Saltar apartados

Cloenda del Curs Acadèmic 2014-2015

Alacant, 22 de maig de 2015

Molt bon dia.

Deixeu-me, primer de tot, que us done les gràcies per haver-nos volgut acompanyar hui ací, al paranimf de la Universitat d’Alacant.

L’acte de cloenda del curs acadèmic 2014-2015, que ara acaba, ha estat protagonitzat pel lliurament del màxim títol acadèmic que les universitats podem atorgar: el títol de doctor i, també, pel lliurament de la més alta distinció de la Universitat: la Medalla d'Or als professors Salvador Ordóñez i Ignacio Jiménez Raneda.

Etimològicament, doctor, és una paraula que defineix el mestre, el professor, qui genera coneixement. La primera col·lació del títol de doctor va tenir lloc, l’any 1140, a la Universitat de Bolonya, a la qual van seguir, al poc de temps, altres universitats europees. En els nostres dies, el títol de doctor està associat al reconeixement de la capacitat investigadora.

Capacitat investigadora per a la generació de coneixement, que és una de les funcions que la universitat ha de dur a terme, sense la qual no podríem parlar pròpiament d’universitat.

Vull felicitar, doncs, els doctors que heu rebut avui el birret que simbolitza la vostra nova condició.

La Universitat d’Alacant us ha fet lliurament del màxim títol acadèmic i, amb aquest, acaba de reconèixer la vostra capacitat investigadora.

Vosaltres sou un exemple destacat del treball que es du a terme en la nostra universitat i, per això, en nom de tota la comunitat universitària, torne a reiterar-vos l’orgull que sentim i la nostra felicitació per l’èxit que heu aconseguit.

Permeteu-me que faça extensiu el meu reconeixement als vostres directors de tesi, als padrins i padrines, els quals us han orientat, ajudat i animat perquè el vostre treball arribe a bon port. Els agraïsc públicament la dedicació i l'interès que han posat perquè cadascun de vosaltres haja contribuït amb la tesi doctoral a generar nou coneixement i també a obrir noves vies per a investigacions futures.

En aquest acte de clausura del curs acadèmic estava prevista la investidura com a doctor honoris causa del professor Guiseppe Zaccaria, rector magnífic de la Universitat de Pàdua.

Per motius estrictament personals, hui no ha pogut estar amb nosaltres, des d’ací, Guiseppe, t’enviem una forta abraçada, molt d’ànim en aquests dies tan tristos i ens comprometem a un nou acte en què farem la teua investidura, de la qual ens sentirem orgullosos i honrats de la teua incorporació al claustre de professors.

En el discurs de clausura del passat curs vaig tenir l'ocasió de dir que, si no estic entre els entusiastes dels rànquings, és cert que una jove universitat, com la nostra, que en aquest curs ha fet el 35 aniversari de la seua fundació, es troba, per primera vegada, entre les 500 millors del món, concretament al lloc 473, segons l'edició de 2014 del prestigiós rànquing de la Universitat de Leiden, referència mundial en la matèria i considerat internacionalment com el “més acadèmic”.

Per primera vegada també, la Universitat d'Alacant apareix en el rànquing, publicat al juny de 2014, que elabora la Universitat Jiao Tong de Xangai des de 2003, probablement, la més coneguda i reconeguda de les classificacions internacionals d'universitats, en una posició pròxima al 500.

I és important ressaltar i destacar que si la Universitat d'Alacant es troba entre les 500 universitats millors del món, de les més de 20.000 universitats existents, això suposa que la UA es troba entre el 2.5% de les universitats més destacades a nivell mundial.

Enguany hem commemorat el 35 aniversari de la nostra universitat. Tot i que els nostres antecedents històrics es remunten a la Universitat d'Oriola, en el segle XVI, som fills d'una efervescent història que s'inicia amb la fundació del Centre d'Estudis Universitaris en 1968, per a convertir-nos definitivament en la Universitat d'Alacant en 1979.

Considerant, no obstant això, els 35 anys transcorreguts des de la creació de la Universitat d'Alacant, permeten-me que senta un legítim orgull pel que hem aconseguit, i que done mostres del més intens i càlid agraïment a aquells que la van fer viable i possible i als que continuen fent d'ella un projecte d'indubtable futur. A les institucions de la societat civil i als poders públics. Als professors i professores, alumnes i personal d'administració i serveis, treballadors externs, familiars i amics, a tota la comunitat universitària, que, al llarg d'aquests últims 35 anys, ha pogut comprovar com un espai erm i buit, esguitat d'elementals barracons militars, es convertia en un dels millors i més cuidats campus d'Espanya i d'Europa. I als rectors que em van precedir i als seus equips de govern. 

I permeten-me que em detinga en aquest punt. Si hui clausurem el curs acadèmic, també finalitzem la commemoració del 35 aniversari. I tenim l'honor de comptar entre nosaltres amb tots els rectors que em van precedir: Antonio Gil Olcina, Andrés Pedreño, Salvador Ordóñez i Ignacio Jiménez Raneda; a excepció del senyor Ramón Martín Mateo que ens va deixar fa ara poc més d'un any. Des d'ací, el nostre més sentit record i profund agraïment.

I és en aquesta commemoració, en el marc d'aquest acte, en què els professors Salvador Ordóñez i Ignacio Jiménez han rebut la més alta distinció honorífica que la Universitat pot atorgar: la Medalla d'Or. Una alta distinció institucional que recau en persones que han contribuït especialment al progrés i desenvolupament de la realitat de la nostra universitat.

El passat mes de gener el Consell de Govern de la Universitat va acordar per unanimitat concedir aquesta distinció.

Valga la Medalla d'Or per a reconèixer el treball i l'esforç que fan Salvador Ordóñez i Ignacio Jiménez en pro de la nostra universitat i especialment els desenvolupats entre els anys 2001 i 2004, i 2005 i 2011 respectivament, quan van ser rectors de la nostra universitat.

Treball i esforç que solament és recompensat quan la comunitat acadèmica ret, com fa hui, gratitud sense reserves i el més tendre i sincer aplaudiment. Treball i esforç reconeguts que faig extensiu als membres dels seus equips de direcció, en el cas del professor Ordóñez, a Olga Fuentes, Guillermo Bernabeu, Juan Rosa, Antonio Marcilla, Miguel Louis, Roque Moreno, María José Frau, José Carlos Rovira i Rafael Carrillo.

I en el cas del professor Jiménez a Joaquín Marhuenda, Jesús Pradells, Nuria Fernández, Faraón Llorens, Begoña Subiza, Begoña San Miguel, Juan Ramón Rivera, Aránzazu Calzada, Josefina Bueno, José Vicente Cabezuelo, Vicente Montiel, Cecilia Gómez, Isabel Lifante, María José Rodríguez i Álvaro Berenguer, a qui des d’ací enviem una salutació i desitgem una ràpida recuperació.

A tots, extraordinaris companys i companyes la dedicació dels quals ha repercutit positivament en la realitat de la nostra universitat, el nostre més sincer agraïment i reconeixement.

Les vostres aportacions ens han ajudat a identificar noves oportunitats i a descobrir nous horitzons per a la universitat com a protagonista del futur, com a motor del progrés social, cultural i econòmic i com a referent del pensament crític de les nostres societats. En aquest mil·lenni la universitat té un paper fonamental com a institució vertebradora de la societat moderna.

Deixen-me dir-los, no obstant això, que, durant aquests 35 anys, la institució que tinc l'honor de dirigir, a més de la determinació i resiliència necessàries per a afrontar situacions complexes, conserva una certesa: “No hi ha inversió més rendible que el coneixement”.

Rectors i equips compromesos amb la importància de la inversió en coneixement i convençuts que el futur d'una societat està vinculat a la vitalitat i creativitat de la seua universitat, i que l'educació superior és el projecte social més important. Que la universitat, pel seu passat, pel seu present i per la seua condició de lideratge social és el motor imprescindible per a aconseguir un futur de prosperitat i de progrés. I que, si volem avançar per la senda del progrés social i cultural, del desenvolupament equilibrat i sostenible, cal apostar sens dubte per l'educació, la ciència, la tecnologia i la innovació. Vull destacar d'aquests anys el ferm compromís de la Universitat d'Alacant amb la promoció d'un major i millor ocupació per als nostres egressats.

Els professors Ordóñez i Jiménez Raneda van ser conscients que l'èxit professional i social dels nostres titulats són essencials per a l'èxit i prestigi de la nostra universitat, la qual cosa els portà a desenvolupar activitats que propiciaven els èxits futurs dels nostres egressats.

Benvolgut Salvador, encara recorde la meua etapa com a director de departament sent tu vicerector d'Ordenació Acadèmica i després rector. Sagaces i intenses negociacions amb extraordinàries il·lustracions verbals per la teua banda, com si d'una lliçó magistral es tractara, sempre n’eixia convençut d'haver aconseguit el meu objectiu i si l’havia aconseguit em convencies de les bondats de l'acord.

Benvolgut Ignacio, sempre recordaré els set anys que vaig formar part del teu equip, els bons i mals moments compartits, els projectes que aconseguirem traure endavant, però, sobretot, recordaré molt especialment la teua dedicació i compromís amb la institució.

Benvolguts Ignacio i Salvador, enhorabona i felicitats, per la concessió de la Medalla d'Or de la Universitat d'Alacant, que heu rebut amb tot mereixement pel vostre decidit suport a la institució i la vostra lleialtat, fermesa i independència en la defensa de l'autonomia universitària.

Vull finalitzar com he començat: agraint a totes i a tots la presència en aquest acte i felicitant les noves i nous doctors per la Universitat d'Alacant.

Bon dia i moltes gràcies. 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464