Saltar apartados

Investidura com a Doctor honoris causa de l'Excm. Sr. José Luis Romanillos

Alacant, 30 de juny de 2014

Bona vesprada, 

Vull, en primer lloc, agrair-los la seua presència en aquest acte, que pretén ser un homenatge a la més genuïna i, per la seua generalitzada difusió i influència, democràtica aportació espanyola a la cultura musical universal en la persona del Sr. José Luis Romanillos Vega, hereu innovador d'una llarga estirp de constructors de guitarres que, almenys des del segle XVI, va tindre en el nostre país el seu centre. O, com diríem en l'argot universitari, el seu essencial “sistema d'innovació”, si bé, en el cas que ens ocupa, el geni i la voluntat individual van predominar sempre sobre el conjunt de xarxes d'institucions les activitats i interaccions de les quals inicien, importen, modifiquen i propaguen les noves tecnologies i l'economia del coneixement. 

Voldria, però, recordar en quin deixant s'inscriu aquest acte i quin solc prossegueix. El Màster en Interpretació de la Guitarra Clàssica va ser inicialment una proposta sorgida de la societat civil i impulsada per destacats representants d’aquesta, avalats pel magisteri d'Ignacio Rodes, continuador d'una estirp que, no per atzar, va convertir Alacant en capital inconscient en la instrucció sobre l'art de fer sonar la guitarra, confiada a la passió i a les mans de genials músics locals, com José Luis González i José Tomás. 

La iniciativa va ser assumida per l'Ajuntament d'Alacant i secundada per la Diputació i la Universitat d'Alacant, tres institucions centrals en l'esdevenir de la província, que van proporcionar profunditat, suport i textura a un projecte que, encara, solament està en els seus inicis, i que aposta per convertir Alacant en capital de la guitarra clàssica, mitjançant el desenvolupament de projectes que exploren les múltiples facetes d'un art universal i únic, des de la recerca històrica i la digitalització musical fins al seu gaudi i divulgació públiques, passant per la formació d'excel•lència, l'exposició de fons documentals i instrumentals i la difusió de les tècniques constructives, que tan tenaç i sàviament ha sabut conservar i perfeccionar José Luis Romanillos. 

I permeten-me dir-ho de forma poc acadèmica: vaja, la fórmula funciona! La societat civil i els poders i institucions públiques no són esferes separades, compartiments autònoms i estancs sense influència mútua, sinó vasos comunicants a través dels quals flueixen i es difonen idees, valors i projectes. I no cal dir que, quan aquests propòsits són nobles, intel•ligents i inclusius, tant les societats com les institucions es beneficien de la seua legitimitat i els seus resultats, de la mateixa manera que les dos s'envileixen i empobreixen quan la seua intenció és torçada, tosca i excloent. 

Vivim, a més, per a bé i per a mal, per primera vegada en la història, en un món global, que, d'un costat, ha comprimit el temps i l'espai, però que, d'un altre, ha multiplicat les distàncies socials, culturals i de competitivitat econòmica. I els vells marcs locals de sociabilitat no podran sostenir-se si no són capaços, en un doble moviment, de replegar-se sobre si mateixos per a retrobar i posar en valor el millor del seu patrimoni col•lectiu, i de desplegar-se recognosciblement en un món de fronteres desmesurades. 

Necessitem, sí, guanyar visibilitat i diferenciació, però no mitjançant l'autocomplaent “narcisisme de les petites diferències”, tan desgraciadament vigent en les terres d'Espanya, sinó mitjançant la invenció d'una empremta, d'una “marca” que ens identifique en el món, com les que van encertar a crear els nostres predecessors entorn de determinades destinacions turístiques o a certs productes tradicionals. 

Solament que, en aquests temps turbulents, l'aposta és més complexa i passa necessàriament, deixen-me recordar-ho, per la cultura, en el sentit més ampli, l'educació i el coneixement. 

Per exemple, hem d’internacionalitzar la nostra oferta educativa, de manera que siguem capaços d'atraure, com en el cas del Màster de Guitarra Clàssica, més estudiants estrangers a temps complet i, per descomptat, professors i investigadors excel•lents. 

En el mateix sentit, hem de dissenyar una oferta atractiva, de vocació global, que supere temptacions localistes i que prenga en consideració l'alt valor, cultural però també econòmic, de la llengua i la cultura espanyola, beneficiant-nos dels nostres avantatges naturals, i redoblant els nostres esforços en la formació i la promoció de la internacionalització del professorat amb programes oficials i propis. 

Hem de cuidar i preservar els valuosos llegats dels nostres intel•lectuals, científics i artistes, no amb finalitats exclusivament hagiogràfiques, de recerca o museístics, sinó com a fites d'un temps i un paisatge, amb vocació perdurable, que ells van saber interpretar, i que avui jauen descoordinats, buits i en trànsit d'oblit. 

En fi, hem de proposar millores i alternatives a un model productiu insuficient i ranquejant, que llastra les nostres oportunitats de futur. 

Doncs bé, en més d'un sentit la vida i l'obra de José Luis Romanillos, glossada amb estima en la laudatio del nostre rector honorari, Antonio Gil Olcina, és mostra d'aquesta vocació universal arrelada en el local. 

En possessió d'un ofici, en el qual es va iniciar en l'adolescència, en els foscos temps de l'autarquia a Espanya, viatja a Anglaterra per a aprendre’n l'idioma. I prompte, la impossibilitat pràctica de complir un afany per falta de mitjans econòmics, aprendre a tocar música flamenca, el porta, reunint la memòria mestra del seu ofici i la singularitat del seu desig de recuperació d'un estil secular, a construir la primera d'una sèrie de guitarres prodigioses, que li han valgut la consideració del “més important violer vivent”, l’Stradivarius de la guitarra. 

Lluny, però, de considerar-se un innovador radical, José Luis Romanillos ha insistit a inscriure les seues creacions en la senda de la tradició, en l'acceptació dels límits que imposa l'instrument i en el diàleg amb els grans guitarrers que el van antecedir, com una forma de recuperació i perfeccionament dels assoliments d'un passat sempre perdut i sempre retrobat. 

Més enllà, a més, de la seua labor de constructor, i al costat de la seua dona, Marian Harris, Romanillos ha desenvolupat una vasta i suggeridora obra investigadora entorn de la construcció i els orígens de la guitarra i de difusió de les aportacions dels violers espanyols, desateses per la cultura oficial. I ha culminat la seua brillant trajectòria amb l'organització de cursos pràctics sobre l'artesania de la guitarra i la creació i direcció del Centro de la Vihuela de Mano y la Guitarra Española José Luis Romanillos, situat a la Casa del Doncel a Sigüenza, que té com a objectiu la promoció del coneixement, l'estudi i la projecció social de la violeria espanyola. 

La Universitat d'Alacant s'enorgulleix de poder comptar entre els seus honoris causa amb qui, des del savi domini d'un ofici, ha sabut conjuminar tradició i innovació, fomentant la difusió i el millor enteniment d'una de les aportacions distintives de la cultura espanyola a la cultura global, i preservat un patrimoni únic en l'organologia mundial, que, durant la pròxima dècada, podrem gaudir també a Alacant. 

I tant de bo que les institucions públiques i privades implicades en aquest projecte, al voltant de la guitarra clàssica, puguem trobar-nos i col•laborar en la definició i implementació de nous i rellevants objectius, que redunden en benefici de la ciutat i de tota la província. 

Per a finalitzar, vull reiterar nostra felicitació més sincera a José Luis Romanillos, doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant, felicitació que fem extensiva a Marian Harris. 

Moltes gràcies. 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464