Saltar apartados
  • UA
  • Oficina del Rector
  • Investidura com a doctor honoris causa de l'Excm. Sr. Julio María Sanguinetti

Investidura com a doctor honoris causa de l'Excm. Sr. Julio María Sanguinetti

Alacant, 15 d'octubre de 2015

Molt bon dia a tots i benvinguts a la Universitat d’Alacant!

En primer lloc, vull agrair-vos la presència avui ací, en aquest emotiu acte honorífic d'investidura com a doctor honoris causa de l'Excm. Sr. Julio María Sanguinetti a proposta de la Facultat de Dret, per iniciativa de l'àrea de Ciència Política i de l'Administració.

Especialment, i si m'ho permeteu, als membres de la Fundación Círculo de Montevideo que ens acompanyen i que, a partir de demà, celebraran la vint-i-dosena reunió plenària d'aquesta fundació. Benvinguts.

La Universitat d'Alacant acull, en el seu claustre, l’excel·lentíssim senyor Julio María Sanguinetti, d’extraordinària trajectòria política, social i cultural; i que des d'avui s'uneix al claustre de doctors de la nostra universitat.

En la laudatio s'ha posat de manifest la prestigiosa trajectòria del Dr. Julio Sanguinetti. I vull felicitar el professor Canales, catedràtic de Ciència Política i de l'Administració per aquesta brillant laudatio, així com per les extraordinàries relacions que manté amb diferents i diverses institucions d'Amèrica Llatina i que engrandeixen la nostra universitat. Moltes gràcies, José Manuel!

Però, permeteu-me que, abans de centrar-me en aspectes destacats del nou doctor honoris causa, trace les línies institucionals i estratègiques que imbriquen amb aquest significatiu doctorat honoris causa i amb Amèrica Llatina. I, en concret, em referiré a l'impuls a la internacionalització amb Amèrica Llatina com una aposta irrenunciable en diverses dimensions i direccions; en línia amb les claus estratègiques i les propostes d'actuació aprovades en la III Trobada Internacional de Rectors Universia, celebrada a Rio de Janeiro al juliol de 2014, i conegudes com la Carta Universia Rio 2014.

Què pretenia, en efecte, aquesta Trobada? Abans de res, reflexionar sobre la universitat del segle XXI i examinar les noves expectatives i tendències universitàries, a fi d'impulsar un espai del coneixement socialment responsable.

A aquest efecte, la Carta Universia Rio 2014 insta les universitats, a través d'un conjunt d'iniciatives i actuacions diverses, a afavorir la inclusió social i constituir-se en instrument útil per a millorar el benestar, elevar els nivells de desenvolupament, fomentar la creativitat i afavorir la transmissió de valors tals com la igualtat d'oportunitats -també les de gènere o les de col·lectius amb necessitats especials-, i la protecció mediambiental, contribuents nets a l'alleujament de la pobresa actual i a la prevenció de la futura, mitjançant l'atenció a un creixement més sostenible i equilibrat, tant social com ecològic. 

La Universitat d'Alacant té convenis de mobilitat i és sòcia en projectes de recerca i cooperació de més de set-centes universitats en més de cent països repartits entre els cinc continents. I pel que fa a Iberoamericà, convenis amb tots els països i amb més de dues-centes universitats, instituts i centres de recerca. Som conscients del potencial d'aquesta extensa i atapeïda xarxa de relacions, no solament per a la universitat, com a ambaixadora i carta de presentació de la província, sinó per a les seues ciutats i, potencialment, per a les seues institucions i empreses. 

Som conscients del fet que l'espanyol siga, segons l'Institut Cervantes, la segona llengua nativa més parlada del món -darrere del xinès mandarí- i el segon idioma de comunicació internacional. 

Ens faríem, em sembla, un flac favor si no consideràrem els estrets vincles que ens uneixen amb els països llatinoamericans. Si no tinguérem en compte el seu potencial i el mutu benefici que podríem obtenir d'una col·laboració més estreta amb ells. 

La nostra universitat té, des de la seua creació, un compromís acadèmic, científic, cultural i social amb Amèrica Llatina. I m'agradaria destacar alguns projectes, accions i aliances de la nostra universitat. 

En primer lloc, un dels projectes més importants que uneixen la Universitat d'Alacant amb Amèrica Llatina és la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.

Aquest gran projecte cultural i tecnològic va nàixer el 1998 en la Universitat d'Alacant i, gràcies al suport rebut del Banc Santander i de la Fundació Marcelino Botín, va ser possible constituir la Fundació que actualment és regida i és presidida per Mario Vargas Llosa, doctor honoris causa per la nostra universitat.

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes va nàixer com una plataforma tecnològica que permetera la preservació digital del patrimoni i la difusió de la cultura produïda en espanyol i en altres llengües hispàniques. Avui, és un dels grans projectes de col·laboració cultural entre Europa i Amèrica Llatina a través de la Universitat d'Alacant.

La Biblioteca és un gran node de recerca tecnològica i una plataforma de generació i d'accés al coneixement en l'ampli camp de les humanitats, mitjançant la generació de xarxes de col·laboració entre escriptors, acadèmics, investigadors i intel·lectuals de tot el món en un projecte horitzontal, universal i integrador.

Entre les institucions col·laboradores en el projecte es troben les principals acadèmies de la llengua, les biblioteques nacionals i algunes de les més destacades universitats del continent americà, com la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, la Universitat de Guadalajara, el Tecnològic de Monterrey, el Centre d'Estudis Històrics de Mèxic (CARSO) i un llarg etcètera.

La tasca desenvolupada per la Biblioteca durant aquests anys ha sigut considerada un model de gestió pública-privada, i exemple de bones pràctiques per la Biblioteca Digital Europeana, i ha rebut destacats reconeixements internacionals, com el premi de la Universitat de Stanford per a la Innovació en Biblioteques de Recerca (SPIRL), en la seua primera edició, el 2013, guardó que vam tenir l'honor de compartir amb Gallica, el gran projecte digital de la Biblioteca Nacional de França.

La Biblioteca Virtual va ser inaugurada per l'escriptor contemporani Mario Benedetti l'any 2000 cedint la seua imatge, la seua veu i les seues paraules. 

El 1997, Benedetti va ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant (va ser el seu primer nomenament com a honoris causa i va ser el primer llatinoamericà que va entrar per aquest procediment en el nostre Claustre de Doctors).

Aquest mateix any, 2015, la Biblioteca Virtual s’ha enriquit amb la nova Biblioteca d’Autor Raúl Zurita, amb la cessió de la seua veu i la seua paraula. I hem tingut l'ocasió de seguir estrenyent llaços amb Llatinoamèrica amb la investidura com a doctor honoris causa de l'il·lustre poeta xilè Raúl Zurita.

En segon lloc, vull destacar el nostre Projecte Havana, que naix el 1996 d'un acord entre la Universitat d'Alacant i l'Oficina de l'Historiador de la Ciutat de l'Havana, oficina dirigida pel Sr. Eusebio Leal Spengler, doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant, que va tenir com a objectiu principal la rehabilitació de l'Havana Vella declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO el 1982.

Des del curs 2006, la Universitat d'Alacant té un conveni singular i únic amb el Ministeri d'Educació Superior per a desenvolupar activitats sota el paraigua del Projecte Havana, que té com a objectiu ajudar les universitats cubanes i altres institucions amb competències en educació superior per a desenvolupar ensenyaments i intercanvis científics que permeten millorar la formació en àrees especialment susceptibles per al desenvolupament econòmic, social i cultural del país.

I en tercer lloc, vull destacar que la Universitat d'Alacant desenvolupa una gran tasca en projectes d'enfortiment institucional en diverses regions del món, com Llatinoamèrica, el Magrib i Àsia central. Els més de cent cinquanta projectes en els últims anys en aquest tema han convertit la Universitat d'Alacant en líder de projectes “Capacity Building” (enfortiment institucional) a escala europea segons les estadístiques de tempus&EuropeAid, la qual cosa demostra el nostre compromís amb l'impuls de la internacionalització amb Llatinoamèrica.

Això és una destacada mostra de la nostra vinculació amb Amèrica Llatina. Però, tornant a la Carta Universia Rio 2014, un dels objectius centrals era impulsar un Espai Iberoamericà del Coneixement socialment responsable. I no cal dir que un projecte fins a tal punt ambiciós requereix actuacions en diverses dimensions interconnectades.

Aquest projecte d'impuls de l'Espai Iberoamericà exigeix un conjunt de canvis extensos i profunds, una vertadera estratègia transversal que ha de reunir els esforços concertats d'investigadors, personal docent, estudiants, personal d'administració i serveis i de tots els implicats en la gestió de la universitat. I més enllà de les universitats, de l'administració, eliminant i simplificant tràmits burocràtics de convalidació i de visats, que activen el procés. 

En aquesta línia, i amb l'objectiu de contribuir a la construcció de l'Espai Iberoamericà del Coneixement, la Universitat d'Alacant crearà en breu el Campus Iberoamericà de la Universitat d'Alacant, que ens permetrà vertebrar i coordinar les activitats esmentades, incrementar la nostra presència i compromís a través d'una oferta de títols propis i oficials, de projectes de recerca i de programes de doctorat, aprofitant el nostre lideratge en projectes d'enfortiment institucional. En definitiva, d'una estratègia conjunta i d’aliança singular amb institucions i països d'Amèrica Llatina. 

I avui, reforcem el nostre compromís con Llatinoamèrica a través de la investidura de l’Excm. Sr. Julio María Sanguinetti com a doctor honoris causa, el segon uruguaià que ens honra en la nostra màxima orla d'honor, després de Mario Benedetti, la biblioteca madrilenya del qual custodiem, investiguem i divulguem, i el llegat literari del qual irradiem des del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti.

El Dr. Julio Sanguinetti és president de la Fundación Círculo de Montevideo des de fa quasi vint anys, exactament des de 1996, llavors en la capital uruguaiana i amb posterioritat en diferents capitals i localitats llatinoamericanes i espanyoles. El Círculo de Montevideo ha reunit un nodrit grup de polítics, intel·lectuals i representants d'organismes internacionals amb la finalitat d'analitzar els problemes del continent llatinoamericà, no en el context d'una època de canvis sinó en el d'un canvi d'època, un partidor d’aigües històric, signat per la globalització, l'economia informacional i la interconnexió en xarxa, que enfronta la regió a desafiaments formidables, a mudances tan ràpides com esquerpes, referides tant als canvis en la cultura i l'organització empresarial com a la transformació del treball i l'ocupació, a les relacions entre estat, mercat i societat civil, al futur de l'educació o de la democràcia, o als rumbs i futurs possibles després de la recent Gran Recessió, que ens ha fet despertar bruscament d'un somni gran i profund.

Com deia, avui enfortim el nostre compromís científic, acadèmic, cultural i social amb Amèrica Llatina i amb Uruguai en particular, i voldria manifestar la nostra més sincera felicitació i agraïment a Julio Sanguinetti, pel seu suport a la Universitat d'Alacant, per la seua, des d'avui, nova vinculació amb la nostra universitat i pel seu compromís polític, social i cultural. Enhorabona.

Moltes gràcies i bon dia. 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464