Saltar apartados

Investidura com a Doctor honoris causa de l'Excm. Sr. Raúl Zurita

Alacant, 5 de març de 2015

Molt bon dia a tothom i benvinguts a la Universitat d’Alacant!

En primer lloc vull agrair-los la seua presència hui ací, en aquest emotiu acte honorífic d'investidura com a doctor honoris causa del professor Raúl Zurita.

Especialment i si m'ho permeten al rector de la Universitat de Vinya del Mar de Xile, al rector de la Universitat Tècnica de Santa María de Xile, a l'ambaixador de Xile a Espanya, a l'ambaixador de Xile a Alemanya, i a tots professors, professores, amics i amigues xilens que hui ens acompanyeu.

La Universitat d'Alacant acull en el seu claustre l'il•lustre poeta Raúl Zurita, de dilatada trajectòria artística, acadèmica i cultural vinculada al món universitari que, des de fa dècades, manté estretes relacions científiques i acadèmiques amb aquesta la nostra Universitat.

En la laudatio s'ha posat de manifest la prestigiosa trajectòria de Raúl Zurita, un dels millors poetes de la segona meitat del segle XX. I voldria felicitar el professor Rovira per la brillant laudatio que reflecteix les extraordinàries aportacions del nostre doctor, com també agrair-li l'organització del simposi internacional i el conjunt d'activitats al voltant de la figura i obra del poeta a qui hui retem homenatge. I desitge fer extensible aquest agraïment i felicitació a les professores Carmen Alemany i Eva Valero.

Però permeteu-me que, abans de centrar-me en aspectes destacats de l'obra de Zurita, trace les línies institucionals que imbriquen aquest significatiu doctorat honoris causa.

En l'acte d'obertura del present curs acadèmic es van traçar les línies estratègiques principals que es pretenen dur a terme durant aquest curs acadèmic en el marc del 35è aniversari de la nostra universitat, basades en el pla estratègic.

A més de la millora constant en la qualitat de la formació universitària, i de la necessària excel•lència en la recerca i en la transferència de coneixement com a element decisiu per a millorar la productivitat i la competitivitat econòmica, anem a seguir potenciant els vincles amb el nostre entorn institucional, econòmic i social més pròxim, en línia amb les claus estratègiques d'un Espai del Coneixement socialment responsable. 

Així la Universitat, a través d'un conjunt d'iniciatives i actuacions diverses, segueix afavorint la inclusió social, i es constitueix en instrument útil per a millorar el benestar, elevar els nivells de desenvolupament, fomentar la creativitat i afavorir la transmissió de valors. 

En conseqüència, la universitat, en estreta cooperació amb els poders públics, les empreses i altres institucions de la societat civil, aposta pel desenvolupament de projectes, a escala del territori i del seu entorn, que connecten fecundament la formació i la recerca amb les necessitats de l'entorn, al mateix temps que estableixen mecanismes de vinculació amb el sistema productiu i faciliten l’emprenedoria i la inserció laboral dels titulats. 

La Universitat d'Alacant va obrir una extensió de la Seu Universitària de la Ciutat d'Alacant, en el cor de la ciutat, a l'edifici de Sant Ferran, pròxim a l'edifici de Ramón i Cajal; ara tots dos constitueixen la Seu Ciutat d'Alacant. Un nou edifici que des de la seua obertura el novembre passat s'està convertint en un punt de referència per als joves universitaris tant per les seues sales d'estudi, com per les trobades de joves i empreses, espais de creativitat artística i cultural, conferències o jornades científiques. Tot un èxit per a la Universitat i per a Alacant que reforça la nostra presència en la ciutat d'Alacant. 

Per a seguir amb les propostes estratègiques de la Universitat d'Alacant i amb la seua aportació al present i a l'avenir de la província, l'impuls a la internacionalització és una aposta irrenunciable en diverses dimensions i direccions.

La Universitat d'Alacant té signats convenis de mobilitat i és sòcia de més de 700 universitats en més de 100 països repartits entre els cinc continents. Som conscients del potencial d'aquesta extensa i atapeïda xarxa de relacions, no solament per a la universitat, com a ambaixadora i carta de presentació de la província, sinó per a les seues ciutats i, potencialment, per a les seues institucions i empreses.

Som conscients del fet que l'espanyol siga, segons l'Institut Cervantes, la segona llengua nativa més parlada del món, després del xinès mandarí, i el segon idioma de comunicació internacional. 

Ens faríem, em sembla, un flac favor si no consideràrem els estrets vincles que ens uneixen amb els països llatinoamericans. Si no tinguérem en compte el seu potencial i el benefici mutu que podríem obtenir d'una col•laboració més estreta.

Un dels objectius centrals de la III Trobada Internacional de Rectors era impulsar un Espai Iberoamericà del Coneixement socialment responsable. I val a dir que un projecte ambiciós fins a tal punt requereix actuacions en diverses dimensions interconnectades.

La internacionalització exigeix un conjunt de canvis extensos i profunds, una vertadera estratègia transversal que ha de reunir els esforços concertats d'investigadors, personal docent, estudiants, personal d'administració i serveis i de tots els implicats en la gestió de la universitat. I més enllà de les universitats, de l'administració, eliminant i simplificant tràmits burocràtics de convalidació i de visats, que activen el procés.

Assenyalaré, a més, fins a quin punt l'increment de la internacionalització i la mobilitat és no solament una oportunitat per a atraure talents potencials d'alumnes i professors, sinó també per a corregir en el futur la caiguda de la demanda interna d'educació superior pel descens de la natalitat, evitant la crisi o el tancament de titulacions. 

La nostra Universitat té, des de la seua creació, un compromís acadèmic, científic, cultural i social, amb Amèrica Llatina, mantenim convenis amb nombroses universitats de tots els països d'aquesta regió del món. 

Ara m'agradaria destacar algunes accions estratègiques i aliances que mostren la nostra estreta relació i compromís amb Amèrica Llatina:

En primer lloc, la nostra Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes que té com a objectiu principal la digitalització i difusió de la cultura hispànica.

Va ser creada en 1999 per iniciativa de la Universitat d'Alacant, amb el patrocini del Banc Santander i la Fundació Marcelino Botín. Actualment està gestionada per la fundació “Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes” i presidida per Mario Vargas Llosa, doctor honoris causa per la nostra universitat.

La Biblioteca Virtual va ser inaugurada per l'escriptor contemporani Mario Benedetti l'any 2000 en què va cedir la seua imatge, la seua veu i les seues paraules. 

En 1997, Benedetti va ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant (va ser el seu primer nomenament com a honoris causa i va ser el primer llatinoamericà que va entrar per aquest procediment en el nostre claustre de doctors).

Avui la nostra biblioteca virtual s'enriqueix amb la nova biblioteca d'autor Raúl Zurita, amb la cessió de la seua veu i la seua paraula. I avui també tenim l'honor de nomenar Raúl doctor honoris causa.

En segon lloc, el nostre Projecte Havana que naix en 1996 d'un acord entre la Universitat d'Alacant i l'Oficina de l'Historiador de la Ciutat de l'Havana, oficina dirigida per Eusebio Leal Spengler, doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant, que va tenir com objectiu principal la rehabilitació de l'Havana Vella declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO en 1982.

Des del curs 2006, la Universitat d'Alacant té un conveni amb el ministeri d'educació superior per a desenvolupar activitats sota el paraigua del Projecte Havana que té com a objectiu ajudar les universitats cubanes i altres institucions amb competències en educació superior a desenvolupar ensenyaments i intercanvis científics tendents a millorar la formació en àrees especialment susceptibles per al desenvolupament econòmic, social i cultural del país.

En tercer lloc, el Centre d'estudis Mario Benedetti i la literatura xilena amb els records nerudians.

En 1999 es va celebrar a Alacant el col•loqui Pablo Neruda con la perspectiva de 25 años, que va comptar amb la participació d'especialistes xilens i europeus.

En 2004 va tenir lloc el Seminari Internacional Centenario de Pablo Neruda: Neruda y la tradición literaria.

Un seminari al qual van assistir escriptors i personalitats de la literatura xilena com Volodia Teitelboim, i grans especialistes com Alain Sicard, Jaime Cocha, Giuseppe Bellini.

Al maig d'aquell mateix any 2004 es va col•locar el mural que tenim en l'entrada principal de l'Aulari II de Ximena Ahumada, dedicat a Pablo Neruda.

Mereix la pena recordar també l'aplec amb el poeta xilè Gonzalo Rojas al maig de 2001. I les visites de Zurita a la UA: en 2004 i 2013. O La presència de l'ambaixador de Xile a Espanya i la de diversos creadors xilens aquell any amb motiu del centenari de Pablo Neruda.

En quart lloc, destacar els nombrosos projectes de cooperació finançats per la Unió Europea, els cursos i seminaris, els projectes de recerca, els doctorats: són mostres de la nostra relació amb Amèrica Llatina.

Aquests són alguns del llaços que ens uneixen amb Amèrica Llatina, i que és el nostre propòsit intensificar a través de la creació d'un centre d'excel•lència acadèmica amb Amèrica Llatina que a més de vertebrar i coordinar les activitats esmentades, incremente la nostra presència i compromís a través de l'oferta de títols, de projectes de recerca, de programes de doctorat, d'Erasmus plus, d'intercanvis de professors i estudiants; en definitiva d'una estratègia conjunta i aliança singular amb institucions i països llatinoamericans. 

I avui durant aquests dies reforcem el nostre compromís amb Llatinoamèrica, amb Xile, a través d’aquesta investidura de Raúl Zurita com a doctor honoris causa. 

Si tota l'obra de Raúl Zurita està travessada per la seua vida, n’hi ha un capítol principal que marca tot el seu esdevenir posterior. El colp de Pinochet d'aquell 11 de setembre del 73, i tot el que va succeir després, va canviar la seua vida. I per això es convertiria, al seu pesar (com ell mateix manifesta sempre) en tema clau de la seua obra, per la qual cosa la memòria històrica de Xile es converteix en un eix que travessa de principi a fi tota la seua trajectòria; si bé en el seu últim llibre, Zurita (2011), així com en llibres anteriors, veiem com aquest fet històric concret es converteix en el camí que li permet aprofundir en l’ésser humà en general. De manera que l'obra poètica de Zurita se centra, finalment, en la humanitat tota, a la qual el poeta arriba sempre des de l’àmbit individual, des de la realitat o la història. Per això un dels seus poemaris més cèlebres, el Canto a su amor desaparecido supera “la conjuntura espaciotemporal dels abusos de la dictadura a Xile per a erigir-se en un cant universal de dolor i memòria” (Edmundo Garrido). I d'ací també el títol del seu últim llibre, Zurita que, lluny de qualsevol egolatria, ha d'interpretar-se com el camí que li permet aprofundir en l’aspecte humà, des del propi ser en la seua individualitat, tal com el poeta ha plantejat en diverses ocasions, i que resumeix en un concloent: “tots en som un”.

En aquest últim llibre, que el mateix Raúl Zurita va dipositar en les meues mans ara fa dos anys, en la seua última visita de 2013, la història es barreja amb l'autobiografia i amb la naturalesa xilena com unes constants que la recorren. Un llibre en el qual naturalesa i cultura ens porten sempre al mateix punt de partida: el memorial de la desolació, però també el memorial de l'esperança; en un esdevenir històric que és, finalment, el de la humanitat. 

Avui enfortim el nostre compromís científic, acadèmic, cultural i social amb Amèrica Llatina i amb Xile en particular, i voldria manifestar la nostra més sincera felicitació i agraïment al poeta Zurita, pel seu suport a la Universitat d'Alacant i pel seu compromís social, artístic i cultural.

Moltes gràcies i bon dia! 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464