforçava l’aposta per promoure la nostra cultura en línia amb NEU-e, el portal de promoció i venda del llibre universitari. Esta eina, avui amb el nom d’e-BUC, continua incorporant més de mil novetats editorials a l’any. 

- Canviant d’àmbit, la cooperació al desenvolupament ha estat, des del principi, una de les branques de l’arbre de relacions internacionals de la Xarxa. L’any 2000 vam impulsar la reconstrucció del sistema universitari de Kosovo, una mostra de la vocació europeista de l’associació. Més recentment, entre els anys 2007 i 2012, el Programa Algèria Universitats ha bastit un pont científic i humà entre les nostres universitats i el sistema algerià, amb desenes d’accions de cooperació en docència, recerca i transferència de coneixement. 

- D’altra banda, i d’acord amb l’esperit de Bolonya, des de l’any 2005 la Xarxa potencia les habilitats comunicatives dels estudiants i el treball en equip a través de la Lliga de Debat Universitari, que cada any propicia una setmana de convivència entre alumnes de tots els territoris de parla catalana. Una iniciativa que ara es veu reforçada amb la incorporació de la lliga de debat de Secundària, per a treballar estes habilitats des de la base. 

- I és que el diàleg és important. La comunicació és important, i és una de les claus de la nostra aliança. Per això la Xarxa va apostar ben prompte, l’any 2001, per impulsar Vilaweb Universitats, el primer canal en línia de notícies universitàries en català, juntament amb Vilaweb. I l’any 2003, juntament amb TV3, es va emetre la primera edició de «Campus 33», un programa informatiu i de reportatges que va contribuir a divulgar al públic en general l’actualitat de la regió universitària i els avanços de la recerca feta a la regió Vives. 

- Una altra de les fites d’estos vint anys és, sens dubte, el programa transfronterer Cultur Pro, la primera iniciativa de la Xarxa que va comptar amb suport de la Unió Europea. Més de mil professionals dels dos costats dels Pirineus van rebre formació lingüística en català i en francès, reforçant els vincles entre els territoris del nord i del sud i afavorint la mobilitat. 

- Justament la mobilitat és una de les claus per a construir qualsevol regió. En la nostra regió universitària, el programa DRAC n’és una peça clau. A partir d’un programa previ d’ajuts a la mobilitat d’estiu, la Xarxa va reforçar el pla preexistent, que es va ampliar a més universitats de tot el territori i va incorporar noves accions adreçades a incentivar els intercanvis entre el PDI, el PAS i els estudiants de Doctorat. 

- D’altra banda, la regió universitària Vives és regió d’acollida preferent per a la mobilitat de l’estudiantat internacional. Per això, durant anys la Xarxa va fer gestions per fer possible que els estudiants Erasmus que triaven els nostres territoris pogueren aprendre català. Des de l’any 2010, este objectiu va esdevenir realitat amb un projecte de gestió agrupada dels cursos intensius EILC, probablement únic a Europa. 

- L’any 2012 la Xarxa va consolidar el Pla de Política Lingüística amb l’objectiu de bastir una estratègia coordinada entre totes les universitats, que ha aportat, d’acord amb l’Institut d’Estudis Catalans, una «extraordinària efectivitat» en les polítiques de llengua al món universitari. 

- Finalment, cal destacar la capacitat demostrada per les universitats per a teixir complicitats en l’entramat social, per a bastir una xarxa qualificada de relacions que ens ajude a fer possibles els objectius comuns. La plataforma que ofereix la Xarxa s’ha demostrat com una via ben sòlida per a reunir diferents sensibilitats en torn a projectes d’interès comú. Les relacions i els plans d’actuació comuns amb institucions de referència com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Ramon Llull, la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles, Escola Valenciana, l’Institut Ramon Muntaner, el looby FERRMED o l’Institut de Teatre, en són un bon exemple. En este sentit, vull destacar especialment el patrocini de la Fundació Banc de Sabadell a les activitats dels XXé aniversari de la Xarxa Vives (al catàleg de l’exposició Imatges Vives, al I Campionat universitari de carreres d’orientació, a la Desena Lliga de Debat Universitari, entre altres activitats). És un plaer i un privilegi comptar amb la col•laboració i compromís de la Fundació Banc de Sabadell; des d’ací, vull donar-los les gràcies. 

Són resultats com estos els que donen sentit a la Xarxa Vives. Avui, la nostra aliança interuniversitària és una realitat sòlida en el plànol institucional i una plataforma consolidada que ofereix serveis de qualitat. Però sobretot, la Xarxa Vives representa una gran oportunitat, i este és el nou compromís: seguir innovant per a liderar el futur, seguir avançant-nos a les necessitats per a ser útils a la societat. 

Volem ser una finestra oberta per a estudiants, professorat, i personal d’administració i serveis de les vint-i-una universitats membres. Una comunitat universitària de més de cinc-centes mil persones a disposició de la qual posem un catàleg dinàmic de serveis, fruit de l’experiència i atent als nous reptes. 

La commemoració dels vint anys, que s’estendrà al llarg de 2014, representa la millor ocasió perquè puguem gaudir i aprofitar tots els recursos i totes les oportunitats que ens ofereix el fet de formar part de la Xarxa, de compartir el corredor mediterrani, que les universitats contribuïm a teixir-lo dia a dia, amb constància i amb perspectiva de futur. 

Deixeu-me acabar, i acomiadar-me de la presidència de la Xarxa Vives -que he viscut amb molta intensitat-, amb un desig, amb un somni. Amb el somni de construir una societat més participativa, democràtica, honesta i defensora de la igualtat d’oportunitats, i mutatis mutandi, seguint Espriu, una societat neta, noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç. 

Enhorabona per aquests primers vint anys! 

Moltes gràcies.

 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464